Odlaganje klanickog otpada u Srbiji i hranjenje zivotinja klanickim otpadom

gost 15307

Legenda
Poruka
56.060

Nakon gledanja ove epizode ostala sam, malo je reci, zapanjena.

Mjesto radnje je Ub, udaljen tek sat voznje od Beograda.
U okolici Uba se odlaze, nepropisno, klanicki otpad.
Po taj isti klanicki otpad dolaze ljudi iz mnogih mjesta u Srbiji kako
bi pribavili hranu za zivotinje; uglavnom "odgajivaci" pasa.
(Ovim ne insinuiram da su svi odgajivaci pasa iz te price jer znam da nisu! )
Taj otpad cine i iznutrice i druga tkiva cesto bolesnih zivotinja...
Time se razne bolesti i praziti vracaju u lanac ishrane i stvara zacaran krug;
ehinokok, bruceloza, trihineloza...samo su neke od bolesti
koje se na ovaj nacin sire; na domace i divlje zivotinje, kao i na covjeka.

Takodjer, povlaci se pitanje koliko je meso koje dospijeva u ljudsku ishranu, kao i u
preradu uopce kontrolirano u skladu s propisima; ispravno i upotrebljivo...hranu za kucne ljubimce da ne pominjem.

Izgleda da danas puno manje vodimo racuna o takvim stvarima nego prije 20tak godina, kao i da smo
manje educirani po tim pitanjima? Nesumljivo je da smo danas siromasniji, ali smo izgleda i neukiji...
ocigledno smo i korumpiraniji???

Ako prestanemo zatvarati oci pred ovakvim stvarima i pocnemo otvoreno razgovarati o njima,
prijavljivati ih i javno osudjivati mozda smo na putu da se vratimo tamo gdje smo prije 20tak godina stali???

Mozda sam temu trebala otvoriti na Politici, posto se radi o dnevno politickom pitanju, ali
s druge strane vlasnici i ljubitelji zivotinja vise su zaintresirani za ovakva dogadjanja u svojoj okolini
ili bi barem trebali biti jer zivot sa ljubimcima nije samo radost, vec i odgovornost;
za vlastito, njihovo zdravlje i okolinu.

Sta zelim reci; naredni put prije nego kupite neko...privlacno jefitno pakovanje mesa ili salame
za svog ljubimca zapitajte se kakvo mu je porijeklo. Isto vazi i za hranu koju sami konzumirate.
IMa jedna izreka koja glasi - "ne postoji besplatan rucak".
Obratite paznju sta i od koga kupujete, koliko je u vasoj moci.
Odvedite svog psa ili macku veterinaru na vrijeme.
Ako drzite stoku obratite se veterinaru kada uocite neki problem.
Sve bolesti pomenute u ovoj reportazi se mogu tretirati i njihovo sirenje suzbiti.
Veterinari ne grizu, tu su da pomognu i uglavnom su
strpljivi kada je davanje informacija u pitanju.

Zivimo u izuzetno "zla vremena" i vrlo se mucne stvari dogadjaju u nasoj okolini : (((
Izvinjavam se sto je voako ruzna tema i sve, al prosto se ne smije previdjeti.

Poslednja izmena:
Za osudu su svakako sva nepoštovanja propisa.

Ne poštuju se karence prilikom tretiranja povrća. Ne poštuju se građevinski propisi.
Ne poštuje se ništa na žalost i to uvek neko mora da plati.

Nema besplatnog ručka.

Al kažu i da se ne boji stoka Boga, već batina.

Dogod inspekcije i službe ne budu radile svoj posao, svi ostali će da koriste situaciju.

Za osudu su svakako sva nepoštovanja propisa.

Ne poštuju se karence prilikom tretiranja povrća. Ne poštuju se građevinski propisi.
Ne poštuje se ništa na žalost i to uvek neko mora da plati.

Nema besplatnog ručka.

Al kažu i da se ne boji stoka Boga, već batina.

