Бог не жели да нам ставља етикете колико вредимо – то ми радимо сујетном интроспекцијом. Он нас увек посматра кроз благодтане очи љубави као добре али је наш зли проблем ако у себе као такве сумњамо. Ако, дакле, не желимо да будемо вољени. Он нас не одмерава као други људи – зато Му праштање и не представља проблем. Штавише, праштање људима је Његов начин постојања. Бог је „немоћан“ да буде окрутан судија! Ми све одмеравамо – зато ретко шта и праштамо. Он не даје оцене. Не жели да Га волимо због погрешног интереса, макар тај интерес било само спасење у неком лицемерном смислу речи. Бог жели да види какви смо у односу према Њему „иза оцена“ – када она изгуби вредност. Да ли ћемо Га користити за своје девијантне интересе? Јер би Он заиста волео чути шта бисмо имали одговорити на: „Љубиш ли ме?“.
Сви су „добри“ са онима који омогућавају неки користољубиви интерес. Али, ту нема љубави, ни слободе. Бог жели да види колико бисмо Га искрено волели и били слободни када нам не би подарио ништа од онога унутар неке жеље у коју бисмо Га условљавајуће поставили мимо Његове слободе и Његове љубави. Узрастањем у узајамној односности, без трговачког односа са Богом на релацији „Ја – теби, Ти – мени!“, омогућавамо себи безуслован продор до Њега Самога. И оно најлепше – достижемо обожујуће усличњавање са Њим онолико колико савршенства можеmo да примимо у себе.
Када би Богу била саблазан свака неморалност човечија, онда Он не би ни био Бог…
Сви су „добри“ са онима који омогућавају неки користољубиви интерес. Али, ту нема љубави, ни слободе. Бог жели да види колико бисмо Га искрено волели и били слободни када нам не би подарио ништа од онога унутар неке жеље у коју бисмо Га условљавајуће поставили мимо Његове слободе и Његове љубави. Узрастањем у узајамној односности, без трговачког односа са Богом на релацији „Ја – теби, Ти – мени!“, омогућавамо себи безуслован продор до Њега Самога. И оно најлепше – достижемо обожујуће усличњавање са Њим онолико колико савршенства можеmo да примимо у себе.
Када би Богу била саблазан свака неморалност човечија, онда Он не би ни био Бог…