Oni koji marsiraju pse

Zamislite situaciju, gde npr. vodite dete u vrtić kroz neki park, kvart i odjednom izleti neki pas onako slobodan, bez povodca. Može on ne znam koliko biti miran i dobar i samo proći kraj vas, a da dete doživi šok. To dete kasnije odraste i ostaje mu loše iskustvo vezano za pse, za čitav život..da li to treba osuđivati i govoriti da ide da se leči?

Shvatam šta hoćeš da kažeš, samo ima jedna mala začkoljica. Da bi se dete uplašilo psa, ono mora da već zna da je pas nešto opasno, a to može da nauči ukoliko neko u njegovoj blizini, najčešće roditelj, ima fobiju ili averziju prema psima.
Imam dva vrtića na manje od 30 metara od svoje zgrade i sa svojih prozora ih oba vidim i vidim decu i pse u međusobnoj interakciji, tako da znam o čemu pričam.
Treba prvo poslati na lečenje onoga koje dete naplašio.

Uzgred, da, treba govoriti onima koji imaju fobiju da idu na lečenje, zato što su fobije izlečive.

Па кад је то повезано.
Да би неко ''марширао'' пса мора да буде у таквој ситуацији, а уколико је пас у свом боксу, свом дворишту или на повоцу из ногу власника - онда до таквих ситуација не долази....;)

Razumem šta želiš da kažeš, ali na osnovu mog iskustva ti tvrdim da se marširanje pasa dešava i u navedenim situacijama.

helen,covek koji ima strah od pasa sigurno nece da krene da maltretira psa i da se izivljava,nego ce se skloniti

a psihopata koji mrzi pse ce da sutne psa ako ima priliku

Upravo tako.

Па, ја све време причам о онима који се плаше паса...јер многи овде негирају тај страх или га проглашавају психијатријском болешћу...:roll:

Reč je o fobiji. Fobije su izlečive. Leče ih psihijatri. Kinofobija jeste psihijatrijska bolest. Srećom je izlečiva.
To što izraz psihijatrijska bolest ima određene konotacije, je problem primitivizma i neobaveštenosti, a ne pasa i njihovih vlasnika.

Има људи који заиста воле инсекте и сматрају их милим бићима, али се ја гадим кад их видим...и имам право да их не волим и не сматрам се будалом зато што не волим оно што воли неко други.
Исти случај је и са змијама, мишевима, мачкама, псима, папагајима.... Људи имају право ислободу да не воле нешто што ми волимо, али немају право да нас угрожавају због тога, као ни ми њих!

Razumem ja šta želiš da kažeš, ali pretpostavljam da nećeš imati nerazumne i iracionalne reakcije u vezi insekata ili zmija, a upravo pričamo o ljudima koji takve reakcije imaju.

Potpuno je logočno da roditelj deteta koje tek sakuplja saznanja o okruženju, usmeri dete na potencijalnu opasnost od pasa. To nije stvaranje fobije kod deteta. Isto je i sa svim drugim potencijalno opasnim stvarima. Ili treba pustiti dete da sve samo otkrije i nauči šta sme a šta ne... da pipne usijanu ringlu, šteker i ostalo. Potpuno bi bilo kontraproduktivno naučiti dete da slobodno prilazi svakom psu. U većini slučajeva bi sve bilo OK ali jednom bi naletelo na agresivnog psa. I koji bi onda to efekat izazvalo kod deteta... tad se ne bi stvorila fobija?

naravno da ne treba pustiti dete da pritrcava svakom psu
al ga ne treba uciti u fazonu "Ujesce te!"
Na taj nacin se stvori strah
Treba nauciti dete kako i kada se prilazi psu i sta sme a sta ne sme da radi...
I ako dete ima psa,treba mu objasniti da nisu svi psi kao njegovo kuche.

A majki koje uce dete na fazon "NE NE ujesce te,bezi,mrs,chibe" ima dosta :(

Shvatam šta hoćeš da kažeš, samo ima jedna mala začkoljica. Da bi se dete uplašilo psa, ono mora da već zna da je pas nešto opasno, a to može da nauči ukoliko neko u njegovoj blizini, najčešće roditelj, ima fobiju ili averziju prema psima.
Imam dva vrtića na manje od 30 metara od svoje zgrade i sa svojih prozora ih oba vidim i vidim decu i pse u međusobnoj interakciji, tako da znam o čemu pričam.
Treba prvo poslati na lečenje onoga koje dete naplašio.

