ONLINE PRIHODI FIZIČKIH LICA KOJI NEMAJU REGISTROVANU SAMOSTALNU DELATNOST I POREZI

LJILJA MMM

Zaslužan član
Poruka
104.666
Fizičko lice koje nema registrovanu samostalnu delatnost (ni po jednom osnovu) je odlučilo da preko FB ili nečeg drugog nudi svoje usluge ili proizvode. Porudžbine krenu i to lice ostvaruje nekakav prihod. To lice može biti negde zaposleno ili nezaposleno.
Kakve su njegove poreske obaveze?
Dakle, da vas vidimo na ovu temu.

Meni to smrdi na Ugovor o delu, s tim da ne mora biti potpisan, već faktički sklopljen isporukom usluge i naplatom honorara.
Takav prihod se onda tereti svim čime se prihodi terete, a odgovornost za uplatu u fondove snosi izvršilac.

Sam pogodio? :lol:

Ma idi begaj.......pravac u centar :lol:

- - - - - - - - - -

očekujem da alek proglasi internet za sivu zonu a potom ga ukine

:lol:
bogme, teško. Kako sve živo predajemo elektronski i plaćamo elektronski, naručujemo elektronski, potpisujemo elektronski......čip nam je ugrađen svima, kako misliš da nas prate?

Fizičko lice koje nema registrovanu samostalnu delatnost (ni po jednom osnovu) je odlučilo da preko FB ili nečeg drugog nudi svoje usluge ili proizvode. Porudžbine krenu i to lice ostvaruje nekakav prihod. To lice može biti negde zaposleno ili nezaposleno.

Citat iz biltena Ministarstva finansija od 10. oktobra 2015. godine

Sa stanovišta oporezivanja prihoda koje ostvare fizička lice, saglasno odredbama člana 1. stav 1. i člana 2. stav 1. Zakona o porezu na dohodak građana („Sl. glasnik RS“, br. 24/01, 80/02, 80/02−dr. zakon, 135/04, 62/06, 65/06−ispravka, 31/09, 44/09, 18/10, 50/11, 91/11−US, 93/12, 114/12−US, 47/13, 48/13−ispravka, 108/13, 57/14 i 68/14−dr. zakon, u daljem tekstu: Zakon) porez na dohodak građana plaćaju fizička lica koja ostvaruje dohodak, na prihode iz svih izvora, osim onih koji su posebno izuzeti tim zakonom.
Odredbom člana 85. stav 1. tačka 16) Zakona propisano je da se ostalim prihodima, u smislu ovog zakona, smatraju i drugi prihodi koji po svojoj prirodi čine dohodak fizičkog lica, koji nisu oporezivi po drugom osnovu u skladu sa ovim zakonom ili nisu izuzeti od oporezivawa ili oslobođeni plaćanja poreza po ovom zakonu.
Osnovica poreza na drugi prihod je oporezivi prihod koji čini bruto prihod umanjen za normirane troškove u visini od 20%, saglasno odredbi člana 85. stav 3. Zakona.
Porez na dohodak građana na druge prihode plaća se po stopi od 20%, saglasno odredbi člana 86. stav 1. Zakona.
Odredbom člana 100a stav 2. Zakona propisano je, pored ostalog, da ako isplatilac prihoda nema obavezu da obračuna i plati porez po odbitku, obavezu utvrđivanja i plaćanja poreza samooporezivanjem ima obveznik koji ostvaruje zarade i druge prihode u ili iz druge države, kao i u drugom slučaju kada isplatilac prihoda nema obavezu da obračuna i plati porez po odbitku.
Poreska prijava sa obračunatim porezom na druge prihode za koji je članom 100a Zakona utvrđena obaveza samooporezivanja, podnosi se u roku od 45 dana od dana ostvarivanja prihoda i podnosi se poreskom organu na čijoj teritoriji obveznik ima prebivalište (član 95. stav 5. i član 98. tačka 3) Zakona). Porez se plaća najkasnije do isteka roka za podnošenje poreske prijave (član 114. stav 1. Zakona).
Poreska prijava podnosi se na Obrascu PP OPO – Poreska prijava o obračunatom i plaćenom porezu saooporezivanjem i pripadajućim doprinosima na zaradu/drugu vrstu prihoda od strane fizičkog lica kao poreskog obveznika za prihod primljen _____ 20__. godine, koji je propisan Pravilnikom o obrascu poreske prijave o obračunatom i plaćenom porezu samooporezivanjem i
pripadajućim doprinosima od strane fizičkog lica kao poreskog obveznika („Sl. glasnik RS“, br. 77/13).

