Одакле ти то да је копија грчке? Црква је била једна до велике шизме. Нема ту никаквог копија, постоје само аутокефалности а службе су исте. Био сам на служби у грчкој, румунској, руској и нашој цркви. Једина разлика је у језику службе. У нашој и руској је исто.
Mi je nismo izmislili garant. Sve te pravoslavne crkve koje pominješ su otcepljne od grčke (vizantijske). Koliko mi se čini, Srbi su dobili autokefalnost od Bugara (Ohridska arhiepiskopija)?
После уништења Првог бугарског царства (током
971. и
972. године) под власт
Византије су потпале све епархије дотадашње Бугарске патријаршије, а на запоседнутим подручјима је почео да јача утицај
Цариградске патријаршије. Недуго потом, након избијања народног
устанка (976), устаничком вођи
Самуилу је пошло за руком да створи велико јужнословенско царство. Упоредо са изградњом
државе, цар Самуило је приступио преуређењу црквених односа на ослобођеним подручјима. Након разних промена и премештања црквеног средишта (из бугарског
Доростола преко
Сердике у
Воден и
Моглен), Самуило је крајем 10. века уредио ново црквено средиште у
Преспи, чиме је створена нова
Преспанска архиепископија. Током познијих година Самуилове владавине, када је порастао значај
Охрида као главног центра политичке власти, у тај град је из Преспе пренето и седиште архиепископије, која је такође сматрана и патријаршијом, а такво уређење је задржано и за време владавине Самуилових наследника