Odlazak i rad medicinskog radnika u Australiji

MoonNever

Početnik
Poruka
5
Pozz svima...
Idem u Srednju medicinsku školu u Sarajevu (bjelave, opšti smjer, prosjek 5.00). Nakon srednje škole, planiram upisati medicinski fakultet u Sarajevu. Zahvaljujući prosjeku mislim da ću lako "upasti" na faks. Nakon svega toga imam namjeru otići u Australiju i raditi jer imam familiju tamo i to mi je najbolja opcija jer imam gdje odsjesti dok se ne "snađem", a ovdje u Bosni ne planiram ostati... Naime, mnogo vremena sam proveo čitajući forume te tražeći informacije kako otići, koliko novca mi treba, da li ću dobiti vizu itd.i sl....Čitajući stranicu koja glasi ja mislim: immi.gov.au došao sam do vize 457 (ja mislim da je 467), odnosno temporary work (skilled) visa, s kojom mogu raditi tamo do 4 god. te ukoliko dobijem ovu vizu, nakon nekog vremena mogu aplicirati za permanent resident te na kraju i za državljanstvo ukoliko se ne varam?? Je li istina da mogu aplicirati za australian citizenship nakon 4 godine boravka na teritoriji??
Elem, zanima me da li je teško dobiti ovu "457" vizu nakon što dobijem titulu Dr.? Znam da je potrebno naći poslodavca koji bi me sponzorirao ali nisam upućen kako to ide sa medicinskim radnicima, jesu li bolnice državna imovina i sl.? Imam mnogo pitanja, koja ću postaviti poslije ukoliko bude interesovanja za ovu moju temu.. Ako ste imali iskustva ili imate informacije o ovome što meni treba, molim vas, pišite

Druže,
trenutno si svetlosnim godinama udaljen od odlaska. Medicinske sestre da bi otišle, pored škole koju oni smatraju zadovoljavajućom, moraju imati i 5 godina rada u praksi kao medicinske sestre. Doktori, naravno, ako oni smatraju da je kvalifikacija odgovarajuća ( mora biti njihov AQF nivo ), nakon 5 godina specijalizacije i 5 godina radnog iskustva kao specijalizant mogu da apliciraju za vizu, i naravno vizu dobijaju odmah bez problema jer su traženi. E sad, koliko će medicinski fakultet u Sarajevu zadovoljiti njihove kriterijume, to je pitanje na koje sam možeš imati delimičan odgovor ako pogledaš bilo koji njihov faks i uporediš plan i program. Sarajevski, kao ni Zagrebački, Ljubljanski, nisu na Šangajskoj listi, jedino je Beogradski univerzitet tamo. Znam da iz Srbije jedino što dolazi u obzir kada je medicina u pitanju je BG Univerzitet jer sam pomagala jednom dr da aplicira, i kada je izabrao zemlju Srbija, jedini univerzitet u padajućem meniju je bio Medicinski u Bg-u, ne u Ns-u ili Nišu, Kragujevcu. Doktore najteže nostrifikuju, i postoji napomena na sajtu asocijacije, da čak i oni koji imaju bračnu ili neku drugu vizu, ne dolaze u Australiju pre nego što nostrifikuju doktorsku diplomu, jer traže kontinuitet u radu. Da sam ja na tvom mestu, gledala bih da što pre odem u Australiju i da tamo završim srednju medicinsku ( kod njih je to 5 godina ), tako da nakon naše, možeš da apliciraš za Diploma of Nursing ili slično. Sedi, izguglaj, sve piše, samo je muka čitati :)
Pozdrav i svako dobro.

Hvala u svakom slučaju na odgovoru. Znam da sam "svjetlosnim godinama" udaljen, ali mislim da je bolje ranije početi. Postoji li mogućnost da upišem fakultet u Australiji (Sydney, jer mi je tamo familija) jer ne bih htio završiti ovdje fakultet pa tamo kad(ako) odem, ponovo završavati fakultet jer sam upoznat sa mnogo slučajeva gdje su ljudi gubili po 5-6 godina ? Vjerujem da je preskupo, koliko bi koštalo i postoji li mogućnost dobijanja stipendije? Hvala unaprijed

Hvala u svakom slučaju na odgovoru. Znam da sam "svjetlosnim godinama" udaljen, ali mislim da je bolje ranije početi. Postoji li mogućnost da upišem fakultet u Australiji (Sydney, jer mi je tamo familija) jer ne bih htio završiti ovdje fakultet pa tamo kad(ako) odem, ponovo završavati fakultet jer sam upoznat sa mnogo slučajeva gdje su ljudi gubili po 5-6 godina ? Vjerujem da je preskupo, koliko bi koštalo i postoji li mogućnost dobijanja stipendije? Hvala unaprijed

Kao manji stan u Sarajevu, mislim negdje u gradu.

