O zrelosti

• Začetnik teme Začetnik teme Paula
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Paula

Wignerova Prijateljica
VIP
Poruka
40.608
Šta bi značilo to da je neko zrela ličnost?

1661106743138.png

Postoje razliciti stepeni zrelosti i razliciti kriterijumi po kojima bi se neko okarakterisao kao zreo - dakle ko je zreo a ko nije to je relativno. A kljuc sto vise zrelosti rekao bih da lezi u sto boljim i sto ispravnijim prioritetima koje imamo duboko u sebi (sta nam je i u kojim situacijama (naj)bitnije). Od prioriteta sve sustinski u vezi nase licnosti polazi i oni se, uz malo dobre volje i iskrenosti prema sebi, mogu ne samo sagledati kakvi jesu nego i promeniti.

Možda... prihvatanje sebe?
To je ono kada vidiš u sebi neki kuršlus, ali kažeš čekaj i to sam ja
ja sam i zreo i nezreo, ima u meni i racionalnog i potpuno iracionalnog.
Ono staro: spoznaj sebe. Ali posle toga i prihvatanje sebe.
Bez toga nema prihvatanja ni drugih

to je možda jedan aspekt zrelosti

Postoje razliciti stepeni zrelosti i razliciti kriterijumi po kojima bi se neko okarakterisao kao zreo - dakle ko je zreo a ko nije to je relativno. A kljuc sto vise zrelosti rekao bih da lezi u sto boljim i sto ispravnijim prioritetima koje imamo duboko u sebi (sta nam je i u kojim situacijama (naj)bitnije). Od prioriteta sve sustinski u vezi nase licnosti polazi i oni se, uz malo dobre volje i iskrenosti prema sebi, mogu ne samo sagledati kakvi jesu nego i promeniti.
upoznavanje prioriteta?
sad se setih pesme od Konstrakte
Šta stvarno želiš? Ne ono što se očekuje, što smo naučeni da treba da želimo, ili što sebi govorimo da treba da želimo

ček da je linkujem

Ne mora to da bude prihvatanje sebe, to bi podrazumevalo stajanje u mestu. Od vitalnog je znacaja sagledati (trenutnog) sebe onakvog kakav jesi (makar ti se ne svidjalo to sta ima da se vidi), to je prvi korak, a drugi korak je menjanje trenutnog sebe u zeljenom pravcu (osim ako ne zelis da se menjas nego si zadovoljna trenutnim stanjem).

Pogledajte prilog 1208980
Zrela licnost je ona koja je dosegla svoj bioloski maksimum.........negde izmedju 35 i 50.
Sa druge strane , proces mentalnog sazrevanja traje ceo zivot , sto znaci da po tom pitanju nikada ne dostizemo punu zrelost.
Mnoge situacije u koje zapadamo tokom zivota govori nam da i sa 50 zapadamo u "pubertetske" probleme bez dovoljno zrelosti da ih resimo.

Ne mora to da bude prihvatanje sebe, to bi podrazumevalo stajanje u mestu. Od vitalnog je znacaja sagledati (trenutnog) sebe onakvog kakav jesi (makar ti se ne svidjalo to sta ima da se vidi), to je prvi korak, a drugi korak je menjanje trenutnog sebe u zeljenom pravcu (osim ako ne zelis da se menjas nego si zadovoljna trenutnim stanjem).
Pa ne znači prihvatanje sebe stajanje u mestu .
Naprotiv
Tek kad nešto prihvatiš, to znači da ne osuđuješ, onda ide razmatranje ok, ovo želi, ovo sam ja, ok, kako da se to promeni možda?

zrelost se testira kada se osoba nadje u specificnim uslovima. Zrelost je poznavanje zivota, sposobnost u resavanju razlicitih zivotnih problema ..........i to na svim "frontovima" a ne samo u karijeri i u krevetu.

Jer, ima npr ljudi koji te stalno uslovljavaju nečim.. ali vidiš da oni to i sami sebi rade
Oni sebe uopšte ne prihvataju, već glume neku ulogu koja je za njih prihvatljiva
Oni onda ne mogu ni mene da prihvate npr. Jer sve gledaju kroz neke naočare, da li je to moral, šta kaže sredina, itd...
No, kada bi videli sebe, i videli razne kosture onda bi dopustili i meni da imam kosture, a ne osuđivali.

Ima pok. prof. Jerotić o tome... piše u svojim knjigama, i na you tubu izađu predavanja o zrelosti ličnosti. Bilo mi je zanimljivo slušati.
Koliko shvatih, drži da smo svi neurotični više ili manje jer nismo zreli, da je potpuno zrela ličnost i psihički sasvim zdrava ličnost, a to ne postoji. To je neki cilj.

Ima pok. prof. Jerotić o tome... piše u svojim knjigama, i na you tubu izađu predavanja o zrelosti ličnosti. Bilo mi je zanimljivo slušati.
Koliko shvatih, drži da smo svi neurotični više ili manje jer nismo zreli, da je potpuno zrela ličnost i psihički sasvim zdrava ličnost, a to ne postoji. To je neki cilj.
Nek zadrzi to za sebe...

Nzm šta ovaj izraz tačno podrazumeva,...ljudi žive i stasavaju u različitim okolnostima i sredinama.
Samim tim,...drugačije gledaju druge, neko ti onda deluje nezrelo, drugi k'o da sa 30, već žive k'o penzioneri.
Sve u svemu,...msm da i nije mnogo bitno, da li je ili nije, neko sasvim kompletna i izgrađena ličnost baš do kraja, dovoljno je da budemo srećni!

Зрела особа, по мени, је неко ко је спреман да прихвати одговорност за своје изборе и поступке. Не тражи кривце у другима, околностима... Свестан је својих и врлина и мана и нема потребу да се намеће, доказује и свакоме допадне. Прави селекцију људи око себе и уме да процени шта од кога може да очекује. Када се сам даје, даје и алали. Зрео човек и попусти, није му стало да је његова увек последња. Зрео човек уме и да опрости, јер тиме растерети себе.

Da je načisto sa sobom, sa svojim manama i vrlinama. Da je oprostio sam sebi greške koje je činio, čak iako se pokazalo da ih je nemoguće ispraviti. Da ume da stane i povuče se kad treba, kaže izvini i nisam bio u pravu - ako zaista nije. "Izvini" je jako teška reč. I Džiboni ima pesmu o tome :))
Da se trudi živeti u skladu sa sobom, i da je u stanju napraviti razumne kompromise kad je to nemoguće. I da to shvati kao život, a ne smak sveta.
Da se ne ogrešuje svesno i namerno o ljude od kojih je samo dobro primio.

zrelost... setio sam se jos necega :D

da ne robujemo navikama, ljudima koji nas umanjuju, poslu koji nas ubija, komsiluku koji vodi nas zivot ....

Da sam dobri sa sobom i u vezi sebe maksimalno postujuci i uvazavajuci sve oko nas. Ne umanjivati druge ali sebe staviti na jednu vrstu pijadestala.
Ako sami sebe ne volimo ko ce nas voleti?

Poslednja izmena:

Back