Od cega zavisi kurs dinara?

Dinar postoji samo u opticaju u Srbiji
Dinar ne važi u drugim zemljama.

Што даље значи да је у ствари валута у Србији евро, а да су динари у ствари облик бонова. Грађани добијају одређени број бонова које могу да размене за робу или услуге. А у ствари се све битно рачуна у еврима, кредити се узимају у еврима, свака роба је процењена у еврима, плата се исплаћује у еврима, или се не исплаћује у еврима већ послодавац запосленом даје бонове (динаре) еквивалентне одређеној количини евра. Кирију закупац плаћа у еврима. Све је у еврима у овој држави, само су бонови за свакодневне активности у динарима.

A, pošto već kažeš da si slabo upućen u ekonomiju, što malo ne guglaš na temu makroekonomija, finansijska tržišta, devizni kurs? Naučićeš svašta zanimljivo, a možda dođeš i do odgovora na pitanje.

No, kurs neke valute zavisi od mnogo faktora. Kao i za sve ostalo, i za valutu važi da njena vrednost zavisi od ponude i tražnje. Ali, generalno se može reći da jačina valute zavisi od privrede koja stoji iza nje.Teško će se desiti da neka raspala privreda (kao npr. naša) ima jaku valutu. Zatim, zavisi od monetane politike zemlje, odnosno od količine novca u opticaju. Količina novca u opticaju zavisi od dosta faktora, ali i od toga da li se vodi ekspanzivna ili restriktivna monetarna politika, a to opet zavisi od ciljeva koji se žele postići, a i od gledišta koje kreatori monetarne politike jedne zemlje zastupaju (drugačije rečeno- različite ekonomske teorije imaju različita gledišta oko toga kako treba postići neke ciljeve). Dalje, kao što je pomenuo neko pre mene, zavisi od trgovinskog suficita/deficita- ako mnogo više uvoziš nego što izvoziš, strana valuta će vredeti više jer ćeš morati da je kupuješ kako bi plaćao tu uvezenu robu. Uglavnom, o ovom pitanju može da se napiše jedan obiman rad, tako da bi bilo mnogo lakše da guglaš. Ja se nadam da sam pomogao i da nisam u žurbi lupio neku glupost. :)

U našem slučaju od; ----kolicine novca koju pumpaju iz rezervi na tržište stvarajuci vestacku traznju ...Novca iz kredita. .Kod nas je sve vestacki sa političkom pozadinom u održavanju nečega ili nekoga ....Krajnji rezultat je taj da će dinar otići u 3 lepa a nama će ostati dugovi od branjenja kursa tog istog din koje neko koristi u političke svrhe prikazuvajuci stvari kakve nisu..

U našem slučaju od; ----kolicine novca koju pumpaju iz rezervi na tržište stvarajuci vestacku traznju ...Novca iz kredita. .Kod nas je sve vestacki sa političkom pozadinom u održavanju nečega ili nekoga ....Krajnji rezultat je taj da će dinar otići u 3 lepa a nama će ostati dugovi od branjenja kursa tog istog din koje neko koristi u političke svrhe prikazuvajuci stvari kakve nisu..

Nije tacno

Kurs zavisi od ponude i potraznje. Sto se vise trazi euro vrednost eura raste. Posto mi imami trgovinski deficit euro stalno po malo raste. Da imamo 20 milijardi eura godisnje extra prhode od recimo legalizacije marihuane onda bi dinar bio stabilan.

Ovako ne mozes da imas BDP 40 milijardi dolara i da ocekujes da imas stabilnu valutu a svi hoce da kupuju strane cokolade, obuce, garderobe, uredjaje, automobile i slicno.

- - - - - - - - - -

ti se zezas?
jel vazi to i za dolar?

Naravno da vazi. Samo sto dolar ima i element izvoza valute jer cini 65% svih svetskih deviznih rezervi.

