O stidljivosti

Još jedan iz sela

Poznat
Banovan
Poruka
7.335
Da li ste stidljivi, šta mislite o stidljivim osobama? Kakva je veza između stidljivosti i samopuzdanja i šta je od to dvoje uzrok, a šta je posledica?
Da li ste gubili i patili zbog svoje stidljivosti ( u emotivnom smislu, m/ž odnosi), ili ste samo gubili ( prilika za novac, posao, nešto materijalno)?
Jeste li pravizišli, i kako ste prevazišli stidljivost, ondosno da li znate neku takvu osobu?
Kakvu osobu smatrate za bestidnu osobu i da li je to za nju dobra osobina?

Osobe kao osobe...
NIsam stidljiv,samo sam pretezno zatvoren,dakle stalno se zezam,i retko kad otkrivam kako mi je stvarno.
Bio sam stidljiv dosta kad sam bio mladji,ali sam u tinejdzerskim godinama prevazisao to,kako..ne znam. Doslo je samo od sebe,promena sredine,novi ljudi,i prilika da se dokazem i malo promenim.
Bestidna osoba je po meni osoba koja sve radi bez imalo dostojanstva i stila,bez nekih osnovnih manira. Sa gledista te osobe to je dobra osobina,a svako radi ono sto misli da treba,tako da ako toj osobi odgovara,a meni direktno ne steti,neka je,super.

Jesam stidljiva, ali danas mnogo manje nego kad sam bila mlađa.
Samo što sam radoznala i jako druželjubiva, pa to nikako ne ide u paketu sa stidljivošću.
Stid teram osmehom, puno, puno se smejem, tako se bolje osećam.
Ne mislim ništa loše o stidljivim osobama, to mi je simpatično i uvek želim nekako da ih zaštitim.

Bestidne osobe su po meni one koje ne poštuju starije i slabije od sebe. Zapravo, za njih postoji drugi naziv.
A na bestidnost na koju ti misliš mogu samo da kažem da postoji granica posle koje počinje degutantno i definitivno neke stvari nisu za javnost, ali koliko ljudi - toliko ćudi.
Što se mene tiče, široko im polje.

Da li ste stidljivi, šta mislite o stidljivim osobama? Kakva je veza između stidljivosti i samopuzdanja i šta je od to dvoje uzrok, a šta je posledica?
Da li ste gubili i patili zbog svoje stidljivosti ( u emotivnom smislu, m/ž odnosi), ili ste samo gubili ( prilika za novac, posao, nešto materijalno)?
Jeste li pravizišli, i kako ste prevazišli stidljivost, ondosno da li znate neku takvu osobu?

Prilicno sam stidljiva prema nepoznatim osobama. Kako me covek upoznaje sve se vise i vise opustam a najsigurnije se osecam jedan na jedan, tu sam vec potpuno drugacija.

Nisam gubila zbog stidljivosti...mozda sam propustila neke stvari ali rezultat istih nikada nisam saznala tako da ne znam da li sam izgubila ili dobila.

U pubertetu sam bila najmanje povucena u zivotu, narocito na prvi pogled, pripadala sam odredjenim grupama i u istim sam se osecala kao riba u vodi. Medjutim, to je bio momenat...kao dete sam bila izrazito introvertna i povucena a sada nisam cura koja prilazi i vuce za ruku. Uz to sam i tiha, sama po sebi upadljiva tako da nisam razvila otvoren stav i pristup. Mislim da me manji broj ljudi karakterise kao stidljivu a veci kao uobrazenu...eto, to sam izgubila, nikada necu biti zenski Radovan III, drugarcina za pijanku i malecka:lol:. Nista od toga ovakvim ko sto sam ja ne pripada.

Bestidan covek je covek koji ne preza ni od zakona, ni od obicaja, ni od morala, on gazi ljude oko sebe sa sirokim osmehom ili pak sa tuznim izrazom zrtve, koristi svaku priliku i ne razmislja da li mu nesto pripada ili ne.

Uvek zaboravljam na tu ljudsku osobinu, iako sam i sama dugo bila stidljiva. Izborila sam se sa tim, više se ni ne sećam kako... verovatno nekom racionalizacijom i autohipnozom : )
U stvari, ko je stidljiv nikada ne prestaje da bude stidljiv, samo to pretvori u nešto drugo - pretvoriš se u klovna, recimo.

