Odavno nije bilo komentara....

...ili - jesam li ja ona koja sam !?

Odavno nisam pisala,a sedenje uz moju "samotnu" me nekako uvek potakne na razmišljanja...pa kad već razmišljam ,da nešto od toga i sačuvam....može zatrebati nekad ,nikad se ne zna...
Jesam li ja ona koja sam ?! Nameće mi se ovo pitanje vrlo često u ovom virtuelnom svetu,u kojem ima mnogo onih koje tek zaista upoznajem,jer naivno verovah da su oni ,oni koji jesu.Setih se zanimljive priče,iz 1001 i jedne noći,koja bi se uklopila u ova razmišljanja,i možda na neki način opravdala potrebu mnogih da budu ono što nisu,a želeli bi...ili da ne budu ono što jesu,a ipak jesu :
Neki čovek stiže pred Bajezidova vrata, te pokuca.
„Koga tražite?“, upita Bajezid.
„Bajezida,“odgovori ovaj.
„Siromah covek“; reče Bajezid, „i ja ga tražim vec trideset godina , ali od njega ni traga ni glasa.“
Pitam se ,zašto je čoveku tako teško da uvek i svuda bude ono što jeste....ali i ono što ne bi želeo da bude,a ipak jeste!? Nismo savršena bića,čak šta više,daleko smo od savršenstva milionima svetlosnih godina,ali valjda ovaj naš ovozemaljski put i ima svrhu primicanja onome što nam je cilj,da svakog dana budemo za nijansu bolji od predhodnog.Ako je verovati mudracima,tri puta vode do mudrosti ,razmišljanje - ono je najplemenitije,vaspitanje,koje je najlakše i iskustvo - ono je najneugodnije.Zaista zna biti,kada previše veruješ u lični sud zasnovan na pretpostavci da su svi oko tebe poput tebe,oni koji jesu i kakvi su.....ali,nisu.Najteža stvar pored iskustva,je gajiti iluzije....mislim da upravo pokušavam jednu takvu razbiti.Ali,one se teško razbijaju,kada se ukorene i nadju svoje mesto na plodnom tlu koje se zove naivnost.
Ima i onih koji gaje i podhranjuju iluzije,ali pri tom nisu ni malo naivni,jer iluzijama hrane sopstveni ego,a njega je teško zadovoljnim ostaviti.Dodjemo na ovaj svet planirani ,ili ne,rodjeni iz ljubavi ,ili ne,ali čisti i nepatvoreni,zadovoljni i nesvesni sreće koja nas je zadesila - dobili smo poklon.I trebalo bi tako i ostati,ali ...uvek to nesretno ali,počnu nam lepiti etikete ,kao da smo roba u radnji,kakvi bi trebali biti,šta oblačiti,koje knjige čitati,kakva muzika je blagodet za naše uši,sa kakvim ljudima se treba družiti po svaku cenu,a sa kojima ni reč ne treba razmeniti,o pogledu da ne govorim....Uče nas vrednostima i vrednovanjima po sopstvenom modelu,kako vrednovati ljude,po bogatstvu,po statusu,po tome kakav položaj imaju u društvu,ili u kakvom društvu se kreću,po njihovoj lepoti,ili po tome koliko im je "teška" diploma, kakva im je boja kože,da li su im plava krvna zrnca.....radi nam to društvo,država,učitelji,rodjaci,lažni autoriteti,...i svi nam to rade,počevši od onih koji bi nas od takve jeresi trebali braniti.I svi to pravdaju potrebom da od nas naprave ono što oni misle da bi od nas trebalo biti,da nas oblikuju po sopstvenoj meri i vrednosti,da budemo ono što oni misle da bismo trebali biti.....pa,koga kakva sreća zadesi.Zbog toga mi se čini,da mnogi od nas žive promašene živote,u kojima su ono što nisu,ili ne znaju kako do onoga što jesu,zbog toga prečesto pribegavamo sklonosti ,da za naše uspone i padove "okrivljujemo" druge,a ne sebe,jer smo imali najmanje šanse upravljati sami sobom,uglavnom su se svi trudili da upravljaju nama.Psihologija je pribežište u kojem tražim objašnjenja i opravdanja,u zavisnosti od toga ,koliko mi je iskustvo neugodno.Ego - to sam Ja.Ma nisam....ego je nešto što je izvan nas,a ne nešto što je u nama,uticaj spolja koji smo vremenom usvojili i verujemo da je ono naša istina.A ono je nezajažljivo - još,još,još,još...nikad zadovoljno (mogla bih pomisliti i da sam na košarkaškoj utakmici :)).