Nije tacno

Kurs zavisi od ponude i potraznje. Sto se vise trazi euro vrednost eura raste. Posto mi imami trgovinski deficit euro stalno po malo raste. Da imamo 20 milijardi eura godisnje extra prhode od recimo legalizacije marihuane onda bi dinar bio stabilan.

Ovako ne mozes da imas BDP 40 milijardi dolara i da ocekujes da imas stabilnu valutu a svi hoce da kupuju strane cokolade, obuce, garderobe, uredjaje, automobile i slicno.

- - - - - - - - - -

Naravno da vazi. Samo sto dolar ima i element izvoza valute jer cini 65% svih svetskih deviznih rezervi.

Tražnja je nešto što se i veštački stvara danas ..Nazalost.Ovo je vise bilo figurativno. ..Ali da te pitam cime se meri tražnja???

A traznja se meri cenom.

Tražnja je funkcija cene, ali se meri količinom. A, onda možemo da posmatramo i iz drugog ugla, pa da kažemo da količina određuje cenu. Onda dolazimo do toga da ponuda je ponuda. I tako u krug, igramo se da li je starija koka ili jaje. Poenta je, cena valute ne zavisi samo od ponude i tražnje. Tačno je da se na kraju svede na ponudu i tražnju, ali razlozi za to su mnogo dublji.

Zavisi od ciljeva monetarne politike. Tj. od volje tajkuna, koji svoje interese ostvaruju preko guvernera NB Srbije. Ako njima odgovara nizi kurs, NBS upumpava dinare, povecava se ponuda i time obara kurs i obrnuto... To je realno, a kako bi trebalo da bude ima u teoretskim knjigama.

Vestacka, slucajna, prirodna ili ne... traznja je traznja. A traznja se meri cenom.
Ima tu jos stvari ....
Tražnja predstavlja količinu robe koju su potrošači spremni da kupe.. Želja za posedovanjem robe određuje spremnost da se ta roba kupi po određenoj ceni, a mogućnost potrošača određena je količinom novca ili prihoda da se taj proizvod po određenoj ceni i kupi
....Kada upotrebljavamo pojam kursevi valuta, najpre treba ustanoviti definiciju pojma valauta,. Kada se govori o novcu uopšte, treba se znati da postoje dve vrste stranog novca i to devize i valute. Zazlika između ova dva pojma je takođe važna u razumevanju pojma – kursevi valuta. Devize predstavljaju sva kratkoročna potraživanja, obično do tri meseca, prema inostranstvu u stranoj valuti. Sa druge strane, valute predstavljaju efektivni strani novac, gotov novac, koji je u nekoj određenoj zemlji zakonsko sredstvo plaćanja. Prema navedenom, osnovna razlika između deviza i valuta je u tome što su devize žiralni, a valute efektivni strani novac.
U svakom slučaju, kursevi valuta ili devizni kurs po definiciji predstavlja cenu valute koja je izražena u domaćem novcu. Jednostavnim jezikom rečeno, devizni kurs pokazuje koliko treba platiti jedinica domaćeg novca za jednu ili sto jedinica stranog novca. Ovakav način izražavanja cena stranih valuta (kursevi valuta) se najčešće koristi. Bitno je istaći karakterističnost koju ima strani novac u odnosu na domaći novac. Naime, domaći novac na domaćem tržištu predstavlja samo meru vrednosti ili merilo cena kojim se izražava cena određene robe. To znači da domaći novac na domaćem tržištu nije roba, dok je strani novac na domaćem tržištu roba kao svaka druga, tako da ima i svoju cenu, odnosno devizni kurs. Posebno je važno što strana valuta kao specifična roba istovremeno predstavlja i merilo cena u zemlji koja je taj novac emitovala, zato je kod formiranja cena te valute (kursevi valuta) značajan uticaj te valute u odnosu ponude i tražnje, ali i mere ekonomske politike zemlje koja je tu valutu emitovala.

