OCR i srpsko pismo

T i h i

Primećen član
Poruka
553
Iz vašeg iskustva koji softver daje najbolje rezultate kod vađenja teksta iz slika sa srpskim pismom?
Znači ћирилица, i latinična slova: č, ć, ž, š, i đ.
Važnija mi je latinica, no neće škoditi ako podržava recognation iz ćirilice.

Ne mora čak ni da se radi o softveru, može i neki free online sevis, samo da prepoznaje srpsko pismo - znam da je ovo tema o softveru, al' stvarno bi mi bilo glupo da otvaram sličnu temu na pdf-u internet.

PS poželjno bi bilo da je free softver, al' ne mora.
...i ne mora da radi na visti i sedmici, tako da nije problem što dosta OCR aplikacija još nije kompatibilna sa ovim operativnim sistemima.

Trebao bih da iskeniram neke knjige, a baš ne volim puno da kuckam po tastaturi :(

Sa abby fine readerom sam već iskenirao nekoliko knjiga, i rezultati su bili sasvim zadovoljavajući, al' su u pitanju bili tekstovi sa engleskog govornog područja, i u free verzija koju imam instaliranu u podešavanjima "izlaznog jezika" mogu odabrati samo engleski i nemački.
E sad ja znam da su u onim "skupljim" verzijama podržani ćirilica i latinica, al' ne znam kako rade, tj koliko greše prilikom vađenja teksta iz slike. Zato sam i napisao iz ličnog iskustva. Da ga ne instaliram džaba, jer ću vraćati ovaj free ako i sa "kupovnim programom" moram da kuckam za svako č, ć,ž,š, i đ.

Davno - više se ne sećam kako tačno ide, sam za to koristio M. Office - valjda se otvara u M. Office Wordu, pa se prebacuje u M. Office One Note... sto nekih peripetija, jedan list iskenira, kod drugog mi restartuje računar, tako da bih ovaj način da izbegnem - ne zbog restarta (sada je konfiguracija kompa bolja) nego zbog komplikovanosti postupka.

Registrovan sam na http://www.onlineocr.net
Ćirilicu prebacuje skoro bez greške, ako izuzmem to što ponekom redu u tekstu promeni font.
Zato sam i upisao da mi je važnija latinica. Povremeno promeniti font i ne uzima puno vremena.

Koliko je meni poznato ABBY fine reader verzija 8 podrzava cirilicu. Video sam u jednoj firmi da su je koristili i relaticno dobro je prepoznavala ћирилицу. Ne znam dokle je stigla novija verzija a mozes uvek procitati u opisu programa sta sve ima i podrzava :). Sad cu morati da vidim do koje su verzije stigli

Abby Fine Reader је најбољи програм те врсте. Одлично ће се снаћи и са ћириличним и са латиничним текстом и одрадиће посао малте не без грешке... Бар су таква моја искуства у раду са њим.

Koliko je meni poznato ABBY fine reader verzija 8 podrzava cirilicu. Video sam u jednoj firmi da su je koristili i relaticno dobro je prepoznavala ћирилицу. Ne znam dokle je stigla novija verzija a mozes uvek procitati u opisu programa sta sve ima i podrzava :).
Znam da mogu, al' ne moram.
Pročitao ja to još pre nego ću otvoriti temu
Sad cu morati da vidim do koje su verzije stigli
Ne moraš. Stigli su do desetke ;)

Abby Fine Reader је најбољи програм те врсте. Одлично ће се снаћи и са ћириличним и са латиничним текстом и одрадиће посао малте не без грешке... Бар су таква моја искуства у раду са њим.
To od početka i tražim. Nekog ko je radio sa time.

OK
Probaćemo onda trajal, mada mi se baš i ne sviđa: 15-day trial w/ up to 50 pages
Više bih voleo da je čisto samo 15 dana, bez onog ograničenja od 50 stranica.
Za dve nedelje bih uradio više od pola posla :lol:

Исто препорука....

ja sam radio koliko se secam sa verzijom 5 davno bese jedino je bilo sto sam morao prvo stranicu da skeniram i u Photoshopu da eliminisem fleke i zacrnim tekst do maksimuma pre prepoznavanja. Onda mi je dosta dobro prepoznavao

Što photoshop?
To bi mi bilo kao da palim tenk da bih otišao kod komšinice na kafu.
Fast stone, XnView ili neki treći image menadžer > selektovati sve skenirane slike >
Batch convert > podesiti osvetljenje i kontrast > podesiti izlazni format, i gotov posao za sve skenirane slike.
... praktično manje vremena nego što photoshopu treba da se digne iz sna.

Misliš da više nije potrebna optimizacija skeniranog materijala?
Ne znam. Skener i softver koji sam dobio uz skener su stariji od Abbyy FineReadera 5
I do sada sam se više pouzdao preview image menadžera, nego u ono što se prikazuje pri podešavanju skeniranja.
Nije mi problem. Tu sam se izverzirao, pa mi ne oduzima puno vremena.

Back