Не слажем се. Од малена сам луда за животињама, посебно псима. Бринула сам о бројим луталицама, две луталице сам усвојила, много њих удомила и никада, никада ниједан пас није зарежао на мене!!! Дешавало се да идем у град и застанем да помазим неку луталицу, и он крене за мном, док стигнем до града накупим по 3-4 пса у пратњи...:lol:
Моја деца су, значи, расла уз мене која сам потпуно ослобођена страха од било које животиње... Млађа је још као беба цикала од среће кад год на ТВ види неку животињу...и обожавала их је одувек, а старија не, иако су расле скоро као близнакиње (годину дана разлике). Напомињем да никаквио непријатно искуство није имала прилике да доживи - једноставно, од првих дана живота она се плашила животиња: није смела да помази маче, да додирне упецану рибу, да приђе псу...
Значи, рођена је таква, то није последица неке трауме нити васпитања...
И џаба што сам је ја стално учила да мирно прође поред непознатог пса, да не показује страх...кад су пси увек осећали њен повишен адреналин и реаговали непријатељски према њој...

Дакле - није све у васпитању, неко је једноставно такав и није крив због тога!!!:rtfm:

П.С.
И не значи да свако ко се плаши нечега - пати од фобија и да мора да се лечи! Сви се ми нечега плашимо....и по тој логици број психијатара у земљи требало би да буде бар десетоструко већи! :mrgreen:

moj udevojku je pre mesec dana ujela lutalica iz cista mira..tj bio je citav copor i krenuli su za njom..
i da, bas su super..
realnost je da to treba manje vise sve da se uspava...

To što se desilo tvojoj devojci je odraz društva u kome živimo. Da smo uređeno društvo i takvih situacija bi bilo daleko ređe. Trenutno se nalazimo u začaranom krugu... nesavesni vlasnici, siromašne i nemoćne lokalne samoprave i društva za zaštitu živorinja. Psi su u svakom slučaju žrtve... i na ulici, i u neuslovnim azilima i kada nekom iz vlasti prekipi pa napravi masakr. A uspud se desi da neko nagrabusa kao tvoja devojka. :(

Fobija i strah nisu isto. Fobija je iracionalan strah. Strah od zivotinja koje ti realno nece nauditi i nicim te nece ugroziti, strah koji osoba oseca kad prolazi pored psa koji je ne konstatuje jeste fobija. Slazem se da bi psihijatara trebalo da bude mnogo vise i smatram da bi vise ljudi iste trebalo da posecuje, zarad svog i mira svog okruzenja. Zasto bi recimo moje dete moralo da se prepada od osobe koja histerise jer ja mirno setam svog psa na povodcu? Ta osoba ugrozava moj mir, mir mog deteta i mir mog psa. Umsto da se ta osoba pravi zdrava lepo poseti psihijatra, shvati da ima iracionalan strah i mirna ona mirna ja mirno moje dete.

P.S. Nastanak fobija je u nekim slucajevima mnogo slozeniji negos to vecina misli, covek se ne radja sa fobijama. Da li je fobija nastala zato sto se neko iz okruzenja plasi ili je na tv-u videlo nesto iz cega se razvila fobija, ili je nekad culo neke price... Na kraju nije ni bitno, bitno je osloboditi dete straha. Ja svakako ne bih sedela skrstenih ruku dok moje dete ima fobiju koja se lako moze resiti jer na taj nacin bi ono bilo ugrozeno prilikom susreta sa psom kad ja nisam u blizini da ga smirim.

Да би постојање страха указивало на фобичан поремећај потребно је да страх омета свакодневно функционисање особе, или да особа због њега трпи. Значи особа не болује од фобије уколико се читав живот бојала нпр. змија, али јој тај страх није сметао. Дакле о фобији се говори онда кад страх ствара поремећаје у понашању и онемогућава обављање уобичајених животних функција.

То каже Википедија.

To što se desilo tvojoj devojci je odraz društva u kome živimo. Da smo uređeno društvo i takvih situacija bi bilo daleko ređe. Trenutno se nalazimo u začaranom krugu... nesavesni vlasnici, siromašne i nemoćne lokalne samoprave i društva za zaštitu živorinja. Psi su u svakom slučaju žrtve... i na ulici, i u neuslovnim azilima i kada nekom iz vlasti prekipi pa napravi masakr. A uspud se desi da neko nagrabusa kao tvoja devojka. :(

