Omiljeni pisac

Znam da nema.
Sigurno je da nisam savršena niti kao čovek, a verovatno ni za ovu moderatorsku poziciju, ali ovakva kakva sam, potrudiću se da vam izađem u susret. :heart:

:) Опасна си ти, Sfyontull. Ломиш отпор суптилношћу. За поштовање. Не може то свако...
Ипак, ниси ти овде да би било коме угађала, али верујем да и то знаш.

- - - - - - - - - -

Tomas Man i Remark nekako su kao düpe i sheshirdzija.
Za mene je nedopustivo da se Man stavlja ( isto vazi i za Darela) na bivo jednog novinara i njegoivih reportaza.

Rayela, можеш ли ти да схватиш да људи имају легитимно право да им Ремарк буде и дражи и бољи од Мана? Или да бар покушаш да схватиш?

Очито да не може. Баш би било интересанто да нам исприча свој утисак о Мановом роману " Јосиф и његова браћа", на пример.

za sad na mene je najveci utisak ostavio dostojevski ali od njega sam najvise knjiga i procitao.Kad sam poceo da se interesujem za knjige 2002 stalno sam nailazio na njegovo ime, svima je on najbolji.onda sam odlucio da kupim 3 njegove knjige i kupio sam gomilu drugih ali losih tad sam imao 1200eura jer sam podigao pare koje mi je baba uplacivala na devizni racun za svaki moj rodjendan.nikad u zivotu nisam imao vise svojih para nego tad, tih 1200e, sto je tuzno, sad radim za 120e, svaki dan jedem pastete i jeftine salame, zabrinut sam za svoje zdravlje.a kad sam imao tih 1200e kupovao sam gomilu slatkisa, tad sam prvi put u zivotu probao kinder bueno cokoladicu koja mi se mnogo svidela.sad je ona za mene luksuz.imalo se tad vise para, majka i otac su mi radili e posle je majka dobila isijas i nije mogla da radi.sad se ja i cale snalazimo.krenuo sam i prevarama da se bavim jer me je muka naterala dok mi moj bivsi prijatelj nije zapretio da ce da mi zapali kucu od tad sam prestao.pronalazim se u nekim likovima iz dostojevskijevih knjiga, mislim na one bedne siromahe ali dobre ljude uvek spremne da daju savet.na kraju svake njegove knjige se isplacem.

Da, to je skoro uvek razlog emotivnog vezivanja za neko delo - prepoznavanje u likovima i situacijama...

I meni je po jedan roman od svakog od gore pomenutih pisaca značio mnogo u određenim periodima života. :D

:) Опасна си ти, Sfyontull. Ломиш отпор суптилношћу. За поштовање. Не може то свако...
Ипак, ниси ти овде да би било коме угађала, али верујем да и то знаш.

- - - - - - - - - -

Rayela, можеш ли ти да схватиш да људи имају легитимно право да им Ремарк буде и дражи и бољи од Мана? Или да бар покушаш да схватиш?

Ne umem, ne mogu. A sto pitas?

Od modernih Haruki Murakami, slikar otudjenosti i samoće. Mnogi ga kritikuju ali on je po meni dostigao savršenu ravnotežu izmedju jasnog i pitkog pisanja na jednoj i dubine i zanimljivosti na drugoj strani, a to jako malo ljudi na taj način ostvari. Njegov rad ima pečat besmrtnosti i redak je primer u modernoj literaturi.

Od starijih morao bih da kažem Dostojevski, on je majstor nad majstorima, tvorac psihološkog romana, uneo je celog sebe u svoj rad i sve to jako lepo i pitko (za pojam onog vremena) napisao. A i kao lik je zanimljiv.

Evo, da dopunim malo: Murakami, Bukovski, Selin, Dostojevski, Kafka, Hemingvej, Silvija Plat, Hamsun, Barouz, Karver, Sabato, Fante, Orvel, Borhes, Po, ponešto od Balzaka, tek ponešto od Šekspira. Od poezije Rembo, Bodler, opet Po, Verlen, Vijon, Nerval, opet Bukovski, opet Karver, znači uglavnom ti neki pijanci simbolisti i realisti, to je ono što me radi i što mi se svidja. Mimo toga ništa ne bih preporučio.

Poslednja izmena:
Karver kida matori, nemoj tako:

"Ustao sam tog jutra sa
strašnom potrebom da ležim u krevetu ceo dan
i čitam. Na tren sam se borio protiv toga.

Zatim sam pogledao kroz prozor na kišu.
I predao sam se. Stavio sam se u potpunosti
u vlast tog kišnog jutra."

Kakav jazz u rečima, tačno vidiš i čuješ sve što se dešava u pesmi...

pa pazi, ta pesma mi je jedna od najupečatljivijih od karvera, ali nekako nisam siguran da mogu da se složim sa zaključkom iste.

evo je cela, jedan prevod koji mislim da ima malo više smisla:

Kiša

Probudio sam se jutros
s neodoljivom potrebom da ležim ceo dan u krevetu
i čitam. Borio sam se na trenutak s tim.

Onda sam pogledao kroz prozor u kišu.
I odustao. Potpuno sam se prepustio
ovom kišnom jutru.

Da li bih ponovo živeo svoj život?
Počinio iste neoprostive greške?
Da, da mi je i pola prilike za to. Da.

...

msm, zašto bi pravio iste greške... nzm...

Nisam naveo celu pesmu jer je poslednji deo nešto slabiji od ostatka, ali svejedno. Pravio bi iste greške jer je u tome čar, znaš kako kaže ona izreka, parafraziram: "Čovek ima mladost da bi pravio gluposti, i starost da bi žalio za njima". Karver je živeo prilično buran i brz život, bio je pijanac i još svašta nešto, uspeo je da napiše svoja remek dela tek kad se otreznio i kad mu je život uplovio u mirniji tok, u kasnijim godinama, ali pretpostavljam da je uvek žalio za onim što je bilo nekad.

Šarl Bodler, Vladislav Petković Dis, Franc Kafka, Džon Štajnbek, Dženet Vinterson, Virdžinija Vulf, Čarls Dikens, Justejn Gorder, sestre Bronte, Karen Rasel, Anđela Karter, Kirsti Logan, Azar Nafisi, Edgar Alan Po, Orhan Pamuk, Oldos Haksli, Dejvid Mičel, Ali Smit, Gabrijel Garsija Markez, Ivo Andrić, Emil Zola, V. Somerset Mom, Rabindranat Tagore, Dželaludin Rumi, Rut Ozeki, Haruki Murakami, Joko Ogava, Vilijam Fokner, Širli Džekson, Džordž Orvel, Vilijam Blejk, Ralf Voldo Emerson, Semjuel Tejlor Koleridž, Džorž Gordon Bajron, Persi Biš Šeli, Džon Kits, Toni Morison, Harper Li, Volas Stivens, Alfred Tenison, Džon Don, Džen Kembel, F. Skot Ficdžerald, Džordž Sonders, Flaneri Okonor...

Poslednja izmena:

Back