Kako su nas modelirali !? Ubedili su nas da smo ono što posedujemo.Verujući u ovu "istinu",potrošimo život akumulirajući sve i svašta,i što nam treba i što nam ne treba,gomilamo mrtve stvari,uvećavamo posed,imanje,kupujemo novu tehniku,nove automobile,cipele,parfeme,i šta još sve ne,... i počnemo verovati da ako više imamo,to više i vredimo.Merimo našu vrednost po onome koliko imamo ,a ne po onome što jesmo,vredimo onoliko koliko posedujemo.....ali!!...uvek po neko novo ali,šta se dešava onda kada to što posedujemo izgubimo??Da li to znači da izgubivši sve ,ni mi više ništa ne vredimo??
Onda su nas ubedili da smo mi ono što radimo.Ovde bi trebalo da verujemo da vredimo onoliko koliko radimo,pa što više radimo,to smo vredniji.Oni koji ništa ne rade,ništa ni ne vrede.Kada nas ljudi pitaju,šta radimo,nakon dobijenog odgovora,oni nas rangiraju na nekoj njihovoj skali ,i u zavisnosti od toga šta radimo,dodeljuju nam i vrednost.I po tome nas doživljavaju kao ljude koji imaju vrednost stvari,upotrebnu vrednost.Kao da je čistač ulice manje vredan od lekara.....šta se dešava sa prosjacima !?,zar oni nemaju nikakvu ljudsku vrednost?!
Jako je važno,kažu,ne zaboraviti veliku istinu - ti si ono što drugi misle o tebi....da nije tužno,možda bih se i nasmejala,ali nije smešno.Od svega ,ovo još i najviše opterećuje,jer ,priznaćete,nije ni malo lako biti vredan onoliko koliko te drugi vrednuju.Ako te više hvale,više vrediš,ako te više poštuju,više vrediš,ako imaš visok položaj u društvu,više vrediš,ako imaš dobru reputaciju,više vrediš....ali ....ako ste mislili da neće biti ali ;)...položaj naš na njihovoj lestvici je ono što oni misle o nama,a ne ono što mi mislimo o sebi.Nikakav uticaj na njihov stav ne možemo ostvariti,a to opet otvara pitanje s početka.Ne možemo sopstvenu vrednost meriti mišljenjem drugih,jer mišljenja njihova su izvan nas,a mišljenja ima svuda oko nas i ni na jedno ne možemo uticati.Rastužila me spoznaja da ima onih koji se trude nametnuti sopstvenu vrednost po onome što drugi misle o njima,i po količini onih koji identično misle,a pri tom,ništa u korist potvrde tog mišljenja ,nije uradjeno u trenutku kad je trebalo.Vrednost svakog čoveka ,odredjuje on sam ,jer ni jedna nije izvan njega,sve su u njemu.I u zavisnosti kako se prema njima odredjuje,tako i podiže ili spušta sopstvenu vrednost,u sopstvenim očima,a onda i u očima drugih.
Ti si ono što poseduješ iluzija se razbija istinom da poseduješ samo ono što daš.Misao je jedino što istinski poseduješ,do trenutka dok je ne izgovoriš.
Ti si ono što radiš iluzija.... nijedan pilot nije više vredan od domara.
Ti si ono što drugi misle o tebi iluzija -ne budi ono što misle da jesi,već budi ono što jesi,pa i ono što ne bi želeo da jesi,a ipak jesi,jer samo tako ćeš biti čovek vredan poštovanja .
Sreća nije u stvarima,ona je u nama,sudbina ne postoji,sudbinu sami stvaramo,jer,čovek sve može,samo ako hoće.....
Mislim da sam ipak ja ona koja sam,i ostaću takva,pa nek bude što biti ne može,i neka se voda u vatru pretvara !!