Ovo je realnost. Stanje društva danas je takvo, da se ne poštuje ljudski rod a kamoli životinje.
Realnost je da živimo u takvom društvu koje se sporo, gotovo nikako unapređuje, pa čak i naprotiv.
E sad, ono što savesni vlasnik psa treba da zna, on će to i poštovati, samo što će morati prolaziti kroz razno razne otežavajuće i nerazumne situacije, od ljudi koji ne vole ili se boje psa.
Zato smatram da ne teba dozvoljavati sebi, da te nečiji postupak isprovocira, zato što je on takav i još pritom postupiti isto kao on.
Kad takva svest proradi, tad verujem da ce biti nade za ovo društvo, ali to ide vrlo teško i očajnički sporo.
Razumljive su reakcije ljudi koji vole pse, da kad čuju razno razne ljude kako pričaju, kako imaju otvoren stav mržnje prema psima, pogotovo kad se radi još o sopstvenim ljubimcima.
Samo te reakcije trebaju biti drugačije, moje mišljenje je da u takvim situacijama, ne treba sa mržnjom odgovoriti na mržnju.
Kao vlasnici svojih ljubimaca, pasa, naša je dužnost i odgovornost da poštujemo zakon javnog reda i mira, i dok god se toga striktno pridržavamo, svi ti kinofobičari neće imati valjan argument da nas ugrožavaju.
To što smo mi još daleko od uređenog društva, navedeno sa početka teksta, to je situacija koju moramo prihvatiti, ali sa svojim ponašanjem uticati da se to popravi. Tako verujem da će i vremenom, tih kinofobičara biti sve manje ili u najboljoj varijanti neće se tako otvoreno ponašati.

Poslednja izmena:
Kao vlasnici svojih ljubimaca, pasa, naša je dužnost i odgovornost da poštujemo zakon javnog reda i mira, i dok god se toga striktno pridržavamo, svi ti kinofobičari neće imati valjan argument da nas ugrožavaju.

Е, тооо! :ok:
О томе ја говорим од почетка, али сам била у више наврата погрешно схваћена....:confused:

slazem se sa tim,al tu ima jedan mali problemcic u zemljici srbijici

mi se pridrzavamo svega,a "kinofobicar" ne
mi njega prijavimo,niko nista...jos cemo mi biti krivi za to nesto

dosta ljudi se zalilo da kada su prijavili neku budalu,jos su oni ispali grbavi....

trula je ovo drzava...mnogo me nervira
dosta toga funkcionise po principu "budala je u pravu a ne ti jadnik sto pazis sta i kako radis"

Дакле - није све у васпитању, неко је једноставно такав и није крив због тога!!!

U navedenom primeru je sasvim moguće da se radi o transferu fobije. Na primer, postoje ljudi koji se boje sluzi. To je jedna od atavističkih fobija, koja je nekada imala za cilj da olakša preživljavanje ljudske vrste. Onda se vrši transfer te fobije na sve što je sluzavo: puževi, ribe, psi (zato što bale), itd. Kroz terapiju se vremenom uočava da subjekt nema zapravo fobiju od životinja nego od sluzi.
Pri tome, ovo je jedna od mogućnosti, o kojoj bi trebalo razmisliti. Ne tvrdim da je baš tako.

И не значи да свако ко се плаши нечега - пати од фобија и да мора да се лечи! Сви се ми нечега плашимо....и по тој логици број психијатара у земљи требало би да буде бар десетоструко већи!

Nije mi jasan tvoj argument protiv lečenja. :dontunderstand:
Fobije onemogućavaju pojedinca da iskaže svoj pun potnecijal. To je loše i za pojedinca i za društvo.
Izlečenjem fobija dobijamo srećnijeg i produktivnijeg pojedinca i bolje društvo.
Da sam ja na tvom mestu pokušao bih sa terapijom. Možda ne uspe, ali bih mi savest bila mirnija, što sam i to probao.
Naravno, ja ne mogu da i određujem kako ćeš i šta da radiš sa svojom decom, samo dajem savet iz iskrene dobre namere, na osnovu ono što znam.

moj udevojku je pre mesec dana ujela lutalica iz cista mira..tj bio je citav copor i krenuli su za njom..
i da, bas su super..
realnost je da to treba manje vise sve da se uspava...

To što pišeš "iz čista mira", zapravo znači da ona ne zna razlog, a ne da razloga nema.
Kako mene nijedan napušten pas niti vlasnički pas, za sve ovo vreme što provodim uz njih nije jeo? :dontunderstand:

Да би постојање страха указивало на фобичан поремећај потребно је да страх омета свакодневно функционисање особе, или да особа због њега трпи. Значи особа не болује од фобије уколико се читав живот бојала нпр. змија, али јој тај страх није сметао. Дакле о фобији се говори онда кад страх ствара поремећаје у понашању и онемогућава обављање уобичајених животних функција.

