Objektiv preporuka

Beatle boy

Primećen član
Poruka
967
Pozdrav... Imam Nikon D3200 i dva objektiva: 18-55 i 55-200 Nikonovi.

E sad, u nekom od razgovora,neki prijatleji su mi rekli da bi bilo bolje ,a i sam sam video kod jednog drugara,da kupim neki od Tamron objektiva. Jer su kvalitetniji i bolji od samog proizvodjaca Nikon objektiva..

Dosao sam na ideju da kupim neki od ovih,ali naravno,dajte mi vas savet i preoruku koji uzeti i zasto ili zasto ne uzeti. Svrha objektiva je nebitna,nego jesdnostavno vase misljenje da li vredi uzimati ili ne.

Hvala

Tamron AF 28-300mm F/3.5-6.3 XR Di VC LD IF (Nikon)
Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 Di LD Macro 1:2 (Nikon)
Tamron AF18-200mm F/3.5-6.3 XR Di II LD Aspherical (ovom bi bila svrha zamene dva u jednom,znaci da ova moja dva zameni u samo jednom objektivu)

Hvala jos jednom

Pozdrav... Imam Nikon D3200 i dva objektiva: 18-55 i 55-200 Nikonovi.

E sad, u nekom od razgovora,neki prijatleji su mi rekli da bi bilo bolje ,a i sam sam video kod jednog drugara,da kupim neki od Tamron objektiva. Jer su kvalitetniji i bolji od samog proizvodjaca Nikon objektiva..

Dosao sam na ideju da kupim neki od ovih,ali naravno,dajte mi vas savet i preoruku koji uzeti i zasto ili zasto ne uzeti. Svrha objektiva je nebitna,nego jesdnostavno vase misljenje da li vredi uzimati ili ne.

Hvala

Tamron AF 28-300mm F/3.5-6.3 XR Di VC LD IF (Nikon)
Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 Di LD Macro 1:2 (Nikon)
Tamron AF18-200mm F/3.5-6.3 XR Di II LD Aspherical (ovom bi bila svrha zamene dva u jednom,znaci da ova moja dva zameni u samo jednom objektivu)

Hvala jos jednom
Profesionalac sam a i nikondzija pa cu ti nadam se malo pomoci... :D Kao prvo moram da pocnem od tvog aparata... On nije bas idealan za ove zum objektive koji idu do 300mm i vise naravno... nebitno koji je proizvodjac u pitanju... tu razliku najbolje vidis kada uporedis sa nekim drugim aparatom recimo sa D700... Sto se tice Tamrona ja imam dva starija malo jedan 70-200 i jedan 70-210 ovaj drugi mi je crkao a ovaj prvi je dobijo ljubicastu liniju po sredini nekada se pojavi na fotografiji a nekada ne... Sada nemoj da pomislis da su losi jedino sto znam sigurno jeste da kazu da svaki drugi Tamron je dobar... To uglavnom vazi kod zum objektiva....
To da su Nikonovi objektivi losiji od tamronovih odnosno kada je rec o staklima je kako da kazem tacno i netacno sve zavisi o kom objektivu se tacno rad i koja dva uporedujes.
Sto se tice tvojih objektiva ovaj 18-55 ako ima G stakla on je jako lep objektiv za pocetak jeftin je i potpuno je ok cena kvalitet... 55-200 je po mom misljenu jako los i nisam bas odusevljen sa njim...
Posto vidim da ti uglavnom trebaju zum objektivi i to do 200,300mm predpostavljam da slikas neke sportske dogadjaje ili nesto daleko....
Jeftinije resenje je definitivno Tamron plus sa D3200 i ako kupis neki skupi nikonov zum neces mocu 100% da izvuces sav kvalitet koji taj objektiv pruza....
Zato bi se ipak ja odlucijo na jeftinije resenje odnosno neki tamron...
ove tamrone koje si ti naveo nisam koristio i ne mogu tacno da ti kazem kakvi su ali ovaj 18-200 deluje najzahvalnije.