Meni to smrdi na Ugovor o delu, s tim da ne mora biti potpisan, već faktički sklopljen isporukom usluge i naplatom honorara.
Takav prihod se onda tereti svim čime se prihodi terete, a odgovornost za uplatu u fondove snosi izvršilac.

Da, tako je. Ugovor o delu je odlican primer kako nasa drzava radi sve sto moze da bi ugusila mali biznis i prosto stimulise rad u drzavnim institucijama.

usluge ne moze al proizvodi su buvljak
svoji proizvodi kao neka proizvodnja ili preprodaja
preprodaja online ne vidim kako da se oporezuje to su nastavljeni mali oglasi kad su bili papirni

Ne razumem te. Verovatno nisi lepo sročio u brzini :)

Može sve da se prati ako je plaćanje preko računa.
Postoji i logika da ako se neko stalno i stalno oglašava sa istom robom, proizvodom ili uslugom, zaključak je da to obavlja kao delatnost koja nije nigde prijavljena, nije po propisima, nelojalna je konkurencija istim takvim prijavljenim preduzetnicima, i naravno, utaji se porez.

Da, tako je. Ugovor o delu je odlican primer kako nasa drzava radi sve sto moze da bi ugusila mali biznis i prosto stimulise rad u drzavnim institucijama.

Ugovor o delu nema veze sa temom, niti sa PP OPO poreskom prijavom, jer ugovor o delu je sačinjen između pravnog lica ili preduzetnika i fizičkog lica, te u tom slučaju, isplatilac tog prihoda (pravno lice ili preduzetnik) plaća sve dažbine državi a obračun i prijavu tog prihoda (a svog troška) šalje elektronski na propisanom obrascu u momentu isplate. Takođe se u PIO nosi obrazac za prijavu staža (peške).

Ugovor o delu nema veze sa temom, niti sa PP OPO poreskom prijavom, jer ugovor o delu je sačinjen između pravnog lica ili preduzetnika i fizičkog lica, te u tom slučaju, isplatilac tog prihoda (pravno lice ili preduzetnik) plaća sve dažbine državi a obračun i prijavu tog prihoda (a svog troška) šalje elektronski na propisanom obrascu u momentu isplate. Takođe se u PIO nosi obrazac za prijavu staža (peške).
Ugovor o delu mogu međusobno sklapati i fizička lica. I onda stižemo na situaciju koju imamo u temi.

Tako je, ali kada se prihvataš posla ne razmišljaš o nepravdama. Državu prihvataš takvu kakva je, kao realnost koju ne možeš izmeniti.
Svuda imamo ta dva izbora - ili pokušati naći državno uhlebljenje i onda imati relativno bezbedne prihode ili se zapustiti u privatne vode, pa ili nam krene ili propadnemo.
Svi koji smo pokretali takvu nekakvu nesigurnu i neizvesnu aktivnost čuli smo ne jednom "A da li se baviš i nekim PRAVIM poslom?", "A od čega inače živiš?" "Ima jedan moj rođa kafanu i traži SPOLJNOG MOMKA, pa ako si zainteresovan da mu reknem reč?". :)

Kada objektivno sagledaš neku psolovnu ideju i dođeš do zaključka da će te država ugušiti, posao verovatno nije dovoljno dobar, bez obzira kolike bile dažbine i ne treba ga ni počinjati.

Internet aktivnost je specifična. Verovatno se nećeš obogatiti ako prodaješ prevode po ceni od 2 dolara stranica. Čak i po ceni od 8$ stranica, ako su ti mušterije na internetu jer si samo jedan u ogromnoj sivoj masi niskog kvaliteta.
Ali ćeš se možda obogatiti ako samo posreduješ između potencijalnih klijenata i prevodilaca, Čak i ako zarađuješ samo 50/c po stranici, a država ti od toga uzima 50%.