Prosjecna kuca u Sidneju je oko $1 000 0000, ako hoces da je imas u nekom normalnom kraju cijene su od $1 500 000 pa gore. Cijene bas svega su astronomske, studentima je najlakse docarati kroz neke sitnije stvari, obicno starci pokrivaju vecinu troskova, eto da znas, prosjecne cigare su oko $25, kafa $4 itd itd. Svake godine dodje preko 100 000 ljudi, konkurencija je bas ono "kapitalisticka". Ako nisi bas neki vanserijski talenat i spreman da radis kao masina, zaboravi Sidnej.

Poslednja izmena:
Ajde ne preteruj....navodjenje nekih ekstremnih stvari i njihovih cena nema nikakve veze sa docaravanjem koliko je nesto skupo u nekoj zemlji i koji standard vlada. Da bi se uporedilo da li je nesto u nekoj zemlji skuplje/jeftinije nego ista ta stvar u nekoj drugoj zemlji potrebno je navesti i kolika su prosecna primanja kao i druge beneficije.
U Austriji se naki manji stan placa 600-700 EUR, sto su dve prosecne mesecne plate u Srbiji. Sa druge strane je prosecna plata 5,6,7 puta veca nego prosecna plata u Srbiji. Deciji dodatak je za dvoje dece oko 400 EUR u Austriji....o tome mozes u Srbiji da sanjas. Zena koja rodi dete u Austriji dobija izmedju 450 i 1000 EUR mesecno od drzave (zavisi za koju se varijantu odluci) - o tome isto mozes samo da sanjas u Srbiji.
Znaci sve je relativno i cene treba gledati u relaciji sa primanjima u odredjenoj drzavi.
Sve u svemu, koliko sam ja licno video i koliko sam cuo od ljudi koji znaju: u Australiji je zivot skup, ali su zato i plate iznad proseka. Sto znaci: u poredjenju sa zapadnom Evropom je to tu negde otprilike. Sa Srbijom ne treba porediti, posto svi znamo da je Srbija udaljena nekoliko svetlosnih godina od neke normalne zemlje i besmisleno je porediti Srbiju sa Australijom, Norveskom, Austrijom, Kanadom i slicnim drzavama.
A i vi koji ste vec tamo...primetio sam da volite da prodajete pricu kako je sve grozno skupo, kako volite da obeshrabljujete ljude koji se raspituju i nameravaju da odu isto, u fazonu ste cesto "ja sam uspeo/uspela, jer sam ja neko moodo, a ti nemoj ni da pokusavas, nemas sanse". Malkice oladite....

Mislim ne pusim niti pijem kafu....znaci dolazim u obzir? LOL....

Skoro 27 000 poruka za nesto vise od pet godina, mozda ti ne bi bilo lose da pocnes pusiti i piti kafu, vjerovatno bi onda provodio bar malo vremena van virtuelnog svijeta. Imam rodbine i prijatelja po citavoj zapadnoj Evropi, svakih par godina ih obidjem. Ponekad svratim i kod "austrijanaca", znam da vam je standard mizeran u poredjenju sa norveskim, kanadskim, australskim itd itd. Nemoj da se ljutis, stvarno moram da pitam, zar se spalo na to da se nema "evrica" za malo izaci medju raju? (SALIM SE/ LOL)

Sad malo ozbiljnije, ogromna vecina studenata iz mojih dana, pusila je i pila kafe, sta sam trebao da navedem da docaram "skupocu"? Cijene mrkve i paradajza? Vjeruj mi da se stvarno ne mogu sjetiti da sam ikad upoznao osobu iz Sarajeva ispod 30 godina da ne pije odnosno pusi.

Druga stvar, Sidnej je daleko najskuplji grad za zivot u Australiji, da plate jesu prilicno visoke, prosjecna je oko $60 000, medjutim, prosjecna kuca je oko milion. Sve sto sam naveo u prethodnoj poruci je istina, sve lako mogu dokazati.

Luzeri rade citav zivot da odplate neku "baraku", dok komsije rade na implementaciji sharija zakona.
Australija nudi mnogo toga.....

