Umri_muski
Legenda
- Poruka
- 72.787
Nisi razumeo. Online fiskalizacija je zapravo web servis. Ti napraviš program, koji posle urađenog računa kontaktira taj web servis, uloguje se, pošalje podake sa fakture (osnovicu i pdv), dobije kao odgovor određeni broj (nešto slično kao BOP) i onda to štampaš na fakturu. Dakle ti praviš aplikacju za fakturisanje, samo pre štampe kontaktiraš server PU, konkretno taj web servis, uzmeš broj i štampaš. Dakle ne treba ti nikakva biblioteka niti bilo kakavi txt fajlovi, samo radiš poziv na web servis. A kako se radi poziv na web servis imaš na netu uputstava za sve programske jezike.
Za korisnike koji nemaju računovodstveni program koji bi pravio fakture i kontaktirao taj servis, može da se napravi web stranica. Dakle napraviš fakturu tako što je popuniš olovkom, onda odeš na stranicu PU, uloguješ se, upišeš osnovicu i pdv, dobiješ broj, a onda taj broj upišeš na račun rukom i daš ga kupcu. Taj broj na računu znači da si ti taj račun "prijavio" i da je legalan. Ko nema kompjuter uopšte, mogao bi preko telefona da pristupi PU stranici i "uzme" broj.
Dakle, to je sistem po kome ne bi bilo fiskalnih kasa, razmotavanja traka, ni obrazaca i slično... sve preko interneta. Ali ovde knjigovođe žive u prošlosti, svaka novina za njih je ko da im sečete prste tako da je najbolje ni ne pomišljati na modernizaciju. Za posao ćemo koristiti papire, olovku i primitivne skupe uređaje a kompjuteri i internet neka nam služe za fejsbuk.
Vidim ja da se nismo razumeli.Da bi korisnik bio stvarno korisnik, PU bi trebalo, a to je bio moj predlog da odradi ovo sto pocinje sa recicom TI.
Zasto?
Ako nema knjigovodstveni program, pise rucno racune, a opet nabavio racunar i gsm modem (najjeftinija varijanta), onda mu itekako znaci da ima program koji sa jedne strane moze da stampa fakturu, racun, a sa druge strane salje PU sta treba PU, a da ga nista ne kosta program.
Programcicu treba samo osnovna podesavanja oko neta, pu servera i eventualno neki xml conf fajl da prepozna osnovu, pdv cifru, i gde da utisne PU bill ID kod.
Ako ima, opet moze da preko parametara, dobije od programa podatke koji mu trebaju , salje i ne mora da stampa ako trgovac ne zeli preko njega nego preko svog osnovnog programa...
Ti medjutim nudis kao jednostavnije resenje, da korisnik sam pronadje vrednost osnove, procenat pdv (nisam u toku da li su ostale dve ili tri kategorije pdv ili se sve svelo na 20%) i da to kucka online da bi dobio pu bill id broj i njega uneo u svoju fakturu...
Ako je to jednostavnije za korisnika, ja sam stvarno sa Marsa.
Sve i da vecina nece da koristi taj najednostavniji soft model RTF>prn>PU, pristojnost je da se upravo to ponudi korisnicima, a to su obveznici PU, a ne da kao jednostavnije resenje vidimo savet da se preko programskih jezika korisnik informise kako se obavlja online web poziv serveru i servisu PU i kako to integrisati u sistem poslovanja pojedinca.
Ako bi mogli da pojasnite sta ne razumem i zasto je lakse vase predlozeno resenje.
-----------------------------------------------------------------------
Sto se tice saobracaja, kao i broja zahteva za web servisom, serverom, to nije problem, moze da se u svakom slucaju pokrije.Makar bilo i mnogo transakcija.
E sad, ako se salju samo konacna cifra , utoliko je manji saobracaj, a i manje informacija za PU.