'Bestidan' u mom rečniku nije suprotno od 'stidljiv' nego karakterna osobina (nedostatak karaktera?), nešto što ima veze sa drskošću i bezobrazlukom.

Стидљива сам, али се то не види, више се тумаЋи мојом скромношћу.

А бестидан је развратан, то може и руку подруку са стидљивошћу, не мора да буде опозит.

Што те стидљиве умеју да се разуларе, сачувајбоже и саклони.

mnogo brate pitanja...
bio sam stidljiv...veoma stidljiv...preterano stidljiv...veza između samopouzdanja i stidljivosti je toliko velika da je to za mene isto...stidljive osobe imaju malo samopouzdanja...a uzrok tome je vaspitanje, okruženje, odrastanje u specifičnoj porodici...ali pr svega vaspitanje......posledica...najebavanje u životu...odbacivanje od sredine (čitaj društva), što vodi u još veće povlačenje u sebe, što vodi u depresiju, štaznam...al nikako ne može dobro da bude...ništa dobro mi to nije donelo...suviše sam bio mlad da bi upadao u depresije i to, al eto jednostavno nisam bio mnogo pričljiv...
nisam nešto patio u smislu da se grizem, jedem...jer sam pomalo egoističan...
u m/ž odnosu jesam imao posledice zbog stidljivosti...samo gubitak...isto i u vezu šansi za nalaženje posla..samo gubitak...doduše nisam ni imao neke prilike, al eto...nije da nije bilo par...
znam osobu koja je prevazišla stidljivost...DeeLite...kako...? neam pojma šta da ti kažem...društvo, literatura, proučavanje psihologije okruženja svog (dok ćutiš i stidiš se)...
bestiudnost je neukus, neumerenost, takvi su napadne osobe, nametljive...nikako ne može da bude dobra osobina...ali eto vidiš takvi danas bolje prolaze od stidljivih...

ovo sam ti napiso i na ljisu...

i još ovo što nisam tamo napiso, a palo mi na pamet u međuvremenu...ako si ti stidljiv i ako postavljaš ovde ovakva pitanja, a uzgred si nameran da ovde pribaviš sebi partnerku, onda su ti ovakve stvari običan auto gol...
ti nisi glup ni šupalj...svojom oštrinom uma, elovnentnošću možeš lako da se izdigneš iznad bezlične mase...ne kao vođa, ali da odskočiš od proseka...ali ne trebaš biti stidljiv...pobedi prvo to...

Koliko forumasa toliko misljenja:lol:...ja sam oduvek mislila da je najnize samopuzdanje onih koji mnogo pricaju, kod glasnih i vecno nasmejanih...nekako ih dozivljavam zavisnim od tudjeg misljenja, prihvatanja, odobrenja. Doduse, ja mnogo cenim individualizam, mozda ga negde i precenjujem.

Suprotno tome, stidljivi na duze staze mahom postignu stamenitije rezultate jer naprosto mnogo misle, okrenuti su ka sebi, vise primaju nego sto odasilju, bore se sa svim tim barijerama i strahovima, padaju, ustaju, crvene, znoje se i na kraju od tolike borbe sa sobom oni postanu pravi, zivotni borci iz tri razloga - navikli su na strahove, navikli su na motivaciju koja dolazi iznutra i navikli su da se bore.

Nisam stidljiva, ali sam na distanci sa vecinom ljudi i to neki koji me tek upoznaju mesaju sa stidljivoscu. Stidljivost odmaze, vise ne vazi ono da je neko fin, osetljiv ako je stidljiv, nego se misli da cuti ili ne dela jer je glup. :confused:

U privatnom zivotu sam zatvoreniji nego ovdje i nisam bas spreman puno da pricam o privatnom zivotu .
Isto tako , tesko prihvatam ljude za prijatelje i malo koga sam spreman da dovedem kuci . Kad primim
nekog u kucu , to je vec na neki nacin prijateljstvo .Da li sam stidljiv ? Vjerovatno ~da!

Back