w17.gif

Poslednja izmena od moderatora:
Ovo je imaginaran svet........svako može biti šta želi.....zavisi od ličnosti. neko ga prihvata kao vid komukacije (većina hvala Bogu), ali ima i onih koji ga korste kao masku ili maske koje po potrebi i slobodnom nahodjenju menjaju. Ono što je izvesno, je razočarenje kada neko ko ne koristi masku naidje na maskiranog.Ali Rev, pa pravi život se vrlo malo razlikuje od ovom virtuelnog......i u pravom životu su nam razočarenja zagarantovana. Ne razlikuju se mnogo pravi i ovaj kompjuterski svet, ni u sistemu vrednovanja, ni u ophodjenju, ......osim što u pravom svetu imaš kao pomagače pogled, živu reč, gestakulaciju, dodir i pravo ime.
Lep i potpuno tačan tekst :)
PS Nisam sigurna da li sada treba da potvrdim svoju autentičnost i iskrenost ili ne :think:

Poslednja izmena:
Draga Rev ovaj tvoj izvanredni blog i tvoje pitanje:
Duboko preispituje ili pak potvrdjuje moju misao:

Nikada nismo ono što mislimo da jesmo.
Uvek smo ono što mislimo da nismo.

Ovako mogu pisati samo jake ličnosti koje u svim okolnostima ostaju
i opstaju onakve kakve jesu. Malo je takvih kao što si ti draga Rev.:cmok:

Poslednja izmena:
Lep i istinit tekst Rev,svi se ponekada zapitamo isto i razmisljamo sta smo,ko smo,koliko vredimo...Ovde sam ista kao i u realnom svetu,ne umem da se pretvaram.Moje srce je otvoreno sirom za sve pozitivne osobe...Volim komunikaciju,verujem ljudima,polazim od pretpostavke da niko nema lose namere....Ali neko to prepozna kako i jeste(vecina),a neko donese pogresne zakljucke....Tako da me je jedan virtuelni prijatelj napustio jer smatra da se druzim sa previse osoba,i da dopustam svakom da mi bude prijatelj zbog par lepih reci,broj muskih prijatelja tumaci time da ko zna sta sam im obecala i ponudila na pp...
Tesko mi je to palo i bas me povredilo sto me neko, ko mi je drag,koga sam pozelela i da upoznam licno tako optuzio bez imalo osnova...Ispala sam razvratnica,a to sam(po njemu) i potvrdila zadnjom pesmom (''Nevaljala'' )u svom blogu,optuzio me da iznosim svoju intimu nepoznatim ljudima samo radi rejtinga bloga...Pokusavala sam da objasnim da nije tako,da ga razuverim,da ostanemo prijatelji,ali ne vredi...Za mene ovaj virtuelni svet predstavlja mogucnost upoznavanja i razmene misljenja sa ljudima koje u realu mozda nikada ne bi upoznali.A i olaksava to sto pisemo sakriveni iza nicka i sami odredjujemo kome cemo okriti ko smo.Koliko cemo to poznanstvo produbiti i dalje, zavisi od nas samih.Upoznala sam sa foruma nekoliko ljudi i moje misljenje o njima i dalje je pozitivno...Nadam se da je i njima o meni...I verujem da ovde mozete naci i prijatelja i srodnu dusu i ljubav,slicno kao i u realnom svetu...I da ima i losih ljudi koji vam zele zlo...Srecom, nisam imala takvih,neprijatnih iskustava,vec samo pozitivnih.Ja sam nasla prijatelje....:heart:

Jako je važno,kažu,ne zaboraviti veliku istinu - ti si ono što drugi misle o tebi....da nije tužno,možda bih se i nasmejala,ali nije smešno.Od svega ,ovo još i najviše opterećuje,jer ,priznaćete,nije ni malo lako biti vredan onoliko koliko te drugi vrednuju

.Rastužila me spoznaja da ima onih koji se trude nametnuti sopstvenu vrednost po onome što drugi misle o njima,i po količini onih koji identično misle,a pri tom,ništa u korist potvrde tog mišljenja ,nije uradjeno u trenutku kad je trebalo.Vrednost svakog čoveka ,odredjuje on sam ,jer ni jedna nije izvan njega,sve su u njemu.I u zavisnosti kako se prema njima odredjuje,tako i podiže ili spušta sopstvenu vrednost,u sopstvenim očima,a onda i u očima drugih.

