OBRAZOVANJE u vanrednom stanju?

zaluđenik

Domaćin
Poruka
4.735
Upravo je proglašeno vanredno stanje zbog virusa COVID 19. Zatvaraju se vrtići, škole i fakulteti.
Na RTS 1 premijerka je najavila neku nastavu preko TV, digitalne udžbenike...
Kakvo je vaše mišljenje? Da li smo spremni na tako nešto?
A i pitam se: ako već postoji mogućnost digitalnih udžbenika, zašto nam deca nose sve one knjige?

Upravo je proglašeno vanredno stanje zbog virusa COVID 19. Zatvaraju se vrtići, škole i fakulteti.
A i pitam se: ako već postoji mogućnost digitalnih udžbenika, zašto nam deca nose sve one knjige?

Па како ће да искриве кичму другачије?
Само крвие кичме роб, јесте добар роб.
А ако се одмална навикне да се савије и криви, проблем решен!

Нема ништа од дигиталних уџбеника.

Она би фирми свог брата да намести и посао дигиталних уџбеника, али неће успети до краја чколске године то да уведу.

U Kini se edukacija odvija uz zanemarljive poteškoće putem interneta, i taj sistem je sve bolji i bolji. Mi, razume se, nećemo biti na tom nivou još dugo, možda tek u nekoj od sledećih kriznih situacija, ali slušam da se đaci brže prilagođavaju nego nastavnici, i da osim što se fizički ne posećuje zgrada škole nema većih problema u učenju i završavanju domaćih zadataka.

зато што би онда сва деца морала да имају лаптоп или таблет а не можеш да очекујеш да сви родељи могу да приуште. Држава дефинитивно нема пара да обезбеди за сваког ђака.

Kod nas je preporuka da koristimo društvene mreže. Na primer, napraviš zatvprenu grupu za svoj predmet i pozoveš đake. A podrazumeva se da đaci imaju nalog na toj društvenoj mreži. Treba da osmislim kako ću ja organizovati svoj rad, i nemam pojma kako to da rešim. Ima li neko iskustva o učenju na daljinu, neki link, nešto. Operativne planove pravimo za svaku nedelju. Verovatno će se ovih dana sve objasniti i pojasniti.

Dakle, Google ima aplikaciju Učionica. I to je to. Volela bih da mogu i u redovnoj nastavi da je koristim. Deca se več prijavljuju. I pitaju me da li mogu da sede u zadnjoj klupi.I kada ćemo imati časove. Ne treba potcenjivati pamet i snalažljivost naše dece. Mi smo ti koji umećemo priče u stvarnost u skladu sa dnevno političkim potrebama. Ne uvek, ali ponekad.
Pozdrav svima, dragi moji forumaši.

зато што би онда сва деца морала да имају лаптоп или таблет а не можеш да очекујеш да сви родељи могу да приуште. Држава дефинитивно нема пара да обезбеди за сваког ђака.
Kompleti knjiga za osnovce su 14-15.000... za te pare može i tablet da se kupi, a da se ne krivi kičma.

може таблет, ал дигиталне књиге коштају такође. Оне се праве у формату да не могу да се копирају те стога свако мора да купи.
KRIVO! Digitalne knjige za obrazovanje trebaju da budu besplatne ili jako jeftine! Ko bi uopšte i kopirao te prodavao takve knjige, i KOME prodavao jer to većinu više NE zanima čim završe školu!:zcepanje:

KRIVO! Digitalne knjige za obrazovanje trebaju da budu besplatne ili jako jeftine! Ko bi uopšte i kopirao te prodavao takve knjige, i KOME prodavao jer to većinu više NE zanima čim završe školu!:zcepanje:
на западу се такве књиге углавном изнајмљују на годину дана, таман за школску годину. Може и да се купи, да се има. А може и папирна.

Kod nas je preporuka da koristimo društvene mreže. Na primer, napraviš zatvprenu grupu za svoj predmet i pozoveš đake. A podrazumeva se da đaci imaju nalog na toj društvenoj mreži. Treba da osmislim kako ću ja organizovati svoj rad, i nemam pojma kako to da rešim. Ima li neko iskustva o učenju na daljinu, neki link, nešto. Operativne planove pravimo za svaku nedelju. Verovatno će se ovih dana sve objasniti i pojasniti.
Na Youtube ima dosta snimljenih predavanja, kao primer. I onda samo staviš link na to predavanje. Po meni je kod učenja na daljinu najveći problem PROVERA znanja?

на западу се такве књиге углавном изнајмљују на годину дана, таман за школску годину. Може и да се купи, да се има. А може и папирна.
Da se ima za celi život, najbolji su oni razni sažeti i skraćeni podsetnici! Ko će za 20 godina opet da pročita stotine stranica za nešto što mu tada zatreba?

