Обрнути карго култ

Агарта

Poznat
Poruka
8.355
The doctrines of false teachers will be held to be scripture... In the Kali Yuga, those who practice fasting, austerity and liberality will do so in whatever way they please [and not according to the law]. And men will call this righteousness...
http://bci.org/prophecy-fulfilled/hindusa.htm

Карго култ упражњавају припадници технолошки неразвијених, глупо названих „примитивних“, заједница у контакту са продуктима технологије. Не могавши да их објасне, они им дају значење које одговара њиховим културама – магијско, натприродно... У (пост)модерној Западној цивилизацији сведоци смо, међутим, обрнутог карго култа, где збуњени „припадник“ види рушење традиционалних вредности, док не може да се идентификује са голим рационализмом модерне. Он онда посеже за древним веровањима своје или страних култура, онако како су му представљени, узима их без икаквог критичког осврта, и тумачи онако како може и како му је, најзад, једино сервирано – у духу савремене рационалне и декадентне цивилизације. У даљем тексту сматраћемо Србију делом Западне културе, оставивши по страни неке посебности. Но, видећемо да у овом „карго“ смислу и нема битних разлика.
То се видело ових дана (и недеља) када су фамозном њу ејџу придодали „неке облике“ хиндуистичке и будистичке духовности – а никако да кажу које. Уз то је ишло и оно фенси, секси & кул „рушење свих табуа“, што је прича за себе (види почетни цитат). До кулминације је дошло када је лик, који је Амазон видео једино кад је наручивао своје књиге, рекао како је инициран у неки култ амазонских индијанаца. O tempora o mores...
Наравно да сам се наглас смејао, а разлоге ћу поделити са аудиторијумом и нашироко образложити. Иако је некима само по себи јасно шта је смешно случај је, што би се рекло, парадигматичан, па заслужује већу пажњу. А разлози за смех су личне, логичке и културолошке природе.

Ако знамо нешто о некоме ко тако нешто изјављује, рецимо да нема пуно социјалних контаката, то нам може доста ствари рећи. Но, још више нам говори образложење како је неки човек био међу Индијанцима па је „пренео иницијацију“. Наравно, без икакве критичке мисли да није реч о превари, и може ли се иницијација тек тако пренети. Можда је неко био стварно у Амазонији, па се досетио како да вара наивне. А можда су га Индијанци превели. Имају они нос за овце погодне за шишање. Да не говоримо како су им „обичаји“ које обично представљају странцима углавном прилагођени туристима. Нема ту много аутентичности, али неко ће тврдити за „своје“ учење да је аутентично (опет, види цитат на почетку).
Разлози логичке природе наступају кад таква особа, или група особа, која се представља великим зналцем за неко „изворно“ учење, истовремено се представља зналцем за многа друга учења (или знамо да је у не тако давној прошлости заступала сасвим другачија учења). Па тако имамо великог експерта за јудаизам, гностицизам, кабалу, хиндуизам, па ево видимо и култ Гуарана Индијанаца. Специјалиста опште праксе, ренесансна личност... Па много је, куме! Што би рекли наши стари, си кларо Римљани, ко у свему учествује, тај није нигде (мрзи ме сад да тражим на латинском). Но, бива то код оних којима је „основни идентитет, идентитет неприпадања“ како рече један „мировни и геј активиста, приговарач савести...“ (и још неколико идентитета) кад је добио батине од „злочестих нацоша“. Да и не говоримо да овако раширено (књишко + интернет) знање се износи на начин да засени простоту оних који су сами збуњени, а обично се „покрива“ омаловажавањем и увредама према другачијем ставу. Дакле, то би била још нека лампица која упозорава на шарлатанство.
Трећи разлог је најважнији. Речено ми је да не разумем шаманизам јер не верујем у исти. Није проблем веровати у неке поставке које иначе постоје и у другим религијама. Проблем је културолошка инкомпатибилност. Да сам живео међу амазонским Индијанцима, Амазон схватио „другом“ или можда чак „првом“ домовином, размислио бих о иницијацији. А не овако из београдског стана. Из другог угла: да сам већ инициран у шаманизам било би ме срамота да поједем било шта што нисам лично убио! Шта значи уопште реч „иницијација“? То је увођење у начин живота. Шта ће ти иницијација, ако нећеш да живиш на тај начин?! При томе се мисли баш на тај начин у који си инициран, не на неко савремено прилагођавање.
Инкомпатибилност није толико географска, колико временска. Између мене, већине читаоца и (рекао бих) „иницираног“ и древних шамана лежи читава цивилизација! Словенско паганство има додирних тачки са индијанским (овде мислим на древне религије, оно што данас знамо о њима). Али, начин живота и обредна пракса (која му увек одговара) се не мења хришћанством, већ античким културама. Хоћете иницијацију? Па ајде да видимо ону српску – црнорукашку.