Dogod inspekcije i službe ne budu radile svoj posao, svi ostali će da koriste situaciju.

meni izgleda da nam je korupcija
ono...za ginisa
tj da razara sve sfere drustva
i bukvalno su nam glave u torbi
zbog takvih stvari
a da izadjemo iz zacaranog kruga ne umijemo...necemo? : (

meni izgleda da nam je korupcija
ono...za ginisa
tj da razara sve sfere drustva
i bukvalno su nam glave u torbi
zbog takvih stvari
a da izadjemo iz zacaranog kruga ne umijemo...necemo? : (

Rešenje se zna. Znalo bi ga i malo dete .

Obzirom da me znaš sa drugog pdf a , ima tu nešto što se može smatrati zaverom. Uvozi se svašta i za ljudsku upotrebu. Ne čudi stoga ni ova jeziva priča .

Da se našalim na ovako ozbiljnoj temi, možda sam ja paranoik al to ne znači da me ne prate.

Rešenje se zna. Znalo bi ga i malo dete .

Obzirom da me znaš sa drugog pdf a , ima tu nešto što se može smatrati zaverom. Uvozi se svašta i za ljudsku upotrebu. Ne čudi stoga ni ova jeziva priča .

Da se našalim na ovako ozbiljnoj temi, možda sam ja paranoik al to ne znači da me ne prate.

znalo bi ga i malo dijete...istina
a zavjere..."para vrti gdje burgija nece"...
kako mi prigodne poslovice imamo
bice je slucajnost :(

Кланични отпад уопште не би смео да иде даље са отпада и за то мора да постоји уговор.
Сав кланички отпад би требало да се уништава - спаљује, а не да иде даље у продају.
Ако се продаје одгајивачницама, онда морад да о томе постоји "писани траг", уговор и онда се тачно зна и ко су купци.
Даље, ако се неко тиме бави и истражује, зашто се не објаве имена купаца.

Кланични отпад уопште не би смео да иде даље са отпада и за то мора да постоји уговор.
Сав кланички отпад би требало да се уништава - спаљује, а не да иде даље у продају.
Ако се продаје одгајивачницама, онда морад да о томе постоји "писани траг", уговор и онда се тачно зна и ко су купци.

ja koliko viidm iz ove reportace
otpad se ne prodaje vec nepropisno odlaze
u "samoposlugu na otvorenom"
vidio si snimljeni materijal
djeluje autenticno?
a imena kupaca...kojih kupaca...pa vidis da se o svojevrsnom
samoposluzivanju radi...
e, sad ima li i kupaca...tj ima li ova prica i neke druge aspekte
mozda i ima
u svakom slucaju, dobro je sto je ispricana
mozda ne pokrene nikakvu lavinu
ali jedna po jedna ovakva prica i bice
nam valjda jasnije sta se oko nas dogadja
pa se u nasoj svijesti mozda nesto i promijeni...: (

To bi znacilo da kapitalisti spaljuju novac jer je taj otpad zaklanih zivotinja bukvalno novac.
Na njemu se iznedrila industrija hrane za kucne ljubimce a gde nema kontrole taj otpad ide u mesne preradjevine za ljudsku ishranu.

To bi znacilo da kapitalisti spaljuju novac jer je taj otpad zaklanih zivotinja bukvalno novac.
Na njemu se iznedrila industrija hrane za kucne ljubimce a gde nema kontrole taj otpad ide u mesne preradjevine za ljudsku ishranu.

pazi kad je ovaj otpad o kome mi ovdje pricamo
ono sto cak ni za to nije upotrebljivo
i "odlaze" se na otvorenoj povrisini
i baca u rijeku...:(

i niko tu ne spaljuje novac
vec je fora u tome da se novac "ustedi"
tako sto se ostaci bolesnih zivotinja
pokvarene mesne predadjevine,
neupotrebljvi dijelovi stoke bacaju tako...
"na izvolte"
zivotinjama i neduciranim "odgajivacima"
pasa koji tu bukvalno dolaze "u nabavku" :(

to je ono...dno dna, dalje od toga nema :(((

Poslednja izmena:
Ima nesto slicno i pored Cacka, isto idu tamo po "hranu", lepo fino stavili ljudi kontejnere i tu pobacaju sve sto ne valja, a "savesni" odgajivac pasa kog znam licno (gaji dobermane) odlazi tamo i odatle im uzima hranu. Inace je po struci veterinar, pa sta dalje da ti kazem. Jednom sam prosla tuda, mislila sam da cu da umrem od smrada.

Poslednja izmena:

Back