Omiljeni film(ovi)

Nerešeno je između Amadeusa i L. A. Confidential.
Amadeus zbog lepog istorijskog ambijenta i teme koja uključuje suočavanje ambicioznog čoveka sa svojim ograničenjima.
L. A. Confidential, jer je noar film mog detinjstva, jer ima savršenu priču, likove i glumce koji su ih skinuli gotovo savršeno.
Oba odlična filma.
LA Confidential je bio veliki povratak policijskog filma i čini mi se još je nenadmašen.

Meni, jedini kojeg trenutno mogu da se setim je Atonement. Jednom sam ga samo gledala i bas je ostavio utisak na mene.

MV5BMGRiYjE0YzItMzk3Zi00ZmYwLWJjNDktYTAwYjIwMjIxYzM3XkEyXkFqcGdeQXVyMTMxODk2OTU@._V1_.jpg

Imam jako puno omiljenih. Uglavnom su filmovi koje mogu bilo kad da gledam, bilo koliko puta. Razlozi su dobar osećaj koji imam dok ih gledam (Bad Santa, Les Visiteurs, Big Trouble in Little China, The Nightmare Before Christmas...), nostalgije za opsesijama iz detinjstva i ikone stila (akcije 80ih - The Terminator, Mad Max, Cobra...), domaći kultni uz prizvuk svega gorepomenutog (Kako je propao RnR, Tri palme, Anđeli, Crni bombarder, Lepa sela...), epski istorijski spektakli (Troy, Gladiator, Braveheart...) ili moja impresioniranost 'zanatom', gde najpre izdvajam Kurosavu i Rašomona, Krvavi Presto i Ran, ali i SciFi remek dela poput Blade Runner-a.

Ali imam i faze, naravno...imam i omiljene crtane filmove koje krenem da gledam sa decom a završim sam.

Sve gore navedeno dovodi me do filma koji mi je opsesija koja se vraća svakih par godina. Full Metal Jacket Stenlija Kjubrika. Ni sa jednim drugim filmom nisam toliko vremena proveo - gledajući ga, proučavajući ga, slušajući DVD komentare, podkaste, dokumentarce, intervjue, čitajući scenario, knjige itd. Jedina razlika u odnosu na prethodne je što uz impresioniranost zanatom, vizuelnim, kamerom, efektima, naracijom i sl. i nekom vrstom nostalgije on u meni izaziva negativnu emociju i osećaj sličan košmaru. Nešto u filmu, u atmosferi filma, konstantno 'nije u redu/nije normalno' čak i u kontekstu rata i svega što uz to ide...što je još čudnije zbog izuzetno realistične fotografije...pa iako neprijatan, osećaj me tera da tražim odgovore...

1627807773309.png

Omiljeni filmovi menjaju mi se kako odgledam nešto novo. Nekada sam obožavao LOTR filmove, sad su mi dosadni. Vreme gazi sve.

Trenutno volim neke božićne romantične filmove. Makar bili i totalni kliše i gluma ne tako dobra. Bitno je kakav osećaj to izaziva u meni.

Svi filmovi The princess Switch ali posebno prvi deo
the-princess-switch-t.jpg

Od juče i Frozen Ground
5366751a3b4c577f58bef34004c9c72b9a435276874d507391fa016f76de3437._RI_V_TTW_.jpg

Maratonac sa Hofmanom i Olivijeom (kao da je rođeni nacista, razvalio je ulogu) a i film je bas vrh tih filmova 70ih

https://images.app.goo.gl/B4hR4qobFeESCi7z9

ruski, i jedna rečenica koja poentira u celom ludilu

Rajanova kći i maestralna scena gde pop (Tevor Hauard) rasteruje rulju koja lincuje Saru Majls i nabija u stomak jednog lika i izgovara genijalnu rečenicu
https://youtu.be/7bRHcKKwpeo

Back