Od danas je moguć uvoz polovnih vozila iz SAD u Srbiju

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
236.409
Eto, stigli smo i do toga, samo vam ne preporučujem uvoz električnih i plug in hibrida jer su u SAD drugačiji utikači pa bi tu moglo da bude problema.

Pravilnik o ispitivanju počinje da se primenjuje danas, 30. septembra čime zvanično kreće uvoz polovnjaka iz Amerike.

Ko će raditi pregled vozila i koliko će koštati?

Sve ovo će proveravati pravna lica koja su dobila ovlašćenje Agencije za bezbednost saobraćaja, a to su, kako je za sajt Polovni automobili potvrdio Milojević, Centar za motorna vozila Auto-moto saveza Srbije i laboratorija Mašinskog fakulteta u Beogradu.

U ovom momentu nije poznato koliko će koštati modifikacije, recimo prepravka snopa svetala ili pokazivača pravca, ali se cena samog uverenja Agencije neće menjati - biće 3.000 dinara, uz administrativnu taksu.
https://www.021.rs/story/Info/Bizni...-danas-moguc-uvoz-polovnih-vozila-iz-SAD.html
Eto, pa srećno vam bilo. Da li ćete koristiti ovo?

Screenshot_2024-10-01-11-21-23-471-edit_com.hsv.freeadblockerbrowser.jpg

Poslednja izmena od moderatora:

Prestani da se blamiras, profesore pilotskih nauka…
Ako imas Google, moras da imas malo mozga da razumeš šta taj Google kaže..
Tebi je samo bitno da jao učestvuješ, a znanje skoro nula.
Savetuješ ljude kako da voze i koče, a jedva da voziš i svoj auto, pričaš o potrošnji goriva a jedva jedan rezervoar mesečno potrosis, kenjas o ceni servisa a jednom promenio ulje u autu za 10 godina…
U kakvom polusvetu ti živiš?

Inače EV punjači rade na 240v.

Poslednja izmena:
Ne lažiii vi ameri štedite i na struji, 120 volti pa to ne možeš ni fen da uključiš :rotf:

Iskreno, ja sam u početku mislio da se sprdas i zazas po sajtu, ali sam vremenom (ko i mnogi drugi) ukapirao da nisi preterano bistar..

Bolje da ćutiš na temama, nego da lupetaš gluposti, drži se ti Lidl-a i cene praška 👍
Za automobil tene. ne znam šta bi ti uopšte mogao da kazes sa svojim više nego skromnim vozackim iskustvom.

Evo bacio sam 5 minuta svog života da odgovorim jednom beznačajnom liku.
Racunam ipak, to vreme će se nekako isplatiti vreme jer od sada umesto odgovora šaljem uvek copy/paste isti tekst, kad dotični opet počne da lupa gluposti, a to često radi.
Ako se nekom od drugih foruma svidja moj koncept, slobodno dopunite tekst i šaljite dalje.

- Kako neko ko je zadnji put kupio auto pre 10 godina može nekom da deli savete o kupovini bilo kakvog vozila?
- Kako neko sa minimumom vozackog iskustva, i 80.000 km za 10 godina, može da pomisli da je uopšte aktivan vozač i deli savete o vožnji, potrošnji ili kvalitetu goriva?
- -Kako neko ko za 10 godina nije promenio diskove i pločice moze drugima da pametuje o zameni istih?
- Kako neko ko je pre 10 godina kupio basic Hyundai kršić koji od opreme ima volan i ključ, može da pomisli da komentariše savremene tehnologije?
- Kako neko ko je jednom u 10 godina zamenio ulje, zna nešto o cenama servisiranja?
- Kako neko ko EV ili Hybrid video samo na Google, može da komentariše kvalitet takvih vozila?
- Kako nekog ko se budi u pola noći samo da bi pisao na Krstarici poruke, shvatati kao ozbiljnog sagovornika?

…isteklo mi 5 minuta, nadam se da će neko od foruma sa dopuniti spisak😎

Pricam sa ujakom koji je inace povratnik iz Amerike i koji hoce da doveze auto iz te drzave. Kazem mu da je izgleda dozvoljen uvoz a on kaze a sto bih ga carinio kad mogu da vozim na americke table?
Plus taj neki model koji on hoce da uzme je 50000$ nov a star dve godine je 47000-48000 jer na nov se mora dugo cekati a radi se o Toyoti Highlander. Takav model u Srbiji je 70400€.
Ako bude uslov da se u ovlascenom servisu radi prepravka to ce kostati poprilicno.

Poslednja izmena od moderatora:
Pricam sa ujakom koji je inace povratnik iz Amerike i koji hoce da doveze auto iz te drzave. Kazem mu da je izgleda dozvoljen uvoz a on kaze a sto bih ga carinio kad mogu da vozim na americke table?
Plus taj neki model koji on hoce da uzme je 50000$ nov a star dve godine je 47000-48000 jer na nov se mora dugo cekati a radi se o Toyoti Highlander. Takav model u Srbiji je 70400€.
Ako bude uslov da se u ovlascenom servisu radi prepravka to ce kostati poprilicno.
Vise od 10k evra za prepravku?

,

Pre jedno godinu-dve se još osećala nestašica čipova, pa su polovna vozila prodavana po ceni kao da su nova.
Sad se to normalizovalo, evo par slika čisto za poredjenje, ali generalno zavisi od kilometraže i nivoa opreme.
U principu bi mogao da vozi na američke table, ali to bas nije 100% legalno, iz više razloga. Da ne dužim, ali problem je americka registracija, osiguranje i sa druge strane sto bi morao da izlazi iz Srb svakih 90 dana (ili 6 meseci, zaboravio sam), i plus niko osim njega ne može da vozi taj auto.

Noviji automobili imaju softverska rešenja gde mogu milje i km da se menjaju, neki čak imaju i žute žmigavci (naročito u Kanadi), ali generalno trošak je transport, carina ili porez (ne znam šta od toga ima), promena prednjih i zadnjih farova.

IMG_8944.pngIMG_8943.png

Evo stoji auto vec mesecima u oglasima na polovnimautomobilima, za 20.000 evra, u Feketicu, niko ga nece. Ne vole ljudi motor od 7500 kubika sa 242 konja koji trosi 50 litara, pa to ti je :D

Pogledajte prilog 1619864

taj spada u uvoz oldtajmera, za njega važi drugi zakon.
A niko ga nece ne zbog potrošnje goriva ili slično (jer to se ne kupuje ko daily druver), nego sto mu je ovde realna cena $2-3k na oglasima..

Svakako da je isplativo za skuplja vozila.
Treba izbegavati automobile proizvedene u americkim fabrikama, i traziti na primer eu automobile proizvedene u Evropi i izvezene u USA, isto tako sa Japancima..
Takvi imaju sve pripreme i za EU tržište, pa ako menjas farove na primer, mogu da se stave ovde pre nego ode u kontejner.
Homologacija takodje ne bi bila problem (ako su proizvedeni u EU).

Jel to zakon za oldtajmere iz amerike (30+) ili za ove novije krševe što fogo stavlja? 🤔

Na normalne poruke ću i normalno da ti odgovorim…

Zakon za oldtajmere je posebno regulisan i tu je bilo nekih silnih problema u prošlosti sa muvačinom u onom muzeju automobila. Kažu ljudi da vec nekoliko godina nije bilo moguće da se oldtajmer uveze zbog toga. Navodno novim zakonom sad ce to sve biti regulisano.

A ovaj sto sad pocinje je generalno za uvoz automobila koji nisu proizvedeni za EU tržište, ali ce se odobriti uvoz ako ispune uslove iz pravilnika.

Back