Svijest nastaje rodjenjem i razvija se cijelog zivota,nema prenatalno porijeklo za razliku od podsvjesti, svijest se stvara nije data za razliku od podsvjesti.Prakticno pojasnjeno svijest bi vam bila kao kompjuter koji moze da se pokvari pa se kupi novi,dok podsvjest bi vam bio kao onaj Usb kabal pomocu koga mozete da sacuvate sve sa starog kompjutera i prebacite sve u novi kompjuter,svaki kompjuter novi koji kupite je kao novi zivot koji dobijete,svijest se mijenja kao i kompjuteri ali ta arhiva uvijek ostaje ista.Samo mnogi ljudi kada se rode nemaju pojma sta im je ostalo sacuvano na njihovom usb odnosno podsvjesti,nego vjeruju samo onome sto vide,sto cuju,sto opaze,sto su drustvu u porodici ili skoli sjutra poslu ili faksu nauce.Citav zivot im prodje da im svijest ne sluzi da spoznaju sebe jer drustvo ne dozivoljava da neko istrazi sebe
E problem covjeka je sto o svojoj svijesti mnogo vise zna nego o podsvjesti,svijest upravo sluzi kao sredstvo pomocu koga se istrazuje sopstvena podsvjest i taj proces drugo traje,najveca nesreca covjeka je sto citav zivot provede u zabludi i ne koristi svoju svijest da bi istrazivao svoju podsvjest i spoznao sebe.Naravno cijelo drustvo pomocu svojih mehanizama moci cini sve da prije nego sto covjeku i padne napamet da pomocu svoje svijesti istrazi svoju podsvjest, prije toga drustvo cini sve da nikada ne istrazis svoju podsvjest nego da ti oni usade svoja vjerovanja,svoje ideje itd i to rade skole,vjerske ustanove,fakulteti, mediji,internet,drustvene mreze,porodica nazalost to covjeku formira svijest kojom ne moze da tumaci svoju podsvjest sto je i krajnji cilj drustva u kom zivimo.Ljudi nisu prirodno predodredjeni da budu navijaci nekog fudbalskog kluba ili glasaci neke politicke partije ili folkeri ili dzezeri itd to su sve programi koje drustvo pomocu svojih mehanizama noci nama usadjuje u mozak takodje ime i prezime nismo birali.Nijedna institucija u drustvu ma kojeg kataktera bila ne zeli da vi kao ljudi upoznate sami sebe,svaka uvijek ide da vas programira i izazove vam strahove ili prezir ili podsmjeh prema necemu da svako od vas pojedinacno misli pa ako imam strah prema necemu ili podsmjeh ili prezir pa to osjecanje sam ja sam birao zato sto slobodno mislim i procjenjujem a to je obican mit,samo vas je drustvo programiralo unaprijed da tako se osjecate isto je i sa navijacima oni su programirani da budu ono sto nisu.