Агарта
Poznat
- Poruka
- 8.355
The doctrines of false teachers will be held to be scripture... In the Kali Yuga, those who practice fasting, austerity and liberality will do so in whatever way they please [and not according to the law]. And men will call this righteousness...
http://bci.org/prophecy-fulfilled/hindusa.htm
Карго култ упражњавају припадници технолошки неразвијених, глупо названих „примитивних“, заједница у контакту са продуктима технологије. Не могавши да их објасне, они им дају значење које одговара њиховим културама – магијско, натприродно... У (пост)модерној Западној цивилизацији сведоци смо, међутим, обрнутог карго култа, где збуњени „припадник“ види рушење традиционалних вредности, док не може да се идентификује са голим рационализмом модерне. Он онда посеже за древним веровањима своје или страних култура, онако како су му представљени, узима их без икаквог критичког осврта, и тумачи онако како може и како му је, најзад, једино сервирано – у духу савремене рационалне и декадентне цивилизације. У даљем тексту сматраћемо Србију делом Западне културе, оставивши по страни неке посебности. Но, видећемо да у овом „карго“ смислу и нема битних разлика.
То се видело ових дана (и недеља) када су фамозном њу ејџу придодали „неке облике“ хиндуистичке и будистичке духовности – а никако да кажу које. Уз то је ишло и оно фенси, секси & кул „рушење свих табуа“, што је прича за себе (види почетни цитат). До кулминације је дошло када је лик, који је Амазон видео једино кад је наручивао своје књиге, рекао како је инициран у неки култ амазонских индијанаца. O tempora o mores...
Наравно да сам се наглас смејао, а разлоге ћу поделити са аудиторијумом и нашироко образложити. Иако је некима само по себи јасно шта је смешно случај је, што би се рекло, парадигматичан, па заслужује већу пажњу. А разлози за смех су личне, логичке и културолошке природе.
Ако знамо нешто о некоме ко тако нешто изјављује, рецимо да нема пуно социјалних контаката, то нам може доста ствари рећи. Но, још више нам говори образложење како је неки човек био међу Индијанцима па је „пренео иницијацију“. Наравно, без икакве критичке мисли да није реч о превари, и може ли се иницијација тек тако пренети. Можда је неко био стварно у Амазонији, па се досетио како да вара наивне. А можда су га Индијанци превели. Имају они нос за овце погодне за шишање. Да не говоримо како су им „обичаји“ које обично представљају странцима углавном прилагођени туристима. Нема ту много аутентичности, али неко ће тврдити за „своје“ учење да је аутентично (опет, види цитат на почетку).
Разлози логичке природе наступају кад таква особа, или група особа, која се представља великим зналцем за неко „изворно“ учење, истовремено се представља зналцем за многа друга учења (или знамо да је у не тако давној прошлости заступала сасвим другачија учења). Па тако имамо великог експерта за јудаизам, гностицизам, кабалу, хиндуизам, па ево видимо и култ Гуарана Индијанаца. Специјалиста опште праксе, ренесансна личност... Па много је, куме! Што би рекли наши стари, си кларо Римљани, ко у свему учествује, тај није нигде (мрзи ме сад да тражим на латинском). Но, бива то код оних којима је „основни идентитет, идентитет неприпадања“ како рече један „мировни и геј активиста, приговарач савести...“ (и још неколико идентитета) кад је добио батине од „злочестих нацоша“. Да и не говоримо да овако раширено (књишко + интернет) знање се износи на начин да засени простоту оних који су сами збуњени, а обично се „покрива“ омаловажавањем и увредама према другачијем ставу. Дакле, то би била још нека лампица која упозорава на шарлатанство.
Трећи разлог је најважнији. Речено ми је да не разумем шаманизам јер не верујем у исти. Није проблем веровати у неке поставке које иначе постоје и у другим религијама. Проблем је културолошка инкомпатибилност. Да сам живео међу амазонским Индијанцима, Амазон схватио „другом“ или можда чак „првом“ домовином, размислио бих о иницијацији. А не овако из београдског стана. Из другог угла: да сам већ инициран у шаманизам било би ме срамота да поједем било шта што нисам лично убио! Шта значи уопште реч „иницијација“? То је увођење у начин живота. Шта ће ти иницијација, ако нећеш да живиш на тај начин?! При томе се мисли баш на тај начин у који си инициран, не на неко савремено прилагођавање.
Инкомпатибилност није толико географска, колико временска. Између мене, већине читаоца и (рекао бих) „иницираног“ и древних шамана лежи читава цивилизација! Словенско паганство има додирних тачки са индијанским (овде мислим на древне религије, оно што данас знамо о њима). Али, начин живота и обредна пракса (која му увек одговара) се не мења хришћанством, већ античким културама. Хоћете иницијацију? Па ајде да видимо ону српску – црнорукашку.
Оно што овде критикујем се приближива често коришћеном изразу – секта. Но, уочимо да је мој начин доста другачији од оног који чешће виђамо. Бог или богови су нам дали разум, понашајмо се у складу са тим. Наравно да разум не може све објаснити, иначе не би било потребе за религијом или „натприродним“. Но међутим, разум је згодан алат и може бити добар филтер шта пролази, а шта не.
„Пазите да вас ко не обмане филозофијом и празном пријеваром, по предању људском, по науци свијета, а не по Христу“ (Кол. 2,8). О овим речима св. Павла је већ било доста говора. Неко други модерно-духован је рекао како се овде није мислило на научнике (а на философе јел се мислило?!) него на шарлатане, лажње видовњаке и слично. Не знам шта је тачно Павле мислио (мада знам да су многи тумачили да су баш научници на мети), али ја вас баш упозоравам на савремено шарлатанство. И то не зато што није „по Христу“ (у то уопште не улазим), већ зато што нема везе с разумом. И зато што је реч о празној превари.