Odakle kravi non stop mleka?

• Začetnik teme Začetnik teme Holy1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Holy1

Ističe se
Poruka
2.670
Dobar dan.

Kravlje mleko je namirnica za tele, a ne za čoveka, kao sto je majcinsko mleko namirnica za bebu. Dakle, logicno da bi krava mogla da da mleko mora da bude skotna tj. noseća ili da ima mladunčad koja bi se od toga hranili. Čovek je kroz istoriju poceo konzumirati i razblaživati sa vodom.

Kako je onda moguce da danas imamo krave koje godinama davaju mleka iako nemaju mladučad? Meni je baba pričala da kada je ona bila mala da su njima krave služile za vuču, a ponekad kad bi dobila tele davala je i mleka koje su oni sirili i sta ti ja znam.. Ali samo tad je davala, posle nije - sto je i normalno. Kako onda danas ovako? Dal se krave non stop zatrudnjuju ili su ovo neke nove 'sorte' ?

Dobar dan.

Kravlje mleko je namirnica za tele, a ne za čoveka, kao sto je majcinsko mleko namirnica za bebu. Dakle, logicno da bi krava mogla da da mleko mora da bude skotna tj. noseća ili da ima mladunčad koja bi se od toga hranili. Čovek je kroz istoriju poceo konzumirati i razblaživati sa vodom.

Kako je onda moguce da danas imamo krave koje godinama davaju mleka iako nemaju mladučad? Meni je baba pričala da kada je ona bila mala da su njima krave služile za vuču, a ponekad kad bi dobila tele davala je i mleka koje su oni sirili i sta ti ja znam.. Ali samo tad je davala, posle nije - sto je i normalno. Kako onda danas ovako? Dal se krave non stop zatrudnjuju ili su ovo neke nove 'sorte' ?

Ne razumem tvoju dilemu.
Koliko dugo bi po tebi bilo normalno da krava daje mleka a koliko žena?

Valjda je normalno imati mleko dok mladunce tj. dete ne odraste - tada ženini hormoni koji luče mleko u dojkama slabe i ona tako gubi mleko - zar tako ne bi trebala i krava?

Dete odraste sa 18 godina. :p

Ja znam barem 2 osobe koje je majka dojila do 6-te godine. Bili su
najmlađi, dugo očekivani sinovi. Verovatno je moglo i duže da majka nije namerno
prekinula dojenje.

Što se krave tiče, ona daje mleko posle teljenja, posle 4-5 meseca se ponovo
pari sa bikom i ostaje steona. Mlečne žlezde nastavljaju da luče mleko jer su
stimulisane muženjem.
Vlasnik krave prestaje sa mužom mesec dana pre ponovnog teljenja i ona "pregori"
(tako kažu seljaci za prestanak lučenja mleka) .

Prema tome, isto je kao kod žene tako i kod krave. Dok postoji stimulans (dojenje, muža)
ženka proizvodi mleko.

Dobar dan.

Uzgred, da maaaalo doprinesem diskusiji: krava je steona, ne skotna. Macka je, npr. skotna.

Zanimljivo pitanje o kome nisam razmisljala, pa sam malo konsultovala brata Googla i evo sta sam našla:

"Kao i ostali sisari, krave luče mleko samo onda kada imaju telad. Graviditet krava, isto kao i ljudi, traje devet meseci. U preko 95% slučajeva na svet donose jedno tele.
Laktacija je period rada mlečne žlezde i kod krava traje deset meseci. Nekoliko časova pred teljenje, krave počinju lučenje kolostruma. Kolostrum je u odnosu na obično mleko značajno bogatiji u vitaminima, mineralnim materijama, mastima i proteinima, među kojima su najznačajniji globulini koji obezbeđuju imunološku zaštitu teladi.

Kolostralni period traje u proseku 7 dana. Na farmama, naročito onim koje su namenjene intenzivnoj proizvodnji mleka, telad se od majki odvaja odmah nakon teljenja, često i bez mogućnosti da posisa prvi kolostrum.
Lučenje mleka raste prvih osam nedelja, nakon čega opada do kraja laktacije (do desetog meseca). Budući da je za lučenje mleka neophodan fizički stimulus (prirodno je to sisanje) lučenje mleka se održava veštačkim mužama. Najveća količina mleka obezbeđuje se trokratnim mužama (tri puta dnevno).

Krave, dok su još u laktaciji, bivaju ponovo oplođene (što znači jednom godišnje). Period zasušenja (period bez laktacije) traje samo dva meseca i to dva meseca pred ponovno teljenje, nakon čega krava ponovo ulazi u laktaciju.
Mlečnost dostiže maksimum do pete laktacije, pa posle opada, zbog čega usled ekonomske neisplativosti krave bivaju zaklane u petoj ili šestoj godini života, iako im je prirodni životni vek čak od 18 do 22 godine."

Back