Okrutnost prema starijim ljudima

Danas sam bila kod lekara na kontroli i pre mene je u ordinaciju usao jedan stariji covek. Kada sam ja usla, sestra je prevrtala oci na njega i pocela da komentarise "Najvise me nerviraju ovi matorci, kojima je ostalo jos malo zivota, sto zele da vrate godine i da ih nista ne boli kao da ce ziveti jos sto godina. Imamo jednog na odeljenju '29-to godiste a dosao da operise nos jer ne moze dobro da dise"...uz sve siktanje i prevrtanje ocima.

Ovo nije prvi put da se susretnem sa takvom vrstom diskriminacije i potcenjivanje znacaja zivota starijeg coveka. Kao ova glupa sestra, koja je u fazonu sta se zale kad im je vreme za umiranje. Ne razumem kakva je to glupost. Sve dok covek zivi, ima isti problem kao i mnogo mladji covek i boli ga i pokusava da resi problem i da poboljsa kvalitet svog zivota. Niko ne zna koliko koga nesto boli i kakva je necija muka.

U nasem drustvu je to dosta rasprostranjeno. Poprilicno smo primitivni. Koliko puta se forumu koriste ti termini "matorac","matorka"..cim neko predje odredjene godine, ako iole ima volju za zivotom, predmet je podsmeha "sta ta baba ide na vezbe","sta deda vozi bicikl","sta ova od 30 izlazi, treba da radja","sta ovaj od cetrdeset hoce da putuje"...jedna kultura u kojoj se sa nipodastavanjem gleda na ljude koji imaju odredjeni broj godina a odbili su da vec u 30 rezervisu grobno mesto i cekaju da umru jer je njihovo vreme proslo.

Sta su uzroci ovog fenomena? Sta je to u ljudima da se sa tolikom mrznjom odnose prema starijim ljudima? Da li je to strah od starosti, smrtnosti?

Sta vi mislite o tome?

Slazem se ali mi se cini da smo mi kultura koja je postala jako agresivna prema svima, samo zavisi na koga ce se u kom momentu usmeriti.

Nama je jednostavno pocelo sve da smeta i svako da nas nervira. I ne shvatamo u kakvom cabru zivimo.

Danas sam bila kod lekara na kontroli i pre mene je u ordinaciju usao jedan stariji covek. Kada sam ja usla, sestra je prevrtala oci na njega i pocela da komentarise "Najvise me nerviraju ovi matorci, kojima je ostalo jos malo zivota, sto zele da vrate godine i da ih nista ne boli kao da ce ziveti jos sto godina. Imamo jednog na odeljenju '29-to godiste a dosao da operise nos jer ne moze dobro da dise"...uz sve siktanje i prevrtanje ocima.

Ovo nije prvi put da se susretnem sa takvom vrstom diskriminacije i potcenjivanje znacaja zivota starijeg coveka. Kao ova glupa sestra, koja je u fazonu sta se zale kad im je vreme za umiranje. Ne razumem kakva je to glupost. Sve dok covek zivi, ima isti problem kao i mnogo mladji covek i boli ga i pokusava da resi problem i da poboljsa kvalitet svog zivota. Niko ne zna koliko koga nesto boli i kakva je necija muka.

U nasem drustvu je to dosta rasprostranjeno. Poprilicno smo primitivni. Koliko puta se forumu koriste ti termini "matorac","matorka"..cim neko predje odredjene godine, ako iole ima volju za zivotom, predmet je podsmeha "sta ta baba ide na vezbe","sta deda vozi bicikl","sta ova od 30 izlazi, treba da radja","sta ovaj od cetrdeset hoce da putuje"...jedna kultura u kojoj se sa nipodastavanjem gleda na ljude koji imaju odredjeni broj godina a odbili su da vec u 30 rezervisu grobno mesto i cekaju da umru jer je njihovo vreme proslo.

Sta su uzroci ovog fenomena? Sta je to u ljudima da se sa tolikom mrznjom odnose prema starijim ljudima? Da li je to strah od starosti, smrtnosti?

