Od čega danas živi jedna podstanarska porodica?

Uvek mi je bila nepoznanica kako i od čega živi porodica koja pored svega plaća i stan u kom živi, pogotovo u BG i NS gde je poznato da iole pristojan stan košta preko 250 eura i kolika to promanja treba da imaju, da bi mogla da pokrije sve?:confused:

Evo ja ti kazem ... Zavisi, ako imas nekog normalnog gazdu koji moze da te ceka za pare (pare mu nisu prioritet) i nekako .... Naidje koj dan u mesecu kad maltene i za leba nemas nego keva mesi ali to se desi jedno 5-6 dana u mesecu .... Ako ti je gazda skot i uhodite ako zakasnis 1 dan za kiriju onda je odvratno (i to smo proziveli) ... Cinjenica je da dobar deo novca moji odvajaju za stan i mi 20 i kusur godina zivimo kao podstanari i koliko smo para podavali za kirije mogli smo 2 stana do sada nasa da imamo ali .... Moja keva ima oko 30.000 primanja i cale oko 20.000 i to nam nije dovoljno ni za osnovne potrebe veruj mi (verovatno zvuci smesno i banalno ali jeste) inace mi smo cetvoroclana porodica .

Evo ja ti kazem ... Zavisi, ako imas nekog normalnog gazdu koji moze da te ceka za pare (pare mu nisu prioritet) i nekako .... Naidje koj dan u mesecu kad maltene i za leba nemas nego keva mesi ali to se desi jedno 5-6 dana u mesecu .... Ako ti je gazda skot i uhodite ako zakasnis 1 dan za kiriju onda je odvratno (i to smo proziveli) ... Cinjenica je da dobar deo novca moji odvajaju za stan i mi 20 i kusur godina zivimo kao podstanari i koliko smo para podavali za kirije mogli smo 2 stana do sada nasa da imamo ali .... Moja keva ima oko 30.000 primanja i cale oko 20.000 i to nam nije dovoljno ni za osnovne potrebe veruj mi (verovatno zvuci smesno i banalno ali jeste) inace mi smo cetvoroclana porodica .

Ne ne zvuči mi ni smešno ni banalno....samo mi eto nije bilo jasno kad sam sela i počela da razmišljam i o tome kako se ti ljudi u opšte skrpe za mesec dana s obzirom na mala primanja koja jedva pokrivaju i osnovne stvari kao što je hrana a kamoli nešto drugo.Hvala na iskrenosti i što si mi malo predočio i takav način života.

u ns stanovi nisu 250e.
prosek je 150-ima ih i za 100, i za 200
cak i sa takvim cenama, relne mogucnosti su nam drasticno opale.
primer
pre dve godine 50000 dinara je bilo 600e
sad nije ni 500e
u medjuvremenu su komunalije porasle za 20%
hrana i vise
podstanari jos imaju neke olaksice, kod vrtica i tako
oni koji su podigli dugorocne kredite, jos dobiju porez na imovinu na svu svoju muku
misim, uzas.

u ns stanovi nisu 250e.
primer
sad nije ni 500e
hrana i vise
oni koji su podigli dugorocne kredite, jos dobiju porez na imovinu na svu svoju muku
misim, uzas.

Pre dve godine, jedan evro je bio 78 duzi period, tako da je 50.000 bilo oko 640e
Danas je evro 107 din, za 50.000 danas imate oko 460e
Sto se tice poskupljenja, sve stoji ali ne samo konunalije, nego je i hrana otisla za 30 % i vise.
E sad vidite, koliko nam je lepo.

u ns stanovi nisu 250e.
primer
sad nije ni 500e
hrana i vise
misim, uzas.

Ziveo sam u NS-u 4 godine, promenio dosta stanova, i nikako ne mogu da se slozim da je prosek 150. Naravno, zavisi koliki stan. 150 su garsonjere, cesto ne vece od 30 kvadrata. Cim je stan manje od 150, znas da je neki podrum u pitanju. Ako govorimo o porodici, sta oni da rade u garsonjeri? Znaci mora veci stan, samim tim i vise para.

U BG niko nije prijavljen kao podstanar tj. niko ne sklapa ugovor o zakupu stana jer to ni jednom stanodavcu ne odgovara.
A kako zive? Od svih primanja sire porodice koja se skupe na gomilu...

Ovo je jedna od retkih oblasti u drzavi koja nije oporezovana i koja je potpuno divlja. Sa jedne strane stanodavci uzimaju novac za kiriju, a nista ne ulazu i svi racuni su im placeni od strane podstanara za taj isti stan. Sa druge strane podstanari su skroz nezasticeni i zive u potpunoj neizvesnosti i strahu, gazda moze da kaze kad mu se ''digne'' da napustis stan, a ti ne znas ni gde ces ni kuda ces.

