Omiljeni filmski likovi i psihologija

f443a91b5c653b3efd3d758f1e6573c2.jpg

5170908-sam.jpg

Samuraj Džek, nije lik iz filma nego iz crtane serije,
stoički heroj i dobročinitelj, uvek ponizan, učtiv i spreman da pomogne drugima u nevolji čak iako to znači odlaganje ostvarenja njegove glavne misije, povratak u prošlost i pobedu nad Akuom. Tokom odrastanja prošao je kroz obuku u različitim borilačkim veštinama i taktikama među mnogim civilizacijama širom sveta (Japanci, Arapi, Afrikanci, Egipćani, Stari Grci, Kinezi, Mongoli, Rusi, Britanci...) te je stoga u seriji retko koji lik sposoban da mu parira u borbi...

Poslednja izmena:

odlična je serija.

walter white, profesor hemije, ceo život potcenjen, radi za malu platu... onda saznaje da ima rak i shvata da bi trebalo da nekako obezbedi svoju porodicu.... tako počinje da proizvodi metamfetamin... postaje težak kriminalac, menja se, uživa u tome....

ne znam šta da mislim o walteru.

priznaje da je uživao u tome što je radio.

potiskivao je dosta toga, onda osetio moć.

...

iz situacije su izašli - walter mrtav, džesi valjda demidžovan, mislim u smislu nekog tugovanja, ako se razumemo.

džesi mi je bio na neki način simpa, pokajao se valjda tu pred kraj.

a i walter žrtvuje ono malo života što mu je preostalo da bi izbavio džesija.

podeljena su mi nekako osećanja, nemam jasan stav.

- - - - - - - - - -

Jaguar Paw iz Apocalypto.
Zato sto je po meni on u svojoj sustini najblizi idealnom coveku.

Pogledajte prilog 486052

mnugo fin dećko.

odlična je serija.

walter white, profesor hemije, ceo život potcenjen, radi za malu platu... onda saznaje da ima rak i shvata da bi trebalo da nekako obezbedi svoju porodicu.... tako počinje da proizvodi metamfetamin... postaje težak kriminalac, menja se, uživa u tome....

ne znam šta da mislim o walteru.

priznaje da je uživao u tome što je radio.
Da, izuzetna serija... Moj odnos prema Walteru je takođe vrlo ambivalentan, nisam siguran šta da mislim o njemu,
odnosno njegovim postupcima.
Jedan od razloga što mi se serija dopada je i taj što nema moralistički i didaktični pristup, da nam sugeriše ovo je
dobro a ovo loše, već ostavlja svakom gledaocu da formira svoj stav, u skladu sa našim svetonazorom.

Ipak se serija zove "Breaking Bad", znači na loše, ali opet... s druge strane je takođe bio na lošem i bio je žrtva sistema i situacije u kojoj se nalazio, gde nepravedni vode kolo i pobjeđuju tako što posjeduju veoma značajnu stvar u ovom svijetu, a to je moć.

Walt, je ušao u prljavu društvenu igru kao ovca među vukove, te je postao vukodlak.

Gledano sa moralnog aspekta hrišćanstva i ostalih religija, definitivno loše, jer po hrišćanstvu on bi trebao ostati žrtva koju će razapeti na krst, kada ga gađaju kamenom on njih lebom. Religiozne moralne norme su takve da se ni pod kojim uslovima ne mijenjaju i za njih se potura sopstveni život te taj postaje svetac jer je mreo za ideal.

Filozofija i psihologija ga već mogu uzeti u razmatranje, i dodati mu neki plus. Walt je izašao iz šablona života, trgnuo se, uzvratio udarac, osjetio slobodu i moć te je uživao u tome, pokazao kako naizgled običan čovijek posjeduje unutar sebe veliku energiju iako ne izgleda tako na prvi pogled, koju može da koncentriše na određeni cilj zatim da ga ostvari ako hoće ako posjeduje znanje jer znanje je moć!

Dakle pokazao je animalnim zvjerima moć naizgled običnog čovijeka koja je ustanju da ih ukroti ili uzme od njih trofej tj. da bude lošija (moćnija) od njih ako hoće i ako je potrebno.

Zvjeri jesu opasne jer su takve po sebi i nemaju dovoljno znanje, ponašaju se po instinktu, a čovijek sa svojim umom i znanjem pored slabašnog izgleda može da bude najveća zvijer od svih skupa, može da bude ili dobar ili destruktivan sa svojim znanjem i sa svojom voljom. Um caruje snaga klade valja.

Ja volim likove Pola Šredera (Taksista, Američki žigolo, Light Sleeper, The Walker) svi su otuđeni i sami, u nekom svom paklu.

Što se tiče serija, naravno likovi iz serije The Wire, ima ih mnoggo, ali svaki je jedinstven, među crnim likovima ima mnogo tragičnih, stvarno potresnih... Oni koji nisu tragični su jezivo duhoviti, tako da, što se mene tiče, druge serije nisu ni potrebne...

Back