Оно што овде критикујем се приближива често коришћеном изразу – секта. Но, уочимо да је мој начин доста другачији од оног који чешће виђамо. Бог или богови су нам дали разум, понашајмо се у складу са тим. Наравно да разум не може све објаснити, иначе не би било потребе за религијом или „натприродним“. Но међутим, разум је згодан алат и може бити добар филтер шта пролази, а шта не.
„Пазите да вас ко не обмане филозофијом и празном пријеваром, по предању људском, по науци свијета, а не по Христу“ (Кол. 2,8). О овим речима св. Павла је већ било доста говора. Неко други модерно-духован је рекао како се овде није мислило на научнике (а на философе јел се мислило?!) него на шарлатане, лажње видовњаке и слично. Не знам шта је тачно Павле мислио (мада знам да су многи тумачили да су баш научници на мети), али ја вас баш упозоравам на савремено шарлатанство. И то не зато што није „по Христу“ (у то уопште не улазим), већ зато што нема везе с разумом. И зато што је реч о празној превари.

Уз то је ишло и оно фенси, секси & кул „рушење свих табуа“, што је прича за себе (види почетни цитат). До кулминације је дошло када је лик, који је Амазон видео једино кад је наручивао своје књиге, рекао како је инициран у неки култ амазонских индијанаца. O tempora o mores...

Eeeee, da....vidiš, rekao sam da sam iniciran u Irapuru sistem u Srbiji, ne u Amazonu. Nemoj tako besomučno da lažeš. A Amazon sam video, imam prijatelja koji organizuje ture u trajanju od 30 dana i u okviru koje se posećuju brazilski i amazonski Amazon, deo Andi i Ognjena zemlja. Cena all inclusive je 2800 evra. Ti kao tradicionalni "man among the ruins" valjda jesi da sposoban da zaradiš toliko? Odeš tamo i otvore ti se vidici, i onda kažeš, "jao, kakva sam ja budala bio". Nije to strašno, ja sam to rekao mnogo puta, i znaš kako se kaže: samo mrtvaci i budale ne menjaju mišljenje. Što ne važi za Vindla Punsa.

Poslednja izmena od moderatora:
Нисам ја рекао шта си ти рекао, у ствари јесам мало касније, читај све...
Ерго, занима ме шта везује за амазонску религију некога ко Амазон није видео до те мере да буде уведен у њихов начин живота. И живиш ли тако? Шта си уловио данас?! :lol:

Узгред, ово схватимо као пример. Истина, веома упечатљив. Ајде, ваљда још некога занима шта привлачи некога у нечему што са његовим искуствима благе везе нема. Мада... кад видим неке православце како овде користе у расправама речник за који сам сигуран да не користе у свакодневном животу - па можда је општеприхваћено да религија са животом не треба везе да има. Ако нисам обавештен, обавестите ме :D

Ne mogu da verujem koliko si ograničen. Isto tako bi neko tebe, kao poštovaoca Evole, da pita kad si se poslednji put popeo na Montblanc ili Matterhorn, kakvo odelo nosiš i šta si pričao sa nekim grofom na poslednjem prijemu u nekoj patricijskoj vili u Rimu.:lol:

1) Ја јесам планинарио, и то није ништа посебно, мада јесте изванредно...
2) Ја нисам инициран у "еволијанство", нити знам да тако нешто постоји, Еволу поштујем, са његовим ставовима се а) слажем б) не слажем в) могу их разумети из перспективе Италијана, али ја нисам Италијан и то добро знам...