Нема ништа од дигиталних уџбеника.

Она би фирми свог брата да намести и посао дигиталних уџбеника, али неће успети до краја чколске године то да уведу.
Naravno! Sada je problem što bi nastava na daljinu trebala da zameni nastavu za ove dve nedelje zatvorenih škola, a nema pripremljenog materijala za to!

Na Youtube ima dosta snimljenih predavanja, kao primer. I onda samo staviš link na to predavanje. Po meni je kod učenja na daljinu najveći problem PROVERA znanja?
i nije..evo da svedem bilans ovog dana...napravila sam na Google aplikaciji My Classroom, mesta za 4 razreda. Sedmaci se odmah konektovali, ostali..njih čekam. Tu postoje razne opcije oko pravljenja nastavnih materijala i upitnika i testova. napravila sam za sve razrede nastavni materijal i upitnik. Sedmaci..e, od njih 18 već su četvoro uradili, iako je rok bio sreda. Za ocenjivanje mislim da nema pravila. I u redovnoj nastavi učenici primenjuju razne taktike, pa što ne bi i ovde. To je deo našeg posla. Uvek će biti savesnih i onih manje savesnih, kao i među odraslima uopšte. Elektronski udžbenici postoje, samo ne znam podatke koliko se koriste I na kraju, da vam dam link..to je zvanično...https://www.rasporednastave.gov.rs/

има неких добро написаних које могу увек да послуже
јоој кад се сетим скрипти са факултета..знам колеге које су продавале фотокопиране своје свеске..а и оних се сећам који су зарађивали пишући семинарске и дипломске радове.....Крхко је знање...била једна песма једном, таква

јоој кад се сетим скрипти са факултета..знам колеге које су продавале фотокопиране своје свеске..а и оних се сећам који су зарађивали пишући семинарске и дипломске радове.....Крхко је знање...била једна песма једном, таква
Jee.. Ako nije postojala dobra knjiga ili skripta za neki predmet, morao si ići na predavanja. ALI, kako je to često bilo 'nemoguće' nakon što si tulumario celu noć, nije ti ostalo drugo nego kupiti nečija zapisana predavanja! :super:

Prođe prvi dan nastave...
Da li je neko od vas ko ima decu školskog uzrasta gledao sa decom? Ako jeste, kako vam izgleda? Da li mislite da će funkcionisati ovako kako su počeli?
Moj sin je 8. razred, gledao sam i imam male zamerke na tehničko izvođenje, nešto slabiji zvuk. Mada, malo je zbrzano ispalo, pa je još i dobro da su uopšte i počeli sa ovime, malo su i nastavnice "stisnute" pred kamerama...
Možda bi RTS mogao da obezbedi neki svoj manji studio koji je dobro akustično obrađen, da se namesti neki bolji ekran ili platno za projekciju da to sve bude još bolje vizuelno i zvučno i mislim da bi moglo baš solidno da odradi posao.

Japanski gejmeri napravili u "Majnkraftu" ceremoniju mature >>> BBC

Неће функционисати, али нешто мора као да се ради.
Ne bih da zakeram, ali ako može obrazloženje?
Da li misliš da cela ideja ili realizacija nije dobra, ili nešto drugo?
Ja sam već naveo tehnički nedostatak, ne znam da li će nešto uraditi po tom pitanju, ali zanima me stvarno mišljenje, bez političkih primesa i slično. Kakvo god nam je političko opredeljenje, u ovom trenutku smo svi mi (i naša deca) u istim g..nima, da li ovo "rešenje" rešava bar nešto ili baš ništa?

Решава то да делује као да се нешто ради, јер би у противном од седења кући сви добили "идеје". Не можеш тек тако да оставиш стотине хиљада људи да не раде ништа месецима.

Prođe prvi dan nastave...
Da li je neko od vas ko ima decu školskog uzrasta gledao sa decom? Ako jeste, kako vam izgleda? Da li mislite da će funkcionisati ovako kako su počeli?
Moj sin je 8. razred, gledao sam i imam male zamerke na tehničko izvođenje, nešto slabiji zvuk. Mada, malo je zbrzano ispalo, pa je još i dobro da su uopšte i počeli sa ovime, malo su i nastavnice "stisnute" pred kamerama...
Možda bi RTS mogao da obezbedi neki svoj manji studio koji je dobro akustično obrađen, da se namesti neki bolji ekran ili platno za projekciju da to sve bude još bolje vizuelno i zvučno i mislim da bi moglo baš solidno da odradi posao.

Japanski gejmeri napravili u "Majnkraftu" ceremoniju mature >>> BBC
Седи па ради с њим човече.

Back