Patrijarhat je društveni sistem u kojem muškarci imaju dominantnu ulogu u većini aspekata života - političkim, ekonomskim, porodičnim i kulturnim.
Koje su glavne karakteristike srpske patrijarhalne kulture?
Šta su po vama pozitivni, a šta negativni aspekti naše patrijarhalne kulture?
Koje su po vama razlike između naše patrijarhalne kulture i tuđih?
Nisam odrasla u strogo patrijarhalnoj porodici, verovatno što su i moj deda i moj otac bili ljudi "širokog duha".

Zapravo, živimo u gradu, gde nema onih pravila koja su poštovana u ruralnim sredinama.
Mislim da su glavne karakteristike patrijarhalne kulture opstale još samo u Crnoj Gori i u nekim malim seoskim sredinama u Srbiji.
Glavne karakteristike su poštovanje supruga i oca kao glave porodice. Mislim da je to najvažnija karakteristika patrijarhalne kulture u 21 veku.
Pozitivni apsekti su očuvanje porodice kao osnovne ćelije društva. Ne znam za negativne aspekte.
Priče o potčinjvanju žena, o tome kako apsolutno moraju da slušaju glavu porodice, nemaju danas veze sa patrijahalnom porodicom.
Te priče prikazuju nasilje u porodici. Patrijahalna porodica, tačnije glava porodice brine o svojim ženama, sestrama, kćerkama.
Sve ovo pišem iz ugla jedne obične, normalne, stabilne porodice. I dalji rođaci i njihove porodice su isto takve.