objasnite mi nesto oko seta za snimanje filmova

Moljac64

Elita
Poruka
16.586
kad gledate neki film iz SFRJ, recimo 1985-1990, ocigledno je velika razlika u samom nekom kvalitetu snimka, a onda pogledate 1993 neke filmove zorana calica na primer i sve je nekako sirovo, onda vidite sada filmove i opet druga prica
evo na sta mislim, uzecu primer zikinu dinastiju jer je postojala u dugom godisnjem periodu

lude godine 1977
izgleda kao da je neko snimao telefonom

moze li neko meni ko nema veze sa fotografijom da objasni ovu razliku i zasto je ovo ovako a ovo onako, jer mi nije jasno
tesko sam proformulisao pitanje ali ko shvati razumece

Све се евентуално своди на цену продуцкије...
Течничке карактеристике медијума, како је неко поменуо квалитет расвете, па онда и услови складиштења и репродукције, припреме за емитовање... има пуно фактора који могу да утичу на резултат, али верујем да је ипах хемиско технички аспект пресудан, а он је у директној вези с финансијама...

Брза промена технологије је донела огромне разлике у ономе што видимо и на телевизору и на филмском плату , које уопше више није платно.
Еилмови су се некада снимали на негативу и он се чувао тако да су копије које су ишле у биоскопе с времена на време због врћење кроз пројекционе апарате бивале физички оштећиване и замењиване новим копијама. Старији ће се сетити да си гледали филмове толико искрацоване да се чинило да је све снимано по лиши. .Када је електроника преузела водећу улогу не само у телевизији , него и на филму појавили су се први проблеми.Флимски материјал се телекином пребацивао у електронску слику.Већ у том процесу је долазило до деградације филмске слике. Квалитет филмске слике је у највећој мери,поред онога што јевећ помињано, зависио од квалитета негатива и позитива , што је одражавало на цену филма. На квалитет филма је утицало такође и на ком формату је рађен. Професионални филм је рађен на негативу 35 мм. Али многи документарни или телевизијски стари филнови су рађенина 16 мм.Када се то пребацује на електронску слику деградација је много уочљивија. Али прави проблеми су настали када је кренуло снимање електронским камерама па се коначни, монтирани пребацивао на филмску траку. Прво то се у почетку радило у свеега неколико места у европи и цене су биле врло различите, али и квалитет.Када данас гледамо филмове, а опет зависи да ли их гледамо на платну или у некој од електронских варијанти, јавља се ово о чему је наш саговорник и покренуо ову тему.
Данашња теххнологија нешто сасвим друго и у њој нема много ствари које гледалац може да види. Данас и у бископу гледате пројекцију електронске слике, а не филм са филмске траке и онје увек истог квалитета без обзира на број пројекција.
Пошто смо ми били увек сиромашна кинематографија свеове ствари , а има их још пуно, али да не давим, су много видљивио
је него код јаких кинематографија.

Немаш ти никакве користи од објашњења која не разумеш.
Сваки занат се учи. имашкњиге за теоретски део, а пракса је најбоље да буде твој, али са неким ко ће да да те води и кригује. Не зна како другачије ми можемо да ти помогнемо сем саветом, али мораш ти да урадиш нешто , а не ми.

Знао сам да ће Вучји да донесе детаљно и учено објашњење...
а Мољац, што се твог питања тиче, јасно је на шта мислиш али одговор је, ипак тешко дати...
Много је фактора који утичу на изглед снимка, много је оних (фактора) који утичу једни на друге па у тој спрези на коначни резултат, а све то укупно је јако комплексна тема за коју је неопходно велико знање и искуство, а и тако, теби то ништа не би значило јер тебе занима ако сам добро разумео, какод а постигнеш коначни резултат и изглед снимка...
технички би ти за то требало да поновиш услове снимања, стање медија, конверзије и репродукције, а то би био, верујем, озбиљан подухват и за продукциску кућу а некмоли појединца који се тиме не бави и нема везе с тим...
ја бих ти пшрепоручио неки модернији и драстично лакши приступ..
има програма за обраду видеа различите комплексности и могућности... потражи по нету о обради видеа, крени с неким основама, с упознавањем како та механика обраде иде код видео формата па кад се у томе увежбаш, пређи на објашњења како да се дода тај изглед видео... то је популарна тема, сигуран сам да има пуно туторијала и објашњења како се то постиже с тим програмима ио у обради...
има апликација за телефоне који додају тај VHS шмек снимцима који се управо телефоном направе...

Хајде да прво разјаснимо о чему се ради, да ли о филму или о видео снимку.
Могрион је за видео снимак дао исцрпно обајшњење и савет шта да се ради.
Друго што мени и даље није јасно је о ком се заправо визуелном утиску ради, наиме шта се подразумева под " старим филмовима "

Како сам разумео, њега занима како да постигне да модеран (видео) снимак изгледа као да је на целулоиду снимљен, са оном деградацијом коју је показао у примерима...

- - - - - - - - - -

tema ocenjena sa uzasno i neznalacki

Мене само радује што има таквих зналаца који умеју лепо да објасне...
:super:

Како сам разумео, њега занима како да постигне да модеран (видео) снимак изгледа као да је на целулоиду снимљен, са оном деградацијом коју је показао у примерима...

pa da to me zanima
ja ne znam al sta cu priznajem da ne znam a ne treba meni nesto za trajno cisto za par puta

Back