Odzvonilo stjuardesama

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
70.757
Odzvonilo stjuardesama: Renesansa turizma, roboti odmenjuju ljude

81395386461829e397d295841062403_659x460.jpg

Nova studija koju je sprovela kompanija Global Data pokazuje da sve više kompanija želi da investira u robotiku kako bi smanjile dugoročne troškove i zadovoljile zahteve potrošača.

Anketa koja je urađena u aprilu 2021. godine otkrila je da će 31 odsto od 476 ispitanih kompanija u narednih 12 meseci investirati u robotiku.

Upotreba robota bi mogla da smanji potrebu za ljudskih kontaktom, što je u sadašnjoj situaciji sa pandemijom i te kako bitno.

Hoteli, aerodromi i druga mesta počinju već da koriste robote koji ubijaju bakterije iz vazduha i površina UV zracima i A.L. Virtual Concierge – platformu za virtuelnog asistenta u ugostiteljstvu.

Budući da je većina putnika zabrinuta za svoju bezbednost tokom putovanja (o čemu svedoče podaci Global Date da je 74 odsto potrošača zabrinuto), uvođenje robota može da pomogne da se smanji kako strah putnika, tako i troškovi radne snage u kompanijama.

Moglo bi se reći, makar iz ugla turističke industrije, da je doba robota rođeno u vreme globalne pandemije.

Zamisli robot koji treba ujutro da sprema hotlesku sobu; jastuci na krevetu razbacani gde bilo, carsavi zguzvani, koferi svagde, u kupatilu razbacani parfemi, sapuni.......A svaka soba ima drugaciji putinicki drlog.....Nema sanse da robot ima toliku bazu podataka sa razlicitim rasporedom jastuka, kofera...itd...Cista fantastika (barem za danas).Robot je OK da zazeli dobrodoslicu, ili da slaze kutije...a robot u avionu (pa jos ktome bez pilota), putnici bi se ukakili od srece :)

Kako će mašina zadovoljiti potrebe putnika? One su naučene da se ponašaju uljudno, da ne dižu visinu glasa, maksimalno uslužne.. Gde je ta toplina od robota? Mimo toga, šta ako dođe do konflikta između putnika, neko je nezadovoljan. To samo čovek može da reši.

Naravno da nece biti zamenjene...ni danas ni sutra...mada...jednog dana....za 100 godina mozda... :think:

Ljudi naivno misle da su nezamenljivi...ali svi smo...to je realnost...

mnoge profesije su vremenom nestale...izumrele...
kocijasi, cistaci cipela, oni koji su palili svetla, telefonski operateri...dimnjicari...obucari polako nestaju...kasirke ce nestati...mnoga zanimanja na gradjevini...poljoprivredi...industriji....

Naravno da nece biti zamenjene...ni danas ni sutra...mada...jednog dana....za 100 godina mozda... :think:

Ljudi naivno misle da su nezamenljivi...ali svi smo...to je realnost...

mnoge profesije su vremenom nestale...izumrele...
kocijasi, cistaci cipela, oni koji su palili svetla, telefonski operateri...dimnjicari...obucari polako nestaju...kasirke ce nestati...mnoga zanimanja na gradjevini...poljoprivredi...industriji....
Ljudi nisu i ne mogu biti zamenljivi u širem smislu.

Ne slažem se. Duša čoveka ima itekakvu vrednost, baš u ovom svetu. Mada, to je već devijacija sa teme, više je za religiju.
ima za pojedince...a sta cemo sa realnosti? zar vec svet ne klizi u neki virtualan svet?
mnogi i ovako prozive veci deo zivota, emocija na netu...u fantaziji stvarnosti...
koja je onda razlika jedna virtuelna stjuardesa sa kojom ce caskati po potrebi?

ima za pojedince...a sta cemo sa realnosti? zar vec svet ne klizi u neki virtualan svet?
mnogi i ovako prozive veci deo zivota, emocija na netu...u fantaziji stvarnosti...
Razlika je velika, kao što već rekoh. Sve je manje ljudskog kontakta, što je alarmantno. Ako podržavaš da se to još više pojača, šta dalje da kažem...

Ti si dekadentna :)
Sledece generacije nece znati sta je realnost (izuzev mozda neke programske elite), i mislit ce da je virtualni svet onaj pravi.Jos dodaj neku robot-muskarcinu , koji je programiran po individualnoj potrebi korisnice, i njenom profilu, i gde ces bolji zivot.Kud ti okom on tamo skokom....:rotf:

Razlika je velika, kao što već rekoh. Sve je manje ljudskog kontakta, što je alarmantno. Ako podržavaš da se to još više pojača, šta dalje da kažem...
zar nismo bas ti i ja pricali o ljudima koji se ne mrdaju od kompa? nisi citao sta sam pisala? nisi citao da vec postoje takvi ljudi?
i da je njima takav kontakt sa ljudima zadovoljavajuci?

zar nismo bas ti i ja pricali o ljudima koji se ne mrdaju od kompa? nisi citao sta sam pisala? nisi citao da vec postoje takvi ljudi?
i da je njima takav kontakt sa ljudima zadovoljavajuci?
Svakako da postoje takvi ljudi. I naravno da im je zadovoljavajuć što ne opravdava tako nešto. Problem je što se od ranog detinjstva tako nešto ne kontroliše, nego se stihijski prepusti. Kontrola roditelja po pitanju tehnologije je slaba ili nepostojeća. Deca koja odrastaju bez toga imaju daleko više kontakta sa ljudima, posebno ona deca koja se bave nekim sportom.

Rekla si. Sam narativ je "Već se dešava, u čemu je razlika?"
Treba biti obratno. Već se dešava, mislim da je loša ideja što žele ovako nešto da primene. Umesto "koja je onda razlika jedna virtuelna stjuardesa sa kojom ce caskati po potrebi?"
semantika...i zaista jeste tako...ne pricam o svojim stavovima nego generalizujem...a i ti kao gejmer...znas dobro o cemu pricam...i razumes me...
da li ja podrzavam ili ne (a naravno da ne) nije znacajno za tok evolucije sveta u koji tonemo...i vec smo na pragu istog

semantika...i zaista jeste tako...ne pricam o svojim stavovima nego generalizujem...a i ti kao gejmer...znas dobro o cemu pricam...i razumes me...
da li ja podrzavam ili ne (a naravno da ne) nije znacajno za tok evolucije sveta u koji tonemo...i vec smo na pragu istog
Važno je da li podržavaš ili ne jer si ti jedinka koja može ostvariti uticaj na druge (makar to bila jedna osoba) koja dalje može pomoći drugima. Ako se vodimo logikom "Ma što bih pomogao, ionako je kraj" onda je zaista kraj, neminovan.

Odzvoniće mnogima od nas,...mda možda nam tako i treba!
Ko se ne bude snalazio u virtuelnom svetu i poslovima, moćiće eventualno na nekoj planini da čuva životinje.Jeste pretužno!😔
Roboti bi trebali obavljati teške fizičke poslove i one gde se ljudi zamaraju, radeći monotone poslove u cilju olakšanja procesa rada, ne u cilju otpuštanja ljudi sa posla.Ovo je jedan veliki antihumani gest!:thumbdown:

Back