O Bogu

• Začetnik teme Začetnik teme Appel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Zašto se rasprava između vernika i nevernika uvek svodi na samo postojanje Boga?
Njegovo postojanje je, možda zvuči čudno, vrlo irelevantno u celoj priči. Njegov oblik, način na koji je stvorio svet, ili na koji nije, takođe...

Možemo milenijumima ubeđivati jedni druge da ta materija ili taj Big Bang nije mogao doći ni iz čega. Nešto (neko) ga je stvorilo. Možda je to i OK razmišljanje, ali je, verovali ili ne, nebitno.

Šta je onda bitno?

Raspravu treba usmeriti na ključnu stvar koja religiju čini problematičnom.
Bog je sve stvorio. Ok, prihvatimo to kao polaznu pretpostavku.
Pitanje je, međutim, da li bi iko išta stvarao, bez da to sebi unapred prilagodi? To naročito važi ako je taj neko svemoćan.

Zašto je Bog stvorio čoveka takvog kakav on jeste, pa sada, navodno, traži od njega da radi nešto po njegovoj volji? Zar nije to apsurdno?
Da li biste vi napravili stolicu od koje biste morali da očekujete da se sama prilagođava vašoj zadnjici i leđima, a ako ne, onda da je bacite u vatru?
Pa šta će vam onda stolica uopšte...? Ili zašto je stvarate takvu? Da biste je zapalili?

Ako je Bog tražio od čoveka (odn. žene) da budu bezgrešni, koji će đavo jabuke njima pred nosom i koji će đavo stvorena želja (jer ako je Bog stvorio njih, znači da je stvorio i njihove misli i osećanja) za tim jabukama? A koji će i đavo tu?

Još bolje, zašto je stvorio zmiju tako pakosnu?

Nešto tu ne štima...

Ja ne verujem u plasirane priče o Bogu. Smatram da su tu samo da manipulišu ljudima, da ih načine pokornim, jer su takvi nekome potrebni.

Iako sebe smatram nevernikom, ja ne isključujem mogućnost da Bog postoji. Ali sam siguran da ON, ako postoji, od mene, niti od bilo koga drugog i ne traži da verujemo, kao što i ne traži ostale zahebancije.

S druge strane, ako to i traži, morao bi da pokaže razloge, tj. sebe na delu...

brate malo se vise bavi filozofijom , imas dosta pogresnih zakljucaka...
ovakvim pitanjima mnogi posvete zivot , zar mislis da je zaista dovljno tvojih koji dan razmisljanja....kako izgleda da je bilo....

hmmm....veoma diskutabilna tema.......u stvari vise tema tu ima.... meni je Darvinova teorija prihvatljivija od tamo nekog Adama i Eve...madaaaa....ko zna...:think:

valheru;bt47478:
brate malo se vise bavi filozofijom , imas dosta pogresnih zakljucaka...
ovakvim pitanjima mnogi posvete zivot , zar mislis da je zaista dovljno tvojih koji dan razmisljanja....kako izgleda da je bilo....

Pa možemo i da filozofiramo, nije problem, samo ne vidim kako će nam suština ovog posta pobeći i kako ćemo to misli uzdići da opovrgnemo tu suštinu.

Ja zaista nisam morao da upotrebim tako oskudan, pa i vulgaran rečnik, i mogao sam da se pozovem na razne filozofe i druge velike mislioce... Ne vidim samo kako bi to urušilo ili pospešilo suštinu gore navedenog.

Ako već ima pogrešnih zaključaka, ukaži mi na njih. Ne moraš da objašnjavaš zašto su pogrešni... samo ukaži, a ja ću onda da razmišljam.

Ljudi, ovo je moje misljenje, a verovatno ce te se i vi sloziti, sta god da mislite.
Plasirana Biblija, odosno prica o Hristu je prilagodjena tadasnjoj situaciji u Rimskom carstvu. Ali je istorijska licnost Hrista nepobitna, sta god da se desilo.
Gledao sam emisiju koja kaze da ipak Stari Zavet moguce ostvariti, barem neku osnovu.
Ipak je dugo vremena proslo od pisanja Biblije tako da je menjana.
BIBLIJA JE PRILAGODJENA I MENJANA TOKOM ISTORIJE I NIJE BAS TACNA, ALI IPAK POSTOJI NESTO MORATE PRIZNATI.
ISTINA JE NEGDE TAMO

Stari Zavet sam uvek gledao kao bajku, cisto gomilu mitova koji su tu zbog... ma ne znam. Znam samo da me i dan-danas Adam, Eva i rebro neodoljivo podecaju na kloniranje. Ko bi ga znao, mozda su nas stvarno napravili vanzemaljci (tj. Starozavetni Bog).

OK, dosta budalastina Milane :P pravo, ali PRAVO pitanje je: ako je neko ili nesto stvorilo sve ovo oko nas - svemir, galaksije - ta moc bi trebala da implicira omnipotenciju. Ako je to bice, skup bica, entitet ili sila zaista svemoguce (makar i u okvirima zakona koji vladaju u univerzumu), ZASTO bi ono moralo da bude zainteresovano za nas?

Jedna od analogija koj se uvek prisetim su ljudi i mravi. mravi ne mogu da nas pojme, u odnosu na njih mi smo nalik bogovima. S druge stane, mi se mrava setimo samo kada nam naprave stetu i tu onda nastaje karambol za njih.

Druga analogija, koja mi je (bez sale, zaista) upravo sad pala na pamet je seljak koji preore njivu (stvaranje uslova) i poseje psenicu (iniciranje zivota). On ima nekakav uticaj na to kakav ce rod biti, ali na kraju se sve u velikoj meri svodi na uslove (kise, sunce, stetocine) van uticaja sejaca. U odnosu na Boga mi bi mozda mogli da budemo klasje za koje se on/ona/ono mozda molio u sebi da iznikne lepo i bogato.

Kad malo bolje razmislim, tihi pritajeni optimista u meni koji je voleo da cita Artura Klarka vise voli ovu drugu mogucnost.

Poslednja izmena:
Volim Artura Klarka i Erika Fon Denikena..sva njihova razmisljanja zabelezena kroz zanimljive knjige procitah sa uzivanjem..jer ljudi su zaista posebnog senzibiliteta,veoma mastoviti.
A ljudi sa imaginativnim sposobnostima su mi poput carobnjaka..zasenjuju me svojim bajkama!
Fox Molder sa svojim misterioznim"X-files"je vec rekao"The truth is out there"..i dodao kao aksiom "I want to believe"..he,he..

Ps.Deco velika,ajde na podforum filozofije,nadprirodnih pojava,mistike i tome slicno..
Ovde se neguje lepa rec.
Dakle,zalutali ste.."Lost in the space..".he,he..

Back