Kada se formiraju kursevi valuta važna je činjenica da ponuda strane valute dolazi od izvoza, a tražnja za stranom valutom dolazi od uvoza. To znači da se formiranje deviznog kursa u osnovi zasniva na platnobilansnom metodu, jer ponuda i tražnja strane valute, zapravo dolazi od platnog bilansa jedne zemlje. Drugim rečima, kada se formiraju kursevi valuta imamo sledeću situaciju – ako platni bilans teži ka suficitu, devizni kurs valute će ispoljavati tendenciju pada (razlog je povećana ponuda deviza), u protivnom, ako platni bilans teži ka deficitu, tada će devizni kurs strane valute pokazati tendenciju porasta (povećana tražnja deviza)

Sta drzi dinar relativno stabilno????

Poslednja izmena:
Na kurs utice jedino traznja i ponuda. Dakle sve sto se desava u svetu, pa i mere FED i NBS i sl su stvari samo elementi koji uticu na traznju. A traznja gradi cenu. Sto je veca traznja to je i veca cena. Pogotovo ako ponuda ne prati traznju.

Da bi se neki kurs vestacki odrzavao mora da se ima cime da se to odrzava. Kao Kinezi sto su drzali slab juan decenijama kupovinom dolara na trzistu tj prodajom juana. Ali da pre toga nisu imali ogroman izvoz u SAD i nisu dobili ogromne kolicine dolara od SAD ne bi imali odakle da prodaju dolare odnosno odrzavaju juan slabim.

Dakle kakvo god da je formiranje kursa ono je na realnim osnovama. Tako je i kurs dolara realan.

Ameri ga stampaju u nedogled ali izgleda da je Rusiji i Kini drzai dolar od svojih valuta :D

Ameri ga stampaju u nedogled ali izgleda da je Rusiji i Kini drzai dolar od svojih valuta :D
To je pitanje dal je to dobro i dokle to moze ici.,Naivno je misliti da neko moze samo da stampa a neko da skuplja .Već sam ti odgovorio na ovo na drugoj temi ..O mogućnosti da Kinezi plasiraju 3.5triliona $ deviznih rezervi na svetsko trziste preko kredita zaduženim zemljama (sa malim kamatama) za kupovinu svoje robe a zapadne banke preplave bas tim $ ...Koje oni nemaju sansi da uvale nikom drugom do samim sebi...Tražnja za $ tu bi bila u problemu zar ne? ,,,,Danas imaju dobru saradnju i stvari se drze kako tako ok ali je naivno razmisljati da se Kinezi ne mogu resiti $ .....Zavisnost je obostrana u ovom slucaju i jedni i drugi imaju adute sa kojim se ucenjuju..Ne samo i iskljucivo jedni kako je to bilo do pre koju godinu

Poslednja izmena:
To je pitanje dal je to dobro i dokle to moze ici.,Naivno je misliti da neko moze samo da stampa a neko da skuplja .Već sam ti odgovorio na ovo na drugoj temi ..O mogućnosti da Kinezi plasiraju 3.5triliona $ deviznih rezervi na svetsko trziste preko kredita zaduženim zemljama (sa malim kamatama) za kupovinu svoje robe a zapadne banke preplave bas tim $ ...Koje oni nemaju sansi da uvale nikom drugom do samim sebi...Tražnja za $ tu bi bila u problemu zar ne? ,,,,Danas imaju dobru saradnju i stvari se drze kako tako ok ali je naivno razmisljati da se Kinezi ne mogu resiti $ .....Zavisnost je obostrana u ovom slucaju i jedni i drugi imaju adute sa kojim se ucenjuju..Ne samo i iskljucivo jedni kako je to bilo do pre koju godinu

Pa ebiga to je borba neprestana. Jednostavno dolar ce vladati dok ga vecina sveta drzai za rezervnu valutu... njega i njegovog brata eura. A drzace ga dokle god je americko trziste interesantno kinezima, kao i evropsko Rusima. Kako teku sankcije Rusiji izgleda da je ipak EU trziste bitnije Rusima nego obratno. S druge strane znamo da je Kinezima i te kako bitno americko trziste.