Postoji i logika da ako se neko stalno i stalno oglašava sa istom robom, proizvodom ili uslugom, zaključak je da to obavlja kao delatnost koja nije nigde prijavljena, nije po propisima, nelojalna je konkurencija istim takvim prijavljenim preduzetnicima, i naravno, utaji se porez.

oglasnici su uveli zakonski formular za popunjavanje u vezi oglasavanja usluge
roba moze na komad iznova ili naznacis koliko tacno komada prodajes ne moze nedefinisana mnozina
zakljucak ne znam ko izvodi,potreban je organ koji bi to kontinuirano pratio i to svakog ponaosob

Stvarno, šta ako neko živi od iznajmljivanja nekretnina?

Ako izdaje fizičkim licima dužan je da prijavi prihod na ovom obrascu i plati porez po odbitku 25% normiranih troškova.
Ako izdaje pravnom licu ili preduzetniku, onda tu prijavu šalje i plaća pravno lice ili preduzetnik i do kraja januara naredne godine izdaje potrvrdu zakupodavcu o obračunatom i plaćenom porezu kako bi on to mogao da sabere sa svojim ostalim prihodima i vidi da li treba da predaje godišnju prijavu za porez.

Mogu samo da iznesem svoje iskustvo.Pronašo sam fizičko lice pitao za neku uslugu (nije proizvodnja) Imao je devizni račun i ja mu poslao dva puta pare to ga apsolutno ništa ne košta i niko nikakav problem nije imao.Drugi takođe nikom ništa nije platio a ja sam
mu slao 3 puta novac.Ustanovio sam da banka u Srbiji kada su u pitanju sitne pare ne uzima ništa ali kada je u pitanju samo 200franaka onda uzimaju proviziju.Takođe malo veću proviziju uzimaju kada su u pitanju 600franaka ili 1000franaka.
Poso je obavljan isključivo telefon ili skajp može i faxs.Ali to je kada je u pitanju usluga kod proizvodnje nisam u toku predpostavljam da kod nekih sitnica nije neki problem.

oglasnici su uveli zakonski formular za popunjavanje u vezi oglasavanja usluge
roba moze na komad iznova ili naznacis koliko tacno komada prodajes ne moze nedefinisana mnozina
zakljucak ne znam ko izvodi,potreban je organ koji bi to kontinuirano pratio i to svakog ponaosob

Pravo da ti kažem, ne znam kako to sa oglasima funkcioniše, nikad nisam ništa prodavala tako, ali logički razmišljam. Oglase, Fb naloge nije teško pratiti a ni priliv na računima za koje te poresko pozove i pita odakle ti te pare.

Govorim sve ovo, ne zato što je to zaživelo, nego zato što će zaživeti u Srbiji.

Mogu samo da iznesem svoje iskustvo.Pronašo sam fizičko lice pitao za neku uslugu (nije proizvodnja) Imao je devizni račun i ja mu poslao dva puta pare to ga apsolutno ništa ne košta i niko nikakav problem nije imao.Drugi takođe nikom ništa nije platio a ja sam
mu slao 3 puta novac.Ustanovio sam da banka u Srbiji kada su u pitanju sitne pare ne uzima ništa ali kada je u pitanju samo 200franaka onda uzimaju proviziju.Takođe malo veću proviziju uzimaju kada su u pitanju 600franaka ili 1000franaka.
Poso je obavljan isključivo telefon ili skajp može i faxs.Ali to je kada je u pitanju usluga kod proizvodnje nisam u toku predpostavljam da kod nekih sitnica nije neki problem.

Ovo što ri pričaš ima veze sa privizijom banke a ne sa porezom tih fizičkih lica

a sta ako ja racimo imam kantice a ti zenske carape,
i dogovorimo se da se menjamo, klasicna robna razmena,
500 za 300, naprimer, kako se u tom slucaju placa porez,
i ko ga placa?

