Oni poseduju sve što mi kupujemo

BGHighlander

Veoma poznat
Banovan
Poruka
13.385
Divote globalizacije po američkoj meri. Njima sve ključne grane privrede a nama - fiskalni računi. Pošteno zar ne ?
Dole je kratak tekst i "mapa" najkvarnijih svetskih igrača a usput i najveći dileri GMO proizvoda:

****************************************************************+

Можда мислите да постоји низ избора када идете у куповину у супермаркет, али нисте у праву — постоји само илузија избора као што је приказано на графикону испод.

Да ли сте знали да су „Кит-кет“ чоколада и „Лореал“ шампон у власништву једне матичне компаније — „Нестле“?

Десет највећих мултинационалних корпорација поседује готово све што људи купују у супермаркетима широм света. Ове корпорације створиле су ланац мањих произвођача који су специјализовани за различите производе, али на крају дана новац потрошача увек иде само у десет компанија.

2v0dbf8.jpg

Илузија избора

Када су активисти одлучили да бојкотују „Нестле“ због неморалне пословне праксе ове компаније, да ли су они такође изабрали да не носе одећу „Ралф Лорен“, „Армани“ или „Дизел“ и избегли коришћење производа „Биодерма“, „Вишија“ и „Гарниера“? Све ово отежава њихов бојкот, пошто ће компаније ипак добити свој део новца на овај или онај начин.

http://rs.sputniknews.com/ekonomija/20150919/4661356.html

...

Илузија избора

Када су активисти одлучили да бојкотују „Нестле“ због неморалне пословне праксе ове компаније, да ли су они такође изабрали да не носе одећу „Ралф Лорен“, „Армани“ или „Дизел“ и избегли коришћење производа „Биодерма“, „Вишија“ и „Гарниера“? Све ово отежава њихов бојкот, пошто ће компаније ипак добити свој део новца на овај или онај начин.

...

Ali smo se zabavljali gubeci vrijeme da to ustanovljavamo?

Ali smo se zabavljali gubeci vrijeme da to ustanovljavamo?

Dovoljno je da se pogleda "mapa" kompanija. Onda kad bojkotuješ neku kompaniju, npr zbog ubistva 50 beba u africi zbog neispravnog mleka u prahu ( konkretno Nestle) , bojkotuš i ostale firme u vlasništvu iste kompanije.

- - - - - - - - - -

Mada mapa nije konačna i detaljna. Ima tu na stotine lokalnih brendova koji se na mapi ne pominju. Npr Nestle kod nas poseduje Supe C i ko zna šta još. Coca Cola ( ili Pepsi ) sada drže Next sokove i izvorišta vode ali se to nigde ne pominje

Ipak, između Frikom ( ustaški ) i Nestle sladoleda , ja uvek izaberem Nestle frižider jer jedni su srbomrsci i bejbi ubice a drugi "samo" bejbi ubice.

Poslednja izmena:
Ovo je iskrivljena slika. Istina je da velike fašističke korporacije drže razne firme ali nisu u pitanju isti proizvodi.
.

Jesu, samo se etikete razlikuju.
Kad odeš na odeljenje hemije npr, od sveg onog šarenila i desetine "različitih" proizvoda, ti zapravo kupuješ različito upakovanu varikinu, odmaščivač ili detergent. Tri osnovne supstance ali etikete i flašice različite kao i parfimečići ili boja u njima.

A i nisam siguran da kupujem išta od ovoga...
To samo znači da nisi pogledao mapu ili možda živiš u amazonskoj prašumi.

Nemoguće da si uzeo pastu za zube, oprao gaće ili kosu a da si promašio neku od onih vladarskih kompanija

Nisu to etikete,,To su manje firme koje su velike progutale na racun poreskih olaksica koje dobijaju na investicije,,,,Bas kao i kod mene kad ostvarim dobit ja mogu to investirati ili platiti porez a svako ce pre ivestirati mego dobrovoljno dati ..... Kod nas bi se moralo fokusirati na stvaranje i potrosnju ...Kad vlada dozvoli slobodan ulazak velikih one jednostavno progutaju sve konkuretne proizvodjace kupujuci trziste

Vidim na fb puno "objašnjenja" kako izbeći njihove proizvode, tj. sam napraviti sve što ti treba ... za male pare. Sve sam uzgajati, umesto njihove hemije i mutantske hrane napraviti sam uzgajajući sve i svašta, hrana, lekovi, odeća i obuća, kućna hemija takođe, kozmetika, dekorativna kozmetika, nazovi-klima uređaji, razno grejanje, ... samo još da skapiram kako to sve da uradim ... i više me nema u prodavnicama :)

Vidim na fb puno "objašnjenja" kako izbeći njihove proizvode, tj. sam napraviti sve što ti treba ... za male pare. Sve sam uzgajati, umesto njihove hemije i mutantske hrane napraviti sam uzgajajući sve i svašta, hrana, lekovi, odeća i obuća, kućna hemija takođe, kozmetika, dekorativna kozmetika, nazovi-klima uređaji, razno grejanje, ... samo još da skapiram kako to sve da uradim ... i više me nema u prodavnicama :)

Radite ono šta najbolje znate,mislim gore navedeno.Naravno uz stalno učenje i napredovanje da bude još bolje problem rešen.Takođe i sve ostalo,kao i ostali da se prihvate posla.Takođe treba biti vidljiv da Vi to znate i hoćete da radite.Srbija ima ogroman potencijal samo fali radna snaga-ili nemože je čovek pronaći.

Ovo je iskrivljena slika. Istina je da velike fašističke korporacije drže razne firme ali nisu u pitanju isti proizvodi. A i nisam siguran da kupujem išta od ovoga...

