Odlican posao ili fakultet

• Začetnik teme Začetnik teme Wim86
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
@Una nisi u pravu...
ja sam treca godina informatike, znaci super poznajem racunare, govorim engleski i nemacki dosta dobro itd i smatram da nisam bas budala i da imam svoje kvalitete... znas li sta sam radio celo leto? prodavao vocje i povrcje... sta reci prokleta Srbija

Pa nemas zavrsen fax...
Kada ga zavrsis imas dosta mogusnosti za dobar posao.... :)

Ok,raznorazne suse dolaze na dobra mesta ,ali se trazi i kvalitet,posebno u stranim kompanijama...

Opet,jedno je dipl etnolog a drugo masinski inz,farmaceut itd....

Posto sam ja okrenuta vise ka tehnickim naukama,odgovorno tvrdim da ako si super student,ako hoces da radis,imas zagarantovan posao,da li ovde,da li napolju...

Da ne budem pogresno shvacena,u Srbiji je u odnosu na svet situacija losija,ali ako si sposoban i vredan mozes dobiti dobar posao....

Svakako direktorska mesta,odbori...itd...se dele po strankama...

Bila je ovde već slična tema pre jedno godinu dana....

Smatram da su ovi postovi kvalitetniji, i dobronamerni. Naravno ...svako temu vidi iz drugog (svog) ugla.

Elem, moj primer....
Počnem da studiram prava, dam prvu godinu...iskrsne mi dobar posao, i ja sve batalim. Počnem da radim za slovenačku firmu za ondašnjih 2000 maraka, skoro duplo više od mog oca koji je ovde bio kao neki direktor.
U međuvremenu, za 10 godina proputujem zemaljsku kuglu uzduž i popreko, zaradim za veliki stan ...
Radilo se ZAISTA mnogo, ali je vredelo.

Kada mi je dosadilo, napustim sve i odem da živim u Grčku.

I sada...laganica....opet radim za stranu firmu....za pristojnu platu, ne nešto ekstra, ali ne žalim se.
Ponekad pred kraj meseca prebiram po džepovima, tražim par zaostalih gvozdenjaka ....
Ali ne moram više da se preterano trudim, da grabim.

NIKADA se nisam i neću pokajati što nisam završio fakultet.

Mada se pridružujem generalno savetu: uzmi prvo posao, a fakultet ako uspeš usput ...
Ja nisam imao ni vremena, a ni volje.

Firme jednostavno ne rade same... menadžeri koji znaju znanje služe da kreiraju i sprovode poslovnu politiku i poslovanje firme. Neznalica, početnik ili lenčuga ne može da kreira ništa jer NE ZNA. Kad on ne zna, firma upada u problem i tone ekstra brzo, što nijednom vlasniku nije u interesu.

U tim uslovima nije ni morao da ide na fax... mogao je tata da mu kupi stado, pa da čuva ovce, pošto su u oba slučaja poslovi zaludni. Očigledno je da se ujak pita za sve, a ovaj je tu da ponešto mrsi.... i sigurno nema platu 2 soma. Garantujem. Osim ako je ujak neko ko ima para na bacanje... pa bi mu svakako davao džeparac i bez posla.

Wim, zaista sam naučio ponešto o privatnom poslu i veruj mi da te stvari ne idu baš tako kako pokušavaš da ih predstaviš. U privatnim, uglednim ili naprednim firmama sa dobrom organizacijom i dobrim poslovnim rezultatima, na rukovodećim mestima jednostavno nema mesta za ljude koji su sitan ili prosečan kalibar. A čovek koji izađe sa faxa, ma koliko bio pametan jednostavno nema iskustvo, a to je vitalna stvar u poslu, i to NE MOŽE DA SE NAUČI u školi ili na faxu. To nije loto da te "u*****".

Wim, zaista sam naučio ponešto o privatnom poslu i veruj mi da te stvari ne idu baš tako kako pokušavaš da ih predstaviš. U privatnim, uglednim ili naprednim firmama sa dobrom organizacijom i dobrim poslovnim rezultatima, na rukovodećim mestima jednostavno nema mesta za ljude koji su sitan ili prosečan kalibar. A čovek koji izađe sa faxa, ma koliko bio pametan jednostavno nema iskustvo, a to je vitalna stvar u poslu, i to NE MOŽE DA SE NAUČI u školi ili na faxu. To nije loto da te "u*****".

Apsolutno se slazem,pogresno si me protumacio ,jer sam mozda napravio poneki previd pokusavajuci da navedem primere da veze cine cuda,kao sto kazes,verovatno da to sve nije tako bajno kao sto mi je,konkretno taj drugar pricao,mada decko deluje jako sposobno i ozbiljno,ali dobro. Sto se mog buduceg posla tice,ne radi se o privatnoj firmi,vec o drzavnoj instituciji,a kao sto si rekao rec "odlicna plata" ima drugacije znacenje za svakog. Konkretno sto se mene tice to bi bilo negde oko 50000,a s obzirom na trenutno samo zavrsenu srednju skolu i nekog ko ima 22 godine je odlicna. U svakom slucaju hvala na savetu.

Back