Sve u svemu postoji sprega izmedju svih ekonomija. Propast bilo koje donosi zlo svima ostalima. Dakle ne radi se tu o nikakvom ratu do unistenja koji ti mislis da se vodi. Niti ce propasti ni jedna ekonomija. Jednostavno u pitanju je rat za uspostavljanje balansa. Taj rat postoji hiljadama godina. Balans!

Ali ti si daleko od toga da to skapiras. Ti mislis kako cela Kina sada sedi za TV aparatima i ceka kako ce da propadne Amerika i kako prizeljkuje da Amerika propadne.

Ali njih to ne zanima. Kinezima je bitan biznis.

A to sto nasi Srbi obicno nesposobni neradnici nemaju nista od zivota, pa prizeljkuju neku katastrofu .. u fazonu ako sam ja gladan neka propadne ceo svet, a lakse ti je da se nadas tome nego da ustanes iz fotelje i nadjes posao.. to su vec bolesne mastarije klasicne depresije koja je nasiroko rasprostranjena po Srbiji.

Ja eto zelim da Americka privreda bude najjaca i da sve ostale ekonomije sa njom napreduju. Jer gde je napredak tu je meni dobro. Tamo gde je propast tamo je tebi dobro... pa te razumem.

Pa ebiga to je borba neprestana. Jednostavno dolar ce vladati dok ga vecina sveta drzai za rezervnu valutu... njega i njegovog brata eura. A drzace ga dokle god je americko trziste interesantno kinezima, kao i evropsko Rusima. Kako teku sankcije Rusiji izgleda da je ipak EU trziste bitnije Rusima nego obratno. S druge strane znamo da je Kinezima i te kako bitno americko trziste.

Sve u svemu postoji sprega izmedju svih ekonomija. Propast bilo koje donosi zlo svima ostalima. Dakle ne radi se tu o nikakvom ratu do unistenja koji ti mislis da se vodi. Niti ce propasti ni jedna ekonomija. Jednostavno u pitanju je rat za uspostavljanje balansa. Taj rat postoji hiljadama godina. Balans!

Ali ti si daleko od toga da to skapiras. Ti mislis kako cela Kina sada sedi za TV aparatima i ceka kako ce da propadne Amerika i kako prizeljkuje da Amerika propadne.

Ali njih to ne zanima. Kinezima je bitan biznis.

A to sto nasi Srbi obicno nesposobni neradnici nemaju nista od zivota, pa prizeljkuju neku katastrofu .. u fazonu ako sam ja gladan neka propadne ceo svet, a lakse ti je da se nadas tome nego da ustanes iz fotelje i nadjes posao.. to su vec bolesne mastarije klasicne depresije koja je nasiroko rasprostranjena po Srbiji.

Ja eto zelim da Americka privreda bude najjaca i da sve ostale ekonomije sa njom napreduju. Jer gde je napredak tu je meni dobro. Tamo gde je propast tamo je tebi dobro... pa te razumem.

Opet trolujes gde ja to kažem da će to uraditi a i zašto bi sebe rušili ..Bas navodim da imaju dobre trgovinske odnose...Dovoljno je da mogu da urade i da su toga drugi svesni .To su neki tvoji zaključi koje vidiš iz nekih svojih predrasuda jel ne mozes da povežes 2 stvari..

