Poljoprivrednik iz Ašanje žali se da ga lokalni „šerif“ proganja zbog podrške studentima
Audio snimak u kojem poljoprivrednik iz Ašanje Jovan Radojičić moli za pomoć za vikend je stigao redakciji Dnevnika na TV Nova. On tvrdi da je njegovo gazdinstvo proganjano - pod palicom istog čoveka koji je izbacivao decu iz vrtića. Milorada Pantića Lukija. Da ih matretiraju inspekcije i policija i nasilnici lokalnog moćnika. Tu međutim krug nasilja nije završen. Sam Radojičić u večeri subote na nedelju je oborio kolima čoveka... Više Dina Cepenjor, reporterka Dnevnika na TV Nova.
„Treba mi pomoć javnosti, medija i da svi saznaju za ovo da se ovo nekako zaustavi“, rekao je Jovan Radojčić, poljoprivrednik.
Audio poruka stigla je u subotu, a nedeljno jutro Jovan nije bio u selu Ašanja odakle je i gde živi. Policija je došla da ga uhapsi zbog kako su rekli njegovim roditeljima, ugrožavanja javnog reda i mira. A kako oni prepričavaju nama, godinama, ali otkako traju protesti intenzivno, trpe pritisak lokalnog moćnika Milorada Pantića Lukija, koji je u subotu, prema njihovoj priči, poslao „kolegu“ da zastraši Radojčiće, te je ovaj turirao ispred porodične kuće. Jovan Radojčić je potom kolima kolegu tražio i njima ga pregazio. Na snimku koji kruži lokalnim medijima vidi se da je pre gaženja čovek u crnom sa kačketom, palicom krenuo na auto. On ima lakše telesne povrede, a Jovan je pobegao od hapšenja.
„Fizički smo napadnuti, gde su poslati lokalni kriminalci jer nije bilo drugog rešenja jer ništa nije nađeno od poreza sve je regularno i došli smo u situaciju da nemamo više kome da se obratimo jer smo u ozbiljnom problemu i voleo bih da mediji sve ovo objave i da se više ne ćuti o ovome, mi više nemamo nikakvo rešenje. Ja se plašim za bezbednost svoje porodice i dece“, rekao je Radojčić.
„Moj sin sad trenutno nije tu pošto je išao kolima za tim lokalnim kriminalcem da pita o čemu se radi, on je izašao sa palicom i on je iz straha od bežanja ga zakačio automobilom, juče su kriminalcu konstatovane lake telesne povrede međutim danas su napakovali kako je to povreda ne znam čega policija danas dolazi po njega po auto, hapse nas“, otkriva Zoran Radojčić, poljoprivrednik.
Radojčić je ubeđen da policija, odnosno Luki, vrši najveći pritisak na njega, njegovu porodicu i posao baš sad kad cvetaju lubenice, jer je to biznis koji razvijaju decenijama. Lubenice izvoze u Zapadnu Evropu i 30 posto proizvode za domaće tržište.
„To je bila moja zamisao da deca ostanu ovde, ja sam dosta putovao i niko više ne voli ovu državu više od mene. Što je vaš sin pozvao novinare? Teško mi je da pričam o tome mi doživljavamo strahovite probleme ovde na lokalu. Pre neki dan tačno u petak ujutru policija je ušla u sve naše objekte, u porodičnu kuću u kuću moje majke koja ima 80 godina, u firmu, u koleginu formu koji se bavi istim poslom. Kažu, ja sad ne znam tačno, da je bilo preko 100 policajaca, otprilike da sam ja sad Pablo Eskobar lubeničarski u Srbiji“, kaže Zoran Radojčić.
Baš kao Eskobara, ostali poljoprivrednici u selu doživljavaju bivšeg predsednika opštine Pećinci. Goran Blanuša doživeo je sličan scenario kao Radojčići, samo što, kako kaže, prilikom pretresa kuće, njegovom sinu policija je iz kasice uzela 700 evra.
„Oni su uzeli 700 evra od sina, bio mu je rođendan i to što je dobio za rođendan oni su uzeli, ja se nadam to će se vratiti nema tu razloga i još nekih para što smo imali, ono odemo na odmor, išo sam u Jerusalim, tamo su dolari zastupljeni pa od jedno pet dolara da nekome poklonimo imamo stalno te novčanice pa kupim nekom novčanik pa stavim te pare. Uzeli su vam i taj novac? Da, sve je uzeto“, kaže Goran Blanuša, poljoprivrednik.
Oduzeta im je linija međugradskog prevoza, Kupinovo – Beograd.
„Mi nemamo nijedan autobus za grad koji su nam ukinuli sad je to… Lastu je kupio neki čovek iz Uba i on hoće da se dogovori sa našim moćnicima ovde međutim oni tu razliku u ceni neće da plate do sad su nešto plaćali, međutim verovatno što mi svi odavde gravitiramo, idemo za Beograd, da ne bi imali kojekave informacije da n bi bili protiv sad su nam ukinuli taj autobus. Da ne biste bili protiv čega? Protiv ove vlasti“, ističe Petar Radošević, poljoprivrednik.
OFF: Na imanje Radojčića došli su u nedelju ujutru i stari prijatelji da pruže podršku.
„Dosta je svega korupcije i kriminala. Gone čoveka koji jednostavno radi svoj posao, ja sa njim da budem iskren nemam nikakav kontak, nekad smo se tukli na fudbalu i imam više protiv njega nego protiv drugih ali svako ima pravo na svoj život. Tukli ste se sa Zoranom na fudbalu? Da, mnogo puta“, poručuje Slavko Ilić, stanovnik Ašanje.
Mnogo godina i truda bilo je potrebno, kažu vlasnici gazdinstava u Ašanji, da bi od onoga što vole da rade napravili unosan posao. Na tom putu nisu se priključili nijednoj stranci i izgleda su baš tu pogrešili.
„Mi smo sve stavili pod hipoteku nisam bio ni oženjen imao sam 26 godina, čak i stričevu kuću da bi podogao kredit da bi krenuo nešto da radim, napravio sam plastenik, ja sam sve to stavio pod hipoteku i stavio na kocku i Bog mi je pmogao i izgurao sam sve to, sad sam opet sve stavio na kocku i mogu sve da mi uzmu ali dušu ne mogu da mi uzmu“, kaže Blanuša.
„Sa mojim ocem sam sa sedam godina prelazio preko trave traktorima i prodavali direktno sa prikolice po selima obrenovačkim lubenicu“, kaže Zoran Radojčić.
„Ako nisi uz vlast ne možeš da imaš ni kontejner ni berbernicu na kraju sela od šest kvadrata koja nije prijavljena. Strašno“, konstatuje Ilić.
https://nova.rs/emisije/poljoprivre...kalni-serif-proganja-zbog-podrske-studentima/
Podsećanja radi, Milorad Pantić zvani Luki je onaj šljam zbog koga su
ljudi otpušteni, a deca nepodobnih roditelja iz vrtića izbačena, koji je tužio jednu majku zbog objava na fejsbuku (
suđenje počelo prošlog meseca) i o kome je
Vučić govorio da ga ne poznaje pa se to pokazalo kao još jedna u nizu njegovih laži koje izbacuje brzinom munje.