Novosadski studenti osvojili medalju!

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
238.441
Ne, ne, ovo nema veze sa protestima studenata. Nisu dobili medalju za protestovanje nego za programiranje.

Novosadski studenti osvojili medalju na prestižnom međunarodnom takmičenju u programiranju​

Tim studenata Univerziteta u Novom Sadu se vratio sa bronzanom medaljom sa svetskog finala Međunarodnog univerzitetskog takmičenja u programiranju (International Collegiate Programming Contest - ICPC) održanog u Bakuu, Azerbejdžan, saopštio je Prirodno-matematički fakultet (PMF).

Ovo je po prvi put u 49 godina dugoj istoriji ovog takmičenja da se neki srpski tim okitio medaljom i to u ogromnoj konkurenciji studenata iz čitavog sveta.

– Kroz kvalifikacije i finale, ukupno 73.083 studenta sa 3.424 univerziteta iz 103 države je uzelo učešće u ovom takmičenju, pa je ovaj rezultat naše ekipe – neverovatan podvig, koji još jednom pokazuje visoki kvalitet visokog obrazovanja u Srbiji i neverovatan talenat i rad naših studenata – istakli su u saopštenju.

Tim Univerziteta u Novom Sadu na čelu sa trenerom Markom Savićem sa PMF-a u Novom Sadu činili su Nikola Pešić (PMF), Viktor Lučić (PMF) i Tadija Šebez (FTN).

Ovo takmičenje okuplja najbolje studente sa univerziteta širom sveta, a podrazumeva rešavanje složenih algoritamskih zadataka u ograničenom vremenu. Pored znanja i tehničkih veština, presudnu ulogu imaju timski rad, strategija i sposobnost snalaženja pod pritiskom. Posle osvajanja prvog mesta u Jugoističnoj Evropi na reginalnom takmičenju krajem prošle godine – ova bronza u finalu je kruna uspeha ovog izvanrednog tima.

Tim posebno zahvaljuje komapniji Databricks na podršci.
https://www.mojnovisad.com/vesti/no...odnom-takmicenju-u-programiranju-id72063.html

Da li je budućnost Vojvodine u programiranju ili samo treba da se uzdamo u žitna polja?

Nemoj sad da se pravimo tupsoni , pa NS je meka Srpske IT industrije...to sto je trenutno vise u BG , to je zbog para ne zbog kvaliteta...

Isto kao kad bi rekao lakse nabaviti elektroniku u BG nego u Nisu , ajde...sve sto radi i nije neka SF , to se nadje u Nisu..

Meni se svidja kvalitet ljudi koje sam okrznuo a da su poslom u NS....vise nego ove sto sam okrznuo sto su poslom u BG, samo sto je mnogo ljudi u BG pa mozes da omasis i ne vidis mnoge...
BG ima veze, direktno je veza za sve usluge za kockarsku industriju , sto NS nije...
I za sve prenesene it projekte....outsorcing da tako urpostim to...

Nemoj sad da se pravimo tupsoni , pa NS je meka Srpske IT industrije...to sto je trenutno vise u BG , to je zbog para ne zbog kvaliteta...

Isto kao kad bi rekao lakse nabaviti elektroniku u BG nego u Nisu , ajde...sve sto radi i nije neka SF , to se nadje u Nisu..

Meni se svidja kvalitet ljudi koje sam okrznuo a da su poslom u NS....vise nego ove sto sam okrznuo sto su poslom u BG, samo sto je mnogo ljudi u BG pa mozes da omasis i ne vidis mnoge...
BG ima veze, direktno je veza za sve usluge za kockarsku industriju , sto NS nije...
I za sve prenesene it projekte....outsorcing da tako urpostim to...
Ima i ovde kockarskih objekata, ne brini, ali me zanima da li ti to misliš da se u Novom Sadu više ulaže u IT?

Ima i ovde kockarskih objekata, ne brini, ali me zanima da li ti to misliš da se u Novom Sadu više ulaže u IT?
Ne, nego su pristojniji odnosi , manji transferi, apsolutno manji odnosi , ali lokalno postavljeni....
Dok u BG ti je dosle jake cike, ako cike odu , bice sipak....tako da igru vode jake cike i od njih zavisi hoce li sta biti ili ce ponovo biti nista...

E sad, sta je bolje za jedan teren, ja bih rekao NS pristup, osim ako se cike drze zadovoljnim dovoljno dugo da se pored cika napravi i konkurencija iz domacih voda...
Ali cike su zaebane, oni konkurenciju koriste da bi obezbedili brojku , radnike sa brojkom koji ce da rade za njih , a ne da oni daju svoje radnike komsijama...

Mozemo da pozovemo asocijaciju oni imaju statistiku u parama....ja ovo pricam na osnovu komentara ljudi...sto moze ali ne mora da bude tacno , dovoljno je da slazu ili omase....

Mislim za potrebe npr Malte, to radi BG, ne radi NS....

Jedino Rusi (St Peterburg) uspeli da reše 11 od 12 zadatih zadataka i uzeli zlato. Zlato su uzeli i Japan (Tokio) i kineski univerziteta (Peking) sa 10 rešenih, kao i još jedan kineski (Čingua) a sa 9 zatadaka. Još dva kineska fakulteta, američki Harvard i hrvatski Zagreb uzeli srebro sa 9 rešenih zadataka, a Srbija (Novi Sad), po jedan korejski, kineski i ruski (Saratov) bronzu sa isto dvet, ali su imali veće vremenske kazne nego ovi sa srebrom.
U svakom slučaju svaka čast! Posao u stranoj firmi i to kakav čeka ako neko ima takve planove!

https://worldfinals.icpc.global/scoreboard/2025/finals/index.html

Poslednja izmena:

Back