OLOVKA PIŠE SRCEM :)

Radila sam kao vaspitac sa decom tog uzrasta. Neverovatni su.
Oni starmali ponavljaju stavove odraslih ali onako kroz njihovu prizmu vidjeno...to ume da bude smeshno.
Vidi se koja deca sede pod stolom dok odrasli pametuju i niko ne obraca paznju na njih, i gde deca sama nalaze objashnjenja za nepoznate pojave iz sopstvenog iskustva.

Uglavnom shto se ljubavi i braka tiche, deca mnogo vishe razmishljaju o tome nego shto predpostavljamo. Zato shto je to direktno vezano za njihov svet, za porodicu u kojoj zive.I onda vidish shta su u toj porodici nauchili ili nachuli. Ili od ko-zna-koga! Ponekad se kao roditelj prosto zaprepastish i pitash 'gde li je samo to chuo'.
Zato je bitno da kad deca gledaju TV, i mi to radimo s njima i komentarishemo stavove koji se iznose. Da se posle ne cheshemo po glavi.
I moramo da pazimo kad detetu neshto objasnimo da proverimo da li je zaista i razumelo onako kako treba. Ja sam recimo svoje dete ubedila da se ljubavni problemi reshavaju palachinkama, i to je jako nezgodno, onda godinama morate da pechete palachinke i kad vam nije do toga.

Mislim da suviše potcenjujete dečiju inteligenciju.

Sestriću od moje kume je jednom prilikom objašnjeno šta je aerodinamičnost, na šta sam ja bila zapanjena, prvo zbog osobe koja je to pokušala da mu objasni, a drugo zbog njega koji je iz cuga ponovio reč ''aerodinamičan'' a imao je tada 3 godine.

Idu oni taxijem, a taxista ćelav, kaže mali
''Čiko, a zašto si ti ćelav''
a ovaj će ''Pa da bih brže vozio''
a mali će ''Znači ti si aerodinamičan''
taxista'' Aha''
mali ''Manemoj, a gde su ti spojleri'' :shock:

Eto .... ja to dete znam npr. ... ima on još 547584 ovakvih bisera.

niko ne osporava dječiju inteligenciju,naprotiv...:roll:
takođe ,imaju daleko bolju memoriju od odraslih...ako si rekao nešto davno i zaboravio...znaj, oni to nisu zaboravili....:lol:

ali da je ivo andrić pisao o jeleni...da zna neko dijete od šest godina...malo mi čudno,jer za to ni mnogi odrasli nisu čuli ...:roll:

niko ne osporava dječiju inteligenciju,naprotiv...:roll:
takođe ,imaju daleko bolju memoriju od odraslih...ako si rekao nešto davno i zaboravio...znaj, oni to nisu zaboravili....:lol:

ali da je ivo andrić pisao o jeleni...da zna neko dijete od šest godina...malo mi čudno,jer za to ni mnogi odrasli nisu čuli ...:roll:

Pa upravo o tome se i radi .... neki roditelji jako puno rade sa svojom decom, a neki lupetaju, pa kad im deca izvale tako nešto, onda se pitaju odakle im to....

A Ivo Andrić je opšta kultura ....

deca su mali upijaci za mastilo odraslih sa kojima zive... da, moguce je da deca kazu sve navedeno... znam decu koja su govorila i neverovatnije stvari i bila sam dete koje je govorilo i neverovatnije stvari :D...

a to za andrica i jelenu, zenu koje nema... mislim, ima sto objasnjenja... mama citala knjigu, dete videlo i pitalo sta to citas mama. i ona mu nekako objasnila.
ko je od vas ikada bio suocen sa bujicom decijih pitanja, znace o cemu pricam.
a ko nije, zelim mu da bude... :lol:

Treba da znate da su to birani odgovori izmedju mnooooogo decijih odgovora.
Nije to bila TV reportaza - usli u vrtic ili skolu i pitali pa snimili. To se sakupljalo duze vreme i pazljivo birali najveci "biseri".
Ali ponavljam, KLJUCNI MOMENaT je ovaj :D
Citat:
Original postavio NatasaNatasa

* KADA SME DA SE POLJUBI NEKO?*
* Kada je bogat i ima puno para. Jelena , 7 godina

* Kada poljubis neku devojku onda moras da se njome ozenis i da imas decu sa njom. Tako ti je to! Dejan, 8 godina

Lukavo zensko i telence musko... :lol:

Back