Online fiskalne kase

Nisi razumeo. Online fiskalizacija je zapravo web servis. Ti napraviš program, koji posle urađenog računa kontaktira taj web servis, uloguje se, pošalje podake sa fakture (osnovicu i pdv), dobije kao odgovor određeni broj (nešto slično kao BOP) i onda to štampaš na fakturu. Dakle ti praviš aplikacju za fakturisanje, samo pre štampe kontaktiraš server PU, konkretno taj web servis, uzmeš broj i štampaš. Dakle ne treba ti nikakva biblioteka niti bilo kakavi txt fajlovi, samo radiš poziv na web servis. A kako se radi poziv na web servis imaš na netu uputstava za sve programske jezike.

Za korisnike koji nemaju računovodstveni program koji bi pravio fakture i kontaktirao taj servis, može da se napravi web stranica. Dakle napraviš fakturu tako što je popuniš olovkom, onda odeš na stranicu PU, uloguješ se, upišeš osnovicu i pdv, dobiješ broj, a onda taj broj upišeš na račun rukom i daš ga kupcu. Taj broj na računu znači da si ti taj račun "prijavio" i da je legalan. Ko nema kompjuter uopšte, mogao bi preko telefona da pristupi PU stranici i "uzme" broj.

Dakle, to je sistem po kome ne bi bilo fiskalnih kasa, razmotavanja traka, ni obrazaca i slično... sve preko interneta. Ali ovde knjigovođe žive u prošlosti, svaka novina za njih je ko da im sečete prste tako da je najbolje ni ne pomišljati na modernizaciju. Za posao ćemo koristiti papire, olovku i primitivne skupe uređaje a kompjuteri i internet neka nam služe za fejsbuk.

Vidim ja da se nismo razumeli.Da bi korisnik bio stvarno korisnik, PU bi trebalo, a to je bio moj predlog da odradi ovo sto pocinje sa recicom TI.
Zasto?

Ako nema knjigovodstveni program, pise rucno racune, a opet nabavio racunar i gsm modem (najjeftinija varijanta), onda mu itekako znaci da ima program koji sa jedne strane moze da stampa fakturu, racun, a sa druge strane salje PU sta treba PU, a da ga nista ne kosta program.
Programcicu treba samo osnovna podesavanja oko neta, pu servera i eventualno neki xml conf fajl da prepozna osnovu, pdv cifru, i gde da utisne PU bill ID kod.

Ako ima, opet moze da preko parametara, dobije od programa podatke koji mu trebaju , salje i ne mora da stampa ako trgovac ne zeli preko njega nego preko svog osnovnog programa...

Ti medjutim nudis kao jednostavnije resenje, da korisnik sam pronadje vrednost osnove, procenat pdv (nisam u toku da li su ostale dve ili tri kategorije pdv ili se sve svelo na 20%) i da to kucka online da bi dobio pu bill id broj i njega uneo u svoju fakturu...
Ako je to jednostavnije za korisnika, ja sam stvarno sa Marsa.

Sve i da vecina nece da koristi taj najednostavniji soft model RTF>prn>PU, pristojnost je da se upravo to ponudi korisnicima, a to su obveznici PU, a ne da kao jednostavnije resenje vidimo savet da se preko programskih jezika korisnik informise kako se obavlja online web poziv serveru i servisu PU i kako to integrisati u sistem poslovanja pojedinca.

Ako bi mogli da pojasnite sta ne razumem i zasto je lakse vase predlozeno resenje.
-----------------------------------------------------------------------

Sto se tice saobracaja, kao i broja zahteva za web servisom, serverom, to nije problem, moze da se u svakom slucaju pokrije.Makar bilo i mnogo transakcija.
E sad, ako se salju samo konacna cifra , utoliko je manji saobracaj, a i manje informacija za PU.

Ko ima kompjuter, treba mu softver. Što bi PU pravio softver? Može ali to nije njihov posao. Njima samo treba _informacija_ a tu informaciju će dobiti od 1.) softvera, 2.) online-fiskalne kase, 3.) ručnim popunjavanjem formulara na web stranici.

Softver - postoje firme koje se bave softverom, svako može da ga napravi. PU samo zada specifikaciju koji podaci moraju da se dostave i dalje programeri sami prave softver. To će podržati svi programi iz kojih može da se fakturiše. Ako bi PU pravila program, onda bi to bilo neko čudno rešenje. Naime, većina firmi koja koristi svoj računovodstveni program za fakturisanje bi onda morala da posle fakture kontaktira njihov program pa da on šalje šalje. Nepotreban posrednik. Zato mislim da je najbolje da se PU ne bavi pravljenjem programa, oni samo daju specifikaciju a programe prave - programeri. Inače. pravljenje programa koji će da prosledi podatke PU verujem da neće biti komplikovano. Pretpostavljam da će se pojaviti i besplatna rešenja. Ili da može da se uradi varijanta kao što postoji Čelik za lične karte. MUP je izdao svoj program koji svako može besplatno da koristi a ostavio mogućnost programerima da sami integrišu čitanje lične karte u svojim programima. Tada se ne koristi Čelik kao aplikacija već samo kao API.