То каже Википедија.

Fobija je siptom da sa mentalnim zdravljem nešto nije u redu i tako je treba posmatrati.
Nažalost, u društvu je termin mentalno zdravlje stigmatizovan i asociran sa veoma ružnim slikama.
Ja na psihijatre gledam kao na zubare. ;)

Е, тооо! :ok:
О томе ја говорим од почетка, али сам била у више наврата погрешно схваћена....:confused:

Slažem se ja sa tvojom osnovnom premisom, ali ne i sa stavom prema ljudima koji su kinofobičari ili mrze pse.

slazem se sa tim,al tu ima jedan mali problemcic u zemljici srbijici

mi se pridrzavamo svega,a "kinofobicar" ne
mi njega prijavimo,niko nista...jos cemo mi biti krivi za to nesto

dosta ljudi se zalilo da kada su prijavili neku budalu,jos su oni ispali grbavi....

trula je ovo drzava...mnogo me nervira
dosta toga funkcionise po principu "budala je u pravu a ne ti jadnik sto pazis sta i kako radis"

Žalosno, ali je tako. :(

Nije mi jasan tvoj argument protiv lečenja.
Fobije onemogućavaju pojedinca da iskaže svoj pun potnecijal. To je loše i za pojedinca i za društvo.
Izlečenjem fobija dobijamo srećnijeg i produktivnijeg pojedinca i bolje društvo.
Da sam ja na tvom mestu pokušao bih sa terapijom. Možda ne uspe, ali bih mi savest bila mirnija, što sam i to probao.
Naravno, ja ne mogu da i određujem kako ćeš i šta da radiš sa svojom decom, samo dajem savet iz iskrene dobre namere, na osnovu ono što znam.

:eek:
Није ми јасно где си ти прочитао да сам ја против лечења фобија. :think:
Није сваки страх - фобија! :rtfm:
Хвала на савету, моје дете нема фобију, тренутно лежи са теријером на каучу и чешка га по стомаку док гледа ТВ. ;):D
Причала сам о томе да је она буквално до првих дана имала страх од паса (не фобију!!! :rtfm:) и да тај страх није био последица васпитања, родитељског узора или трауме. једноставно је таква!;)

Fobija je siptom da sa mentalnim zdravljem nešto nije u redu i tako je treba posmatrati.
Nažalost, u društvu je termin mentalno zdravlje stigmatizovan i asociran sa veoma ružnim slikama.
Ja na psihijatre gledam kao na zubare.

И ја исто, само суштина мог цитирања дефиниције фобије је управо у томе да се разграничи већ једном да није сваки страх - фобија! И да се сви људи, укључујући и тебе и мене, плаше понечега, али то не значи да су фобичари који треба да се лече!
Иначе, ни ја не сматрам да је одлазак психијатру нешто недолично, ружно или срамно! Напротив! Но стручњаци су и комптентни да процене да ли неко пати од фобије или не, а не да ми свакога ко није благонаклон према нашем псу - проглашавамо фобичарем и психијатријским болесником!

Slažem se ja sa tvojom osnovnom premisom, ali ne i sa stavom prema ljudima koji su kinofobičari ili mrze pse.

Са чиме се конкретно не слажеш?
Са тиме што кажем да се треба склонити ако баш наиђеш на такву особу? (Мада ја никада нисам наишла на некога ко је добио напад панике због мог пса:roll:). Да не треба пујдати свог пса на таквога? Да се не треба ругати људима који се плаше паса? Да треба да разумемо да је лучење адреналина НЕСВЕСНО, да се емоције и физиолошки процеси не могу контролисати? Да је потпуно небитно то што ми знамо да је наш пас безопасан - да особа која се плаши паса не може да објективно процени да ли је тај пас за њу безопасан или не. Сваки пас јесте реална опасност, он може још како и да уједе, и да повреди човека. Људи који умеју са псима, који их познају и воле - знају да препознају понашање паса, његове гестове и покрете, осећају се опуштено у њиховом присуству и пси их зато не нападају (као што ти кажеш да тебе никада није напао пас).
Међутим, нису сви људи обавезни да буду љубитељи паса, да познају њихов говор тела (мада је то свакоме корисно), не осећају се сви људи опуштено у њиховом присуству... Њихово тело тада лучи адреналин чак и када се труде да се понашају опуштено, пса то иритира - пас реагује режањем, лајањем, нападом... То човека још више ућчвршћује у уверењу да има разлога да се плаши.... Његово тело следећи пут још јаче реагује - пса то још више разгневи... И ето нас у зачараном кругу! Тај човек нема фобију - он има реалан разлог да се плаши пса који режи на њега!
И има реалан разлог да се уплаши ако неки непознати пас залаје на њега, приђе му близу без газде или му се нађе на путу...
Мој став према таквим људима је да нису криви због свог страха, да нису заслужили да због тога буду предмет ругања, и да је дужност и обавеза власника паса да се информишу о томе како треба да рагују у ситуацијама када се неко боји њиховог пса!:)