Poslednja izmena:
@Droid
Nije istina da se ekonomije sveta bore medjusobno hiljadama godina tj, ,,Sve u svemu postoji sprega izmedju svih ekonomija. Propast bilo koje donosi zlo svima ostalima. Dakle ne radi se tu o nikakvom ratu do unistenja koji ti mislis da se vodi. Niti ce propasti ni jedna ekonomija. Jednostavno u pitanju je rat za uspostavljanje balansa. Taj rat postoji hiljadama godina. Balans!"
Nijedna ekonomija,bilo koje zemlje na svetu,ne bazira se na ekonomiji druge drzave.Postoje jace i slabije ekonomije,ali svaka od njih gleda da prvenstveno bude samostalna.Zbog zivota kojeg danas zivimo,zbog tehnoloskog napretka,zbog uvoza kojeg sve zemlje imaju mi smo svi danas indirektno zavisni jedni od drugih.Medjutim,ne bi propali nacisto kada bi ekonomija jedne vece sile propala.Doslo bi do potresa na medjunarodnom financijskom trzistu,ali ne bi doslo do propasti.To je vec vidjeno i to posle kraha NY berze,tj.crnog utorka 29.10.1929.god.Americka ekonomija nije zdrava vec jako,jako dugo vremena.Ona funkcionise,nije se urusila,ali nije zdrava.Kinezi vide americko trziste kao povoljnost za sebe,tj.gledaju ga kao trziste sa preko 300 miliona potrosaca,a kako je njih uveliko preko milijardu i 200 miliona,sasvim je normalno da npr.Srbija sa svojih 7 miliona potrosaca slabe kupovne moci nije u zizi njihovih poslovnih niti bilo kojih drugih interesa.Rusija je zanimljiva zemljama EU i obrnuto.Dakle,svi imaju neke svoje interese i daleko od toga da im je svejedno,ali kada bi doslo do kolapsa kao onda '29-te veruj mi da bi se primenilo resenje koje je inace u suprotnosti sa danasnjom filozofijom koja kaze,,radi-trosi;radi-trosi'.Ta filozofija ce unistiti samu sebe i to je vec mnogima jasno,jer priroda jednostavno nece moci izdrzati taj tempo koji forsira non-stop proizvodnju i trazenje da se proizvedeno proda,pa makar tamo negde izbio rat kako bi kod kuce obezbedili neke energente ili pak zadrzali proizvodnju na ustrb fizickog unistenja konkurencije tamo negde daleko u svetu.Ovakav nacin ekonomskog bitisanja je jednostavno neodrziv,ai to je vec neka druga tema.Samo ova tema,tj.njeno objasnjenje govori na kraju tog objasnjenja da se sistem mora i moze izmeniti.Zasto je ukinut Zlatni Standard?Ko ga je ukinuo i kojim povodom????

Poslednja izmena:
Znam samo da nas ubi ovaj "štelujući" kurs.Pošto se u Srbiji 70% robe uvozi svi mi zavisimo od kursa dinara,koji svake godine na početku devalvira i uvoznicima uzme i do 10% profita.

Sta je dobro. Srbiji treba veci izvoz i manji uvoz i najlakse je to uraditi za kursom.

Inace ne postoji ekonomsko cudo na svetu (makar sve koji sam poducio) koji nije imao slabu valutu u odnosu od nemackog, japnaskog, juzno korejskog do kinezkog.

Sta je dobro. Srbiji treba veci izvoz i manji uvoz i najlakse je to uraditi za kursom.

Inace ne postoji ekonomsko cudo na svetu (makar sve koji sam poducio) koji nije imao slabu valutu u odnosu od nemackog, japnaskog, juzno korejskog do kinezkog.

Šta mi da izvozimo osim čiste sirovine( žito,kokuruz, jabuke, čelik), a uvozimo skoro sve ostalo gde da napravimo tu razliku o kojoj pričaš.Bilo bi lepo kad bi moglo.

Šta mi da izvozimo osim čiste sirovine( žito,kokuruz, jabuke, čelik), a uvozimo skoro sve ostalo gde da napravimo tu razliku o kojoj pričaš.Bilo bi lepo kad bi moglo.

Ne mogu svi imati ideju sta bi to moglo biti a ni znanje kako da oplode tu ideju ali bi trebali imati podjednaku šansu/uslove za sve a ljudi neka rade ono što umeju/znaju pa če ideje dolaziti same ..

Poslednja izmena:

Back