Npadate li gresku ili celokupno bice deteta

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
:eek: jel tebi dobro?

@taote
nisam ni ja skroz prevazisla u svojoj glavi svoje porodicne problematicne odnose. ali postalo mi je donekle jasno, bar na mom primeru, kako neke stvari treba, a kako ne treba raditi. i meni je nekako jako bilo vazno da shvate, pa sam svako malo pravila dramu, ubedjivala, objasnjavala, histerisala, plakala, nekada davno htela i da pisem pisma. a onda sam jednog dana shvatila da je uzalud. da je moj otac cvrsto uveren da ni u cemu nije pogresio. da moja majka misli da je gresila u nekim totalno levim stvarima, koje mene uopste ne doticu. to je njihova percepcija. ali oni su oni. ja sam ja. ne moze i ne sme moje, niti bilo cije stanje i zivot da zavise od nekog drugog, ni u kom smislu. mi ne mozemo da zivimo svoj zivot da bi nas drugi voleli jer sebe ne volimo dovoljno i o sebi imamo nisko misljenje. vec da na prvom mestu naucimo da volimo sebe, a to je moguce ako se polako izgradjujemo kroz zivot, pronalazimo i unapredjujemo svoje potencijale, talente, vrline, sticemo iskustva, ucimo, citamo, putujemo, druzimo se, obogacujemo svoj duh. nekome takve stvari idu lakse i brze, slabi se dobrano namuce na tom putu. ali kad se okrenu imaju sta da vide. a jedna od najgorih stvari je biti hibiskus.

Isti moj slučaj. Izgleda da devojke mnogo brže "kapiraju" u kakvoj se situaciji nalaze, i manje su sklone da pasivno čekaju da "se nešto desi" samo od sebe, ili nekim sticajem oklnosti, ili da se drugi menjaju zbog njih.

Dete se igra 7 godina i onda mu ti prekines igru i trazis od njega da sedi 5 sati mirno ko bubica i slusa. To dete koje to prihvati to prihvata iz strahopostrovanja. U SVETU SE DECA POSTEPENO UVODE U SKOLSKI SISTEM, a ne kod nas sistemom TRAS. Odgovorna deca, a ja kazem preplasena i strahopostovanjem uterana u rad deca. O gradivu da ne pricam. Da dodje neki predan psihijatar da napravi analizu te dece cuda bi se videla.

Nije valjda da je to sve sto si dobio od skole? A drugovi, devojcice, put od skole i nazad (valjda te nisu roditelji vodili u skolu do osmog razreda?), prva zaljubljivanja, prve stvari koje se rade kad roditelji nisu u blizini (ne mislim na delikvenciju nego na tvoj svet koji gradis nezavisno od roditelja i to svako dete radi od odredjenog uzrasta), nove knjige i sveske, sarene olovke i gumice...itd?
Da li je moguce da si prosao kroz zivot a da nisi imao ni jednu jedinu stvar koja nije imala veze sa tvojim roditeljima?
I sta znaci "TRAS"? Kako po tebi treba da izgleda "priprema za skolu"?
I do koje mere (a i dokle) ocekujes da ceo svet treba da bude prilagodjen tvojim specijalnim potrebama?
Ako vec imas tako radikalne ideje o skolkom sistemu, autoritetu...i sl zasto nisi otisao u umetnike, recimo? Ili u Hare Krishnu? :D Sto nisi studirao filozofiju?
Od svih mogucih opcija, ti si izabrao da budes isto sto i tvoj tata i izabrao si da nikad ne uradis nista sto ce bilo ciji autoritet da dovede u pitanje. I kad si vec takav, zasto se predstavljas onda kao radikalni reformator, vizionar i anarhista kad prstom nisi mrdnuo da bilo koju ideju sprovedes u delo?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back