U navedenom primeru je sasvim moguće da se radi o transferu fobije. Na primer, postoje ljudi koji se boje sluzi. To je jedna od atavističkih fobija, koja je nekada imala za cilj da olakša preživljavanje ljudske vrste. Onda se vrši transfer te fobije na sve što je sluzavo: puževi, ribe, psi (zato što bale), itd. Kroz terapiju se vremenom uočava da subjekt nema zapravo fobiju od životinja nego od sluzi.
Pri tome, ovo je jedna od mogućnosti, o kojoj bi trebalo razmisliti. Ne tvrdim da je baš tako.

Nije mi jasan tvoj argument protiv lečenja. :dontunderstand:

To što pišeš "iz čista mira", zapravo znači da ona ne zna razlog, a ne da razloga nema.
Kako mene nijedan napušten pas niti vlasnički pas, za sve ovo vreme što provodim uz njih nije jeo? :dontunderstand:

Ja na psihijatre gledam kao na zubare. ;)

Žalosno, ali je tako. :(

ne to zapravo znaci da je ona isla svojim putem i odjednom ju je ker ujeo..

Fobija i strah nisu isto. Fobija je iracionalan strah. Strah od zivotinja koje ti realno nece nauditi i nicim te nece ugroziti, strah koji osoba oseca kad prolazi pored psa koji je ne konstatuje jeste fobija
А страх који човек осети када пролази поред тигра који га не констатује? То је исто фобија?:mrgreen:
И поред звечарке?:lol:

Како човек може да процени хоће ли му нека животиња реално наудити или не?:roll:
Ајд, бубашваба је само гадна али не може реално да нам науди....али, да пас не може реално да науди човеку - то баш не бих рекла...:think:

pa onaj ko poznaje pse,moze po ponasanju i izrazu lica psa da vidi jel pas prijateljski nastrojen ili nije...dal laje onako bzvz ili je zaista naumio da napadne...

Ali ljudi koji ne znaju nista o ponasanju pasa i koji imaju strah ili fobiju od istih,tesko da ce "procitati" psa...
Njima je i sam pogled psa pretnja...otuda i price o napadima koji nisu napadi,nego je pas lajao a neko se uprpio pa digo frku da pas jede malu decu i ljude...
Naravno ima i pravih napada...nisu ni svi psi male mace....neki napadi su opravdani,neki nisu....zavisi od psa...ima i pasa koji su budale...isto kao medju ljudima sto ima budala...
Iz tog razloga se mora spreciti postojanje lutalica(na human nacin a ne tamanjenjem,jer ono ne samo da nije u redu,nego i ne resava problem na duze)

i zaista treba uvesti neke dozvole za drzanje pasa
stvarno mi se smucilo da mene stavljaju u isti kos sa onom budalom sto huska svog pita na macke i folira se po kraju

pa onaj ko poznaje pse,moze po ponasanju i izrazu lica psa da vidi jel pas prijateljski nastrojen ili nije...dal laje onako bzvz ili je zaista naumio da napadne...

Ali ljudi koji ne znaju nista o ponasanju pasa i koji imaju strah ili fobiju od istih,tesko da ce "procitati" psa...
Njima je i sam pogled psa pretnja...otuda i price o napadima koji nisu napadi,nego je pas lajao a neko se uprpio pa digo frku da pas jede malu decu i ljude...
Naravno ima i pravih napada...nisu ni svi psi male mace....neki napadi su opravdani,neki nisu....zavisi od psa...ima i pasa koji su budale...isto kao medju ljudima sto ima budala...
Iz tog razloga se mora spreciti postojanje lutalica(na human nacin a ne tamanjenjem,jer ono ne samo da nije u redu,nego i ne resava problem na duze)

i zaista treba uvesti neke dozvole za drzanje pasa
stvarno mi se smucilo da mene stavljaju u isti kos sa onom budalom sto huska svog pita na macke i folira se po kraju

E, то! :worth:

Back