Omiljena pozorišna predstava?

Svako da imam i omiljene predstave i glumce.Redovan sam posetilac,ne samo jednog,vec svih kod nas u Beogradu.Sada , kad razmislim, mnogi velikani naseg glumista,nisu vise medju nama. Nove,postave ,novi glumci, reditelji uvek me " teraju " na poredjenje sa predjasnjim. Eto, napomenucu
meni dragu predstavu, koja je bukvalno u ondasnjoj postavi," preslikala " roman medju cije stranice sam se cesto vraacala. To je " Pigmalion "sa Petrom Banicevicem kao profesorom Higins , ovog puta sa Elizom u ulozi Ivane Zigon.

Представа Скакавци освојила је пет Стеријиних награда: за најбољу нову драму (Биљана Србљановић), најбољу режију (Дејан Мијач), најбољу музику (Исидора Жебељан) и две за глуму (Рената Улмански и Исидора Минић).
На истом, 51. Стеријином позорју, Округли сто критике прогласио ју је за најбољу представу фестивала.

Уз гостовања у Љубљани и Загребу, Скакавци су учествовали и на фестивалима у Висбадену (Фестивал нове европске драме), Ријеци (Фестивал малих сцена) и Солуну (Премио Еуропа).

На основу овог комада, најважнији немачки позоришни часопис Театер хојте, прогласио је Биљану Србљановић за најбољег страног драмског писца године.

У представи играју Исидора Минић, Борис Исаковић, Александра Јанковић, Светозар Цветковић, Рената Улмански, Никола Симић, Јасмина Аврамовић, Воја Брајовић, Миодраг Радовановић, Петар Радовановић, Маша Дакић.

Skakavci%20100FOTO1.jpg

Воја Брајовић и Исидора Минић у "Скакавцима"

Davno sam gledao Labudovo Jezero i znam da me je inspirisala koreografija i kostimi. čajkovskog volim "po difoltu" tako da tu nema šta da izdvajam.
A relativno skoro sam ponovo gledao film Crni labud (Black Swan) i potsetio se sveukupnog doživljaja.
(usput, taj film je fenomenalno uradjen a perspektiva i detalji snimanja zaista naglašavaju ono što bi neukom posmatraču možda promaklo gledajući balet u pozorištu))

Poslednja izmena od moderatora:
Davno sam gledao Labudovo Jezero i znam da me je inspirisala koreografija i kostimi. čajkovskog volim "po difoltu" tako da tu nema šta da izdvajam.
A relativno skoro sam ponovo gledao film Crni labud (Black Swan) i potsetio se sveukupnog doživljaja.
(usput, taj film je fenomenalno uradjen a perspektiva i detalji snimanja zaista naglašavaju ono što bi neukom posmatraču možda promaklo gledajući balet u pozorištu))
Gledao sam film
Natali Portman beše igra?​

„Moj muž” – patrijarhat na Balkanu JDP,​

Ovo delo je ustvari zbirka priča s istoimenim naslovom makedonske spisateljice Rumene Bužarovske, dok režiju potpisuje Jovana Tomić. Za adaptaciju zaslužan je Dimitrije Kokanov, koji je iz celokupne zbirke priča, na scenu od jedanaest priča postavio njih pet – „Preljubnik”, „Otac”, „Lile”„ „Osmi mart”, i „Supa”.
Ovo je priča o ženama u patrijarhalnom društvu, gde je muškarac toliko dominantan i sveprisutan da ni ne mora da se, kao dramski lik, taj čuveni muž pojavi na sceni” izjavio je jednom prilikom Kokanov. Mi, dakle, na sceni, iako se predstava zove „Moj muž”, ne vidimo nijednog muža iz pet priča, o njima samo kazuju glumice Sanja Marković i Jovana Belović koje i nose celu predstavu. One igraju deset žena i prikazuju odnose među samim ženama – drugaricama, koleginicama, majkama, ćerkama, i otelotvoravaju od smeha do duboke potresnosti niz životnih okolnosti u kojima žene bivaju svakodnevno. Ovo je komad koji nam daje jedan deo kulturnog konteksta odnosa na Blakanu, koji ne idealizuje ženu, već je slika u svim njenim (ne)savršenostima, koji prikazuje žene različitog društveno-socijalnog statusa, komad koji nam kazuje da podjednako i žene i muškarci varaju, komad koji tematizuje problematiku negovorenja o post-porođajnoj depresiji žena.

Scena je gotovo siromašna, sve se odvija na jednom bračnom krevetu i oko njega, a kostimi koje glumice oblače na sceni su u skladu sa njihovom ekonomskim položajem i statusom.
12.%20dan%20BELEF-a.jpg

Back