Hardver - ko nema računar ili nema softver, može da kupi gotovu fiskalnu-online kasu. Postojaće kao i do sada proizvođači fiskalnih kasa koji će ti prodati gotov uređaj na kome ćeš kucati i štampati račune i koji će biti povezan sa PU. Ko ima nostalgiju za dosadašnjim fiskalnim kasama može da izabere ovaj način. Kupiš uređaj, platiš papreno, kucaš na njemu račune, on to šalje na sajt PU, rad potpuno isti kao kod fiskalnih kasa samo što zahteva konstantno online prisustvo (ima ugrađen GPRS modul).

Ručni unos računa u sajtu PU - ovo ne znam da li će da bude. Po meni je dobra ideja. Ko nema ni softver, niti želi da kupuje online fiskalnu kasu, ako želi, može da ode na sajt i potpuno besplatno i bez ikakavih ulaganja "evidentia" svoj račun. Dobro za male firmice koje nemaju mnogo računa.

Izaberi šta ti je drago.

Kao što možemo da vidimo, dosadašnji model fiskalnih kasa je OBUHVAĆEN ovom modernizacijom. Dakle svi mogu da kupe uređaj koji će biti nalik fiskalnoj kasi i da rade na njoj kao i do sada. Napredak je u onom delu firmi koji to NEĆE MORATI, već će samo koristiti svoj postojeći softver za fakturisanje i kod ovih trećih koji će moći da ukucaju račun na web stranici ručno.

Zato je ova zemlja i usrana...
Zato sto inspekcija kaze, sto bi mi objasnjavali sta treba, mi smo tu da kaznjavamo i uzimamo pare.
Carina nije tu da pojasni sta treba gradjaninu da bi uvezao klavir, nego jednostavno , idite kod nekog speditera.
Registracija vozila i to bi vam rekli da se obratite agencijama.
PU nije tu da samo prikuplja podatke vec i da obezbedi ceo sistem funkconisanja, ali Balkan je Balkan i svi ili 99,99999999999999999999999999% su Balkanci i onda im je sve cool.

Cik u Svajcarskoj da pocnes da primenjujes pravilo, zakon , a da nisi pokrio uslugu gradjanstvu, da ga nisi informisao, da nisi pokrio sve mogucnosti i uveo kontrolu primene kod svih....
Zamisli prodaju skenera kod kojeg kazes korisniku, tu su vam drajveri, a da bi skenirali, morate da kupite neki program, ili da vam neka programerska kuca napravi program...
Prvi , usluzni program je obicno los, ali je tu.Osnovno je da se ponudi osnovno, a ko hoce vise, eto mu izbora pa nek plati...Kod nas je psiha, ako mogu ebi, a kad me ebu, hej, nemojte, nepravda.....oci ko krofne...
I u zdravstvu isto, slican princip , da je sistem na prvom mestu, a pacijent na desetom, a posle kukaju kad lekar nece da primi coveka bez knjizice, moze i da umre, ako je hitno , onda u hitnu, ima tacno popisano sta je hitno a sta ne...

Dakle zakljucak, nije sistem kriv, nego su krivi svi ljudi koji zive na ovim prostorima, jer ce oni bahato da se ponasaju, a koliko juce nisu imali pojma kako da odrade stvar, a danas su strucnjaci...
Skoro su mene ubedjivali da je tacno ono sto pise u sistemu, a ja dosao da dam prigovor, tj reklamaciju , nije mi stigla posiljka, ali ljudi imaju u sistemu da je stigla pa to ti je...i mozes da visis, ne postoji sansa ni da posumnjaju u ispravnost podataka koje imaju....Za 5 min ili manje, je bilo , ups izvinite....na jednom mestu je pisalo da je stiglo....

Poslednja izmena:
Moram da se složim sa korisnikom Agancija Saja.

Da li ste nekad pogledali koje su zemlje u kojima se i dalje koriste fiskalni printeri? Pored Srbije tu su manje više samo još zemlje iz Afrike.

Niko ne spori nestručnost ljudi u okviru Poreske uprave, ali plašiti se promena na bolje, to nije normalno. Mora se konstantno težiti ka unapređenju sistema. Svi u startu polaze od negativnih pretpostavki, kako će se to sve na delu realizovati. Ali mora se krenuti napred, uhvatiti se u koštac sa promenama.

Back