1) Ја јесам планинарио, и то није ништа посебно, мада јесте изванредно...
2) Ја нисам инициран у "еволијанство", нити знам да тако нешто постоји, Еволу поштујем, са његовим ставовима се а) слажем б) не слажем в) могу их разумети из перспективе Италијана, али ја нисам Италијан и то добро знам...

Ako ti planinarenje nije ništa posebno, onda ne znam šta da ti kažem.Ali pod planinarenjem ne podrazumevan laganu šetnju do vrha srbske piramide na Rtnju.:lol:

Patiš od disleksije? Nisam ni rekao da postoji "evolijanstvo" ako ne računaš one idiote iz Von Throntstahla, Death in June etc. Naravno da se ne slažeš sa Evolinim stavovima, kad je čovek prozreo o kakvoj se bolesti radi u nacizmu i gej udruzi SS.Ipak je on čovek visokoobrazovani, kulturni i sofisticirani plemić, potomak naroda koji je gradio akvadukte i hramove dok su Švabe čučale oko vatre u kolibama od blata.:lol:

Не слажем се са Еволиним ставовима о реинкарнацији, слажем се са његовом и Шпенглеровом критиком нацизма, а пре свега расизма (дудуку, ја политички много више готивим Кинезе но Немце, зар ниси знао)... Но то овде није тема.
Еволу си ти поменуо, а мој одговор је у смислу тога да нисам "еволијанац", нисам инициран, не припадам -измима у које се посебно уводи, то остављам теби.
Што рече Гручо Маркс, "не постоји клуб који је довољно лош да бих ја био његов члан". Гручо је био Јеша, а? Нема везе, и да није, Вуди Ален је геније за хумор :mrgreen:

а сад ти решавај загонетку како нацисти може Јеврејин бити добар, а да ако ниси видео мој став сад га износим - Јевреји су белци (што само по себи не значи ништра посебно). Свако твоје даље помињање нацизма и мене биће пријављено као спам. Хвала!
(ако те нешто занима, пошаљи ми ПП)

Тема је обрнути карго култ - зашто неко ко не може знати нешто тачно о древним облицима духовности, а посебно их не доживљава из свог живота, пригрљује такве облике, али не у изворној него у вестернизованој форми која му је једино доступна.

Poslednja izmena:
Не слажем се са Еволиним ставовима о реинкарнацији, слажем се са његовом и Шпенглеровом критиком нацизма, а пре свега расизма (дудуку, ја политички много више готивим Кинезе но Немце, зар ниси знао)... Но то овде није тема.
Еволу си ти поменуо, а мој одговор је у смислу тога да нисам "еволијанац", нисам инициран, не припадам -измима у које се посебно уводи, то остављам теби.
Што рече Гручо Маркс, "не постоји клуб који је довољно лош да бих ја био његов члан". Гручо је био Јеша, а? Нема везе, и да није, Вуди Ален је геније за хумор :mrgreen:

а сад ти решавај загонетку како нацисти може Јеврејин бити добар, а да ако ниси видео мој став сад га износим - Јевреји су белци (што само по себи не значи ништра посебно). Свако твоје даље помињање нацизма и мене биће пријављено као спам. Хвала!
(ако те нешто занима, пошаљи ми ПП)

Тема је обрнути карго култ - зашто неко ко не може знати нешто тачно о древним облицима духовности, а посебно их не доживљава из свог живота, пригрљује такве облике, али не у изворној него у вестернизованој форми која му је једино доступна.

