"O mrtvima sve najbolje"

Pod 1 Kome se obracas tacno ?
Pod 2 Nije samo zbog uloge. Znaju se njegovi pogledi, izjave i sl.

1. Ne upućujem kritiku tebi.
2. Svako ima prava da misli o nekim stvarima šta hoće. Sumnjam u to (jer sam verovatno pristrasna) da je ulogu izabrao i dobio samo zbog svojih stavova. No, srozavati ugled jednog umetnika (ili osobu bilo kog zanimanja) zbog jednog mišljenja, zanemarujući sve ostale kvalitete koje ima (ne samo u poslu), izuzetno je ružno. Niti svi možemo misliti isto (premda nas sistem tera u izvitoperene kalupe), niti treba zbog toga verbalno prljati tu različitost.

O tome da veoma lako kratimo glave živima, da bi ih lepili na trupla kada više ne postoje, ne treba trošiti reči. Malo zbog ispiranja savesti, malo zbog skupljanja poena u vezi sopstvene velikodušnosti i dobrote. Podjednako ništavno koliko i obrnuto ponašanje.

Ovu rečenicu često možemo čuti i kao izraz maksimalne tolerancije prema onima koji nisu zaslužili da za njima žalimo.
Ako isključimo iskreno žaljenje i, eventualno, religioznost koja nameće podmetanje drugog obraza, u svim drugim slučajevima ova izjava je licemerna.
I Hitler je mrtav, pa o njemu ne pričamo "sve najbolje".

Šta mislite? Imate li ličnih iskustava/saznanja o ljudima koji nisu zaslužili ni tu rečenicu, a kamoli suzu?

O mrtvima sve najbolje ali ja o nekima nemam sta dobro da kazem (tipa Slobodan Milosevic i drugi mnogo manje poznati i krajnje nepoznati mrtvi)

- - - - - - - - - -

Btw, ta floskula ima veze s krscanstvom jer time sto o olosu pricas najbolje znaci da si mu na kraju oprostio,da blaze bude kaznjen na onem svetu

Napišem tu i tamo kad mi traže , i izgovorim ga ili pročitam na sahrani...Prečutim šta ne valja ili kažem tipa da je imao
"neuhvatljivu narav koja nije svima bila po volji"...:mrgreen: Naravno da je to razumljivo-porodica i prijatelji se ne bune i ne ljute,
a oni s lošim iskustvom s pokojnikom razumeju ...
Mojoj tašti nisam pisao,govorio sam iz glave ili iz srca i bilo je suza i onih koje jedva poznajem...Pola srpski,pola slovenački...
Nisam ga zapisao i znam u potpunosti,ali nije za objavljivanje. Žena ,majka i baka za primer!
Samo...Nisu to lepe situacije...Ne pijem nikakve lekove,ali u tim situacijama mi veca da da popijem, preventivno. neki zepam šta li...

Šta mislite? Imate li ličnih iskustava/saznanja o ljudima koji nisu zaslužili ni tu rečenicu, a kamoli suzu?
Veoma davno (mnogo pre pojave interneta :) ) čitao sam mišljenje poznavaoca latinskog jezika. Ne sećam se detalja ali se svodi na pogrešno tumačenje.

Po njemu, treba tumačiti - prevoditi: "O mrtvima samo objektivno." - jer oni ne mogu da se brane.

Ovakvo mi mišljenje deluje logično.

Tako se kaže.

Takodje, često se kaže ali...

- - - - - - - - - -

Veoma davno (mnogo pre pojave interneta :) ) čitao sam mišljenje poznavaoca latinskog jezika. Ne sećam se detalja ali se svodi na pogrešno tumačenje.

Po njemu, treba tumačiti - prevoditi: "O mrtvima samo objektivno." - jer oni ne mogu da se brane.

Ovakvo mi mišljenje deluje logično.

:klap::klap::klap:

:hvala:

Ja vise verujem da je u Srbiji o pokojniku sve najbolje, jerbo srbin je sujeveran i da za zivota vidi kako ce ga svi zapisavati kad umre, preventivno i skoro molecivo pocne da se uvlaci drugima sireci svoje sujeverje...
To cak nije ni sujeverje nego bolest grandomana.

Ne verujem ni da je 0.1% onih koji nisu takvi...

De mortuis nil nisi bene, de vivis nil nisi verum – O mrtvima sve najbolje, o živima samo istina.
Zato su Latini i izumrli.

Mrtvi su zivi dokle god svojim delima uticu na nas. Dakle, treba im se odupreti i braniti se od napada.

Jeste, to je izreka iz Starog Rima, ali to je onda bilo sujeverje - bojali su se da ce mrtvac da se povampiri i da im se nekako osveti.

Hriscani, takodje, prihvataju ovu izreku, ali iz ljubavi, jer Bog voli i dobre i zle, pa smo tako i mi duzni da volimo sve ljude - i dobre i lose. To ne znaci da cemo izmisljati dobre osobine pokojnika, nego da cemo pokusati da nadjemo nesto dobro kod njega i da to istaknemo, a ono lose da precutimo.

...Hriscani, takodje, prihvataju ovu izreku, ali iz ljubavi, jer Bog voli i dobre i zle, pa smo tako i mi duzni da volimo sve ljude - i dobre i lose. To ne znaci da cemo izmisljati dobre osobine pokojnika, nego da cemo pokusati da nadjemo nesto dobro kod njega i da to istaknemo, a ono lose da precutimo.

Dužnost ljubavi kako prema dobrim tako i lošim ljudima? Dužnost prema Bogu, sebi ili drugima? Zašto ćutati o lošem?
Zašto probati da se iščeprka zrno dobrote u senu zla? Da, ubica male Tijane Jurić je izvanredno baratao satarom. Uh, on je još uvek živ, ali kad umre, može na ime toga da dobije + i da mu Bog sve oprosti. I mi ljudi.

Ovu rečenicu često možemo čuti i kao izraz maksimalne tolerancije prema onima koji nisu zaslužili da za njima žalimo.
Ako isključimo iskreno žaljenje i, eventualno, religioznost koja nameće podmetanje drugog obraza, u svim drugim slučajevima ova izjava je licemerna.
I Hitler je mrtav, pa o njemu ne pričamo "sve najbolje".

Ako uzmemo u obzir činjenicu da smo svi ograničenog roka trajanja i da ćemo pre ili kasnije gledati u ljubičice odozdo religioznost gubi svoju dobronamernu nit u potpunosti.
poštovanje prolaznog takođe.
konačno, o mrtvima sve najbolje možda zato što su se spasili pre nas
lol

Back