Одустајање

крсташ

Poznat
Poruka
8.739
Велики број људи које познајем је одустао од онога што је заговарао у младости. Причали су да се неће женити старијим женама од себе, да неће бити са самохраним мајкама, да им супруга не може бити нека наркоманка, алкохоличарка, тетовирана или да је друге националности. Слична ствар, али мало блажа, јер су траженије и имају више избора, се дешава и са женама.

Како време иде и како ствари измичу, један по један попуштају или се препуштају. Дај шта даш, боље ишта него ништа. Само да не будем сам.

Да ли сте ви одустали или се још борите?

Čuj zagovarao u mladosti... pa u mladosti čoveku svašta pada na pamet. misli da će sa 40 imati tri kuće i dva stana. Da će sa 50 biti bogat da putuje na udaljene destinacije svako malo !

Šta se sve dešava u mladosti što se kasnije pokaže samo kao niz želja

Zato tamo u mudrim knjigama kaže ne govorite ovo ću ili ono ću.. već sačekaj da vidiš šta ti život donosi.

Zašto je to odustajanje? Zar nije zrelost, iskustvo i prilagođavanje?

Možda su te ranije "zakletve" bile preuranjene, posledice neiskustva?
Не.

Заклетве нису биле преурањене. Они и сад то желе, али не могу. Видим им се да нису срећни.

Знам их дуже од 20 година и како су живели раније и чему су тежили.

Мали број је остао доселдан.

Čuj zagovarao u mladosti... pa u mladosti čoveku svašta pada na pamet. misli da će sa 40 imati tri kuće i dva stana. Da će sa 50 biti bogat da putuje na udaljene destinacije svako malo !

Zato tamo u mudrim knjigama kaže ne govorite ovo ću ili ono ću.. već sačekaj da vidiš šta ti život donosi.
Мени живот доноси то што о чему ти причаш, али то ја то још нисам прихватио.

Нећу.

Не.

Заклетве нису биле преурањене. Они и сад то желе, али не могу. Видим им се да нису срећни.

Знам их дуже од 20 година и како су живели раније и чему су тежили.

Мали број је остао доселдан.

Rekla bih, ovako čisto duhovno gledano, da je to ne dovoljno dobar pristup životu.

Prvo, ako išta čovek sebi treba da kaže biće ovako i onako - to može biti neko obećanje dobre savesti i poštenja prema sebi i ljudima. Ali definisati tako život u sitna crevca, neću da ima dete, neću da je tetovirana, druge nacionalnosti.. (ajde razumem za alkoholičarka i narkomanka to je razumno).. onda je to stvarno neko prenemaganje prema životu.

Jednostavno, život je suviše kompleksan, a oni su nefleksibilni.

Nismo mi neki stubovi oko kojih sve treba da se vrti, već mi treba da se udenemo negde u toku koji nam život donosi.. Šta ti znaš šta je dobro za tebe? Ok, ako si već ateista i veruješ da si sam krojač svoje sudbijne i da sve od tebe zavisi, onda ne popuštaj. Ali se ne žali ako ostaneš nesrećan jer nisi ukapirao kako se živi. Ako želiš da budeš dobar vozač svog brodića, treba da se prilagođavaš burama, vetrovima, da menjaš taktike itd.

Zašto je to odustajanje? Zar nije zrelost, iskustvo i prilagođavanje?

Možda su te ranije "zakletve" bile preuranjene, posledice neiskustva?

Mislim da postavljač cilja na to da su te ambicije koje postavimo sebi u mladosti neretko i one najiskrenije želje koje imamo od života. Tačno je da vremenom mogu da se preoblikuju ali to je onda pitanje da li se to desilo zato što smo to iskreno želeli usled sazrevanja i sticanja drugačije perspektive ili jednostavno zato što smo shvatili da nije realno ostvariti ih, pa se ide onim gadnijim putem "daj šta daš", ili makar "daj šta je dostupno".

Bilo je već sličnih tema. Ja mislim da čovek mnoge stvari ne može da zna šta i kako dok ih ne doživi. Naši kriterijumi nekada znaju baš da budu nerealni pa onda vreme to malo nekad popravi a nekad i pogorša. A taj koncept "daj šta daš" je verovatno neka faza kod osobe kada shvati da su kriterijumi bili mnogo delulu pa se onda toliko razočara u sebe pa ode u neku drugu krajnost.

Back