Odakle opekotine na dečaku lečenom u Tiršovoj

Џорџи

Srebrna tastatura
Poruka
236.176
Majka dvogodišnjeg dečaka objavila je juče sliku sina, uz tvrdnje da su joj tokom boravka u Dečjoj klinici u Tiršovoj, izgoreli dete. Konzilijum lekara u Tiršovoj je saopštio da je reč o reakciji na dezinfekciono sredstvo, a u toj ustanovi danas je bila i Inspekcija Ministarstva zdravlja.
Na uznemiravajućoj fotografiji, koju je majka postavila na društvenoj mreži, vidi se da dete u predelu vrata, sa desne strane ima velike crvene pečate, za koje majka tvrdi da su opekotine nastale nepažnjom medicinskog osoblja.
jelena-spirovic-sin-aleksa-dete-opekotine-pregled-tirsova-1409869514-562531.jpg

Da bi primao antibiotike putem infuzije, braunila mu je najpre stavljena sa leve strane vrata. Stanje mu se malo popravilo. Međutim, prema rečima majke, kada ga je sestra odvela na intervenciju da bi promenila braunilu, zadržali su se više nego što je uobičajeno.
Sestra je rekla da je dečak ponovo imao napad, da je dobio dijazepam. Dečaka su posle opet odveli na intervenciju, jer mu je pukla vena.
Braunila mu je posle toga bila na ruci, a sa desne strane vrata majka je primetila crvenilo koje je ličilo na opekotine, da se koža ljušti i da ima plikove.
"Onda sam urgirala, rekli su mi da to nije ništa strašno, da je iritacija na fiziološki benzin što se skida flaster, što je meni bilo nejasno, ako je flaster bio sa ove strane, tu nema ništa, gde je bila braunila... tu nema ništa, a sa ove strane su opekotine", objašnjava majika Jelena Špirović
Najviše me boli zašto se sve to prećutalo, zašto nije rečeno, mama desilo se to i to, kaže Špirovićeva.
U Dečjoj klinici je povodom ovog slučaja jutros zasedao konzilijum lekara. Saopšteno je da je kod Alekse došlo do reakcije na dezinfekciono sredstvo, koje se koristi za pripremu kože pre nego što se ubude vena a kako bi se sprečile ozbiljne infekcije.
Objašnjavaju da u te svrhe koriste razna sredstva, koje su Agencija za lekove i Minstarstvo zdravlja odobrili, ali da iako izuzetno retko, ipak može da dođe do hemijske reakcije slične opekotini koja se naziva kauzoma.
"Da kažemo da je to neki splet okolnosti, vlažnost kože, kvalitet kože, određeno dete, dete koje, ovo dete već ima alergijske reakcije na longacef, mi to ne možemo znati unapred, ti preparati se koriste za zaštitu dece u hiljadama hiljadama slučajeva, ali jednom može da se desi i ovako nešto i nama je jako žao", rekao je specijalista dečje hirurgije doktor Ivan Rakić.
Kaže da je promena u zarastanju i da neće ostaviti nikakve posledice, i neće uticati na rast i razvoj deteta.

http://www.rts.rs/page/stories/sr/s...e+opekotine+na+dečaku+lečenom+u+Tiršovoj.html

http://www.kurir-info.rs/vesti/drus...-tirsovoj-su-mi-unakazili-dete-clanak-1540253

vidi brate ja sam puno puta vozio kola na pranje,ono ostavim u perionici odrade posao i sve ok,jos vise puta sam ih sam prao u samousluznoj,i jednom ih odvezem na poliranje,gde su pre toga koristili jaci smrk i skinuli su farbu na mestu gde je bila verovatno tackica zagrebana,oni nisu priznali gresku niti snosili odgovornost,zvao sam muriju koja je napisala zapisnik i da sam imao full kasko ne bi dao za farbanje 100e,tako da nam je farbanja u ovoj drzavi dosta gde niko ne snosi odgovornost za ugrozavanje drugih

vidi brate ja sam puno puta vozio kola na pranje,ono ostavim u perionici odrade posao i sve ok,jos vise puta sam ih sam prao u samousluznoj,i jednom ih odvezem na poliranje,gde su pre toga koristili jaci smrk i skinuli su farbu na mestu gde je bila verovatno tackica zagrebana,oni nisu priznali gresku niti snosili odgovornost,zvao sam muriju koja je napisala zapisnik i da sam imao full kasko ne bi dao za farbanje 100e,tako da nam je farbanja u ovoj drzavi dosta gde niko ne snosi odgovornost za ugrozavanje drugih

dete nije ugroženo, to je nepredvidljiva reakcija ne dezinfekciono sredstvo. ja kao farmaceut mislim da je u pitanju rivanol (aethacridini lactas) mada mi je sumnjiviji iodi solutio aethanolica. taj rastvor ima uvek malu količinu sirćetne kiseline nastalu tokom proizvodnje ili izrade koja macerira kožu...

znam tako ni1 lekar ne odgovara kad se pacijent ne probudi,nikad niko nije kriv,organizam je tako reagovo na sepsu zaboravljene gaze u telu

dešava se da odgovoraju ali samo ako je krajnji nemar u pitanju. nepredvidljive reakcije organizma na lek kao ova ili burna reakcija na lokalnu anesteziju kod zubara oslobađaju lekara/zubara odgovornosti. u USA je najplaćenija specijalnost anesteziologija iz razloga što vuče veliku odgovornost. Često se anestezija koja se daje tokom operacije daje u dozi koja je i do 80 posto SMRTNE doze, verovali ili ne. i često tih 80 posto može biti smrtonosno zbog konstitucije organizna, stanja krvotoka što lekar ni vidovit ne može da predvidi.
kao što ni pilot ne zna hoće li mu tokom leta otpasti krilo... tako je jbg...

pa naravno da će murija intervenisati za kolegu

dete nije ugroženo, to je nepredvidljiva reakcija ne dezinfekciono sredstvo. ja kao farmaceut mislim da je u pitanju rivanol (aethacridini lactas) mada mi je sumnjiviji iodi solutio aethanolica. taj rastvor ima uvek malu količinu sirćetne kiseline nastalu tokom proizvodnje ili izrade koja macerira kožu...

a ja se kao energetičar poserem na medicinu, kako na svetsku tako i na domaću,
kake god reakcije nastale posle ove rečenice

da nije loš materijal u pitanju?
jer eto kod drugih nije bilo reakcije nego na lošem materijalu....

a ja se kao energetičar poserem na medicinu, kako na svetsku tako i na domaću,
kake god reakcije nastale posle ove rečenice

da nije loš materijal u pitanju?
jer eto kod drugih nije bilo reakcije nego na lošem materijalu....

to se zove individualna reakcija na lek. nepredvidiva. nema to veze sa 'materijalom'. na 1500 vadjenja zuba se dešava anafilaktički šok na anesteziju. ne zbog srpske teorije zavere da je zubar kupio kinesku anesteziju vec zbog nepredvidjene i N E P R E D V I D LJ I V E reakcije na lek. sa tim se vi teoretičari zavere pomirite.

Back