Određivanje minimuma i maksimuma funkcije pomoću drugog izvoda(ekstremi funkcije)

Pozzdraav. Treba mi pomoć oko ovog zadatka
Potrebno je odrediti ekstreme funkcije
Funkcija je:
x²/(x-2)
Moja rjesenja su takva da je maksimum funkcije minus 1 a minimum 1
U zbirci je maksimum 0 a minimum 8
Radi se pomoću drugog izvoda i tabele intervala monotonosti
Pomagaajteee :)

Ja sam to odavno učio; koliko se sećam ekstremne vrednosti se traže iz prvog izvoda a
prevojne tačke iz drugog.
I da, rešenje iz zbirke je OK!

Pokušaj ovako pa ako ne ide javi se.

Ja sam to odavno učio; koliko se sećam ekstremne vrednosti se traže iz prvog izvoda a
prevojne tačke iz drugog.
I da, rešenje iz zbirke je OK!

Pokušaj ovako pa ako ne ide javi se.
Fazon je sto su nas u skoli ucili da uradimo drugi izvod pa da onda u njega uvrstimo stacionarne tacke i u slucaju da je dobijena vrijednost manja od nule onda imamo maksimum a u slucaju da da je vrednost veca od nule onda imamo minimum...
Izgleda da su nam pogresno ispredavali

izvod.png

Kad budeš rešio nepotpunu kvadratnu jednačinu trebalo bi da dobiješ x1 = 0 i x2 = 4. I onda imaš:
Screenshot_1.png

Screenshot_2.png

Kad u početnoj jednačini zameniš dobijene vrednosti dobićeš 0 i 8 nakon računa. Ako nešto nije jasno, pitaj.

Uspio sam, hvala puno. Kako je ova online nastava vjeruj da su ucenici mnogo osteceni.
Matematika nije laka nauka, još moraš da učiš online. To je kao da ti neko da skripte i kaže ti uči matematiku. Nisu svi sposobni tako da uče. Recimo, ja sam matematiku razumeo bolje kroz praksu nego kroz teoriju. Moj profesor je skriptu više matematike meni pisao sve kroz teoriju. Nisam imao pojma šta tamo piše uopšte. :mrgreen:

Back