Obrazovanje jedno - vaspitavanje drugo!

gost 339460

Iskusan
Poruka
5.824
Vrlo cesto se u nasoj javnosti,pise i govori,ko treba da vaspitava mladu generaciju,porodica ili skola.Srvari su po tom pitanju,potpuno jasne.Skola sluzi,iskljucivo,
da obrazuje decu,kroz dobro odabran sisitem skolske nastave.Ne moze profesor,koji u jednom odeljenju,ima tridesetak ucenika,pa to,puta sest (toliko casova
ima,u toku radnog vremana). To cini,180 ucenika,koje bi on trebao,da vaspitava DNEVNO !!! Pa mislim,to bi bio nonsen,da iko moze da ispuni takav uslov,sa tolikim brojem dece - ucenika.

Znaci,ko ostaje. Pa naravno,porodica.Sve dobro,sto deca nauce,kao i sve lose,zavisi iskljucivo od porodice.Ono sto je veoma peimetno,u nasem drustvu,to je
nazalost pojava,da roditelji,iz ovih ili onih razloga,ne ucestvuju dovoljno,u teskom i odgovornom zadatku,a to je vaspitanje svoje dece.Ako bi svaki roditelji,ucinili
sve,da njihova deca dobiju dobro kucno vaspitanje,onda bi i cela nasa nacija,bila na mnogo visem,civilizacijskom nivou. A to je upravo ono,sto nasoj naciji -Srbima,
najvise nedostaje.!:bye:

Skola ima i vaspitnu funkciju. Ne u onolikoj meri kao kuca i roditelji, ali nije samo obrazovanje u pitanju. Sta reci kada mnoge srednje skole prakticno sluze ne toliko da obrazuju mlade vec da ih sklone sa ulice do neke 18. godine.

Ali u principu se slazem da sve treba da pocne iz kuce. Nije na profesoru da decu vaspitava osnovnim stvarima i vrednostima.

to tvoje vidjenje situacije je vrlo interesantno,i slazhem se u potpunosti,
samo ima jedan maliiii problemchic u celoj prichi!
pola tih ljudi koji treba da vaspitaju decu,su i sami vrlo nevaspitani,
pa samim tim nema shta da prenesu toj deci...
to je rekao bih jedan od najvecih problema...

To bi onda znacilo da treba vaspitati roditelje. Ako zelite da pravite u jednoj zemlji ukalupljeno i lepo vaspitano stanovnistvo, onda morate da primenjujete odredjeni sistem za to. Najbolje se to radi u skoli. Zato su nekad decu tukli u skoli, jer mnoga deca su dolazila iz nevaspitanih porodica koju je trebalo prevaspitati. Danas pak ne smes nikom nista da kazes, hoce oci da ti iskopaju i to najcesce roditelji nevaspitanih koji su sami nevaspitani.

Upravo je to problem liberalizma i kapitalizma. Liberalizma sto bi svuda da stavi slobodu da niko nikog ne sme da pipa da svako radi sta hoce, a kapitalizma sto udaljava roditelje od dece poslom od 8-10 sati. Neko ce reci: Pa i pre su ljudi radili po ceo dan. Da jesu, ali nije bilo TV-a, kompjutera, deca su se vise druzila medjusobno, i bila su tu uz roditelje radila, pomagala, ucila. Medjutim danas dodje cale sa posla, pravac fotelja i TV. Dodje keva sa posla, pravac kuhinja. Kad joj pukne zivac zbog toga sto je umorna, istrese se na muza, on na nju, nastaje haos, psovanje: Kome ti mamu u, ja tebi mamu u p i to sve deca upijaju, te svadje, nasilje, psovke pa i oni pocnu u drustvu tako. Takodje, deca ne trckaraju sa roditeljima vec su na kompjuteru i gledaju TV, tamo svasta ima. Posle krene skola, ucitelj ne sme nista da im kaze kad krenu da prave haos jos moraju da se povuku kad im dodje roditelj i kaze: Ti mom detetu keca da das!

Evo slika govori vise od reci:

dq2av4.jpg

- - - - - - - - - -

A i svuda u svetu je isto. Problem modernog doba i razmazenosti prevelike.

Zašto misliš da su Srbi na niskom civilizacijskom nivou? Misliš da su druge nacije iz okruženja daleko iznad vas?

