OK, sterilizacija, ali dajete konkretnu preporuke GDE otici?

Postoje druge opcije, naravno. Uvek otvorena opcija je Centar za mesance, ljudi su uglavnom veoma zadovoljni njihovim radom, i sterilizacija macke kosta 1800 dinara (ako nije poskupela u medjuvremenu). Druga opcija je Veterinarski fakultet, cene su tamo komercijalne, znaci od 4000 pa navise ali ako se radi o ulicnoj zivotinji a ti si bas svorc spustili bi cenu tako da samo naplate materijal, sto izadje slicno kao u Centru za mesance. Treca opcija je neka od veterinarskih ambulanti koje naprave akciju sterilizacije po nizoj ceni, cini mi se da je VetGate ordinacija imala tu akciju a nedavno i ordinacija Guta, cene su takodje bile u tom rangu od 1000 do 2000 dinara. Ako kod svog veterinara dovedes vise zivotinja, velika je verovatnoca da ce smanjiti cenu.

Sad, ako te interesuju preporuke i ocene strucnosti veterinara, to je takodje dobra tema, ja sam se u ovoj poruci fokusirala na finansijski momenat.

Ma pisano je i na tu temu XY puta, kod kog veta koliko, informacije o adresama i telefonima se uglavnom razmenjuju na pp jer tako nalaže pravilnik foruma. Ono što mogu da napišem iz ličnog iskustva (gledala čoveka kako radi) je da je za tu vrstu hirurgije Vlada Magaš, asistent sa katedre za porodiljstvo na vet. faxu, bez premca. Sad skoro je neko kod njega vodio macu, čini mi se Ooo, i zadovoljna je bila.

To je bilo kad je prosla trema :P, Kad je primala antibiotik, ja sam je drzala i gledala u nju pa sam videla mehuric u spricu dok je ubrizgavao. Ali navodno nije opasno, samo vise boli tako.

Где је дао антибиотик, у мишић или под кожу? Ако је под кожу, савршено је безначајно што је убризгао мехурић. Колико знам, паметни ветови већину антибиотика и других инјекционих лекова мачкама дају под кожу, јер се све ресорбује а безболно је, па мислим да је дато под кожу. Не верујем да би Магаш макар и у журби направио глупост. Ови моји провинцијалци све дају у мишић, после се чуде што их керови упамте, па следећи пут када их виде хоће да их покољу.

Hvala svima na odgovorima,
najvise mi se svidja to da je vodim na vet.fakultet

Буди опрезна са факултетом. Ако ће да је оперише Магаш, онда је ОК, али ако ће то да уради, на пример, Тихомир Петрујкић, славни професор и мачкоубица, онда БЕЖИ. Види да ли ће да прихвате да је стерилишу у амбуланти (тамо где су ти интерне болести, дерматологија и кардиологија, одмах на улазу у круг фака). Тамо би то урадио Риста (Драган Ристановић, иначе Магашев партнер), плус тамо користе инхалациону анестезију која је за лако и брзо буђење закон. Онда би исто било ОК. Дакле, не залећи се, већ прво види КО ЋЕ ДА ОПЕРИШЕ. Магаш и Риста су ОК, осталима не верујем.

Где је дао антибиотик, у мишић или под кожу? Ако је под кожу, савршено је безначајно што је убризгао мехурић. Колико знам, паметни ветови већину антибиотика и других инјекционих лекова мачкама дају под кожу, јер се све ресорбује а безболно је, па мислим да је дато под кожу. Не верујем да би Магаш макар и у журби направио глупост. Ови моји провинцијалци све дају у мишић, после се чуде што их керови упамте, па следећи пут када их виде хоће да их покољу.

Ne bih mogla da se zakunem, ali cini mi se da je u misic (u zadnju nogu, u butinu). Ali posle sam istrazivala to malo (naravno, inace bih se pojela k'o mesec od brige :P) i u Americi je izgleda do pre par godina bio obicaj da kada daju intramuskularno injekcije (ljudima) namerno ostave malo vazduha, da bi on istisnuo celokupan sadrzaj iz sprica, i sprecio tecnost da krene nazad kroz mesto uboda kada se igla izvuce. Sada to malo drugacije regulisu pa je ta praksa zastarela, ali kazu da se vazduh resorbuje iz misica, pa osim sto vise boli nema ozbiljnijih rizika po zdravlje. (Sad, ako si pogodio krvni sud tu je rizicno da ubrizgavas i vazduh i antibiotik, ali zato bi trebalo da prvo povuku malo klip od sprica, pa ako je krvni sud vidi se kad udje krv).

Буди опрезна са факултетом. Ако ће да је оперише Магаш, онда је ОК, али ако ће то да уради, на пример, Тихомир Петрујкић, славни професор и мачкоубица, онда БЕЖИ. Види да ли ће да прихвате да је стерилишу у амбуланти (тамо где су ти интерне болести, дерматологија и кардиологија, одмах на улазу у круг фака). Тамо би то урадио Риста (Драган Ристановић, иначе Магашев партнер), плус тамо користе инхалациону анестезију која је за лако и брзо буђење закон. Онда би исто било ОК. Дакле, не залећи се, већ прво види КО ЋЕ ДА ОПЕРИШЕ. Магаш и Риста су ОК, осталима не верујем.

Magaš, Rista, Vanja, a sa hirurgije Hadžimilić. Mada, generalno, na hirurgiji su manje-više svi OK. Interesantno, nahvalismo asistente i jednog pripravnika. :lol:

Juce smo sam je vodila na sterilizaciju u Centar za mesance, operisao je doktor Steva, oko 40ak godina, crn, kovrdzave kose.
Ispred smo svi bili u istom raspolozenju, svi smo bili uzbudjeni zbog svojih ljubimaca. Interesantno je sto je bilo ukupno tri potpuno crne macke (izgleda je to sad moderno imati zift crnog ljubimca) :))))
Ova se moja vec u kolima budila iz narkoze, kad smo dosle kuci "teturala se" jedno sat, dva vremena i stala je na sape svoje. Narano, otisla je i legla u krevet, na jorgancic i tu kunjala sve do uvece, tad smo se malo mazile ali to je sve.
Jutros je izasla iz krevetca, dala sam joj pavlaku da jede, malo vrlo malo je jela i pila vode.
Verujem da ce popodne biti vec mnogo bolje.
Sutra je vodim kod svog veterinara da joj da inekciju koju sam dobila.
Eto, toliko zasad
Da, zaboravila sam da kazem da prede od jutros :)))

Poslednja izmena:
... Da, zaboravila sam da kazem da prede od jutros :)))

Надам се да је у твом случају предење знак доброг расположења. Убацио сам се само да напоменем да мачке често преду и када су јако болесне или повређене. Ово кажем зато што многи људи верују да мачка преде само када јој је лепо, превиђајући због тога проблем. Имам мачку од чијег ме предења облива хладан зној јер је често, готово хронично, болесна од холангитиса, па преде као да трактор ради у близини.

A o Centru za mesance kakvo vam je misljenje, evo pozitvno druzenje je to pomenula, jel bi to i preporucila ili si samo pomenula? Ko bi tamo operisao Ziko znate li?

Ja sam prosle god.sterilisala macu u Centru za mesance,jako su ljubazni i najjeftiniji su.
Inace,tamo rade ljudi koji predaju na fakultetu.Najiskrenija preporuka,necete se pokajati.
Proslo leto je bilo oko 1800 din najvise,tako otprilike.Imate njihov sajt pa se informisite.

Srecno..:D

Poslednja izmena:

Back