Онакви смо какву музику слушамо?

Ima istine u ovome. Pa svi se sećamo svoje mladosti i razlika u karakterima ljudi koji slušaju metal, grand narodnjake, ili rep. Ne kažem da u svemu tome nije bilo pozeraja i promena, bilo je itekako, ali i tad (a i sad) se generalno može utvrditi kakve sklonosti neko ima na osnovu onoga što sluša.

Mislim, hajde da prosto zamislimo dvoje ljudi, jedna sluša Nine Inch Nails, black metal, underground rep, a druga sluša Rastu i narodnjake, ide po splavovima sa društvom. Već na osnovu te dve informacije mi možemo da izvučemo zaključke o tome kakve su (bar donekle) ove osobe. Prva je verovatno promišljenija, introvertnija, voli da čita, voli umetnost, voli melanholiju, ima možda uži krug društva, a druga je površna, ekstremno ekstrovertna, materijalista teški itd. Ne kažem da ove dve kategorije ne mogu da se prepliću, možda i mogu ali ovde pričamo o većini ljudi, ne o izuzecima.

S tim što treba razlikovati koeficijent inteligencije i izbor muzike. Može da bude faktor ali i ne mora. Upoznavao sam za života vrlo površne ljude, fensere sa splava koji su svakog vikenda na nekoj prestoničkoj lokaciji tog tipa, a na medicinskom faksu imaju sve desetke ili su jako snalažljivi, preduzetni i nisu glupi uopšte. Uostalom takvi su i ljudi poput Bogoljuba Karića, primitivni a promućurni, pametni. Tako da te dve stvari treba ipak razdvojiti.

Ima istine u ovome. Pa svi se sećamo svoje mladosti i razlika u karakterima ljudi koji slušaju metal, grand narodnjake, ili rep. Ne kažem da u svemu tome nije bilo pozeraja i promena, bilo je itekako, ali i tad (a i sad) se generalno može utvrditi kakve sklonosti neko ima na osnovu onoga što sluša.

Mislim, hajde da prosto zamislimo dvoje ljudi, jedna sluša Nine Inch Nails, black metal, underground rep, a druga sluša Rastu i narodnjake, ide po splavovima sa društvom. Već na osnovu te dve informacije mi možemo da izvučemo zaključke o tome kakve su (bar donekle) ove osobe. Prva je verovatno promišljenija, introvertnija, voli da čita, voli umetnost, voli melanholiju, ima možda uži krug društva, a druga je površna, ekstremno ekstrovertna, materijalista teški itd. Ne kažem da ove dve kategorije ne mogu da se prepliću, možda i mogu ali ovde pričamo o većini ljudi, ne o izuzecima.

S tim što treba razlikovati koeficijent inteligencije i izbor muzike. Može da bude faktor ali i ne mora. Upoznavao sam za života vrlo površne ljude, fensere sa splava koji su svakog vikenda na nekoj prestoničkoj lokaciji tog tipa, a na medicinskom faksu imaju sve desetke ili su jako snalažljivi, preduzetni i nisu glupi uopšte. Uostalom takvi su i ljudi poput Bogoljuba Karića, primitivni a promućurni, pametni. Tako da te dve stvari treba ipak razdvojiti.
Onda oni koji slusaju Betovena ili Vivaldija, bar vecina, su najpromisljeniji, najintroventniji ljudi, ne mogu da prezive 2 sata a da ne iscitaju nesto od Brodskog ili Kastanede, obozavaju umetnost, imaju bas uzak krug drustva zbog svojih osobina... a takvih je recimo 400 u celom Beogradu, naime toliko ljudi malo redovnije (jednom u 2-3 meseca) dolazi na Kolarac.

Onda oni koji slusaju Betovena ili Vivaldija, bar vecina, su najpromisljeniji, najintroventniji ljudi, ne mogu da prezive 2 sata a da ne iscitaju nesto od Brodskog ili Kastanede, obozavaju umetnost, imaju bas uzak krug drustva zbog svojih osobina... a takvih je recimo 400 u celom Beogradu, naime toliko ljudi malo redovnije (jednom u 2-3 meseca) dolazi na Kolarac.

