KillaBeez
Obećava
- Poruka
- 83
Nisam nesto upucen u ekonomiju, pa nikako ne mogu da dodjem do odgovora: od cega zavisi kurs dinara i uopste ostalih valuta?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
1. Kolicine novca u opticaju
2. Spoljnotrgovinskog deficita/suficita
Dinar postoji samo u opticaju u Srbiji
Dinar ne važi u drugim zemljama.
Zavisi o kojoj valuti pricas. Ako te zanima dinar, to je od jorGovankinog cefa.
U našem slučaju od; ----kolicine novca koju pumpaju iz rezervi na tržište stvarajuci vestacku traznju ...Novca iz kredita. .Kod nas je sve vestacki sa političkom pozadinom u održavanju nečega ili nekoga ....Krajnji rezultat je taj da će dinar otići u 3 lepa a nama će ostati dugovi od branjenja kursa tog istog din koje neko koristi u političke svrhe prikazuvajuci stvari kakve nisu..
ti se zezas?
jel vazi to i za dolar?
Nije tacno
Kurs zavisi od ponude i potraznje. Sto se vise trazi euro vrednost eura raste. Posto mi imami trgovinski deficit euro stalno po malo raste. Da imamo 20 milijardi eura godisnje extra prhode od recimo legalizacije marihuane onda bi dinar bio stabilan.
Ovako ne mozes da imas BDP 40 milijardi dolara i da ocekujes da imas stabilnu valutu a svi hoce da kupuju strane cokolade, obuce, garderobe, uredjaje, automobile i slicno.
- - - - - - - - - -
Naravno da vazi. Samo sto dolar ima i element izvoza valute jer cini 65% svih svetskih deviznih rezervi.
Tražnja je nešto što se i veštački stvara danas ..Nazalost.Ovo je vise bilo figurativno. ..Ali da te pitam cime se meri tražnja???
A traznja se meri cenom.
Ima tu jos stvari ....Vestacka, slucajna, prirodna ili ne... traznja je traznja. A traznja se meri cenom.
To je pitanje dal je to dobro i dokle to moze ici.,Naivno je misliti da neko moze samo da stampa a neko da skuplja .Već sam ti odgovorio na ovo na drugoj temi ..O mogućnosti da Kinezi plasiraju 3.5triliona $ deviznih rezervi na svetsko trziste preko kredita zaduženim zemljama (sa malim kamatama) za kupovinu svoje robe a zapadne banke preplave bas tim $ ...Koje oni nemaju sansi da uvale nikom drugom do samim sebi...Tražnja za $ tu bi bila u problemu zar ne? ,,,,Danas imaju dobru saradnju i stvari se drze kako tako ok ali je naivno razmisljati da se Kinezi ne mogu resiti $ .....Zavisnost je obostrana u ovom slucaju i jedni i drugi imaju adute sa kojim se ucenjuju..Ne samo i iskljucivo jedni kako je to bilo do pre koju godinuAmeri ga stampaju u nedogled ali izgleda da je Rusiji i Kini drzai dolar od svojih valuta![]()
To je pitanje dal je to dobro i dokle to moze ici.,Naivno je misliti da neko moze samo da stampa a neko da skuplja .Već sam ti odgovorio na ovo na drugoj temi ..O mogućnosti da Kinezi plasiraju 3.5triliona $ deviznih rezervi na svetsko trziste preko kredita zaduženim zemljama (sa malim kamatama) za kupovinu svoje robe a zapadne banke preplave bas tim $ ...Koje oni nemaju sansi da uvale nikom drugom do samim sebi...Tražnja za $ tu bi bila u problemu zar ne? ,,,,Danas imaju dobru saradnju i stvari se drze kako tako ok ali je naivno razmisljati da se Kinezi ne mogu resiti $ .....Zavisnost je obostrana u ovom slucaju i jedni i drugi imaju adute sa kojim se ucenjuju..Ne samo i iskljucivo jedni kako je to bilo do pre koju godinu
Pa ebiga to je borba neprestana. Jednostavno dolar ce vladati dok ga vecina sveta drzai za rezervnu valutu... njega i njegovog brata eura. A drzace ga dokle god je americko trziste interesantno kinezima, kao i evropsko Rusima. Kako teku sankcije Rusiji izgleda da je ipak EU trziste bitnije Rusima nego obratno. S druge strane znamo da je Kinezima i te kako bitno americko trziste.
Sve u svemu postoji sprega izmedju svih ekonomija. Propast bilo koje donosi zlo svima ostalima. Dakle ne radi se tu o nikakvom ratu do unistenja koji ti mislis da se vodi. Niti ce propasti ni jedna ekonomija. Jednostavno u pitanju je rat za uspostavljanje balansa. Taj rat postoji hiljadama godina. Balans!
Ali ti si daleko od toga da to skapiras. Ti mislis kako cela Kina sada sedi za TV aparatima i ceka kako ce da propadne Amerika i kako prizeljkuje da Amerika propadne.
Ali njih to ne zanima. Kinezima je bitan biznis.
A to sto nasi Srbi obicno nesposobni neradnici nemaju nista od zivota, pa prizeljkuju neku katastrofu .. u fazonu ako sam ja gladan neka propadne ceo svet, a lakse ti je da se nadas tome nego da ustanes iz fotelje i nadjes posao.. to su vec bolesne mastarije klasicne depresije koja je nasiroko rasprostranjena po Srbiji.
Ja eto zelim da Americka privreda bude najjaca i da sve ostale ekonomije sa njom napreduju. Jer gde je napredak tu je meni dobro. Tamo gde je propast tamo je tebi dobro... pa te razumem.
Znam samo da nas ubi ovaj "štelujući" kurs.Pošto se u Srbiji 70% robe uvozi svi mi zavisimo od kursa dinara,koji svake godine na početku devalvira i uvoznicima uzme i do 10% profita.
Sta je dobro. Srbiji treba veci izvoz i manji uvoz i najlakse je to uraditi za kursom.
Inace ne postoji ekonomsko cudo na svetu (makar sve koji sam poducio) koji nije imao slabu valutu u odnosu od nemackog, japnaskog, juzno korejskog do kinezkog.
Šta mi da izvozimo osim čiste sirovine( žito,kokuruz, jabuke, čelik), a uvozimo skoro sve ostalo gde da napravimo tu razliku o kojoj pričaš.Bilo bi lepo kad bi moglo.