Da sam znao da si banjalucki luzer sa Paprikovca, ne bih se ni udostojio da ti odgovorim, LOL. Australiju si video na razglednici, par puta bio kod tetke i babe u Austriji i Svedskoj, i on zna kakav je gde zivot, kakav je gde standard. :hahaha:
Izmislio covek novi indeks poredjenja standarda. Svi znamo, dobro mozda mali Mico ne zna, za Big Mac Index...ali Micin indeks je revolucija....cena cigara i kafe odredjuje sta i kako. z:D
Rodbina u Austriji verovatno klasicna gastarbajterija pa je na osnovu pet dana provedenih u beckom getu dosao do zakljucka da je austrijski standard na nivou Bocvane i da je Republika Srpska majka....i za Austriju i za Australiju. Ne bih da ti ostavljam linkove, malkice se sam namuci. Austrija je, kao i Australija, medju najbogatijim zemljama na svetu. RS ti rangira tamo medju zemljama treceg sveta.
Neka tebe tu gde si...idi medju raju i pricaj po kafani kako si obisao svet, kobajagi. Meni nemas sta da objasnjavas....ja sam 26 godina vec ovde pa se ne trudi da mi objasnjavas kako se ovde zivi i kakav je standard. RS je standard, nema dalje....jedna traka u oba prelaza preko Save u Gradisci....svetska zemlja. Tesi se da svojevoljno biras banana republiku u poredjenju sa pomenutim zemljama. :mazi:

Da sam znao da si banjalucki luzer sa Paprikovca, ne bih se ni udostojio da ti odgovorim, LOL.

Izvini Hans, znam da vi svabe/austrijanci imate ogranicene kapacitete kad je u pitanju humor, ALI, nisam ocekivao bas takvu reakciju.

Isprozivao si me da lazem, bez ikakvih dokaza, meni je to bilo pomalo smijesno, znaj da sam uvijek spreman da stanem iza onog sto pisem. Probao sam malo okrenuti na salu, medjutim, tvoj osjecaj za balkanski humor je izgleda izlapio, mnogo si se iznervirao, sve to bez potrebe. Izvini, nista licno....

@MoonNever

Zapadna Australija izgleda ima visak medicinskih radnika.

"Up to 1,100 jobs to go from Perth health service, WA Government confirms"
http://www.abc.net.au/news/2016-01-03/kim-hames-confirms-job-cuts-in-health/7065076

"Last year, 1040 graduate nurses applied for 618 placements starting this year — 59 per cent finding jobs.
In the previous year, 1067 graduates applied, with 671 of them finding positions."
https://au.news.yahoo.com/thewest/a/30612733/only-59pc-of-nurse-graduates-get-jobs/

Dobro ba ljudi, nema potrebe za prepirkama. Razumijem vas obojicu. Sto se tice cijena u Australiji, u sve sam upućen, od kuće/stana do flaše vode. Helem, već lagano počinjem odustajati od Australije, otac mi nije rockefeller da financira studije tako da moram sve sam. Postoji još jedna opcija, a to je da završim fax ovdje u Sarajevu i da se ispalim u Njemačku (tamo sve puno lakše ide od AUS.,a i ljekari su traženi) . Zatim ide rad,rad,rad i štednja novca, ako mi se dopadne život tu, ostat ću, ako ne, opet postoji ta opcija za Australiju... Sve je relativno. Sto se tice foruma, odustajem, zaista.Vecinu informacija već znam dok ove potrebne ne dobijam.. Hvala svima na odgovorima.

Dobro ba ljudi, nema potrebe za prepirkama. Razumijem vas obojicu. Sto se tice cijena u Australiji, u sve sam upućen, od kuće/stana do flaše vode. Helem, već lagano počinjem odustajati od Australije, otac mi nije rockefeller da financira studije tako da moram sve sam. Postoji još jedna opcija, a to je da završim fax ovdje u Sarajevu i da se ispalim u Njemačku (tamo sve puno lakše ide od AUS.,a i ljekari su traženi) . Zatim ide rad,rad,rad i štednja novca, ako mi se dopadne život tu, ostat ću, ako ne, opet postoji ta opcija za Australiju... Sve je relativno. Sto se tice foruma, odustajem, zaista.Vecinu informacija već znam dok ove potrebne ne dobijam.. Hvala svima na odgovorima.

Jesu lekari trazeni, zato sto pametni lekari beze odavde...uglavnom Skandinavija.
Ali ajde...bolje od Bosne sigurno.

Jesu lekari trazeni, zato sto pametni lekari beze odavde...uglavnom Skandinavija.
Ali ajde...bolje od Bosne sigurno.

Ja sam naleteo na temu iz 2010 o istoj stvari.

Koliko sam video, svi doktori i ostali medicinski radnici mogu da zaborave USA/Kanada/Australija.
Pre ce da odu kao elektricari/zidari.

Ne zbog toga sto nije moguce nauciti nego zbog para.

Isto je i za studiranje, ko ima da plati 50.000$/ per year na Balkanu (koliko kosta Med. School).

Back