Ziveo sam u NS-u 4 godine, promenio dosta stanova, i nikako ne mogu da se slozim da je prosek 150. Naravno, zavisi koliki stan. 150 su garsonjere, cesto ne vece od 30 kvadrata. Cim je stan manje od 150, znas da je neki podrum u pitanju. Ako govorimo o porodici, sta oni da rade u garsonjeri? Znaci mora veci stan, samim tim i vise para.

ja u ns zivim 16 godina, od cega sam 12 bila podstanar:)
dakle, znam o cemu pricam.
sve zavisi od lokacije...
i tvrdim da se za 150e moze naci pristojan stan, sa centralnim gejanjem, i sasvim urban.
naravno, ne u centru:) i ne od 60m2:)
sto je sasvim ok u poredjenju sa sitacijom pre 15 godina kad su stanovi bili 300maraka..
iznajmljivanje stanova je veoma pojeftinilo zbog velikog broja stanova koji su izgradjeni i kupljeni u poslednjih par godina..
kad sagledas da sa stan od 45m2 treba da das u proseku 45000e, i vise, a ne mozes da ga izdas za vise od 150e, prazan, to je 4% zarada godisnje. kad se oduzme odrzavanje, jos i manje.
trenutno se vise isplati davati pare u banku nego izdavati stanove..

ja u ns zivim 16 godina, od cega sam 12 bila podstanar:)
dakle, znam o cemu pricam.
sve zavisi od lokacije...
i tvrdim da se za 150e moze naci pristojan stan, sa centralnim gejanjem, i sasvim urban.
naravno, ne u centru:) i ne od 60m2:)
sto je sasvim ok u poredjenju sa sitacijom pre 15 godina kad su stanovi bili 300maraka..
iznajmljivanje stanova je veoma pojeftinilo zbog velikog broja stanova koji su izgradjeni i kupljeni u poslednjih par godina..
kad sagledas da sa stan od 45m2 treba da das u proseku 45000e, i vise, a ne mozes da ga izdas za vise od 150e, prazan, to je 4% zarada godisnje. kad se oduzme odrzavanje, jos i manje.
trenutno se vise isplati davati pare u banku nego izdavati stanove..

Necemo meriti ko ima veci staz, verujem ti i da si bolje upucen, zelim samo da istaknem svoje iskustvo. Jedino ako imas neki razradjen sistem za trazenje stanova. Recimo, kako sam ja radio:Kupim gradjanski oglasnik, i idem redom. Desilo mi se za 4 godine da naletim na 2 ili 3 stana od 120-140 evra, i sve su bili ne daj Boze. Cak i za 150 je pitanje da li je stan ok. Cesto je bez terase, sa kuhinom u sobi, sa malim kupatilom itd. Na Grbavici recimo su garsonjere od 180-200 evra. Pitanje je da li je bolje ziveti na periferiji ako stan nije mnogo jeftiniji. Jer, recimo, cetvoroclana porodica onda mora da placa 4 mesecne karte, a da ne pricam o ostalim prednostima zivota blizu pre svega posla i skole. No, nebitno, nije to bas tema :)

Mene zanima, nadam se da necu biti mnogo indiskretan, kako dodjete do toga da budete podstanari? Mislim, gde su ziveli vasi roditelji? Zenini roditelji? Vasi ili zenini baba i deda? Mislim u normalnim okolnostima, a ne, ne daj Boze, rat, pozar itd.

Mene zanima, nadam se da necu biti mnogo indiskretan, kako dodjete do toga da budete podstanari? Mislim, gde su ziveli vasi roditelji? Zenini roditelji? Vasi ili zenini baba i deda? Mislim u normalnim okolnostima, a ne, ne daj Boze, rat, pozar itd.

Ja sam recimo imala tu sreću da mi niko iz familije nije bio podstanar, zato sam se i zapitala kao ljudi sklapaju kraj s krajem jer kad pogledam mesečna primanja to je jako teško čak i kad imaš svoj krov nad glavom a kamoli kad još treba i to da plaćaš.

Necemo meriti ko ima veci staz, verujem ti i da si bolje upucen, zelim samo da istaknem svoje iskustvo. Jedino ako imas neki razradjen sistem za trazenje stanova. Recimo, kako sam ja radio:Kupim gradjanski oglasnik, i idem redom. Desilo mi se za 4 godine da naletim na 2 ili 3 stana od 120-140 evra, i sve su bili ne daj Boze. Cak i za 150 je pitanje da li je stan ok. Cesto je bez terase, sa kuhinom u sobi, sa malim kupatilom itd. Na Grbavici recimo su garsonjere od 180-200 evra. Pitanje je da li je bolje ziveti na periferiji ako stan nije mnogo jeftiniji. Jer, recimo, cetvoroclana porodica onda mora da placa 4 mesecne karte, a da ne pricam o ostalim prednostima zivota blizu pre svega posla i skole. No, nebitno, nije to bas tema :)