Sta vi mislite o tome?

da da, zasto vi zene saranjujte svoje muzeve prerano? u srbiji muskarac rikne 5-7 godina pre zene, radi najopasnije i najteze oslove, o svemu se brine i na kraju zena se samo brine za njegovu penziju.

i jos jadnik mora da sakupi kintu da kupi parcelu na groblju i to krishom da kuchka ne sazna

i jos jedna stvar, zbog ovog topika sam banovan indiretkno od muskarca. beli witez jelte.

prijavljivao sam sve ove zene koje su trolovale topik i nista i ja dobih ban.

nemem vise sta da kazem, za moje kolege koji su stali iza mene, podrzali me , NAKLON!

araon, da me pljujes kad sam banovan i nemam mogucnosti da ti odgovorim je nisko. sad sam tu. imacemo razgovor

Svi koji tako misle neka se BOGU mole...je l misle da će uvijek biti mladi, snažni, krasni...?
Nemoć je strašna

Mislim da ovdje problem postoji na obe strane...svi smo nervozni i razocarani... ja generalno nemam nekih problema sa starijim ljudima,posebno zato sto na njih gledam kao i na djecu,(mislim na one preko 60++ god) tako da me tesko mogu izbaciti iz takta, cak mi je i rjecnik povremeno kao da pricam sa malim djeteto, oni su jako cesto svojeglavi misle da sve znaju a u neke stvari se ne razumiju, grubost i vika nigdje nas nebi odvela samo bi se zainatili, ovako na ljepo zacas se dogovorimo :)

jedini put kad me je jedna baba izvela iz takta i kada sam stvarno bila nepristojna je kada sam sa svojim tada 10-to mjesecnim djetetom dosla kod ljekara da uradim nalaze, djete pod temperaturom ,ja se uspanicila,imala sam uputnicu za hitno ali se od njih nije moglo probiti do vrata, kada sam zamolila da se sklone...neka baba je pocela da zanovjeta da stanem u red... e tad sam oplela po njoj ... vjerovatno strah i stres je doprinjeo da nemam kocnica...svasta sam joj rekla... bogami i ona meni... vrhunac je bio "sta me briga za tvoje djete... idi privatno ili stani u red..." da tada nije dosla sestra i nas uvela unutra mislim da bi je i udarila...

Posle toga izbjegavam duzavne domove zdravlja... kao sto neko rece... idu doktoru ne okupaju se ...(prehladice se i umreti) ... cekaonica smrdi kao svinjac.... i onda ocekujemo od doktora da budu ljubazni....

Kod nas u dom zdravlja ne mozes uci od penzionera... to se ide svaki dan ...pa ako nista drugo da se izmjeri pritisak. tamo satima sjede po cekaonicama i druze se... to im dodje kao nama odlazak na kafu :) onda ceo dan prepricavaju sta je doktor rekao pa sutra opet sve ukrug... i da vidite kad pada kisa nikog nista ne boli :) svi zdravi....dom zdravlja prazan

Sta vi mislite o tome?

Nehumanost. pre neki dan je moja svekrva krenula na mamografiju i receno joj je da je matora za takve preglede, samo mladje od sezdeset pet.

Poslednja izmena:

Sta vi mislite o tome?

Generalno smo nevaspitan i primitivan narod.

Starije ljude treba postovati, ako nista drugo, a ono sto su uopste doziveli te godine. S druge strane nikome ne pise na celu da li je Tesla - te apriori nepostovanje ne mogu da razumem.

Drcnost "mladih", tj. mladjih prema starijima je tako ruzno i bezobrazno da nemam reci. Sto se tice tvog primera - ti starci su najvise para i ulozili, preko poreza, za izgradnju i opremanje medicinskih ustanova... Da ne spominjem da, kada se zove hitna pomoc, jedno od prvih pitanja bude koliko godina ima osoba - sto moze da bude med. znacajno, ali vise zvuci kao utvrdjivanje prioriteta...

ma sta tu "Stariji, stariji..."?

Ako su straiji valjda su se vec naziveli!

Mladi treba da zive i stvaraju, a strai samo trose i nista ne privredjuju...

I uvek ih sve boli, stalno su nesto bolesni...

Kakav je to zivot kada znaju da ce za koju godinu umreti?

Do 60 godina jos nekako, ali kasnije.....:per:

Back