LJILJA MMM;bt53675:
Ovo je imaginaran svet........svako može biti šta želi.....zavisi od ličnosti. neko ga prihvata kao vid komukacije (većina hvala Bogu), ali ima i onih koji ga korste kao masku ili maske koje po potrebi i slobodnom nahodjenju menjaju. Ono što je izvesno, je razočarenje kada neko ko ne koristi masku naidje na maskiranog.Ali Rev, pa pravi život se vrlo malo razlikuje od ovom virtuelnog......i u pravom životu su nam razočarenja zagarantovana. Ne razlikuju se mnogo pravi i ovaj kompjuterski svet, ni u sistemu vrednovanja, ni u ophodjenju, ......osim što u pravom svetu imaš kao pomagače pogled, živu reč, gestakulaciju, dodir i pravo ime.
Lep i potpuno tačan tekst :)
PS Nisam sigurna da li sada treba da potvrdim svoju autentičnost i iskrenost ili ne :think:

LjILJA MMM,znam da je ovo imaginarni svet,ali ga naseljavaju ljudi sa svim manama i vrlinama koje ponesu iz realnog sveta.Ono što meni smeta je činjenica da žele biti nešto drugo od onog što jesu,i zaneseni tom željom počnu igrati uloge raznorazne,ali zaborave da nisu došli kao glumci,i vrlo brzo ulogu ili zaborave ili pogreše u tekstu,ili ih oda od napora i preznojavanja u istrajavanju igranja uloge,razmazana šminka.Ponekad,nije potreban ni pogled ni dodir ni glas,a da se lako zaključi da je neko onaj koji nije.
Ti draga,nemaš potrebe potvrdjivati svoju autentičnost.Tvoji tekstovi i blog govore sve o tebi ! :hvala::heart:

Arhimed 1;bt53680:
Draga Rev ovaj tvoj izvanredni blog i tvoje pitanje:
Duboko preispituje ili pak potvrdjuje moju misao:

Nikada nismo ono što mislimo da jesmo.
Uvek smo ono što mislimo da nismo.

Ovako mogu pisati samo jake ličnosti koje u svim okolnostima ostaju
i opstaju onakve kakve jesu. Malo je takvih kao što si ti draga Rev.:cmok:

Hvala Arhi :hvala:.Dovoljno se dugo družimo da mogu sa sigurnošću reći da smo oni koji smo.Ono što može biti dilema,za mnoge je iluzija da smo ono što drugi misle o nama.Nekima je to mišljenje važnije jer možda o sebi i ne misle toliko visoko poznajući sami sebe.Ego je čudovišna stvar ;) :zag:

lsecret1983;bt53725:
Lep i istinit tekst Rev,svi se ponekada zapitamo isto i razmisljamo sta smo,ko smo,koliko vredimo...Ovde sam ista kao i u realnom svetu,ne umem da se pretvaram.Moje srce je otvoreno sirom za sve pozitivne osobe...Volim komunikaciju,verujem ljudima,polazim od pretpostavke da niko nema lose namere....Ali neko to prepozna kako i jeste(vecina),a neko donese pogresne zakljucke....Tako da me je jedan virtuelni prijatelj napustio jer smatra da se druzim sa previse osoba,i da dopustam svakom da mi bude prijatelj zbog par lepih reci,broj muskih prijatelja tumaci time da ko zna sta sam im obecala i ponudila na pp...
Tesko mi je to palo i bas me povredilo sto me neko, ko mi je drag,koga sam pozelela i da upoznam licno tako optuzio bez imalo osnova...Ispala sam razvratnica,a to sam(po njemu) i potvrdila zadnjom pesmom (''Nevaljala'' )u svom blogu,optuzio me da iznosim svoju intimu nepoznatim ljudima samo radi rejtinga bloga...Pokusavala sam da objasnim da nije tako,da ga razuverim,da ostanemo prijatelji,ali ne vredi...Za mene ovaj virtuelni svet predstavlja mogucnost upoznavanja i razmene misljenja sa ljudima koje u realu mozda nikada ne bi upoznali.A i olaksava to sto pisemo sakriveni iza nicka i sami odredjujemo kome cemo okriti ko smo.Koliko cemo to poznanstvo produbiti i dalje, zavisi od nas samih.Upoznala sam sa foruma nekoliko ljudi i moje misljenje o njima i dalje je pozitivno...Nadam se da je i njima o meni...I verujem da ovde mozete naci i prijatelja i srodnu dusu i ljubav,slicno kao i u realnom svetu...I da ima i losih ljudi koji vam zele zlo...Srecom, nisam imala takvih,neprijatnih iskustava,vec samo pozitivnih.Ja sam nasla prijatelje....:heart:

Jako je važno,kažu,ne zaboraviti veliku istinu - ti si ono što drugi misle o tebi....da nije tužno,možda bih se i nasmejala,ali nije smešno.Od svega ,ovo još i najviše opterećuje,jer ,priznaćete,nije ni malo lako biti vredan onoliko koliko te drugi vrednuju

.Rastužila me spoznaja da ima onih koji se trude nametnuti sopstvenu vrednost po onome što drugi misle o njima,i po količini onih koji identično misle,a pri tom,ništa u korist potvrde tog mišljenja ,nije uradjeno u trenutku kad je trebalo.Vrednost svakog čoveka ,odredjuje on sam ,jer ni jedna nije izvan njega,sve su u njemu.I u zavisnosti kako se prema njima odredjuje,tako i podiže ili spušta sopstvenu vrednost,u sopstvenim očima,a onda i u očima drugih.

Napustilo me je par virtuelnih prijatelja jer je istinu lakše udariti po licu nego joj pogledati u lice,ali ne žalim ,jer i to govori o njima više nego o meni.Imam i onih virtuelnih prijatelja koji više nisu virtuelni,već stvarni,i ne mogu ti opisati zadovoljstvo činjenicom da sam upoznala divne ljude,koje na drugačiji način možda nikad ne bih srela.
Virtuelni svet je baš kao i realni,samo s jednog razloga - naseljavaju ga ljudi,a ljudi se mogu malo,ali ne i suštinski promeniti...bar ne toliko brzo i tako lako.
:heart::cmok2:

"Ti si ono sto drugi misle o tebi" je savrsena istina.
Naravno,da bi ova setenca bila verodostojna u ovome sto tvrdi,treba dodati da ti "drugi" predstavljaju ljude koji su kompetentni da iznesu sopstveno misljenje o nama.
Kompetencija podrazumeva,osim cinjenice da nas "drugi" veoma dobro poznaju, i postojanje njihovog unutrasnjeg senzibiliteta,uvek usmerenog "prema ljudima",a ne"od ljudi".
"Usmerenost" u sebi sadrzi usvojene moralne norme, teznju za postenjem i pravednoscu i,generalno,stav da se niciji postupci i odluke ne mogu ocenjivati bez poznavanja uzroka koji su odredili ponasanje tog nekog u situaciji u kojoj se donosi sud.
"Prema ljudima"znaci voleti ljude,biti optimistican u pogledu njihovog funkcionisanja,"od ljudi" znaci suprotno od navedenog.
Ps.Verujem da sam pomalo konfuzna,ali ne znam bolji nacin da konciznije sazmem sopstveni komentar na ovu temu.

Tekst je veoma lep,Revelin..oslikava tebe potpuno jasno i sliku koju imam o tebi,veoma mi se dopada.

lejla.al.dbuni;bt53780:
"Ti si ono sto drugi misle o tebi" je savrsena istina.
Naravno,da bi ova setenca bila verodostojna u ovome sto tvrdi,treba dodati da ti "drugi" predstavljaju ljude koji su kompetentni da iznesu sopstveno misljenje o nama.
Kompetencija podrazumeva,osim cinjenice da nas "drugi" veoma dobro poznaju, i postojanje njihovog unutrasnjeg senzibiliteta,uvek usmerenog "prema ljudima",a ne"od ljudi".
"Usmerenost" u sebi sadrzi usvojene moralne norme, teznju za postenjem i pravednoscu i,generalno,stav da se niciji postupci i odluke ne mogu ocenjivati bez poznavanja uzroka koji su odredili ponasanje tog nekog u situaciji u kojoj se donosi sud.
"Prema ljudima"znaci voleti ljude,biti optimistican u pogledu njihovog funkcionisanja,"od ljudi" znaci suprotno od navedenog.
Ps.Verujem da sam pomalo konfuzna,ali ne znam bolji nacin da konciznije sazmem sopstveni komentar na ovu temu.