:D:rotf: Mislim, gde su ziveli vasi roditelji? Zenini roditelji? Vasi ili zenini baba i deda? Mislim u normalnim okolnostima, a ne, ne daj Boze, rat, pozar itd.
moji roditelji, fala na pitanju, i dalje zive..u svojoj kuci tamo daleko.
sta mislis, da svi treba da ostanu kuci, i zive sa mamom i tatom?:)
pa cak i da se odluce na to, u recimo dvosobnom stanu, dvoje dece, zasnuju dve porodice, pa dobiju po dvoje dece..
to je 10 dusa na jedan stan. mislis da je izvodljivo?:)
a i ne daj boze rat se i desio na ovim prostorima, i to vrlo skoro..
e sad, ako ces na grbavicu, onda da, mozes da se nadas tim tvojim cenama. al onda nema kukanja, ko oce u centar, mora da plati..

Ovo je jedna od retkih oblasti u drzavi koja nije oporezovana i koja je potpuno divlja. Sa jedne strane stanodavci uzimaju novac za kiriju, a nista ne ulazu i svi racuni su im placeni od strane podstanara za taj isti stan. Sa druge strane podstanari su skroz nezasticeni i zive u potpunoj neizvesnosti i strahu, gazda moze da kaze kad mu se ''digne'' da napustis stan, a ti ne znas ni gde ces ni kuda ces.

Ovo je pogled iz ugla podstanara.
Iz ugla stanodavca situacija je međutim bitno drugačija
Tačno je da račune plaća podstanar,pa nenormalno bi bilo da mu ja plaćam struju koju potroši ili telefonski račun koji napravi.
Jesi li nekad razmišljao o tome kakvih sve podstanara ima?Znam gomilu slučajeva gde su u bukvalnom demolirali stanove pa ti vidi.
Može gazda kad mu se "digne" da otkaže podstanaru,ali postoji i mogućnost da podstanar to isto učini sa svoje strane(što se meni desilo).
Ja sam apsolutno za to da se i ova oblast reguliše,ali plašim se da bi u tom slučaju i kirije morale da idu gore,što opet nijednoj strani nije u interesu.

Ovo je pogled iz ugla podstanara.
Iz ugla stanodavca situacija je međutim bitno drugačija
Tačno je da račune plaća podstanar,pa nenormalno bi bilo da mu ja plaćam struju koju potroši ili telefonski račun koji napravi.
Jesi li nekad razmišljao o tome kakvih sve podstanara ima?Znam gomilu slučajeva gde su u bukvalnom demolirali stanove pa ti vidi.
Može gazda kad mu se "digne" da otkaže podstanaru,ali postoji i mogućnost da podstanar to isto učini sa svoje strane(što se meni desilo).
Ja sam apsolutno za to da se i ova oblast reguliše,ali plašim se da bi u tom slučaju i kirije morale da idu gore,što opet nijednoj strani nije u interesu.

Sto se racuna i potrosnje tice, normalno je da podstanar plati potrosnju struje, telefona... Ali i po ima dosta toga sto podstanar placa a nije njegova potrosnja npr. preplata za telefon, korisnicki broj, koja nije mala oko 400 dinara, RTS preplata u okviru struju oko 500 dinara, a ono sto sadrzi racun INFOSTANA bolje da ne pricam, tu je vise ciste PLJACKE nego potrosnje.
Slazem se da ima svakakvih podstanara, ali ima i onih revoltiranih koji takve stvare rade zbog gazda koji se lose ophode kao gospodari zivota. Preventiva toga je uzimanje DEPOZITA, pa taj iznos nadoknadjuje ako podstanar otkaze posle nekog predvidjenog roka za otkaz, obicno je to 15 dana, zavisi od dogovara. No u sustini ako je gazda ok i podstanari ce biti ok i obrnuto.
Uvodjenjem zakona u ovoj oblasti je najbolje resenje jer stiti obe strane. Znalo bi se sta sme da se izda za stanovanje, koja su ovlascenja gazde, podstanara, ugovor bi bio najbolje resenje. A sto se tice cene kirije, barem bi se i ta oblast regulisala u kojoj vlada potpuni haos. Kad sam trazio za stan u BG za kolegu iz unutrasnjosti, Boze dragi sta sam se tu nagledao, muka da te strefi.:(
Jel znate kakve supe, rugla, puna memle, vlage, ljudi izdaju za stanovanje, uslovi koji nisu dostojni ni zivota pacova a kamoli coveka. Al ajd sto to izdaju, al znate li koliku stanarinu traze za te rupcage, e to je tek muka.:sad2:

Ja pravim pare trudom, kvalitetom i povoljnim cenama i jako sporo napredujem mada sigurno.
Motam se po ovim forumima nebi li nesto naucio od drugih.
Tako mislim da bi se proces ubrzao.
Ali ovde nema mnogo o stvaranju i umnozavanju kapitala.
To mi smeta pa se bunim!!!!!!!!!