Da, u Rusiji buja fašizam, ali imaju mnogo manje konkurencije u privredi, u poređenju sa slobodnim svetom.

Zato svi treba da prihvatimo ideje slobodnog tržišta, a ne sovjeta.

To znači da Djokoviću vezati neko đule oko noge pa može da igra sa federom.Tako i ja znam da pobedim.Samo u realnoj konkurenciji možemo pobediti ovako slaba vajda.

U tome i jeste poenta - nema realne konkurencije !

Tržište je podeljeno na mali broj kartela ( zapadnjačkih naravno) koji sve kontrolišu dok preko vlada svojih država celom svetu prodaju "liberalnu ekonomiju", "slobodu tržišta", "privatizaciju" i slične gluposti a u stvari šteluju svet u svoju korist.

Zato se otrovna Koka Kola prodaje u svakom budžaku ove planete a nagrađivani i najbolji evropski napitak Next sok jedva da se prodavao van Srbije!

Nije tačno da bolji pobeđuje, da se kvalitetnije prodaje bolje, to je velika laž ovog "liberalnog" sveta.

Divote globalizacije po američkoj meri. Njima sve ključne grane privrede a nama - fiskalni računi. Pošteno zar ne ?
Dole je kratak tekst i "mapa" najkvarnijih svetskih igrača a usput i najveći dileri GMO proizvoda:

Десет највећих мултинационалних корпорација поседује готово све што људи купују у супермаркетима широм света. Ове корпорације створиле су ланац мањих произвођача који су специјализовани за различите производе, али на крају дана новац потрошача увек иде само у десет компанија.
Ne znam zbog cega toliko,,uzbudjavanje' oko stare i poznate istine da u igri zvanoj,,trzisna konkurencija'stvorili su se svojim razmisljanjem i svojim delovanjem kompanije koje su bukvalno SVETSKE.Znaci,to su mega korporacije koje su se ufiltrirale svugde gde su videle svoj strateski interes,prodaju svoje robe pod ovim ili onim imenom,zaposljavaju ljude pod svojim diktatom i gledaju jednostavno ne da se sire,nego da opstanu danas i sutra da ne propadnu.To je dotle doslo da niko od nas ne zna ,a pogotovo ne napamet sta oni poseduju,gde i sta sve prodaju kupcima koji su zainteresirani.Bojkotujuci njihovu robu mi kao jedan malobrojan i slabasan potrosacki potencijal-necemo i ne mozemo uraditi nista.Najvaznija stvar je da smo mi hteli kapitalizam i to u bilo kojem obliku,odbacili smo voljom velike vecine postojeci socijalizam i danas imamo situaciju da smo vrlo siromasna zemlja,sa proizvodnjom koja u tehnoloskom smislu zasotaje izmedju 50 do 100 godina,sa mladom vrlo visokom obrazovanom radnom snagom koja negde napolju potvrdjuje svoje znanje sa ovdasnjih fakulteta,sa sadasnjom radnom snagom koja ne moze da prati teholoske promene u proizvodnji jer smo zaista nepovratno zaostali u prostoru i vremenu i sa starim,ustaljenim losim radnim navikama i pogledima na zivot koji ne vode nigde nego u konacnu propast.Coca colu ne pijem i ne jedem GMO hranu,ali sve osim kritika na ovo ili ono nedovoljno je da se suprostavimo legalnom monopolu svetskih korporacija.

U tome i jeste poenta - nema realne konkurencije !

Tržište je podeljeno na mali broj kartela ( zapadnjačkih naravno) koji sve kontrolišu dok preko vlada svojih država celom svetu prodaju "liberalnu ekonomiju", "slobodu tržišta", "privatizaciju" i slične gluposti a u stvari šteluju svet u svoju korist.

Zato se otrovna Koka Kola prodaje u svakom budžaku ove planete a nagrađivani i najbolji evropski napitak Next sok jedva da se prodavao van Srbije!

Nije tačno da bolji pobeđuje, da se kvalitetnije prodaje bolje, to je velika laž ovog "liberalnog" sveta.

Možda se nismo razumeli.Ja sam samo hteo da kažem da je konkurencija velika,ali Djoković uspeva da svetske igrače pobeđuje.Tačno je to da velike kompanije nemaju neku konkurenciju u Srbiji,ali Srbija u nekim poslovima ima ogroman potencijal samo slabo koristi.

Možda se nismo razumeli.Ja sam samo hteo da kažem da je konkurencija velika,ali Djoković uspeva da svetske igrače pobeđuje.Tačno je to da velike kompanije nemaju neku konkurenciju u Srbiji,ali Srbija u nekim poslovima ima ogroman potencijal samo slabo koristi.

Nema to veze neke preterane ..Veliki ce biti gde jesu i mi tu nista ne mozemo niti treba da se covek zamara tim stvarima.. Postoje nacini borbe na nekom regionalnom planu tamo gde je svest potrosaca dovoljno razvijena da kupuju ono sto njima i njihovoj deci donosi radna mesta mada toga mnogi nisu svesni..Norveska ti je dobar primer za to odnosno Lidl koji je posle 4g pokusaja izasao iz najaceg trzista po glavi stanovnika na svetu..Zasto ??..Jednostavno Norvezani ne kupuju tu robu ma koliko jeftinija bila vec zele da stimulisu domace proizvodjace svesno..Potrosacka svest odlucuje o tome sta se prodaje na nekom trzistu niko drugi... Kod nas vlada jos uvek nekakav vid zavisti zlonamere mi vise volimo dati pare nekom strancu dok stranci rade to kontra nzn zasto je to tako naopako kod nas

Poslednja izmena:

Back