Одмах се види да јој је живот блуз - Џанива Магнес (Janiva Magness)

Sensei

Master
Moderator
Poruka
94.540
Џанива Магнес (рођена 30. јануара 1957) америчка блуз, соул и американа певачица, текстописац и ауторка номинована за награду Греми. До данас је објавила 16 албума.

Блуз фондација је прогласила Магнес за забављача године Би Би Кинга 2009. године, поставши тек друга жена, после Коко Тејлор, која је добила такво признање. Награду су уручили сам Би Би Кинг и Бони Раит.

Године 2014. објавила је свој други албум, састављен искључиво од оригиналних песама, под називом „Оригинал“, који јој је донео награду за песму године. Магнес је освојила седам награда за блуз музику са 29 сличних номинација.

Магнес је рођена у Детроиту, у Мичигену. Изгубила је оба родитеља због самоубиства пре него што је навршила тинејџерске године и смештана је у десетак хранитељских породица.

Инспирисана музиком из очеве колекције плоча, малолетна Магнес је присуствовала концерту Отиса Раша у Минеаполису, што је променило њен поглед на свет. Магнес се касније присетила: „Отис је свирао као да му живот зависи од тога. Био је то потпуно очајнички, апсолутни интензитет. Знала сам, шта год да је то било, потребно ми је више тога.“ Студирајући инжењерство, радила је у студију за снимање у Сент Полу, у Минесоти, када је била приморана да пева пратеће вокале. Њен рад, који је укључивао пратеће вокале Киду Рамосу и Р. Л. Бернсајду, довео ју је до Финикса, у Аризони, и до формирања сопственог бенда, Моџоматикс. Уживали су у локалном успеху пре него што се Магнес 1986. преселила у Лос Анђелес.

Њен први албум, „More Than Live“, објављен је 1991. године; њено друго издање, под називом „It Takes One to Know One“, објављено је 1997. године.

Janiva Magness - I Love You More Than You'll Ever Know​

Back