Ima svega i svačega, ali generalno kad čuješ da neko sluša klasiku to je signal za odredjene stvari u pogledu kulture i izbora interesovanja.

Скроз се слажем. Од и до и.

Ima svega i svačega, ali generalno kad čuješ da neko sluša klasiku to je signal za odredjene stvari u pogledu kulture i izbora interesovanja.
Sem klasicarski sustinski obrazovanih ljudi (a koliko takvih postoji u BGD, 100-150?) iImas one koje slusaju klasiku iz foliranja, da bi bili "kulturni", imas one koji slusaju klasiku samo da bi mogli da se uvale tako "kulturnim" devojkama, imas one koji stvarno vole da slusaju klasiku jer su muzicki skolovani a i primili su se na takvu vrstu muzike a opet medju njima imas takvih ljaksea da se zapitas "alo, sta je sa vama ljudi".

Pa tako za ilustraciju, secam da je jedan moj kolega sa studija otisao sa njegovom tadasnjom devojkom, studentkinjom violine na Muzickoj akademiji (tad se to tako zvalo) u BGD na Verdijevu Aidu, ansambl neke evropske operske kuce je gostovao tih 80-tih u Sava centru. Sav kulturni i "kulturni" beogradski svet ( dolazili su i iz ostatka SFRJ) je morao biti na toj predstavi. Otisao i moj drugar sa devojkom mu, naravno. I kako je to bio kulturni dogadjaj otrce i TV ekipe sa kanala kulture na BGD televizijama tamo da snime taj hepening. U tadasnjoj Beogradskoj hronici osvane prilog o tom desavanju a u njemu, pogadjate, i moj drugar sa devojkom. Skockani u toaletu, on u udelu, deluju kao fenomenalan mladi a kultura i obrazovan par. U pauzi izmedju cinova ih pita reporter TV-programa sta misle o operi, umetnicima, dogadjaju, oni deluju mudro, obrazovano, drugar vise cuti ali mu devojka vodi neku uopstenu pricu o muzici i muzickom izrazu, Verdiju, blka bla... reporter na kraju prekida i pita sta jos vole od Verdija, moj drugar nezainteresovano blene okolo (jer je iscrpeo svoja "znanja", sve je to vec previse za njega, faca u stilu - sta cu koji k.u.r.ac ja ovde) a njegova devojka, studentkinja Muzicke akademije zatrepce svojim lepim plavim okama, izraz uzasa na licu se brzo oblikuje i izusti "Ne mogu da se setim, ne mogu...". Sutradan smo nasem drufgaru na vezbama iz Betonskih konstrukcija priredili nezaboravan docek: "Ne mogu da se setim, ne mogu da se setim...", sve nas je oterao u PM :p. Dan danas kad se nadjemo mi zi generacije imamo to zay.e.bavanje "Ne mogu da setim, ne mogu...".

Poslednja izmena:
Не знам баш, мислим да ипак људи који слушају класику не слушају је са истом премисом као друге правце. Знају да је класика - класика.

Sem klasicarski sustinski obrazovanih ljudi (a koliko takvih postoji u BGD, 100-150?) iImas one koje slusaju klasiku iz foliranja, da bi bili "kulturni", imas one koji slusaju klasiku samo da bi mogli da se uvale tako "kulturnim" devojkama, imas one koji stvarno vole da slusaju klasiku jer su muzicki skolovani a i primili su se na takvu vrstu muzike a opet medju njima imas takvih ljaksea da se zapitas "alo, sta je sa vama ljudi".

