O Obilicu, Redu Zmaja...

Агарта

Poznat
Poruka
8.355
Videh nesto, ima logike, pa da prenesem

,,Sultan je poginuo u borbi, nije ubijen na prevari.. Obilić je bio vitez reda zmaja, red je osnovan u 13 a ne u 15 veku kao sto tvrdi lenje i prepisivačka istorija, svi Nemanjići su pripadali redu zmaja organizaciji za odbranu krsta! Ako nekad baciš pogled na grb Nemanjica vidices zmaja koji se obavio oko štita sa belim orlovima! zmaj je simbol bozanskog i predstavlja spoj zemlje i neba, zmiju i pticu..još korak u nazad on je prikriveni oblik bele boginje stvoriteljke svega...to sam učio, čitao, nema oko toga posebnih nejasnoća. Učesnici bitke su bili obrazovani oficiri, čitali su karte, poznavali astronomiju, matematiku, filozofiju, strategiju, mogli su da nacrtaju skicu bilo koje velike bitke iz antičkih vremena, kod Termopila, Salamine, Maratona, Ranika, Ise, isto je važilo i za oficire na osmallijskoj strani.''
,,Dobro, što nas ovako uče u školi?''
,,NE ZNAM''

Obilić je po epskim pesmama imao na štitu i viziru zmaja, i postojala je rasa pasa koji su pratili vitezove reda zmaja, i oni su se zvali silvani (šumski psi) ili zmajevi. Ta rasa je izumrla, niko ne zna kako je izgledala, ali to je bila srpska rasa, i oduvek je pratila srpske vitezove...

,,Sultan je poginuo u borbi, nije ubijen na prevari.. Obilić je bio vitez reda zmaja, red je osnovan u 13 a ne u 15 veku kao sto tvrdi lenje i prepisivačka istorija, svi Nemanjići su pripadali redu zmaja organizaciji za odbranu krsta! Ako nekad baciš pogled na grb Nemanjica vidices zmaja koji se obavio oko štita sa belim orlovima! zmaj je simbol bozanskog i predstavlja spoj zemlje i neba, zmiju i pticu..još korak u nazad on je prikriveni oblik bele boginje stvoriteljke svega...to sam učio, čitao, nema oko toga posebnih nejasnoća. Učesnici bitke su bili obrazovani oficiri, čitali su karte, poznavali astronomiju, matematiku, filozofiju, strategiju, mogli su da nacrtaju skicu bilo koje velike bitke iz antičkih vremena, kod Termopila, Salamine, Maratona, Ranika, Ise, isto je važilo i za oficire na osmallijskoj strani.''
,,NE ZNAM''

http://3.***************/_HijhRK2BkjA/Smfrt1E2HXI/AAAAAAAAAjE/_l-1wZjUIzk/s400/Obama+Black+and+white+painting.png

Vidi jel tebi živa učiteljica istorije pa ako jeste da ti vrati pare

А одатле је то, одлична серија.
Многи су је гледали због Драгчета, који јесте аутентична будала, ал ми је био већ огаван... А ја сам гледао због Вране.
"Ко вама да објасни да живот има смисла само ако га живи слободан човек"
А ово сам пропустио...

Vidi jel tebi živa učiteljica istorije pa ako jeste da ti vrati pare

Ово је жива истина. Профанка је била живи Метузалем, баба Броја Један. И једном ја дежуран на улазу у основну, долази неки матори мангуп, чека шта га знам кога и прича "како је било". Пита мало за профане, дођемо до ње... а он је бар 15 година старији од нас. Ја реко да жена и даље предаје, а он се прекрсти па каже "па јел и даље жива"

Ја мислим да је популаризација змаја код срба настала са редом змаја који је служио за одбрану угарског краља од турака, а коме су припадали дракула и стефан лазаревић. Због турака је змај код нас постао нешто позитивно. Пре тога су змија и змај били оличење негативног, веровали смо у орла, а орао је заклети непријатељ змије, тамане се како стигну, орао змије, змија јаја орла. Наш двоглави орао може бити одговор на ватиканску двоглаву змију. Орао је симбол сунца, а змија је симбол преваре.

http://en.wikipedia.org/wiki/Order_of_the_Dragon

Занимљиво је да дракул значи змај, драгон, дракон.

Poslednja izmena:
Murat je ubijen u toku bitke.
Krscani su pobedili i razisli se svako na svoju stranu.
Vlatko Vukovic svojima sa vestima o pobedi.
Vuk Brankovic svom zamku.
Knez Lazar je ostao sa svojom gardom kod crkve na tom mestu i tamo ga je zatekla rezerva turske vojske, koja je stitila Bajazida.
Oni su ubili Lazara i pripadnike njegove garde POSLE bitke.

Simbol zmaja su koristili pripadnici Raskog plemstva, sto su svi nabrojani bili.
Logicno, kada su oni reptiloidi, a zmaj je guster (reptil).
A to, da li ce neki simbol biti pozitivan ili negativan, zavisi od toga ko ga koristi i kada.

Inače, i Bajazid je bio ili pripadnik Raskog plemstva, ili mešanac istog sa izdignutijim turskim porodicama.
Jednostavno, morali ste da nakalemite svoje poreklo na lozu od Bogova, da biste mogli da budete monarh.
Tako da se ova naša (Olivera?) udala, u stvari, za svoju daleku familiju.
Kao što su i danas, svi praipadnici plemstva medjusobno povezani - familija su.

