Odlucio sam idem kod psihologa jer nisam normalan

da mozes samom sebi da pomognes, ne bi dosao u stanje depresije, nego bi kontorlisao svoje emocije u odnosu na desavanja oko tebe..
i dobro je sto znas sta ti je..
ali za potpuno izlecenje jeste potrebna strucna pomoc..
kad bi ti puklo slepo crevo, sigurno ga sam ne bi vadio?
a ne verujem da bi sam vadio ni zub ;)
to je drugo ja ne znam da vadim zub ali psihijatar ce mi 2 sata pricati o neki savetima koje i komsija moze da mi da.
Daće ti i neki antidepresiv. Kad počne da deluje, biće ti žao što nisi otišao ranije.
jedino bi zbog toga otisao.

to je drugo ja ne znam da vadim zub ali psihijatar ce mi 2 sata pricati o neki savetima koje i komsija moze da mi da.

jedino bi zbog toga otisao.

ni jedan psihijater ti nece davati savete!
tu gresis.
samo ce tok tvojih misli da usmeri da sam doneses zakljucak i najbolje resenje za sebe..
pogresni savetodavci cesto nas navuku u corsokak, a da im realno to nije bila namera..zato sto ne razmisljaju o posledicama koje iz toga mogu da proizidju..
zamisli svoj zivot kao magistralu sa puno lokalnih puteva..
sa depresijom u koju si upao - skrenuo si na pogresnom mestu zbog losih znakova koje si pratio..
psihijatar ce samo uz pravu signalizaciju da te navede da sam izadjes na pravi put.

tu gresis.
samo ce tok tvojih misli da usmeri da sam doneses zakljucak i najbolje resenje za sebe..
pogresni savetodavci cesto nas navuku u corsokak, a da im realno to nije bila namera..zato sto ne razmisljaju o posledicama koje iz toga mogu da proizidju..
sa depresijom u koju si upao - skrenuo si na pogresnom mestu zbog losih znakova koje si pratio..
psihijatar ce samo uz pravu signalizaciju da te navede da sam izadjes na pravi put.

uspela si da me nateras otici cu ovih dana pa cu videti da li si upravu.

Nemam strah da udjem u prostoriju gde ima vise ljudi . ALI recimo kad sam na predavanju i profesor(ili neki autoritet ) nesto pita i ja to znam da odgovorim , dobijem napad panike i zacrvenim se, moram da bezim negde . Nisam motivisan da ucim i napredujem ako ne mogu da se isticem, a ta panika me sputava. Jednostavno zelim da budem dobar, medju najboljima. U osnovnoj sam bio djak generacije i jedan od najboljih matematicara u generaciji u Srbiji(kao stipendija za mlade talente ). Moj otac(, inace alkoholicar i manijak ( sad se popravio ) ) i moja jadna majka ( udala se neduzna za kretena sa 18 g koji ju je tukao svaki put kad dodje pijan kuci) nisu vrsili nekakav preteran pritisak na mene u osnovnoj . Zivio sam sa majkom najvece vreme odvojen od oca jer je otac srecom bio terenski radnik. Medjutim onda je dosla gimnazija gde sam 1 na polugodistu iz engleskog . Taj jebeni kec je probudio nesigurnost u meni , svatio sam da nisam sveznajuci i izgubio sam samopouzanje u sebe . Meni nije nikad bio problem nauciti za 2 , ali to nije deo mene. Ja stvari ili znam dobro ili nemam pojma , tako da su moje ocene ili poklonjena dva ili dobra petica . Znam da ocena nije merilo znanja . Moji roditelji vise kao da su poceli da me se stide. Pa ne ucim ja za njih , ovo je moj zivot, ali dzaba , vrsili su pritisak non stop na mene . Taj pritisak bio je izvor mojih frustacija koji su rezulirali sa svakodnevom svadjom sa mojom majkom . To me je zaista iscrpljivao. Tako da sam u skoli postajao jos losiji, a oni jos gori . Zeleo sam negde da pobegnem , ali mlad si nisi finasijski zavistan , mislim da se nisam unistavao sa sportom ( 4 -5sata dnevno ) da bi psihicki bas pukao ili se obesio , ali nekako sport izbaci svu agresivnost iz tebe.U 4 godini serednje opao je pritisak od moga oca , jer je imao nesrecu pa sam ja morao da radim leti , pa je video sposoban mali , pa vise nije **** . I keva je nasla prvog svalera , tako da se i ona usrecila. U medjuvremenu socijalna fobija je ojacala tako da vise nisam bio u mogucnosti da idem u skolu ili kad sam isao isao sam pod prinudom .Tako da je to bilo negde preko 200 izostanaka po semestru . Sa drustvom sam isao samo na kosarku , veoma retko sam izlazio, jer pekla me neka savest , los si , a hoces da se provodis .U medjuvremenu sa se borio sa autoritetima , koji su imali sve manje uticaja na mene . Tako da profanima samo sto nisam govorio , moze da mi ga pusite , pokazivao sam nula respeka za njih . I tako patio sam se 4 godine sa svojim roditeljima , skroz utonuo u depresiju bez nade u bolje sutra , samo sa zeljom da odem od kuce. Tako sam pakleno zeleo da bude sam , bez ikoga oko mene , ja i priroda. . Iako nije bilo pritiska , taj strah da se suocim sa masom i sa skolom ,koja je izvor negativnih emocija me je sputavalo da nesto znacajnije radim . Onda sam pukim slucajem zavrsio u Nemackoj, Danke Deutschland , zivela sloboda( nisam bio vec 3 godine kod kuce niti planiram) . Polozio sam nemacki dosta brzo , jer bio sam motivisan , a i glavonja sam. Cak sam i imao prve devojke u zivotu . Medjutim onda faks, od same pomisli da moram da idem medju masu gde sedi autoritet dobijem paniku . Nevidjeno sam los student i mrzim sebe zbog toga( ali nemam ni motiva ni volje da ucim) . Vreme predvodim alkoholisicu se i na rostiljanju , bez ikakvog cilja i volje .za jedan ispit od koga mi je zavisio nastavak studia odvojio sam dve nedelje . Citave te dve nedelje sam proveo na kompu u vrlo jadnom psihockom stanju. Iako sam bio 0% spreman nisam imao snage da otvorim knjigu . Slucajno sam sreo jednog poznanika , koji je seo taj dan i radio sa mnom , tako da sam ja to s mukom polozio. Ne znam sto ranije nisam odlucio da posetim psihologa. Verovatno sam imao strah da me ne proglase ludim i posalju u ludaru. Znao sam jednog coveka u Srbiji koji je zavrsio u ludnici jer je imao emocionalnih problema , a onda je proslo dosta dok je dokazao da je normalan . Ali posto je moja sestra ima jos gore siptome i napade panike( ide na razgovore sa psihologom i pije neke lekove ) mozda ne zavrsim u ludari. Ako zavrsim verovatno cu onda redovno pisati na politici :mrgreen:

Nisam siguran da je ovo za temu , ali malo da olaksam dusu :mrgreen:

Pretpostaviću da nisi trol , pa da pokušam da ti odgovorim :mrgreen:

Potičeš iz disfunkcionalne porodice . U detinjstvu ti je falio otac koji je vreme provodio na terenu ili se alkoholisao . U stvari je on trebao da bude ta autoritativna figura , pred kojom se polažu računi ali i koja pomaže u nevolji , savetuje i pruža primer . Umesto toga , on je ili zahtevao nerealne rezultate ili ga je baš bilo briga ( petice i poklonjene dvojke) .

Ovo se kasnije prenelo na tebe kao celokupnu osobu : hteo bi da završiš fakultet zbog nečijih očekivanja (ko zna čijih ? ) , a s druge strane to ti se čini uzaludno , radije bi se provodio sa društvom . Profesor je tu slika oca , s jedne strane se plašiš da nećeš da zadovoljiš njegova očekivanja , s druge strane se pitaš zašto bi uopšte trebao da se povinuješ njegovom autoritetu .

Moj savet : odluči šta zaista ti želiš i za šta si sposoban . Ako je to studiranje - onda studiraj, ulaži napor , ali ne shvataj stvari lično . Prosta je činjenica da profesora zabole da li ti znaš ili ne znaš , u većini slučajeva on je samo službenik koji odrađuje svoj posao . Da bi ti bilo lakše , pokušaj da ideš na predavanja i vežbe , gde obično postoji neka razmena pitanja i odgovora , što je priprema za pravi ispit . Psihologa možeš da posetiš , ne brini , nikog ne trpaju u ludaru bez njegovog pristanka osim ako je nasilan i opasan po okolinu a i tad je potreban prilična papirologija . ;)

i ja sam u depresiji i sta mi predlazes da odem kod psihica i da mu se ispovedam 2sata i na kraju da mi kaze nesto sto i sam znam.

Ne, reci ce ti nesto sto nis znao i sto ce ti pomoci da sagledas problem...upoznaj neprijatelja da bi ga pobijedio. Ako si zaista depresivan, mislim da ti je organizam prestao proizvoditi dovoljne kolicine seratonina i da ces ga morati jedno duze vrijeme unositi vjestacki. Lijek Seroxat djeluje tek nakon 15 dana, a boljitak ocekuj..pravi, tak za nekoliko mjeseci. U depresiju se ne upada tek tako, pa se iz nje i ne izlazi tek tako brzo. U svakom slucaju taj prvi korak je najveci i najvazniji, napravi ga i znaces da si na pravom putu..uskoro...

tu gresis.

Upravo tako! (tek sad citam napisano, zakacih i odoh na odgovor :)

Nikako neces zavrsiti u ustanovi, ne znam za Nemacku, ali kod nas su zakoni takvi da ako dobrovoljno ne pristanes ni ne ides (pre nego sto te ne proglase neodgovornim) Tvoj zivot je dosta napredovao otkako si napustio destruktivnu porodicu, i sad ti je zanimljiviji stvarni zivot i samostalnost od ucenja, da si upisao nesto sto te stvarno interesuje vise bi ti islo.. A problem koji imas podeli sa strucnim licima, nece ti skoditi, bice ti lakse. Istina jeste da je jako mali broj ljudi koji su uspesni studenti.., jednostavno je fakultet tezi, i zivot je komplikovaniji, treba da prihvatis to, ne da mrzis sebe..

Back