Od kada su Srbi počeli da koriste reč hiljadu umesto tisuću, i druge jezičke začkoljice

Хиљаду је грчка реч. У српском има доста грчких речи које су улазиле у српски током дугог периода контакта Срба са Византијом и касније утицајем грчке цркве на хришћане у Турској.

Хиљаду је грчка реч. У српском има доста грчких речи које су улазиле у српски током дугог периода контакта Срба са Византијом и касније утицајем грчке цркве на хришћане у Турској.
Ali Milojević kaže tisuća 1871. godine! Vizantija je bila bar 500 godina pre toga

Čitam Dela Prave Stare Srbije od M.S. Milojevića objavljeno 1871. godine i on koristi reč tisuću (a ne grčku reč hiljadu) pa se pitam:

Od kada su Srbi počeli da koriste reč hiljadu umesto tisuću?
Pa i danas Srbi u Hrvatskoj izgovaraju "Tisucu"umesto hiljadu.mada bi mozda to moglo i da se izgugla,ali ne mislim da su Srbi sa ove strane Save i Drine ikada koristili tu rec.

Pa i danas Srbi u Hrvatskoj izgovaraju "Tisucu"umesto hiljadu.mada bi mozda to moglo i da se igugla,ali ne mislim da su Srbi sa ove strane Save i Drne ikada koristili tu rec.
Srbi u Hrvatskoj ne smeju ni da se predstave kao Srbi a ne da govore hiljadu. :/

Pa i danas Srbi u Hrvatskoj izgovaraju "Tisucu"umesto hiljadu.mada bi mozda to moglo i da se igugla,ali ne mislim da su Srbi sa ove strane Save i Drne ikada koristili tu rec.
a jel čitaš ti šta ja pišem?
Miloš S. Milojević (1840—1897)
je jedan od izuzetno značajnih "srbenda", a on kaže tisuću i to u knjizi gde veliča srpstvo

Pa rodjen covek u Macvansko-podrinjskom okrugu,sto je bilo na granici sa Hrvatskom,a pod Austro-Ugarskom.Kada sam napisao sa ove strane.mislio sam i na juzni deo Vojvodine,dakle ispod Save.Citao sam i Dositejeve knjige i Vukove,nigde se nije spomenula "Tisuca",nego je bila 'Iljada.
Tršić (Vuk) je otpriliki isto udaljen od Drine (austrougarske granice) kao i Bogatić (Milojević) a Dositej je bio iz Banata, tada austrougarske.

I Vuk i Dositej su se školovali prvo u manastiru (dakle grčki uticaj, otuda i hiljada) dok je Milojević išao u gradsku srpsku školu (otuda srpska reč tisuća)

Tršić (Vuk) je otpriliki isto udaljen od Drine (austrougarske granice) kao i Bogatić (Milojević) a Dositej je bio iz Banata, tada austrougarske.

I Vuk i Dositej su se školovali prvo u manastiru (dakle grčki uticaj, otuda i hiljada) dok je Milojević išao u gradsku srpsku školu (otuda srpska reč tisuća)
Da,lai je Vuk prosao tadasnju Srbiju uzduz i popreko,a tako je i sa Dositejem,najmanje vremena je za svoga zivota proveo u Vojvodini.Ne kazem nista,ko zna zasto je Milos napisao to u tom kontekstu.Mozda je ziveo okruzen bunjevcima koji su imali oduvek taj izgovor.Mora da postoji neki razlog.

Da,lai je Vuk prosao tadasnju Srbiju uzduz i popreko,a tako je i sa Dositejem,najmanje vremena je za svoga zivota proveo u Vojvodini.Ne kazem nista,ko zna zasto je Milos napisao to u tom kontekstu.Mozda je ziveo okruzen bunjevcima koji su imali oduvek taj izgovor.Mora da postoji neki razlog.
kada je došao do Smedereva, tu je prepisao narodnu pesmu od lokalnih ljudi koja je malo poznata
https://forum.krstarica.com/threads/jeka-udovica-i-omer-celebija.961045/
i u pesmi se kaže tisuća.

Obzirom da je srpska crkva kopija grčke, cenim da su tamo videli hiljadu a da običan narod to nije baš koristio?
Одакле ти то да је копија грчке? Црква је била једна до велике шизме. Нема ту никаквог копија, постоје само аутокефалности а службе су исте. Био сам на служби у грчкој, румунској, руској и нашој цркви. Једина разлика је у језику службе. У нашој и руској је исто.

У време Доситеја Обрадовића није било Аустроугарске монархије. Аустроугарска монархија настала је 1867 а Доситеј је умро 1811.

У време Доситеја Обрадовића није било Аустроугарске монархије. Аустроугарска монархија настала је 1867 а Доситеј је умро 1811.
U redu, tada je bila Habzburška monarhija (za mene koji sam poprilično ignorantan je isto jer nije bila Srbija).

Одакле ти то да је копија грчке? Црква је била једна до велике шизме. Нема ту никаквог копија, постоје само аутокефалности а службе су исте. Био сам на служби у грчкој, румунској, руској и нашој цркви. Једина разлика је у језику службе. У нашој и руској је исто.
Mi je nismo izmislili garant. Sve te pravoslavne crkve koje pominješ su otcepljne od grčke (vizantijske). Koliko mi se čini, Srbi su dobili autokefalnost od Bugara (Ohridska arhiepiskopija)?

После уништења Првог бугарског царства (током 971. и 972. године) под власт Византије су потпале све епархије дотадашње Бугарске патријаршије, а на запоседнутим подручјима је почео да јача утицај Цариградске патријаршије. Недуго потом, након избијања народног устанка (976), устаничком вођи Самуилу је пошло за руком да створи велико јужнословенско царство. Упоредо са изградњом државе, цар Самуило је приступио преуређењу црквених односа на ослобођеним подручјима. Након разних промена и премештања црквеног средишта (из бугарског Доростола преко Сердике у Воден и Моглен), Самуило је крајем 10. века уредио ново црквено средиште у Преспи, чиме је створена нова Преспанска архиепископија. Током познијих година Самуилове владавине, када је порастао значај Охрида као главног центра политичке власти, у тај град је из Преспе пренето и седиште архиепископије, која је такође сматрана и патријаршијом, а такво уређење је задржано и за време владавине Самуилових наследника

Back