Pa tako za ilustraciju, secam da je jedan moj kolega sa studija otisao sa njegovom tadasnjom devojkom, studentkinjom violine na Muzickoj akademiji (tad se to tako zvalo) u BGD na Verdijevu Aidu, ansambl neke evropske operske kuce je gostovao tih 80-tih u Sava centru. Sav kulturni i "kulturni" beogradski ( dolazili su i iz ostatka SFRJ) je morao biti na toj predstavi. Otisao i moj drugar sa devojkom mu, naravno. I kako je to bio kulturni dogadjaj otrce i TC ekipe sa kanala kulture na BGD televizijama tamo da snime taj hepening. U tadasnjoj Beogradsskoj hronici osvane prilog o tom desavanju a u njemu, pogadjate, i moj drugar sa devojkom. Skockani u toaletu, on u udelu, deluju kao fenomenalan mladi a kultura i obrazovan par. U pauzi izmedju cinova ih pita reporter TV-programa sta misle o operi, umetnicima, dogadjaju, oni deluju mudro, obrazovano, drugar vise cuti ali mu devojka vodi neku uopstenu pricu o muzici i muzickom izrazu, Verdiju, blka bla... reporter na kraju prekida i pita sta jos vole od Verdija, moj drugar nezainteresovano blene okolo (jer je iscrpeo svoja "znanja", sve je to vec previse za njega, faca u stilu - sta cu koji k.u.r.ac ja ovde) a njegova devojka, studentkinja Muzicke akademije zatrepce svojim lepim plavim okama, izraz uzasa na licu se brzo oblikuje i izusti "Ne mogu da se setim, ne mogu...". Sutradan smo nasem drufgaru na vezbama iz Betonskih konstrukcija priredili nezaboravan docek: "Ne mogu da se setim, ne mogu da se setim...", sve nas je oterao u PM :p. Dan danas kad se nadjemo mi zi generacije imamo to zay.e.bavanje "Ne mogu da setim, ne mogu...".
ХАХАХАХАХАХАХА😆😆😆🤣🤣🤣

Има ли истине у овој тврдњи? Мислим, даћу пример. Људи који слушају Аеросмит, Ву Танг, Цецу и Црни Церак се обично доста разликују карактерно.

Шта мислите ?
naravno...velike su razlike među osobama koji slušaju miles davisa i acu lukasa
ili oni koji u kolima slušaju disciplinu i oni koji u golfu dvojci diZLO puštaju kasetu baje malog knindže
to je u pitanju intelekt vs svinjska glava

naravno...velike su razlike među osobama koji slušaju miles davisa i acu lukasa
ili oni koji u kolima slušaju disciplinu i oni koji u golfu dvojci diZLO puštaju kasetu baje malog knindže
to je u pitanju intelekt vs svinjska glava
Јахахахахахахах увек ће се наћи неки изузетак ал кад бисмо извлачили просек мислим да би постојале јасне разлике у групама

da se razumemo, narodna muzika može biti lepa, ne toliko muzički složena, ali zaista lepa, sa lepom melodijom, odličnim tekstom i vrhunskim izvođenjem i takvu muziku slušaju čak i oni koji se bave klasikom ili džezom, ali jelena karleuša i aca lukas ne pevaju narodnjake, oni predstavljaju sebe i svoj nakazni život, tako da i osobe koje to slušaju ogoljuju svoj karakter...
znači urbano dete rokenrola i prazna konzerva sa romanije, to su dva sveta, dva kosmosa

da se razumemo, narodna muzika može biti lepa, ne toliko muzički složena, ali zaista lepa, sa lepom melodijom, odličnim tekstom i vrhunskim izvođenjem i takvu muziku slušaju čak i oni koji se bave klasikom ili džezom, ali jelena karleuša i aca lukas ne pevaju narodnjake, oni predstavljaju sebe i svoj nakazni život, tako da i osobe koje to slušaju ogoljuju svoj karakter...
znači urbano dete rokenrola i prazna konzerva sa romanije, to su dva sveta, dva kosmosa
То је тај турбофолк, што би реко ила турбо џихад

Back