Odgajanje djece nekad i sad

RužnaKoLopov

Buduća legenda
Moderator
Poruka
42.824
šta se promijenilo u odgoju djece? Je li to zaista zbog medija koji su dostupni svima, pa i djeci, a neki od njih nisu primjereni uzrastu?

Je li to možda zbog društva i promijenjenih vrijednosti?

Da li je to možda zato što se brakovi ne održavaju da bi se djeci dali dom u klasičnom stilu mame, tate, bake i djeda?

Da li je to zato što se društvo sastoji od novca, kriminala, seksa i nasilja

Šta se po vama promijenilo ?

šta se promijenilo u odgoju djece? Je li to zaista zbog medija koji su dostupni svima, pa i djeci, a neki od njih nisu primjereni uzrastu?

Da li je to možda zato što se brakovi ne održavaju da bi se djeci dali dom u klasičnom stilu mame, tate, bake i djeda?

Променило се - паметни телефони, Инстаграм и ТикТок.

Citava evolucija se odvija u nekom pravcu koji nam se ne dopada. Barem kad ja pricam sa ljudima, meni bliskim po godinama i shvatanjima.
Jos pre 15-tak godina sam citao neki clanak iz nelih Engleskih novina, koji se bavio ovim pitanjem.
Zakljucak je bio da je moderan nacin vaspitanja dece omanuo i da su tradicionalne metode vaspitanja se bolje pokazale.

Ako mediji misle da će onim "dozvoljeno za one iznad 12 godina"
rešiti problem..ne neće,jer je sve i dalje dostupno deci.Dakle
ne vidim kako odbraniti decu od agresivnosti medija svih vrsta.
Deca su radoznala što je prirodno i poželjno,ali tu nedostaje
karika..razgovor sa roditeljima.
Deca izbegavaju roditeljski nadzor plašeći se kazne i zabrane.
Zato razgovaraju sa vršnjacima koji im ne mogu dati korisne savete,
jer ni sami nemaju iskustva..a ponekad se prave pametnim pa
odvedu onog ko pita na onaj lošiji put.

Mnogo prostačkih medija i malo batina.
Moja svekrva 80 godina , živi na selu i gleda zadrugu

Ja jednom dok sam spremala doručak ona gledala reprizu

I tako ja po nervoznim i pitam “bako jel nema ništa drugo na tv-u”

Kaže ona “sto diko? Ja to volim gledati”

I sad kontam ona ima 80 godina ali ako npr mame to gledaju gde su deca mala ii teenage onda šta da se čudimo

Ljudi jednostavno imaju iskrivljenu sliku

Jednoj porodici dovoljan je 1 TV medjutim danas svaka djecija soba ima po jedan , primača jedan , spavaće sobe često takodje jedan

I Ajde sad ?

Jedan tv za zajednicko gledanje i tu imaš kontrolu šta će da se gleda

Ljudi jednostavno imaju iskrivljenu sliku

Jednoj porodici dovoljan je 1 TV medjutim danas svaka djecija soba ima po jedan , primača jedan , spavaće sobe često takodje jedan

I Ajde sad ?

Jedan tv za zajednicko gledanje i tu imaš kontrolu šta će da se gleda
I ko je gazda?
Muž sa fudbalom ili majka sa nekom turskom serijom?
Deca ne gledaju TV. Oni imaju telefone.

Zadnjih 20-ak godina, ovaj svet se izokrenuo naopačke. Sve si i sama (manje-više) lepo pobrojala.
Decu ne možemo osuditi, ona samo odrastaju u određenim okruženju.
Promenila se celokupna slika sveta (to nije ništa novo, jer je zlo samo uzelo drugi oblik) ,dok su vremenom skoro svi mehanizmi zaštite dece otišli do vraga.
To poslednje jeste bilo presudno!
Prethodno je bilo nužno promeniti, to jest, sistematski sve urušiti do besmisla. Kako ono što je valjalo, tako i ono što nije.

Poslednja izmena:
jui.jpg

Ne bih rekao da su mediji toliko odgovorni za vaspitanje deteta. Roditelji treba,bar je to moje misljenje, da dete vaspitaju, da mu pruze sto vise i nauce... Po meni je uzrast od rodjenja do 10-12 godina kljucan. Kad je temelj postavljen posle ide brusenje. Problem je sto roditelji nemaju vremena, volje, interesovanja da uzmu do vreme i daju taj trud i zrtvu za svoje dete

Ne bih rekao da su mediji toliko odgovorni za vaspitanje deteta. Roditelji treba,bar je to moje misljenje, da dete vaspitaju, da mu pruze sto vise i nauce... Po meni je uzrast od rodjenja do 10-12 godina kljucan. Kad je temelj postavljen posle ide brusenje. Problem je sto roditelji nemaju vremena, volje, interesovanja da uzmu do vreme i daju taj trud i zrtvu za svoje dete
celo vreme to verglam , porodica , porodica porodica

Back