oluci...

plasticni oluci su, bar koliko se secam najjeftinije resenje, ali ne i najdugotrajnije. pod pritiskom snega i ostalih vremenskih nepogoda, lakse pucaju i td.
neko dugotrajnije resenje su oluci od poc lima, a jos bolje od toga su bakarni oluci i titan cink oluci.
cene su raznovrsne, potrazite obavezno vise ponuda. :cool:

3 glavne vrste oluka su ti od pocinkovanog lima, od rosvaja i bakarni oluci. Nekad su se radili četvrtasti oluci a sad se rade okrugli koji su lepši i praktičniji. Najbolji oluci su okrugli od rosvaja (ili rostfraja kako se pravilno piše) a cena im je srednja. Najjeftiniji su od pocinkovanog lima, kvalitet im je dobar i njih uglavnom ljudi i rade. Nemoj da radiš bakarne oluke, pogotovo ako su ti bitni izgled i lepota. Bakarni oluci su najskuplji, jesu u početku lepi ali već posle par godina poružne, pocrne, pozelene i vremenom postaju sve ružniji i sve tamniji. Ovo se dešava usled reakcije bakra iz oluka i kiseonika iz vazduha kada dolazi do oksigenacije bakra i stvaranja bakar-oksida koji je glavni krivac za to pocrnjivanje bakarnih oluka. Pored toga, pošto je bakar skup materijal postoji velika mogućnost da ti cigani ukradu vertikale. Oni to masovno rade sa bakarnim limom. Iz ova 3 razloga ti ne bih preporučio bakarne oluke.

Dakle, ili pocinkovani ili od rosvaja. Tačne cene ne znam, zavise od majstora do majstora i od grada do grada ali bih ti preporučio od rosvaja zato što je to veoma kvalitetan materijal i njihov sjaj ostaje najmanje 5-10 godina kao da su novi pa čak i duže. Ako imaš para naravno. A jeftiniji su od bakarnih.

Poslednja izmena:
Svasta se moze ovde procitati:hahaha:

Plasticne ti ne preporucujem, jos uvek nisu dovoljno daleko da mogu konkurisati klasicnim materijalima. Ovde gde ja zivim, pretezno se u novogradnji koristi Titan-zink (Zn) a u zasticenim objektima naravno, bakar. Edelstahl, ili KOLEGA IWAN rosvraj-( dolazi iz reci Rostfrei-ne rdjajuci) ne preporucujem jer poznajem nase trziste i izvodjenje radova.
Ako zelis po povoljnoj ceni, uzmi pocinkovane i prefarbaj ih nakon postavljanja sa Sika lakom sa certifikatom DB-a za mostove, trajace puno decenija.
Bakar je naravno najbolji ali navedeni razlozi (kradja) otklanjaju iste za preporuku:D

ps. Zaboravih da primetim, ne sme se "mesati" bakar i zink ili pocinkovani pleh jer dolazi do tzv-og "elektrohemijskog spanunga (procesa)", zato, mislite i na to:D

Poslednja izmena:
Korisnici Krstarice,
Treba mi jedna informacija ukoliko postoji neko ko mi moze pomoci.
Imam problem, samo u zimskom periodu, u vreme niskih temperatura i padavina, da mi lede oluci...porastom temperatura i naglim otapanjem, voda nema gde da odlazi jer su oluci zapuseni ledom pa mi vlaga prodire kroz zidove i pravi haos u stanu...inace stanujem u potkrovlju.
Da li neko zna kako mogu resiti taj problem?
Cula sam da su grejaci za oluke jedino resenje, ali ne bih da se upustam u tu investiciju dok ne proverim sa nekim ko je vec korisnik istog, ako ima takvih medju vama.
Zaista bi mi znacila bilo kakva informacija, ili upucivanje na nekog ko se time bavi?

Hvala unapred.

Korisnici Krstarice,
Treba mi jedna informacija ukoliko postoji neko ko mi moze pomoci.
Imam problem, samo u zimskom periodu, u vreme niskih temperatura i padavina, da mi lede oluci...porastom temperatura i naglim otapanjem, voda nema gde da odlazi jer su oluci zapuseni ledom pa mi vlaga prodire kroz zidove i pravi haos u stanu...inace stanujem u potkrovlju.
Da li neko zna kako mogu resiti taj problem?
Cula sam da su grejaci za oluke jedino resenje, ali ne bih da se upustam u tu investiciju dok ne proverim sa nekim ko je vec korisnik istog, ako ima takvih medju vama.
Zaista bi mi znacila bilo kakva informacija, ili upucivanje na nekog ko se time bavi?

Hvala unapred.
Грејачи су стварно једно од решења али је много боље да откријеш зашто ти леди вода у вертикалама.
Могући су следећи узроци: Мали пресек вертикала чиме се сливајућа вода леди на унутрашњим зидовима вертикале све док не затвори пролаз; слаб или запушен одвод од вертикале, олуци морају редовно да се чисте и да пут одлазеће воде буде увек слободан. Ту велику улогу игра лишће које с јесени опада и задржава се у олуцима. Решење је да се пред сезону замрзавања олука исти очисте; треба проверити да ли су олуци нагнути исправно, према одводу и да не задржавају воду (то се проверава ван сезоне смрзавања).
Дакле, ако је све ово испуњено и олуци и даље смрзавају, онда се окреће решењу са грејачима олука. Али, имај на уму да ови грејачи не могу да раде без регулатора, који такође лепо кошта а и поприлични су потрошачи струје.

Plastični oluci posle izvesnog vremena provedenog na suncu - plastika izgubi elastičnost i postaje krta. Vrlo brzo neki led ili mraz dovedu do njegovog pucanja i raspadanja. Pocinkovani ili bakarni su prava stvar.

3 glavne vrste oluka su ti od pocinkovanog lima, od rosvaja i bakarni oluci. Nekad su se radili četvrtasti oluci a sad se rade okrugli koji su lepši i praktičniji. Najbolji oluci su okrugli od rosvaja (ili rostfraja kako se pravilno piše) a cena im je srednja. Najjeftiniji su od pocinkovanog lima, kvalitet im je dobar i njih uglavnom ljudi i rade. Nemoj da radiš bakarne oluke, pogotovo ako su ti bitni izgled i lepota. Bakarni oluci su najskuplji, jesu u početku lepi ali već posle par godina poružne, pocrne, pozelene i vremenom postaju sve ružniji i sve tamniji. Ovo se dešava usled reakcije bakra iz oluka i kiseonika iz vazduha kada dolazi do oksigenacije bakra i stvaranja bakar-oksida koji je glavni krivac za to pocrnjivanje bakarnih oluka. Pored toga, pošto je bakar skup materijal postoji velika mogućnost da ti cigani ukradu vertikale. Oni to masovno rade sa bakarnim limom. Iz ova 3 razloga ti ne bih preporučio bakarne oluke.

Dakle, ili pocinkovani ili od rosvaja. Tačne cene ne znam, zavise od majstora do majstora i od grada do grada ali bih ti preporučio od rosvaja zato što je to veoma kvalitetan materijal i njihov sjaj ostaje najmanje 5-10 godina kao da su novi pa čak i duže. Ako imaš para naravno. A jeftiniji su od bakarnih.

Nemas ti pojma...Kod bakarnog oluka i jeste poenta da vremenom pozeleni i dobije patinu.To je bas ono sto mu daje smek.Jesi li ikad video kupolu na saveznoj skupstini?Koje je ona boje?

Код нас у Пазови рибају бакарне делове крова цркве баш због тога што је позеленело чак и горе. Није свима то шмек.

Back