Tekst je veoma lep,Revelin..oslikava tebe potpuno jasno i sliku koju imam o tebi,veoma mi se dopada.
:hvala: lejla ....mi smo ono što drugi misle o nama je jedna od iluzija kojoj se vrlo često pribegava,i ne bi ona ni bila toliko loša kada bismo svojim postupcima potvrdjivali to mišljenje....ali (ne znam zašto mi se uvek negde nametne ovo ali?..mora da isuviše sve analiziram,ponekad ponešto i bez prevelike potrebe :) )..desi se trenutak kada postupak ne opravda mišljenje,i ma koliko truda bilo uloženo u stvaranje "vitraža" ,on negde napukne. Zato cenim ljude koji jesu to što jesu,pa i ono što ne bi želeli da budu,a ipak jesu.Kad nekog prihvatim,prihvatim ga sa svim onim što jeste,i očekujem povratan odgovor sa druge strane ...take me as I am ! ...komentar je meni koncizan ,bez obzira što tebi,ili nekom drugom izgleda konfuzno,a i to je jedna od potvrda onog što komentarišemo. :zag::heart:

Poslednja izmena:
Ubedili su nas da smo ono što posedujemo.Verujući u ovu "istinu",potrošimo život akumulirajući sve i svašta,i što nam treba i što nam ne treba,gomilamo mrtve stvari,uvećavamo posed,imanje,kupujemo novu tehniku,nove automobile,cipele,parfeme,i šta još sve ne,... i počnemo verovati da ako više imamo,to više i vredimo.Merimo našu vrednost po onome koliko imamo ,a ne po onome što jesmo,vredimo onoliko koliko posedujemo.....ali!!...uvek po neko novo ali,šta se dešava onda kada to što posedujemo izgubimo??Da li to znači da izgubivši sve ,ni mi više ništa ne vredimo??

Kao i uvek, koliko nam um,mudrost i svi ostali podstanari u glavi dozvole da rasudjujemo ,i koliko smo na razini onoga sto jesmo,tako i mozemo shvatiti ove tako istinom potkovane reci koje je tako divno i jasno ispisala tvoja mudrost.
Samo ti zelim reci,da to sto ti imas neprocenjivo je blago,i srecni su ljudi iz tvog okruzenja kojima nesebicno darujes zlatnike mudrosti.

Bravo Revelin!!!!

Riverdance;bt54066:
Ubedili su nas da smo ono što posedujemo.Verujući u ovu "istinu",potrošimo život akumulirajući sve i svašta,i što nam treba i što nam ne treba,gomilamo mrtve stvari,uvećavamo posed,imanje,kupujemo novu tehniku,nove automobile,cipele,parfeme,i šta još sve ne,... i počnemo verovati da ako više imamo,to više i vredimo.Merimo našu vrednost po onome koliko imamo ,a ne po onome što jesmo,vredimo onoliko koliko posedujemo.....ali!!...uvek po neko novo ali,šta se dešava onda kada to što posedujemo izgubimo??Da li to znači da izgubivši sve ,ni mi više ništa ne vredimo??

Kao i uvek, koliko nam um,mudrost i svi ostali podstanari u glavi dozvole da rasudjujemo ,i koliko smo na razini onoga sto jesmo,tako i mozemo shvatiti ove tako istinom potkovane reci koje je tako divno i jasno ispisala tvoja mudrost.
Samo ti zelim reci,da to sto ti imas neprocenjivo je blago,i srecni su ljudi iz tvog okruzenja kojima nesebicno darujes zlatnike mudrosti.

Bravo Revelin!!!!

Hvala Riverdance na ovim lepim rečima :),mada ja ponekad mislim da možda sa previše ozbiljnosti prilazim pojavama u ovom virtuelnom svetu u kojem je sve stvar pristupa,želje,htenja,volje...onog ko je ovde ono što želi biti ,a ne može ili nije u realnom svetu.zaista su retki oni koji su svuda i uvek oni koji zaista jesu,i nemaju potrebu previše od toga što jesu i kriti.Hvala još jednom :hvala::heart:

Back