Otomani su prezreni ološ koji je sva Evropa prezirala, planinski lopovi i pljačkaši i naravno uzurpatori prav koja im ne pripadaju.
Na Kosovu je pobjedila hrišćenska koalicija protiv turske koalicije na čijoj strani su se takođe borili neki hrišćani, pa i Srbio, na primjer Marko Kraljević.
Obilićč je izmišljotina.
Bajazit je ubio oca a zatim i brata da mu ne bi konkurisao na prijestolu.
Kneževina Lazarevića iako pobjenici u bitci prihvataju vazalstvo Turcima radi opstanka.
Nijesu svi Nemanjioći, čak nijedan bili u redu Zmaja, a red Znaja je osnovan u XVI vijeku.
Zmaj je totemska životinja Daćana, pa valjda je otud i izabran za naziv reda.
Sve ostaklo su šuplje priče.

Meni ce da objasni neki kretenizovani glumac(folirant) u nekoj kretenskoj seriji ko je u stvari Milos Obilic,zatvaraj temu.

- - - - - - - - - -

Otomani su prezreni ološ koji je sva Evropa prezirala, planinski lopovi i pljačkaši i naravno uzurpatori prav koja im ne pripadaju.
Na Kosovu je pobjedila hrišćenska koalicija protiv turske koalicije na čijoj strani su se takođe borili neki hrišćani, pa i Srbio, na primjer Marko Kraljević.
Obilićč je izmišljotina.
Bajazit je ubio oca a zatim i brata da mu ne bi konkurisao na prijestolu.
Kneževina Lazarevića iako pobjenici u bitci prihvataju vazalstvo Turcima radi opstanka.
Nijesu svi Nemanjioći, čak nijedan bili u redu Zmaja, a red Znaja je osnovan u XVI vijeku.
Zmaj je totemska životinja Daćana, pa valjda je otud i izabran za naziv reda.
Sve ostaklo su šuplje priče.

Protiv turaka se sukobila srpska vojska tj.samo Srbi,da li je uz njih bio neki turista iz Bosne ili Francuske to je druga stvar.

Meni ce da objasni neki kretenizovani glumac(folirant) u nekoj kretenskoj seriji ko je u stvari Milos Obilic,zatvaraj temu.

- - - - - - - - - -

Protiv turaka se sukobila srpska vojska tj.samo Srbi,da li je uz njih bio neki turista iz Bosne ili Francuske to je druga stvar.

Zaista ne znam brojno stanje pojedinih jedinica ali se ipak radi o hrišćanskoj koaliciji,

,,NE ZNAM''

Што се тиче симболике змаја, право питање је откуд он у хришћанству? Змај је пагански симбол, пре свега представља велику белу Богињу у својој другој еманацији са северним ветром Стрибором - Бореј.
Затим у патријархату код Старих Словена змај представља Огњебога - Рујана Живиног и Дабоговог сина, односно чувара небеских двери.
Што се тиче Милоша (К)обилића, у питању је митска личност уз помоћ које је народни певач скрио једно старо божанство Деваниног и Велесовог сина Јарила. Деванин териоморфни лик је кобила па по матрилинеарном принципу носи презиме Кобилић. Иначе многи ликови у епским песмама крију стара словенска божанства, јер су песме писане у време хришћанства кад је стара вера била забрањена. На пример Краљевић Марко крије Перуна, Љутица Богдан Дабога, Југ Богдан и девет Југовића крију Стрибора и његових девет ветрова, крчмарица Јања је богиња Жива итд.
Веома занимљиве књиге на ту тему је написала Александра Бајић - "Богови Старих Словена" и "Велика богиња Словена".

Kad žena, umesto sa mužem, rodi dete sa zmajem, to dete bude junak nad junacima. Zmajevi i zmajeviti ljudi su najčešće dobri i štite obične smrtnike. To je slovenski paganizam.
Poistovećivanje zmaja sa đavolom je više zapadna konstrukcija, kao npr. tumačenje reči "drakul" (zmaj) sa rečju "đavo" ... ima i drugih primera, ali ovaj je najpoznatiji, pa bi, eventualno to moglo biti tema za "terije zavere" (ovaj podforum).

,,NE ZNAM''

Нема тог грба Немањића око кога се обавио змај око штита, постоји идеални грб деспота Стефана Лазаревића, кога је радио као реконструкцију проф. Александар Палавестра, али то је грб Лазаревића. Чак је и та реконструкција натегнута, јер у већини страних грбовника тај двоглави орао на грбу је златан, а код Палавестре је сребрен или бео, што би се можда могло правдати илирском верзијом челенке Хребељановића, али хајте знајте ко је у праву, странац или домаћи човек. А не треба сметнути с ума да је деспот Стефан био широко познат човек у Европи тог времена.

,,NE ZNAM''

Meni je masa stvari koje su nas ucili ostalo nejasno jer sam nekako instiktivno izgubio interesovanje za sistemska predavanja.

Zasto bi zmaj predstavljao simbol bozanskog? Ako bi se spojili geni reptila i ptice dobilo bi se cudoviste a ne bog. Priroda je odredila da vece ptice jedu zmije, manje ptice da jedu druge manje puzajuce stvorove, crve i gliste.

U hemiji dodir i simbioza odredjenih elemenata daje nesto trece sto je harmonicno, korisno i prakticno. Ako se ukrste neprijateljski elementi najcesce nastane eksplozija.

Recimo u dalekoistocnim kulturama (tu ponajvise mislim na kinesku) zmajevi su olicenje neceg pozitivnog , cak su i drevni kineski carevi polagali pravo na presto kao potomci zmaja....itd, dok generalno u hriscanskim kulturama zmaj iliti azdaja poistovecuje sa sa zveri , tipa Sveti Georgije ubiva azdahu.........i uglavnom se spominje u negativnom kontekstu.

Back