Profesionalac, verovatno si mislio da sa jeftinim staklom neće moći da izvuče sve što senzor D3200 može? 28-300...28 je malo usko za krop, jer dobijaš efektivno 42 početnih, a 70 da ne govorimo. Tamron 70-300 će ti na najširem kraju biti skoro pa neupotrebljiv zbog blende i nedostatka stabilizacije, 18-200 još više jer na 200 imaš 6.3 a nemaš stabilizaciju. Macro zaboravi, možda neki closeup na dobrom svetlu. Nikon 55-200 je za te pare odlično staklo, čitaj malo testove po netu.
Ako hoćeš nešto da ti zameni oba stakla i da bude Tamron, moja preporuka je 18-270 VC/VC PZD, ili novi 16-300 VC, naravno ako si spreman da se pomiriš sa manama koje takvo univerzalno staklo nosi. Tamron ima lošiju izradu od Nikona, dešavaju se često kvarovi na zum i fokus prstenovima, decentrirani su, čak se dešavalo i da im ispadne prednji element i to na višoj klasi stakala kao što je 24-70 2.8 VC. Zato pri kupovini obavezno isprobaj više primeraka. Plus za Tamron ne postoji servis u Srbijim kao ni za Sigmu. OEM proizvođač uvek ima kvalitetnija stakla. Ja bih išao na Nikon 18-200 VR.
Svrha i namena objektiva je vrlo važna da bi znao šta da kupuješ i zašto.

pozdrav,posto sam pocetnik interesuje me koji objektiv za portrete najbolji ?50mm 1.8 ili neki drugi. i zanima me macro objektiv koji je dobar do 300e?i da li bi mogao sa tim macro da radim i portrete?inace imam u nameri da kupim nikon d7000,pa me sad sve zivo interesuje.ali uglavnom ova dva objektiva najvise :))

Мој скроман и не баш учен суд је да би најбоље било да узмеш неки кит, који покрива тај неки... основни распон, (18-55-105-200..) па да, кад с њим убијеш 10-ак 'иљада размотриш шта би ваљало даље...

To što si rekao je najbolja opcija, ali ako već kaže da ga zanima macro, najjeftinija opcija, a da je novo je Nikon 40mm 2.8 Micro za 260 evra. Polovni Tamron 90mm Macro bih zaobišao, jer Tamroni obično traju dve godine. Međutim, macro fotografija je ozbiljna nauka sa mnogim podnaukama, pa bih mu preporučio da se prvo informiše šta sve macro fotografija zahteva, počev od objektiva, odnosa uvećanja, stackinga, stativa...za portrete na Nikonu 35 1.8G, 50 1.8G, a majka je 85 1.8G. I: ako je Nikon aparat, samo Nikon objektivi. Tamron i Sigma nemaju ni predstavništvo ni servis u Srbiji.

Са тамароном нисам имао много контакта, али и оно што јесам... боље да нисам...
Ови комади које сам виђао су, биће, били после те две године коришћења...хехе
А сигма је већ друга прича... ове сиротињске варијанте су куд и камо боље од тамарона али за исти такав корак и лошије од никонових... у класи, наравно...
тако да, дабоме, никонови објективи остају најбезбеднија и најсигурнија опција..
А како је човек тек интересент, можда би му било боље да тај кит упари с неким closeup филтером +2 ил +4 рецимо, тек да се, у пару с фотографијом упозна и с тим фокусом на близу...
осетно јефтинија а скоро па једнако функционална варијанта...

Са тамароном нисам имао много контакта, али и оно што јесам... боље да нисам...
Ови комади које сам виђао су, биће, били после те две године коришћења...хехе
А сигма је већ друга прича... ове сиротињске варијанте су куд и камо боље од тамарона али за исти такав корак и лошије од никонових... у класи, наравно...
тако да, дабоме, никонови објективи остају најбезбеднија и најсигурнија опција..
А како је човек тек интересент, можда би му било боље да тај кит упари с неким closeup филтером +2 ил +4 рецимо, тек да се, у пару с фотографијом упозна и с тим фокусом на близу...
осетно јефтинија а скоро па једнако функционална варијанта...

Može i to, a ako ga bude interesovalo može da kupi Raynox DCR-250 za 80ak evra pa da eksperimentiše. Glupo je da da 700+ evra za Nikon 105 VR pa se ispostavi da ga macro ne interesuje toliko.

Зависи од објектива...
са онима који имају прстен за бленду и може нешто да се уради... остали, углавном немају начин да закључају отвор бленде те је ова стално заврнута на максимум... а онамо је и онако прилично мрачно кад се објектив окрене наопако...
мени су за неке пластиканере палидрвца и папирчићи смотани служили да заглаве језичак за бленду, али... све је то... много труда и малтретирања... истина, добијају се добра увећања али....

Back