O sreci i novcu, razmisljanje

Cekajuci prevoz ispred zgrade Politike, koji je po redosledu voznje davno trebalo stici do mesta odredista, ispred mene je veselo skakutala grupa cigancica.

Izgubljen, pokunjen i rastrzan izmedju posla, fakulteta, prijatelja, neprijatelja tonuo sam sve dublje u mislu, koju je najednom prekinula vesela igra beogradskih cigancica.

Iako je kisa neprestano padala, bosonogi cigancici su veselo plesalo na mokrom gradskom asfaltu, uspevajuci da namame osmeh na licima cak i onim najnamrgodjenijima.

Smenjivale su se pesme, taktovi i igre, dok odjednom ova ulicna manifesticija, bar za mene, nije zavrsena dolaskom dugo ocekivanog busa.

Sedeci u dugo ocekivanom autobusu nisam mogao, a da ne razmisljam o prethodnoj sceni sa stanice, a da sebi ne postavim neka pitanja.

Sta je to sto nas cinim srecnim?
Sta nam je potrebno da budemo srecni?
Kako to da neko ko nema sigurnu i obezbedjenu egzistenciju, bude radosniji od onoga ko to ima?

Davno sam jednom cuo laicko tumacenje na temu sta je umetnost u danasnjem svetu, koje je odprilike ovako glasilo, kroz razgovor dva prijatelja

Jedan prijatelj je tvrdio da umetnost u danasnjem svetu nema nikakvog smisla, i da je to isto kao kad bi nevina, balerina od 6 godina igrala izvodila svoj ples u kafani na zeleznickoj stanici, gde su joj jedina publika ljudi kojima je kapljica najbolji drug, koji se hvataju case sa svojim debelim i crnim prstima, najcesce noseni, nekom svojom teskom i sumornom zivotnom pricom.

Drugi prijatelj mu odgovara, jeste ali, njena nevina igra i ona su tamo najsvetije tacke, njena igra je melem za ta sumorna lica, njena igra baca svetlost na njihovu tamu.
Njenom bozanskom i nevinom igrom, mami osmehe, unosi radost i podstice sumorne ljude sa teskim pricama da pronadju radost u zivotu.

Tako sam se i ja osetio, cekajuci dugo ocekivani autobus na onoj stanici, gde je najsvetija tacka bila, radosna igra bosonogih beogradskih cigancica.

Ducic, svojevremeno pise u, Blaga cara Radovana, da nas svako razmisljanje o sreci, cini nesrecnima.

Andric pise da nam za srecu uvek malo fali, a to malo nam uvek nedostaje.A sta je to sto nam nedostaje?

U razgovoru sa prijateljima o tome, sta je to sto nam nedostaje da budemo srecni, cesto cujem indeticne odgovore.Njihovi odgovori su najcesce da im fali vise novca, da nadju posao koji vole, da nadju ljubav svog zivota, i ovo i ono, i onda ce biti srecni.

Jedan moj prijatelj je pronasao ljubav svog zivota, radi posao koji voli i koji mu donosi pristojnu zaradu, a na moje pitanje da li je sada srecan, jednastovno odgovorio je ne i da mu jos uvek nesto fali.

Mnogima koji bi udelili novac, jer im on nedostaje da budu srecni i zadovoljni zivotom, tvrdim da bi ga beskorisno potrosili za zadovoljavanje svojih hedonistickih poriva i da bi posle toga bili jos nesrecniji.

Pogresan pristup je to sto nam fali nesto materijalno, nesto fizicki, nesto sto se treba ostvariti.

Ne, to je jednostavno u nama, jednostavnost i prostodusnost covekovu su vrline i osobine koje smo odavno zaboravili, a koje smo potisnuli gradeci mterijalisticku sliku o svetu, koja nas vodi nesreci.

Za coveka vernika njegov najveci smisao je Bog i kroz svoj odnos sa Bogom, gradi i odnos prema zivotu i prema drugim ljudima, taj odnos prozima ljubav, veru i radost.Nesreca i melaholija za vernika jeste iskusenje njegove vere, jer je vera radosna.Kao sto je jednom rekao vladika Porfirije, ako se svako jutro ne budimo radosni, to znaci da sa nama nesto nije u redu.

Za ljude koji ne veruju u Boga, moraju pronaci najdublji smisao svoga postojanja i da taj smisao prozima njihove zivote, a da on ukljuci ljubav i radost.
Samo se tako moze stici do srece, trazeci najdublje ono sto je u nama, a svakako da u svakom coveku postoji, samo ga mora pronaci.

I da zavrsim jedno pricom izmedju dva prijatelja, a vi izvucite sustinu.

Sretose se Haime i Samuel
Kako si? pita Haime
Vrlo dobro, odgovara Samuel
Stvarno si dobro?
Da, naravno. Kuca mi je oronula. Zimi umirem od hladnoce, leti se davim. S godinama, zena mi je postala monstrum i moram da je trpim.Bez cvonjka sam.A, zahvaljujuci mojim godinama,sve vise patim od bolesti.
Ali, osim toga, stvarno sam dobro.

A ja vas pitam ono jednostavno pitanje i molim iskreni odgovor.
A kako ste vi?

Hvala vam sto ste imali zivaca i nerava da citate ovo moje, bedno piskaranje.

Ne treba srecu traziti u materijalnim stvarima.Sreca je tu uvek i svuda oko nas i u nama samima,samo je treba umeti prepoznati, treba se znati radovati,malim stvarima. Srecna sam kada izmamim nekome osmeh ali i kada neku zlocu spustim na zemlju,srecna sam kada me jutrom budi pesma mojih kosova,kada mi mace skoci u krilo,srecna sam kada vidim svoju decu,kada sklonim puza sa ulice u travu,ja se obradujem i suncu i kisi i maloj cupavoj glavici,sto se skriva iza drveta......Ja sam naprosto srecna iako mi je zivot tezak. Svoju srecu nepoistovecujem sa svojim materijalnim mogucnostima,ja sam jaca od toga.

Covek hoda kroz zivot. Kad je mlad brzo hoda i ne osvrce se.
Da bi osetio srecu koja ga u stopu prati, covek mora povremeno da zastane.
Mnogi to ne umeju. Neki se plase da ih osim srece prati jos nesto, nesto strasno kao savest, i ne usudjuju se da stanu. Provedu zivot hodajuci. Kratak i naporan, naizgled bogat zivot. Kao da je krajsler sreca.
Kada covek zastane, postaje svestan srece koja ga prati.
Ako predugo ostane tu, sreca ce se brzo potrositi a on ce zaboraviti da hoda.
Sreca se stvara hodanjem kroz zivot.

Malo njih ume da na kratko zastane i nastavi.
Pazljivo posmatrajte. Mozete ih prepoznati.

Poslednja izmena:
Srecan sam.

Zena koju volim i koja me voli je dosta starija od mene, ne moze da ima decu i u Americi je. Moji roditelji ni od mene ni od sestre nisu dosad imali ni jedno unuce; sestra je prestarela da radja.

Srecan sam i pored svega jer znam da cemo svi poumirati jednom ali pre toga cemo MORATI nekako da zivimo.

Srecan sam, jer se nekada nisam brinuo sta ce biti sutra. Sada, kada ima nekoga osim porodice da je spreman da me voli, brinem o svemu, i zalivam ovo malo zrno srece da ne bi uvenulo pre vremena.

Back