Što se tiče bukvalnih neradnika, najčešće su nekom na grbači pa žive kao paraziti (čitaj mamini i tatini sinovi). Neki od njih lepo zarađuju po kladionicama (znam par njih kojima se baš isplati) pa ih to dovoljno ubedi da su ''uspešni i sposobni da se samostalno izdržavaju'' i da tako nastave. Ali ne verujem da u ovoj temi na njih misli.
Dosta studenata radi preko omladinske ili privatno, privremeno, ili imaju neka povremena primanja na šminkanja, nokte, frizure i to, ili web dizajn, admin, digitalno slikanje ... okej ovo zadnje nije baš često ali je lični primer. Znam neke devojke koje zarađuju na nekim revijama i čudima, valjda kao modeli, hostese i slično, dalje ne bih da nagađam. Naravno da ne izostavim ni momke koji se bave svakavim ''preprodajama'' posebno u manjim naseljima.
Dosta ljudi inače radi povremene poslove. Moj otac popravlja sve i svašta i to nam donosi dobar deo prihoda. Bitno je da se za njega čulo, da radi pošteno i da su cene niže od ovih ''profesionalaca''.
Sad imaš i prodaju starih stvari. To je bar moju porodicu dosta držalo kad nije bilo posla. Imaš gomilu sajtova i aplikacija za to, čak i besplatnih, ne bih da navodim koje da ne bude reklamiranje ili nešto.
Slično je i sa starijim nezaposlenim ljudima koji gaje životinje/biljke i prodaju njihove proizvode, ili prave neke druge (npr. džemper, šal, pa onda kolači, džem...).
E sad, znam par konkretnih primera što letuju i zimuju a ''nemaju primanja'', oni najčešće žive od tuđe penzije, čak i preko tuđeg groba što bi se reklo. Nije da sudim, teško se živi... ali takvi ne brinu da li će imati za hleb ili struju, već da li će nositi markiranu haljinu i Ajfon 7.