Ti si se na ovoj temi, bunio protiv socijalne teme a kao preduzetnik moraš da razmišljaš i u tom pravcu jer ako se ovakav trend nastavi neće imati ko da ti ostavlja novac pa ga samim tim neće biti ni za tebe.
Da se ne bi bunio otvori temu u vezi toga što te interesuje jer ovim tvojim pisanjem po ovoj samo spamuješ jer se ne držiš teme.:aha:

bitno je da se ima za kola do 20 000 eura :D

Sto se racuna i potrosnje tice, normalno je da podstanar plati potrosnju struje, telefona... Ali i po ima dosta toga sto podstanar placa a nije njegova potrosnja npr. preplata za telefon, korisnicki broj, koja nije mala oko 400 dinara, RTS preplata u okviru struju oko 500 dinara, a ono sto sadrzi racun INFOSTANA bolje da ne pricam, tu je vise ciste PLJACKE nego potrosnje.
Slazem se da ima svakakvih podstanara, ali ima i onih revoltiranih koji takve stvare rade zbog gazda koji se lose ophode kao gospodari zivota. Preventiva toga je uzimanje DEPOZITA, pa taj iznos nadoknadjuje ako podstanar otkaze posle nekog predvidjenog roka za otkaz, obicno je to 15 dana, zavisi od dogovara. No u sustini ako je gazda ok i podstanari ce biti ok i obrnuto.
Uvodjenjem zakona u ovoj oblasti je najbolje resenje jer stiti obe strane. Znalo bi se sta sme da se izda za stanovanje, koja su ovlascenja gazde, podstanara, ugovor bi bio najbolje resenje. A sto se tice cene kirije, barem bi se i ta oblast regulisala u kojoj vlada potpuni haos. Kad sam trazio za stan u BG za kolegu iz unutrasnjosti, Boze dragi sta sam se tu nagledao, muka da te strefi.:(
Jel znate kakve supe, rugla, puna memle, vlage, ljudi izdaju za stanovanje, uslovi koji nisu dostojni ni zivota pacova a kamoli coveka. Al ajd sto to izdaju, al znate li koliku stanarinu traze za te rupcage, e to je tek muka.:sad2:

Kada sam izdavao stan uzimao sam depozit u vrednosti jedne kirije,sto je uobicajeno.
Pa ipak nije svejedno kome izdajes stan,jer tih 300e depozita nije nista spram stete koju mogu eventualno da mi naprave.
Otkazni rok je mrtvo slovo na papiru,jer to je vas interni ugovor koji,posto sudski nije overen,nikoga ne obavezuje ni na sta.
Tako sam imao slucaj da mi podstanar otkaze danas za sutra.Onda ponovo daj oglas,trazi novog,u svakom slucaju izgubis barem jos jednu kiriju zbog praznog hoda.
Znam za to da su ljudi bukvalno shupe izdavali za velike pare,ali to mislim da danas vise nije slucaj,npr jedan moj rodjak je jedva uspeo da izda superkomforan stan od 65 kvadrata u strogom centru(ugao kneza milosa i srpskih vladara) za 350e...cene izdavanja su pale i to drasticno.
Po meni izdavanje stanova generalno nije(vise) unosan posao,mislim da se vise isplati novac orociti u banci nego kupovati stan u cilju njegovog izdavanja.

Neverovatan je zivot ''u kiriji'' ... nije mi jasno kako ljudi zive, znam mnoge gore primere, i opet ne znam kako i odakle ostane para za neki zivot?
Ali jedna stvar mi je jos nejasnija !? Koliko god placali stan i nemali za zivot, 90% tih porodica ipak ima para i za cigarete !!?? Odakle pare za to? :think:
Ja nisam pusac ali recimo da je jedna kutija 100 din pa to je 3000 mesecno za jednog clana, a obavezno i drugi clan pusi sto je oko 6000 minimum a to su mozda i neki ukupni troskovi za stanarske komunalije :think:

Skoro na TV prikazali neku zenu koja zivi sa sinom (sa mentalnim poremecajem) ispod granice siromastva, oboje bez posla, primaju neku pomoc 6000 din mesecno, u frizideru prikazu imaju samo margarin :sad2:.... a sledeci kadar... oboje zapalili po cigaru !? Prsi im zuti od cigareta ?! :think:

Stvarno ne razumem toliku zavisnost, da je zivot na drugom mestu odma posle cigareta??

Back