Ču, ne pripada -izmima, a na sav glas trubi o jednom i nosi ga ispod nicka.:mrgreen::rotf:

Ne znam zašto, ali kad Agarta kaže "Ja sam tradicionalista", zvuči kao kad Dejan Cukić kaže "Ja sam roker".:mrgreen:

Daj kad si vidovit, baci sedam brojeva za loto, ja uplatim, ti dobiješ 10%.:mrgreen:

I, ovaj, objasni mi vesternizovanu formu Irapuru-a. Kakav si eHpert, ni Dinkić ti nije ravan.:lol:

Богољубе, Богољубе, најзад да се приближимо теми :lol:

"Life is in the Love and the Healing. Everything else is just waiting."
Alberto Aguas

Ama Deus is an energy healing technique that has been used for the past 6000 years by the Guarani (pronounced Gau ra nee) Indians who live deep in the Amazon jungle of central Brazil. They are the Indians featured in the movie 'The Mission', and are one of the oldest cultures still in existence in the world today.

As the Guarani have always lived very close to nature, it's easy to understand how their environment has influenced their spiritual methodology, resulting in a simple but extremely effective shamanic language. According to their belief system there is no such thing as 'illness'. In their view everything is Spirit, and it is outside forces which cause imbalance to occur. When the outside force (such as an unwanted spirit or energy) is removed, then the effect upon the physical body will be released and balance will be restored once more.

The Guarani shamans apply their knowledge of working with energy when carrying out healing, knowing that the power is coming from a single greater Force. Their words for God and Love are interchangeable, and they believe that it is the 'love' which is the healing power, and they are simply the 'channelers' or transmitters of this healing energy.

By our Western standards, the lifestyle of the Guarani Indians in the Brazilian rainforest is rather primitive, yet their healing practices (although simplistic) are comprehensive and expansive in their applications. Irapuru, the sacred bird of the Amazon jungle, is the Guarani tribe's animal ally and spiritual guide, and is still called on for assistance when using this form of healing.

Simplicity is undoubtedly the key to the Ama Deus system, which has proven its effectiveness over the thousands of years that it has been in use.

The healing system was first brought to the West by Alberto Aguas, a third-generation Brazilian healer. Both his mother and grandfather were doctors who also worked with energy healing, and for much of his life Alberto witnessed many healings and many different methods of delivering these healings. His family lived among the Guarani people for generations, providing them with medical care when needed, and as a result of their efforts to help the Indians, a mutual respect developed between the tribal shamans and the doctors. Eventually the shamans began to share their methods of healing and it was through this trusting relationship that the method has been passed along. However, it is likely that only a small part of their teachings are to be found in this system, as the Guarani shamans would be trained for many years in this healing art. Even when Alberto lived with them, all the children were still being taught to perform psychic surgery by the age of 6, although only those who felt a strong calling for a career in healing would continue to practice it in later years. According to Alberto, he was only once asked and guided to perform this sacred technique for a friend. Afterwards, he was amazed that the operation had gone so smoothly, as he had not used psychic surgery since his childhood many years before.

In later life, Alberto had access to the Guarani Indians for eight years and studied their ways of healing extensively throughout that period. The Indians recognized him as a man of love and integrity, and a great channeler of energy. He was also well-educated and spoke seven languages, and it was with the tribe's approval that Alberto began teaching their way of using energy in a classroom setting for the last ten years of his life. Traveling around the world, he became well known for his lectures, healing services and workshops, and it was his mission to bring to the world this loving, healing technique of the Guarani Indians.

