obdaniste ili bake&co ?

Pricate o Evropi i kako je tamo, a pojma nemate (eventualno ste videle Bec na nekoj dvodnevnoj soping-turi).
Niko ovde nije obavezan da upise dete u vrtic. Moze dete da sedi kuci bez problema. Tek od nedavno je uveden zakon da je zadnja godina pred skolu obavezna da se pohadja vrtic. I to iz opravdanih razloga: imas nasih i Turaka i ostalih stranaca, koji decu ne nauce nemacki, pa ovi kad krenu u skolu sva druga deca ispastaju zbog njih, jer se njima mora podariti sva paznja ucitelja i uciteljica. Znaci: obavezna je jedino zadnja godina pred polazak u skolu...i to samo pola dana, tako da...
Da ne spominjem to da ljudi koji imaju nekog isto upisuju decu u vrtic. Ne iz nuzda, nego zato sto to smatraju najboljim resenjem.

he he... - "Radoslave, uzjasi konja i pravac u Minhen!"

posto su zadnjih 10 god. deca vise kuci zbog prehlada nego u obdanistu, primetih da svako ko moze unajmljuje i bebisiterku, da se dete ne muci ....

cemu dajete prednost i zbog cega?

То све зависи од обавеза родитеља. Ми смо били принуђени, да не бисмо оптерећивали времешне родитеље, да уз вртић плаћамо и бебиситерку.
Целодневна брига о деци захтева да се ангажују сви расположиви кадрови лол...
Вртићи нису идеални, старији је био нон-стоп болестан, млађи ређе, али су од оне деце која воле да иду у вртић и тугују кад не оду.
Имамо тај систем "челичења" да иду свуда са децом, да се друже и уче, да иду у вртиће, мислим да смо добру одлуку донели, осим нервирања и вуцарања мало-мало по лекарима, али биће добро. Старији је већ "момак" и иде у школу...

posto su zadnjih 10 god. deca vise kuci zbog prehlada nego u obdanistu, primetih da svako ko moze unajmljuje i bebisiterku, da se dete ne muci ....

cemu dajete prednost i zbog cega?

vrtic
treba da bude sa decom i da se druzi
baka i deka su ok isto al opet bih radije da bude sa decom
pored toga u vrticima svasta nesto rade i uce i sigurna sam da im je zanimljivije tamo nego kod babe i dede
a i steknu bolji imunitet ...
za siterku para nemamo tako da...
mada ona i nema babe i dede koji mogu da je cuvaju (moji su daleko a i ne bi bili u stanju da je cuvaju,a druga baba radi,a deda je umro) tako da nam samo vrtic i ostaje

jedino je sada problem sto ja nisam zaposlena a moram da se zaposlim pa sad ne znam kako cemo to regulisati

jel zna neko dal mogu da donesem potvrdu od poslodavca da CU poceti da radim tad i tad i hoce li uvaziti taj dokument? Jer stvarno ne znam kako oni misle da majka trazi posao ako je dete sa njom a nema ko da ga cuva

Za vrtic uvek.

Moja sestra i ja nismo isle u vrtic...cuvala nas je baba, koja nas jeste svacemu naucila ali da se druzimo, to nije umela.
I ni dan danas to nismo naucile.
Da ne pricam da smo obe jedva izgurale prvi razred zbog neprekidnih bolesti...meni se produzilo i na drugi.

Moje dete je islo i u jaslice i u vrtic.
Sve je tamo naucila...i one stvari za koje sam smatrala da je suvise mala.
Moja sestra, koja radi u jaslicama, tvrdi da oni uvek pokusavaju da izvuku maksimum od dece...da oni mogu ono sto vecini roditelja ne bi ni palo na pamet.

U prvom obdanistu u koje sam je upisala je bilo grozno zaista...a kad smo ubrzo presli na drugu opstinu (tada je to bilo jednostavno), stvari su postale bozanstvene.
Sve je do kolektiva , tj. do uprave na toj opstini....zato obicno roditelji imaju slicna iskustva u okruzenju, pa smatraju da je i na drugim opstinama isto.

Vec u jaslicama nisam mogla da je odvucem kuci...bezala je i sakrivala se...tek kada ode poslednje dete pristajala je da ide kuci.
Bila je malo prehladjena prva dva meseca...posle toga do skole dva puta je bila bolesna...jednom od virusa 3 dana i jednom od ovcijih boginja, koje sam ja lezala sa njom i zamalo zaglavila u bolnicu.
I moja sestra je lezala kao odrasla...dobila je od dece iz vrtica gde je radila. Prosto nismo to odradile na vreme.

Jeste da mi je bilo zao da je budim ujutru u 6 i oblacim, vucem po hladnoci i kisi...ali ona nikada za sve te godine nije rekla da sutra ne bi da ide u vrtic.
Obozavala je da bude tamo.

I naucila je tako mala da se bori, suprotstavi kad treba i potuce ako treba, ali i da zastiti one manje kada je to potrebno.
Imala je drugarice, isla na letovanaj i zimovanja...prvi put sa nepune 4 godine na planinu 10 dana.
I sve je uvek bilo ok.

Back