Ovo što ri pričaš ima veze sa privizijom banke a ne sa porezom tih fizičkih lica

Ovo je moje neko iskustvo,ali ako hoćetete u vezi poreza niko od njih nije platio porez a ni ja.Lično sam zvao poresku upravu kako bi dao nešto državi i bilo bi pošteno.U jednom gradu umesto da mi odgovori potražila mi br.telefona jel je imala nekog da
predloži za takvu vrstu posla što sam joj dao.Niko se nije javio.Zvao sam drugu poresku upravu tj.u drugom gradu.Reko mi da ja ne treba da plaćam penziono pošto živim van zemlje samo porez.Ja sam objasnio da meni nije jednostavno ići od šaltera do
šaltera a i ako me pozovu za bilo šta nemogu da dolazim za bilo šta.U tom slučaju treba nekog da ovlastim ko će me zastupati.Ja sam ukazao na problem ukoliko me neko zastupa znači moram i njega da plaćam na šta je odgovorio da.Takođe se slošio
da ukoliko me jedan košta 1000 franaka treba i drugom da dam hiljadarku,onda mi se više isplati da dam jednom dve hiljade pa će i on i ja bolje proći.Takođe mi je potvrdio sa da.Ima još nešto što sam naučio da je tako u teoriji ali moj slučaj u praksi je:
nema potrebe da imam probleme već sa njim pogodim poso ukoliko platim nemam nikakav problem,ukoliko ne platim neće ni raditi.Mislim da je to i najpoštenije,pa pošto državu ne interesuje mene treba manje glava da boli.

a sta ako ja racimo imam kantice a ti zenske carape,
i dogovorimo se da se menjamo, klasicna robna razmena,
500 za 300, naprimer, kako se u tom slucaju placa porez,
i ko ga placa?

Ama razmenite se i mirna bačka. Koje je tvoje 500 ili 300? :lol:
Ne pričam o tome, to niko ne može da iskontroliše niti treba prijavljivati. I keš je teško pratiti osim ako nema traga u ugovgorima, priznanicama, garancijama.
Pričam o nekim stvarima koje se mogu pratiti, koje ostavljaju trag, bilo na kompu, mejlovima, tekućim računima dinarskim i deviznim, prijavama prebivališta itd.

Niste pogodili
Ko ovome da naplati porez kao mnogim drugima?

UČITE NORVEŠKI I ŠVEDSKI PUTEM SKAJPA
CENE: 5 časova - 1.200 kruna ili 10 časova - 2.000 kruna za polaznike u Skandinaviji, a za polaznike u Srbiji 5 časova -70 evra ili 10 casova 120 evra . Uplata tek nakon prvog časa.
Trajanje časa je 55 minuta.
Prvi kontakt putem mejla -

Niste pogodili
Ko ovome da naplati porez kao mnogim drugima?

UČITE NORVEŠKI I ŠVEDSKI PUTEM SKAJPA
CENE: 5 časova - 1.200 kruna ili 10 časova - 2.000 kruna za polaznike u Skandinaviji, a za polaznike u Srbiji 5 časova -70 evra ili 10 casova 120 evra . Uplata tek nakon prvog časa.
Trajanje časa je 55 minuta.
Prvi kontakt putem mejla -

Jedno je poreska obaveza, a drugo je ispunjavanje te obaveze.
Država se neće zamlaćivati jurenjem sitnih slnalažljivih momaka, tako da oni prilično bezbedno mogu da ne prijave svoje prihode za oporezivanje.
Mada... Banke u poslednje vreme čak imaju obavezu da prijavljuju sumnjive transakcije. Tako da, ako računar vidi seriju sitnih uplata jednake vrednosti na privatnom računu... :sad2:

Mada... Banke u poslednje vreme čak imaju obavezu da prijavljuju sumnjive transakcije. Tako da, ako računar vidi seriju sitnih uplata jednake vrednosti na privatnom računu...

Ajde da malo konkretizujemo stvar.Uzmimo neku sumu od 500 ili hiljadu franaka mesečno dolaze mesečno( jasno iz inostranstva) Gospodinu X ili Gospođici X ili nekoj Babi x.Na uplati stoji pomoć familiji a nikako neki rad.Jel to zabranjeno nisam u toku?
Šta rade ovi sa sajta oglasi ili na krstarici nude časove matematike fizike i šta već.Čak odlaze kući kod učenika održe čas pare u đžep i zdravo đaci.Obrnuto ljudi odavde šalju novac autobusom ili po nekom pošalju on preda tamo na ruke nigde ništa ne piše
zašta je to.Može li država da ga uhvati?

Back