Since the Indians have no 'written' language and as Portugese is the main language spoken in Brazil, Alberto decided to name their system of healing 'Ama Deus', meaning 'I love God' in Portugese. (The expression 'Ama Deus' actually originates from Latin, meaning 'Love God'). Alberto Aguas continued to practice and live by this trusted and sacred healing method until his passing in 1992. His purpose in life was reflected by his statement, "In everything I do, I try to bring healing to it."

http://z3.invisionfree.com/MamaMojo/index.php?showtopic=17

Дакле, имамо човека западне културе који велики део живота проводи близу Индијанаца, и нешто вероватно и сазнаје. Онда он узима латински бренд јербо боље звучи - "хардкор је мртав, маркетинг је све" Београдски Синдикат - и креће у светску турнеју :lol:
Да закључимо, он можда може бити шаман, не знам је ли 8 година довољно. Он онда то шири даље, на језику који није индијански, и ставља њихово учење у таммницу речи. Занимљиво, кренух да куцам "своје учење", јер то је заправо тада већ било његово учење, а не учење Индијанаца. Обојено његовим мотивима, схватањима, и сл...
Може ли шаман бити неки лично његов ученик? Тешко... требало је да крене стопама учитеља, па бар 8 година, што је мало, да проведе с тим индиосима. Не видим из овога да је било таквих... Можда и јесте. А може ли бити шаман неко ко је "инициран" преко интернета, како ми је птичица јавила... хе хе хе, ајд нек ти буде "протоком енергије" који шатро делује одмах, како ти рече... Можеш ли ти бити шаман?! Но веј, Хозе!

Па и овај пасус који сам прекопирао, и који ти није споран колико видим, је на неком језику. И тај који је то писао је чуо на неком језику, а тај језик није био гуарани или којим језиком већ говоре.

Ти ниси био тамо, ерго ниси их лично видео :whistling:
Симбол је најопштије, све оно што може стајати уместо нечег другог и да га том приликом препознатљиво репрезентује. У психоанализи, симбол је елемент свести или понашања који је замена за нешто друго, несвесно или потиснуто. Однос симбола и онога што он у несвесном представља није произвољан, већ је условљен унутрашњом везом. Према Јунгу, конкретна, чулна слика познатог објекта, који на најбољи начин упућује на нешто друго, што је за човека суштински битно, апстрактно, трансцендентно.

Дакле, тумачење симбола није исто у Србији и Бразилу, зато што унутрашња веза није иста.

Bio i video, kažem ti. Tura 2800 evra, 30 dana, vidiš čuda. Suviše linearno razmišljaš i suviše si racionalan, što znači da si suviše ograničen da bi shvatio neke stvari.

А ти си контрадикторан

Što praviš budalu od sebe, ajde priznaj? Ti Indijanci postoje, bio čovek ovde koji je proveo 8 godina s njima i kojeg su inicirali u svoj sistem, a on preneo inicijaciju onima koje to zanima. Odnosno, onima koji će to da rade, ne da laprdaju o tradiciji pod kojom podrazumevaju neonacizam.

Дакле, пре неки дан си тврдио да је "био човек", па пренео "овде". И то "овде" је занимљиво. Сад се сети, пошто си ти контраверзна личност (ти некоме помињеш психологију :lol: ) на шта си онда "мислио". Може да значи да је био овде у Европи, пре много година, а може да значи да је био у Србији, па је пренео лично теби. Ако си заустио ово друго да рекнеш, онда имаш проблем с чињеницама, јер исти човек је умро 1992, а рекао бих да си ти тад био мали ;)
Дакле, могли су ти пренети само "они које то занима", а који можда такође нису ни видели Амазон. Ако си и даље при причи од пре неколико дана :roll:

Иначе, верујем да се види свашта, природне лепоте и друштвена надградња коју ТУРИСТИ могу да виде :)

Ne, nisam nikad rekao da mi je ON preneo sistem. Preneo mi je čovek kojem je ON inicirao u Curitibi i koji je još u Srbiji, jerbo tu živi.

A, pa ne ide se utabanim turističkim stazama. Nije za svakoga.Moraš da potpišeš da ideš na svoju odgovornost posle lekarskog pregleda koji dokazuje da si zdrav i sposoban za toliki napor.

Back