Nisu sem možda Slovenaca. Ne mislim ni da je stanovništvo u ostalim evropskim zemljama ne znam kako kulturnije i civilizovanije od Srba. Ali činjenica je da su djeca sve gora i sve razmaženija. A za to su krivi najviše roditelji ali i država. I Aristokrata je u pravu nekad mi je žao što je fizičko kažnjavanje u školama zabranjeno.

Poslednja izmena:
Nisu sem možda Slovenaca. Ne mislim ni da je stanovništvo u ostalim evropskim zemljama ne znam kako kulturnije i civilizovanije od Srba. Ali činjenica je da su djeca sve gora i sve razmaženija. A zo to su krivi najviše roditelji ali i država. I Aristokrata je u pravu nekad mi je žao što je fizičko kažnjavanje u školama zabranjeno.
Slažem se. Djeca nam iz škola izlaze neobrazovana i polupismena, a porodica je glavni krivac što su nevaspitani. Bez obzira što smo svi preopterećeni običnim preživljavanjem i jurenjem za egzistencijom, djeca bi nam uvijek trebala biti na prvom mjestu. Nitko od nas ne može očekivati od škole da nam odgaja djecu.

Slažem se. Djeca nam iz škola izlaze neobrazovana i polupismena, a porodica je glavni krivac što su nevaspitani. Bez obzira što smo svi preopterećeni običnim preživljavanjem i jurenjem za egzistencijom, djeca bi nam uvijek trebala biti na prvom mjestu. Nitko od nas ne može očekivati od škole da nam odgaja djecu.

Naravno. Ali mnogi roditelji upravo očekuju da im škola vaspitava djecu.. I ne žele da priznaju svoje greške.

To bi onda znacilo da treba vaspitati roditelje. Ako zelite da pravite u jednoj zemlji ukalupljeno i lepo vaspitano stanovnistvo, onda morate da primenjujete odredjeni sistem za to. Najbolje se to radi u skoli. Zato su nekad decu tukli u skoli, jer mnoga deca su dolazila iz nevaspitanih porodica koju je trebalo prevaspitati. Danas pak ne smes nikom nista da kazes, hoce oci da ti iskopaju i to najcesce roditelji nevaspitanih koji su sami nevaspitani.

.

Nisu sem možda Slovenaca. Ne mislim ni da je stanovništvo u ostalim evropskim zemljama ne znam kako kulturnije i civilizovanije od Srba. Ali činjenica je da su djeca sve gora i sve razmaženija. A za to su krivi najviše roditelji ali i država. I Aristokrata je u pravu nekad mi je žao što je fizičko kažnjavanje u školama zabranjeno.

нема потребе тући децу у школама
нити је то у реду

наравно,то не значи да треба дозволити деци да --- туку наставнике :lol:
шалу на страну,не значи да се деци сме толерисати,нпр велики број неоправданих изостанака
некад се за много мањи број изостанака избацивало из (средње) школе,
а сад испада да комотно не мора да похађа наставу из једног предмета и ником ништа :whistling:
То се дешава зато што школе по сваку цену желе да задрже ученике..,деце је све мање...
професор толерише ружно понашање ученика на часу, јер ће у супротном остати без посла----,родитељ ће поднети пријаву ако га је професор опоменуо пред разредом, нпр
има још доста примера...

иначе..
школаје васпитно-образовна установа
то би требало да значи да је обавеза учитеља, наставника и професора да сем образовања,и васпитно делује на децу
има се довољно времена и простора,ај да се тако изразим да се кроз градиво,васпитава
затим,наставник својим ставом на часу,својим односом према ђацима, колегама, ма животу уопште,такође васпитно делује на ђаке
само,мислим да што су деца млађа,утицај учитеља је већи, јер учитељ има тај "природни" ауторитет одрасле особе
то треба искористити на најбољи начин
првацима је уитељица у школи и отац и мајка, за то време
коме ћеде те да се пожали ако га заболи стомак у школи?--па учитељици
неће она да га лечи,али пар речи утехе (уз слање кући,јелте)....су савим у реду
ако се деца потуку у школи,ту је учитељица да разјасни ствар и да после са родитељима седне и види шта је то било
затим,ко децу опомиње да сеперу руке пре ужине?--па учитељица
има још много примера

наравно, родитељ има највећег утицаја
оно што се стекне код куће у првим годинама живота, остаје као темељ за цео живот

Poslednja izmena:

Back