Od traca do istine

marbik:
Zaboravio sam sad tacnu cifru ali je bila jako impozantna a odnosila se na obim prihoda koje americki vojnici generisu za stanovnike okolnih mesta oko baza u nemackoj. I kad je posle bilo razmatranje da ce mozda zatvoriti neku od tih baza da bi je izmestili u bugarsku il rumuniju umalo nije nastao revolt kad su nemci shvatili da im snjima odlaze i zelene shushke koje su bile ubedljivo najveci izvor prihoda okolnih mesta, a i shire jer sigurno nece za neke obichne stvari korisiti dobavljache iz amerike koji su 10 000km daleko vec neke lokalne.
Sigurno, ali ne bas potpuno tacno. Amerikanci imaju svoje dobavljace iz Amerike koji su 10000 km daleko. U bondstilu postoji McDonalds, postoje prodavnice svakakve robe koje se donose iz Amerike, koje su oslobodjene poreza i svih dadzbina i jeftinije nego u Americi. Bio, video, jeo u Mc-u, kupio 501 za 33 dolara. A sigurno je da i potrose ogroman novac lokalno koji ide ljudima i firmama okolo, npr. ciscenje smeca, ciscenje toaleta, snabdevanje dela vode i sl. Za lokalnu ekonmoju to je mnogo para.

vruj mi, a to vrlo dobro znam, americka vojska koristi samo americke proizvode! Iz 2 jako dobra razloga, prvo ekonomskog, a drugo, jel ti stvarno mislis da ce americka vojska recimo hranu ili bilo sta drugo, da kupuje negde drugde? :-) a razmisli i zasto... jedini proizvod koji oni koriste a nije njihove proizvodjne su *****! inace , nemci ih teraju iz nemacke, a japan ih tera iz japana, nikom netrebaju americke baze, i neznatna je materijalna dobit od njih!

daj bre zorane nemoj da smaras vise jel opet treba da kopam textove. Materijalna korist je znatna na lokalnom nivou za mesta oko baze, naravno da nije na makronivou kao procenat gdp-a, kad su japan i nemcka 2 i 3 najjaca privreda sveta. A slazem se da imaju dosta americkih dobavljaca ali npr. za hranu imaju jako jako stroge propise i tu hranu sami spreamju, sa njihovm standardnom tehnologijom, ali je nabavljaju iz lokalnih izvora.
Pa razmislite samo, hrana koja je inace jeftina roba je je jako opterecna transportnim troskovima. Znaci npr. krastavac iz amerike bi u nemackoj u konacnom obracunu u % bio znacajno skuplji od istog iz nemacke samo zato sto su transp. troskovi veliki. Ali naravno tenderi za dobavljave amerk. vojske, pogotovo ino dobavljace su jako ostri.

ZORANNS83:
vruj mi, a to vrlo dobro znam, americka vojska koristi samo americke proizvode! Iz 2 jako dobra razloga, prvo ekonomskog, a drugo, jel ti stvarno mislis da ce americka vojska recimo hranu ili bilo sta drugo, da kupuje negde drugde? :-) a razmisli i zasto... jedini proizvod koji oni koriste a nije njihove proizvodjne su *****! inace , nemci ih teraju iz nemacke, a japan ih tera iz japana, nikom netrebaju americke baze, i neznatna je materijalna dobit od njih!

cuj neznatna...
pa jel znas koju su nemci digli frku kada su amerikanci najavili iseljavanje njihove baze?
cifre su ogromne, nesto tipa preko 60-70% prihoda u okolini je dolazilo od amerikanaca...

marbik:
daj bre zorane nemoj da smaras vise jel opet treba da kopam textove. Materijalna korist je znatna na lokalnom nivou za mesta oko baze, naravno da nije na makronivou kao procenat gdp-a, kad su japan i nemcka 2 i 3 najjaca privreda sveta. A slazem se da imaju dosta americkih dobavljaca ali npr. za hranu imaju jako jako stroge propise i tu hranu sami spreamju, sa njihovm standardnom tehnologijom, ali je nabavljaju iz lokalnih izvora.
Pa razmislite samo, hrana koja je inace jeftina roba je je jako opterecna transportnim troskovima. Znaci npr. krastavac iz amerike bi u nemackoj u konacnom obracunu u % bio znacajno skuplji od istog iz nemacke samo zato sto su transp. troskovi veliki. Ali naravno tenderi za dobavljave amerk. vojske, pogotovo ino dobavljace su jako ostri.
Hrana ne dolazi iz lokalnih izvora, uglavnom su u pitanju usluge (koje sam nabrojao) i lokalni prihodi kada su Ameri van baze i lokalci koji rade u bazama, ali suma sigurno nije zanemarljiva. Imao sam priliku da vidim i u britanskim vojnim kampovima hranu i ona je engleska.

Samo malo da se vratim korenima...
Sombor je preko noci dobio 29 raznih banaka sto domacih sto stranih. Nesto se kuva. Da ce NATO da udje, jos je na nivou spekulacije, a prica da ce neki 'talijan da uzme u zakup ili slicno... je aktuelna vec 20-30 ( dvadeset do trideset !!! ) godina. Ko zna sta ce tu sve biti. U medjuvremenu je pista gaaaadno ostecena 1999. Sportski aerodrom je izmesten u obliznje selo...a Subotica/Bikovo je vec blagovremeno istakla kandidaturu, ljubazno se ponudila, da udomi sva eventualna sredstva za buduce projekte na temu...

Back